Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Instalatii


Index » inginerie » » constructii » Instalatii
» Condensatoare frigorifice


Condensatoare frigorifice


CONDENSATOARE FRIGORIFICE



Condensarea este procesul termodinamic prin care agentul frigorific isi schimba starea de agregare din vapori in lichid, cedand caldura sursei calde, reprezentata de aerul sau apa de racire a condensatorului. Condensarea realizeaza efectul util in pompele de caldura. Uneori racirea condensatorului este realizata mixt, de aer si apa impreuna.

De regula, in cazul racirii cu aer, condensarea se realizeaza in interiorul tevilor, in aparate construite din serpentine, iar in cazul racirii cu apa, condensarea se realizeaza in spatiul dintre un fascicul de tevi si manta, in aparate de constructie multitubulara, cel mai adesea orizontale.



O alta diferenta, intre cele doua tipuri de procese de condensare, este reprezentata de regimul termic al agentilor de lucru (agentul frigorific si agentul de racire.

Condensatoarele sunt schimbatoare de caldura prin intermediul carora agentul frigorific cedeaza mediului ambiant caldura preluata de la consumatorul de frig si ce primita prin procesul de comprimare.in condensator se poate realiza nu numai racirea vaporilor pana la starea de saturatie, ci si subracirea lichidului. Condensatoarele pot fi clasificate in functie de tipul agentului de racire:

condensatoare racite cu apa

condensatoare racite  cu aer

condensatoare mixte racite cu apa si aer


1.     Condensatoare racite cu apa: acestea sunt utilizate in instalatii cu o putere frigorifica mai mare de 3 kW. Si acestea se impart in mai multe categorii:


1.1.   Condensatoare cu serpentina inecata: sunt cele mai vechi tipuri de condensatoare. Alcatuirea acestora consta intr-o serpentina spirala din otel montata intr-o manta cilindrica care are si rolul rezervorului de lichid. Apa circula prin serpentina, iar agentul frigorific condenseaza pe fata exterioara a serpentinei.

1.2.   Condensatoare cu conducte concentrice si circulatia fuidelor in contracurent: in conducta interioara circula apa de racire iar in spatiul dintre tevi condenseaza agentul frigorific. Acest sistem permite intensificarea transferului de caldura intre cele doua medii datorita cresterii vitezei de circulati a apei.

1.3.   Condensatoare multitubulare. Sunt alcatuite dintr-un fascicol de conducte amplasat intr-o manta cilindrica, prin interiorul conductelor circuland apa de racire, iar la exterior condensand agentul frigorific.


2.     Condensatoare racite cu aer: sunt utilizate in prezent pentru o gama larga de puteri frigorifice. Aparitia lor a fost cauzata datorita necesitatii economisirii apei.

Condensatorul este realizat din conducte din cupru sau otel fara sudura cu diametrul de 10..25 mm, aceste conducte fiind prevazute cu lamele din cupru, aluminiu sau otel montate la 3..5 mm.

Pentru instalatii cu puteri termice foarte mici (cazul frigiderelor) circulatia aerului pentru aceste instalatii este realizata natural.


3.     Condensatoare racite mixt: acestea sunt utilizate cu scopul reducerii cantitatii de apa utilizate pentru racire. Acestea se instaleaza in exterior, in locuri deschise, deseori fiind montate pe acoperisuri. Este necesar sa fie ferite de radiatia solara.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate