Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Comunicatii


Index » inginerie » Comunicatii
Tipuri de senzori - Senzori de transmisie, Senzori de reflexie, Senzori de imagine, Senzori radar, Senzori radiometru


Tipuri de senzori - Senzori de transmisie, Senzori de reflexie, Senzori de imagine, Senzori radar, Senzori radiometru


Tipuri de senzori

Proprietaṭile electrice ale unui obiect determina modalitatea in care undele radio se propaga in el ṣi se reflecta din interfeṭe. De aceea microundele pot fi folosite pentru mai multe tipuri de masuratori. Aceste proprietaṭi electrice depind la randul lor de proprietaṭile fizice (precum densitaea, temperatura, umiditatea sau compoziṭia). Deoarece masuratorile pot fi efectuate fara atingerea efectiva a obiectului de masurat, ṣi datorita faptului ca microundele patrund in interiorul materialului, se poate spune ca senzorii cu microunde poseda importante avantaje. Astfel vom avea diferite tipuri de senzori:1)     Senzori de transmisie

Cu titlu de exemplu ne putem referi la un senzor ce are doua antene corn, un emiṭator ṣi un receptor. Obiectul de masurat va fi plasat intre cele doua antene. Undele vor trece prin obiectul plasat iar faza de schimbare ca urmare a modificarilor in viteza de propagare, ṣi atenuarea cauzata de pierderile din material vor fi masurate. Acest tip de senzor poate fi utilizat pentru masurarea deplasarii materialelor pe un transportor. De asemenea ei pot fi folosiṭi pentru a masura umiditatea in cazul diferitelor materiale sau alimente.

2)     Senzori de reflexie

Permitivitatea relativa ṣi distribuṭia sa in adancime determina coeficientul complex de reflexie al unui obiect. Daca obiectul este stratificat, grosimea ṣi permitivitatea straturilor pot fi determinate de raspunsul in frecvenṭa al coeficientului de reflexie. Un capat al unui cablu coaxial, care este presat pe suprafaṭa obiectului este un senzor de reflexie simplu. Coeficientul de reflexie depinde de capacitatea si conductanṭa care, la randul lor, sunt functii ale permitivitaṭii relative. Masurarea conṭinutului de umiditate ṣi testarea materialelor sunt aplicaṭii ale senzorilor de reflexie.

3)     Senzori de imagine

In tomografia microundelor modificarile de amplitudine ṣi distribuṭia fazei cauzata de obiect sunt masurate. Distribuṭia tridimensionala a permitivitaṭii poate fi determinata. Senzorii imagine pot fi utilizaṭi pentru a cauta obiecte de pe o anumita suprafaṭa, in interiorul unei incaperi sau in inspecṭii de securitate.

4)     Senzori radar

Senzorii radar pot masura amplitudinea de reflexie, timpul de propagare sau efectul Doppler. Aplicaṭiile senzorilor radar sunt numeroase: detectoare de miṣcare pentru alarma anti-efracṭie, detectoare de miṣcare pentru deschiderea automata a uṣilor, detectoare de inalṭime a suprafeṭei la vase, masurare de vibraṭii de linii electrice, detectare a conductelor, cablurilor, vechilor relicve, mine in pamant etc.

5)     Senzori radiometru

Senzorii radiometru ofera informaṭii cu privire la temperatura fizica a unui obiect. Daca temperatura unui obiect este cunoscuta atunci temperatura celuilalt poate fi aflata folosindu-ne de luminozitatea masurata. Un radiometru poate face masuratori prin vapori de apa ṣi fum. Masurand coeficientul de reflexie, precizia poate fi imbunataṭita. Profilul de adancime al temperaturii poate fi obṭinut folosind mai multe frecvenṭe.


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate