Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Muzica


Index » hobby » Muzica
» Acompaniamentul muzical in gimnastica artistica


Acompaniamentul muzical in gimnastica artistica
Acompaniamentul muzical in gimnastica artistica

Muzica a insotit din totdeauna activitatile umane fiind o parte integranta in viata omului, apartinand actvitatii sale spirituale. Astfe, muzica ca arta si stiinta de exprimare a sentimentelor si ideilor cu ajutorul sunetelor, sub raportul melodiei, ritmului, si armoniei, se caracterizeaza prin elementele ei specifice exprimate prin proprietatile sunetului inaltime, intensitate, timbru, durata. Una din principalele posibilitati de exprimare motrica a elementelor muzicale o constituie miscarea corporala. Aceasta afirmatie ne duce cu gandul la ceea ce grecii au numit „orchestrica” sau arta dansului.

Estetica motrica este o componenta a instruirii in gimnastica artistica, in mod deosebit in cea feminina iar pentru a o putea realiza trebuie sa tinem cont de urmatorii factori: tinuta si executie artistica, dezvoltarea armoniei feminine, capacitatea de a reda fidel prin actul motric nuantele muzicale (tempo, ritm, intensitate). Forma artistica de executie a miscarilor constituie primul tel care trebuie realizat in pregatirea artistica a gimnastelor. Gimnastele trebuie sa posede un simt kinestezic deosebit care sa le permita sa stapaneasca, sa controleze si sa realizeze elemente de o tehnicitate deosebita. Acompaniamentul muzical adecvat este cel care permite modificarea amplitudinii, a ritmului executiei conform ritmului si caracterului muzicii folosite.
Ritmicitatea motrica si muzicalitatea motrica sunt elemente de baza in realizarea unei executii artistice deosebite. Prin ritmicitate motrica se asigura redarea prin actul motric a particularitatilor de ritm ale pieselor muzicale utilizate iar muzicalitatea motrica este acea capacitate de a asigura concordanta actului motric cu particularitatile mijloacelor de expresivitate muzicala din cadrul agogicii si dinamicii

Acompaniamentul muzical are un rol deosebit in realizarea exercitiilor din gimnastica de baza si in mod deosebit in gimnastica artistica, ritmica si aerobica.

Muzica creeaza o stare de buna dispozitie, de placere si dorinta de exprimare prin miscare a unor senimente. Deasemenea muzica da senzatia ca miscarile se executa cu mai multa usurinta iar efortul este mai usor suportat. Ea este unul din cele mai importante si eficiente mijloace in predarea exercitiilor din gimnastica. Muzica poate fi folosita pe tot parcursul antrenamentului fie ca fond muzical fie ca acompaniament pentru pregatirea artistica si pentru realizarea exercitiilor de la sol.

Din punct de vedere fiziologic folosirea acompaniamentului muzical determina o excitabilitate optima a sistemului nervos central si influenteaza in mod pozitiv insusirea deprinderilor motrice specifice. Prin muzica este simulata activitatea marilor functii ale organismului – respiratia, circulatia etc.

Muzica prin caracteristicile ei favorizeaza un anumit grad de incordare musculara contribuind atat la educarea simtului ritmului si tempoului precum si a simtului estetic.

In sport muzica se foloseste pentru a creea un fundal emotional pozitiv stimuland atentia, memoria si gandirea. Ea dezvolta fantezia creatoare si expresivitatea miscarii. Trebuie sa existe o corelatie perfecta intre mijloacele de expresivitate muzicala si cea rezultata di realizarea miscarilor.

Procedeele de alegere a acompaniamentului muzical sunt diverse, actulmente existand posibilitati tehnice deosebite. Trebuie amintit ca nu de mult acompaniamentul muzical era asigurat de un corepetitor care era pregatit in mod special pentru acest lucru. El trebuia sa cunoasca si sa detina o serie de partituri pe care le folosea pentru acompanierea diverselor exercitii. Deasemenea putea compune muzica in mod special pentru anumite exercitii si pentru anumite gimnaste realizand operfecta personalizare a acompaniamentului muzical. O alta posibilitate este cea a improvizatiilor si acreearii de variatiuni pe diferite teme. Aceste lucruri cereau ca cel care se ocupa cu realizarea acompaniamentului muzical sa aiba o pregatire muzicala deosebita si o larga cultura muzicala. La ora actuala se utilizeaza mijloacele audio si computerul pentru a mixa piese muzicale si de a le aranja in functie de cerintele codului de punctaj – durata maxima 1,30 min.

In alegerea muzicii trebuie avut in vedere nivelul de varsta la care se lucreaza, nivelul de pregatire precum si sarcinile de instruire din timpul antrenamentului.

Asigurarea si ajutorul in gimnastica artistica

Prin asigurare se intelege totalitatea masurilor pe care le ia profesorul inca inaintea inceperii activitatii si continuate pe parcursul ei in vederea prevenirii accidentelor si in scopul usurarii invatarii si a executarii mai eficiente a miscarilor de catre cei ce practica gimnastica.

Producerea unui accident il scoate pe cel care l-a suferit din activitatea zilnica dar determina si o stare de spirit nefavorabila pentru cei din grup scazand astfel interesul pentru miscare si reduce randamentul in pregatire.

Cauzele accidentarilor sunt multiple, ele fiind de natura organizatorica, de natura metodica si psihopedagogica.

Cauzele de natura organizatorica se refera la:

Oorganizarea defectoasa in timpul activitatii;

Continuarea activitatii la aparate dupa comanda de incetarea activitatii;

Antrenamentul individual la diferite aparate in afara lectiei si contrar indicatiilor date de profesor;

Lucrul la aparate inaintea inceperii lectiei;

Executia unor elemente dificile sau noi fara acceptul profesorului;

Numar mare de executii a unor miscari care nu reusesc;

Organizarea materiala a lectiei: instalarea gresita a aparatelor si controlul intregii sali (lumina, ventilatie, caldura, spatiul de siguranta in jurul aparatelor), lipsa prafului de magneziu, asezarea corespunzatoare a saltelelor si existenta colarului pentru sarituri;

Lipsa unui post de prim ajutor in sala.

Cauzele de natura psihopedagogica se refera la: cunoasterea insuficienta a gimnastilor de catre profesor din punctul de vedere al aptitudinilor, capacitatilor, si a trasaturilor de caracter.Cauzele de natura metodica se refera la: utilizarea necorespunzatoare a strategiilor didactice si a mijloacelor cele mai eficiente pentru insusirea exercitiilor.

O cauza a producerii accidentelor este si organizarea defectoasa a controlului medical.

Procedee de asigurare:

Asistenta sau supravegherea consta din urmarirea atenta aexecutiilor si interventia imediata in cazul unei nereusite;

Ajutorul consta in interventia profesorului in scopul de a-l ajuta pe sportiv in executia unei miscari pe care nu o poate executa singur;

Ajutorul poate fi: direct – dat de profesor, indirect – prin materiale ajutatoare, verbal – indicatii precise privind momentul de executie a miscarii

Autoasigurarea se refera la masurile pe care trebuie sa le ia sportivul pentru a nu se accidenta in cazul ca lucreaza singur.

Acordarea ajutorului reclama multa pricepere si maiestrie, el trebuie acordat la momentul ti locul potrivit.

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca profesorul pentru a reusi sa acorde ajutorul sau asigurarea:

  • Sa fie bine pregatit pentru lectie;
  • Sa cunoasca tehnica de execuaie a miscarilor care urmeaza a fi predate;
  • Sa cunoasca momentele dificile din timpul executiei;
  • Sa stie unde cand cum sa acorde ajutorul;
  • Sa sesizeze locul cel mai bun pentru a observa executia si a putea interveni cat mai rapid daca este necesar;
  • Sa stie sa foloseasca aparatele ajutatoare;
  • Sa dea dovada de prezenta de spirit;
  • Sa aiba forta necesara pentru a interveni eficient in momentele dificile;
  • Sa inspire incredere sportivilor in ajutorul si asigurarea pe care le da.

Materiale folosite in realizarea unei asiguari eficiente:

saltele;

centura de asigurare – lonja;

plasa elastica;

aparte de gimnastica ajutatoare.

Aptitudinile motrice necesare pentru a practica gimnastica artistica

Gimnastica este disciplina sportiva in care performantele deosebite se obtin pe baza existentei unor abilitati si aptitudini de exceptie. Este sportul in care se imbina armonios capacitatea coordinativa si aptitudinile conditionale – viteza, forta, rezistenta si nu in ultimul rand flexibilitatea, care este cea care permite realizarea cu amplitudine maxima a elementelor tehnice.

Nivelul de crestere a acestor aptitudini se realizeaza prin procesul de educare-dezvoltare in cadrul pregatirii fizice generale si specifice. Ele sunt suportul fizic pe care se cladesc deprinderile motrice specifice. In gimnastica artistica specifice sunt aptitudinile combinate.

Forta

Flexibilitatea

Capacitatea coordinativa

Rezistenta

Viteza
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate