Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea īn munti, pe zapada, stānca si gheata, trasee de alpinism




Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Jurnalism


Index » hobby » » diverse » Jurnalism
» Revista Bailor


Revista Bailor


Revista Bailor

Apare la 1 iulie 1929 pana la 15 august 1932 la Constanța, in format 32x24. Publicatie bisaptamanala a stațiunilor balneo-climaterice maritime.

In iunie si august au aparut nr.1-12, 38 de pagini, in iunie-iulie 1930, nr.13-22, 34 de pagini, in iunie-iulie 1931 nr.23-32, 28 de pagini, iar in iunie-iulie 1932 nr.33-37, 12 pagini. Distribuție gratuita. Director la nr.13- 37.G.A.Tanasescu.Tipar: Lucratorii Asociați Constanța.



Pentru ca este o publicație de specialitate balneo-climaterica, predomina informațiile legate de stațiunile balneare, serbari nautice, plajele Constanței, excursii, serbarile Marinei, și sfaturi ale medicilor balneologi. Totodata sunt prezentate diverse personalitați din țara care veneau pe litoral sa se delecteze.

In numarul opt din anul 1929 este precizat intr-un articol pe prima pagina faptul ca M. S. Regele Mihai a sosit la Mamaia:

"Duminica a sosit in localitate, venind cu un tren regal, dela Sinaia, Regele Mihai, Principesa Mama Elena și Principesa Irina, maior Mardare, adjutantul M. S. Regelui Mihai, inspector de siguranța Costescu. Pe peronul garei, oaspeții Regali au fost intampinați de catre d-nii Nicu Petru, prefectul județului, Fr. Sachetti, primarul municipiului, general I, Vladescu comandantul diviziei a IX- a, amiral Pantazi, comandantul diviziei de Mare, Gr.Ștefu inspector general de siguranța. O companie cu muzica și drapel din regimentul 34 Inf. A dat onorurile. Cu automobilul, Regele Mihai, Principesa Mama Elena și Principesa Irina au plecat la Mamaia, luand reședința de vara in palatul regal Kara-Dalga."

Deasemenea se da cu siguranta stirea ca Regele si Regina Iugoslaviei vor vizita in vara aceasta statiunile balneare Techirghiol si Carmen - Sylva.

"Rezultatul serbarii nautice dela Carmen Sylva"

"Pe un timp frumos a avut loc Duminica, 14 crt. anuntata serbare nautica organizata de vasul scoala «Mircea» sub auspiciile "Ligei Navele Romane.La orele doua jum. bricul Mircea a esit in larg cu velele, avand peste 400 de persoane la bord. La aceasta escursiune a participat si d. Stefan Cicio Pop, presedintele Camerei cu D-na, d-l g-l Palade, senatorii Vlad si Kirtop etc. In timpul escursiei o orchestra de mandoline si chitare a bricului a delectat selecta asistanta. In larg d. Locotenent Cezar Vasilescu a facut cate-va frumoase evolutiuni cu cuterul «Domnita Ileana», care a impresionat pe cei prezenti. In urma a avut loc un concurs de innot si sarituri pentru domni. Seara la orele 9 jum. a avut loc dans la bord. In tot timpul escursiunii, d. St. Cicio Pop s'a intretinut cu d-l comandor Pogonatu comandantul bricului «Mircea» precum si cu ceilalti ofiteri dela bord."

O importanta relatare de interes national se afla in arhiva revistei analizate:

"Societatea "Marasesti" a organizat in zilele de Sambata 20 si Duminica 21 iulie a.c. daua mari serbari campenesti, in scopul de a mari fondul necesar construirei a 40.000 de cripte, eroilor cazuti pe campul de lupta. Atat Sambata cat si Duminica, parcul hotelului "Popovici" a fost neincapator pentru numeroasa si selecta asistenta. Programul acestor serbari s'a desfasurat in mod ireprosabil. In tot timpul serbarilor, a stationat in larg o canoniera a marinei militare, care a fost vizitata de catre vilegiaturisti.

Concursul de innot

Duminica la orele 4 p.m a avut loc concursul de innot pentru doamne si domni. La concursul doamnelor pe distanta 1000 metri s'au inscris 14 concurente. Premiul I-iu a fost castigat de catre d-ra Stefanescu, iar al doilea de d-na Bazilescu. La domni distanta a fost de 1.500 metri. Intaiul clasat a fost d. Dragusin din marina, iar al doilea d. Niculescu. Juriul a fost format din d-nii profesor universitar Bazilescu, Albeanu delegatul societatii Marasti si avocatul Deliu.

Seara la orele 10 a avut loc concursul de frumusete si dans. Au concurat 14 perechi pentru Tangou, Foxtroot si Boston. La acest concurs juriul a fost format din: d-l colonel Harjeu presedinte, iar membri: d-ra Sutzu, d. Camell Bay ministru Egiptului la Bucuresti, d-na Protopopescu maestra d. Balet Sibill si profesorii de dans T. Marinescu si C. Zalaru din Bucuresti.

Premiul de frumusete a fost decernat d-rei Gaicu.

La dans, in urma aprecierei juriului, dupa tinuta, gratia si tehnica concurentilor, s'a facut clasificarea de mai jos:

La Tangou premiul I-iu d-ra Sonia Nasta cu d. Alexandru Sutzu, al II-lea d-na Sonia Racota cu d. Billy Watson iar al III-lea d-ra Marcela Simionescu cu d. N. Manolescu.

La Foxtroot: Premiul I-iu d-na Sonia Racota si d. Billy Watson, al II-lea d-ra Sonia Nasta si Alex. Sotzu, iar al III-lea Marcela Simionescu si d. N. Manolescu.

La Boston Premiul I-iu d-ra Marcela Simionescu cu d. N. Manolescu, al II-lea d-na Sonia Racota cu d. Billy Watson, iar al III-lea d-na Dina Berindet cu d. Serge Baicoianu."

Presa mondena pune accente pe o funcție esențiala, și anume, funcția de informare. Aceea de a informa publicul despre activitatea pe care o avea "lumea buna", venita la bai, pe litoral. In numarul trei al anului intai de apariție a revistei, pe prima pagina este redactat un material jurnalistic.

Publicația prezinta atat locuri care ar trebui vazute de turiști, insa prezinta și parțile "de risc". Așadar funcția de informare și prevenire sunt și ele prezente in publicație:

"Efectele bailor de nomol și de mare - Creșterea in greutate, dupa cura in stațiunea Movila Tekirghiol. Se crede in general ca baile de sare și de mare slabesc și ca ingrașarea nu se produce decat mai tarziu.

Din lucrarea D-lui dr. Horia Slobozianu asupra creșterii in greutate dupa cura in stațiunea Movila - Tekirghiol, gasim date exacte asupra acestei chestiuni, bazat pe un mare numar de observații (1500) de cazuri, autorul ajunge in aceasta documentata lucrare la concluziuni care au prezentat interes.

Dupa baile calde de namol, adulții au creștere in greutate, in 70 la suta din cazuri.Dupa baile reci de lac, creșterile sunt de 70 la suta. Apa lacului Tekirghiol este de șase ori și jumatate mai concentrata decat apa Marei Negre. Lacul are 97 saruri la 1 litru dintre care 78 gr.clorur de sodiu. Se ințelege de aici de ce efectul bailor de lac este cu mult mai superioraceluia observat dupa baile de mare.

Apa lacului are o temperatura mai ridicata și mai constanta decat marea, a carei temperatura variaza dela un moment la altul. Aceste schimbari bruște expun la raceli, enerveaza și obosesc mai ales temperamentele nervoase și constituțiile debile și nu convin copiilor.



Revista Bailor, Anul I, nr. 1, 3 august 1929, pag.1.

Revista Bailor, Anul 1. No. 1 1 - 5 iulie 1929, pg. 2.

Revista Bailor, Anul 1 No. 4, 14 - 18 iulie 1929, pg. 2 - 3.

Revista Bailor, Anul 1, nr. 6, 22 - 25 iulie 1929, pg. 2-3.

Revista Bailor, Anul 1, nr. 2-3, 6-13 iulie 1929, pg. 2-3.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Jurnalism


Jurnalism






termeni
contact

adauga