Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinismAlpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Jurnalism


Index » hobby » » diverse » Jurnalism
» Realitatea TV


Realitatea TV
Realitatea TV

Informații generale

Realitatea TV, este prima televiziune din țara noastra dedicata șirilor. Aceasta este membra a grupului Realitatea-Cațavencu, patronat de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.Trustul de presa din care face parte este Realitatea Media, prezent pe piața radio și online.
A aparut in anul 2001 ca un post generalist condus de Silviu Prigoana și s-a reprofilat intr-un timp scurt pe transmisia 24 de ore din 24 a programelor informative. Astfel, ideea de baza a acestui post de televiziune este accea ca evenimentul guverneaza programul, astfel incat in orice moment desfașuratorul de emisie poate fi dinamizat cu informații de ultima ora. Avand in vedere aceste lucruri, grila de programe a Realitații TV cuprinde in special jurnale de știri (din ora in ora), dar și emisiuni de analiza politica, sociala, culturala și științifica.

Așadar, sloganul marcii Realitatea este „Deschide lumea.

Istoric

In 2001 se lanseaza postul Realitatea TV, primul post de știri din Romania, creat de omul de afaceri Silviu Prigoana. In 2002 Realitatea TV devine prima stație de știri transmise 24 de ore din 24, avand buletine informative la fiecare ora și doua benzi „crawl”, care ruleaza simultan in partea de jos a ecranului, unde sunt afișate cele mai recente informații. Intre anii 2002-2003 Realitatea TV iși extinde distribuția pana la 80-90% din intreaga rețea de cablu din Romania. Se incepe transmisiunea in strainatate, prin satelit. Pe 22 noiembrie  : Realitatea TV perfecteaza parteneriatul cu CNN. In urma acestui eveniment, jurnaliști Realitații TV urmeaza programul IPP CNN (International).

Pe 16 ianuarie   are loc „Iadul din Paradis” - Realitatea TV, impreuna cu World Vision Romania, lanseaza o campanie de strangere de fonduri pentru victimele dezastrului care a lovit coasta de Sud Est a Asiei.” Suma colectata prin aceasta campanie a fost de aproximativ 0,4 milioane de dolari destinați ajutorarii populației sinistrate din Banda Aceh, Indonezia.

Pe 8 iunie 2005: Realitatea TV primește premiul APTR (Asociatia Profesioniștilor in Televiziune din Romania) la categoria „Știri”. In cadrul aceleiași festivitați au mai fost premiate alte doua emisiuni – un talk-show și Revista Presei, in timp ce toate cele trei nominalizari la categoria talk-show au fost emisiuni in cadrul Realitatea TV. In iunie 2005 Realitatea TV și Connex (intre timp Vodafone) au semnat un parteneriat exclusiv pentru transmisiunile TV 3G. In august 2005, potrivit unui studiu publicat in luna august 2005 de „Capital”, avand la baza interviuri cu lideri de opinie din țara noastra, Realitatea TV este prezentata drept cea mai credibila stație TV din Romania. 

Pe 9 mai   Realitatea TV primește un nou premiu APTR (Asociația Profesioniștilor in Televiziune din Romania) pentru emisiunile sale informative („Jurnalul Realitații”, „Editorii Realitații” și „Realitatea Zilei”).

La inceputul anului 2008, Realitatea TV lansa campania 'Pune taxa la zid!' cu motto-ul 'Taxa lor, banii tai', in care oamenii, șoferii nemulțumiți de noua taxa auto (taxa de inmatriculare) erau invitați sa semneze o petiție impotriva acesteia, petiție ce urma sa ajunga pe 18 februarie  la Strasburg, fiind semnata de 120 000 de persoane.

 Inițiativa Realitații TV a funcționat, taxa fiind eliminata, chiar daca mai tarziu, a fost impusa o taxa mai mica, numita 'taxa de mediu'.

Captura de ecran din timpul teledonului „Romania prinde radacini”, trasmis in direct de Realitatea TV. Observati in prin plan pe Mihai Tatulici, Traian Basescu si Andreea Marin Banica.

Pe 4 august   Realitatea TV și  UNICEF impreuna cu Romtelecom Romsilva incep campania Romania prinde radacini, cu sloganul „Copiii sadesc viitorul.”, campanie de strangere de fonduri pentru ajutorarea sinistraților in urma inundațiilor din iulie 2008. Campania debuteaza cu un teledon transmis in direct de Realitatea TV și de Realitatea FM, prezentat de Andreea Marin Banica și Mihai Tatulici și la care participa - pe langa echipa Realitatea TV - renumite personalitați romanești ca sportivele Andreea Raducan și Gabriela Szabo, regizorul Sergiu Nicolaescu, artiștii Johnny RaducanuNicolaTudor Chirila dar și președintele Traian Basescu și la acea vreme premierul Calin Popescu Tariceanu. Odata cu acest teledon, Realitatea TV lanseaza și o acțiune de plantare a un milion de arbuști, arbuști donați de Romsilva.

Campania s-a desfașurat pana in acest moment cu succes, insa dezinteresul autoritaților a dus la pierderea unei parți importante din plantație.

In anul 2009 poziția in clasament a postului a crescut considerabil, fiind o buna bucata de vreme a treia cea mai vizionata televiziune dupa ProTV și Antena 1. Pe 27 mai, Realitatea TV a primit inca patru premii din partea Asociației Profesioniștilor in Televiziune din Romania. Premiul special al juriului a fost acordat jurnalistului Emil Hurezeanu, pentru analizele politice din emisiunile postului Realitatea TV.

Pe data de 13 februarie 2009 a fost lansata statia locala Realitatea TV Bistrita. Pe data de 29 mai   a fost lansat Realitatea TV Bacau, post local pentru orașul Bacau.”

Misiune

Misiunea postului Realitatea TV este aceea „de a respecta nevoia de informație a publicului sau”. Principiile care le ghideaza demersul jurnalistic sunt obiectivitatea, acuratețea și profesionalismul, iar valorile sunt adevarul, curajul, sinceritatea și responsabilitatea sociala, concretizata in campanii și proiecte.

Caracteristicile știrilor transmise de Realitatea TV sunt:

  • relevanța
  • proximitatea (temporala și spațiala)
  • diversitatea

Telespectatorii joaca un rol foarte important in activitatea de la Realitatea; ei sunt invitați sa comenteze pe saitul realitatea.net știrile, cele mai bune comentarii fiind transmise pe post. De asemenea, Realitatea TV a inființat serviciul „Martor ocular”, care colecteaza fotografii și filme facute de telespectatori și trimise la Realitatea.

Realitatea TV a facut atat acte de caritate, ca teledonul organizat impreuna cu World Vision, cat și diverse campanii care sa rezolve nevoile cetațeanului de rand (xenofobia, taxele prea mari, etc.), caștigand astfel increderea publicului.

Echipa

Printre jurnalistii reprezentativi ai Realitatii Tv se numara: Adriana Nedelea(prezentator al stirilor); Andreea Cretulescu( prezinta „Realitatea te priveste” ) ; Carmen Bruma ( prezinta „Spa-ul de duminica seara” ); Catalina Porumbel (reporter); Cristian Marin (producator general); Cristian Zarescu ( corespondent special Realitatea Tv); Emil Hurezeanu (prezinta „Romania politica” ); Laura Chiriac (prezinta „16-18 Deschide lumea”); Letitia Zaharia ( prezinta „Adevar sau provocare”); Mihai Tatulici ( prezinta „Tu Decizi” „ Strada, scoala si spital”Ultima sansa” Gala Zece pentru Romania”); Stelian Tanase ( prezinta „3x3” ); Cosmin Stan ( prezentator al stirilor).

Emisiunile pe care Realitatea Tv le difuzeaza sunt:

” Realitatea te privește” - este prezentata de Andreea Crețulescu și este difuzata de luni pana vineri, in intervalul 18:45- 20:00.

”Romania politica” – este prezentata de Emil Hurezeanu și este difuzata in fiecare vineri de la ora 21:00.

”București, strict secret”- emisiune prezentata de Stelian Tanase și este difuzata in fiecare sambata de la ora 23:05.

”Saptamana de Vreme”- emisiune difuzata de Elena Cordoreanu, Nora Dinca, Silviu Grigore, Ramona Solomon, Petre Calin Fumuru, care este difuzata in fiecare duminica de la ora 18:45.

”Fabrica”

”3X3”- emisiune difuzata de Stelian Tanase, este difuzata sambata de la ora 16:15.

”Tanase și Dinescu” – gazda acestei emisiuni este Stelian Tanase, avand ca invitat permanent pe Mircea Dinescu, difuzarea acestei emisiuni este vinerea de la ora 22:00.

”16-18 Deshide lumea”- prezentata de Laura Chiriac și este difuzata de luni pana vineri de la ora 16:00 la 18:00.

”Ediție speciala”

”Zona de impact”- emisiune prezentata de Corina Dragotescu, care este difuzata duminica, de la ora 21:30 la 23:00.

”Srada, școala și spital”- emisiune prezentata de Mihai Tatulici.

”Ora de foc”- este difuzata de luni pana joi, de la ora 21:00, este prezentata de Oana Stancu și Adrian Ursu.

”Interviuri de top”- este o emisiune dedicata tematicilor europene și euroatlantice. Gazda acestei emisiuni este Cristian Unteanu, care este difuzata sambata de la 21:45.

”Ultima șansa”- este prezentata de Mihai Tatulici și este difuzata duminica de la ora 23:00.

”Spa-ul de duminica” – emisiune prezentata de Carmen Bruma , este difuzata in fiecare duminica de la ora 23:00.

”Ultima ora”- emisiune prezentata de Catalin Striblea, este difuzata de luni pana vineri, de la ora 22:45.

”Test de stres”- emisiune prezentata de Ionel Danca, este difuzata sambata de la ora 19:00.

”Da sau Nu ” – este prezentata de Oana Stanciulescu, care este difuzata sambata de la ora 20:00.

”Gala Zece pentru Romania”- emisiune prezentata de Mihai Tatulici

Prezența online:

” In anul 2009 site-ul televiziunii, realitatea.net a avut 1.372.000 de vizitatori unici in medie, lunar și 21.107.000 de afișari, situandu-se pe poziția de lider al site-urilor de conținut din Romania, urmat de știrilerotv.ro (cu o medie de 1.287.000 vizitatori unici), libertatea.ro (1.261.000 de unici), gsp.ro (1.252 de mii de unici) și cancan.ro (1.192 de mii de unici)”

Partea tehnica a studioului Realitatea Tv

Din punct de vedere al dotarilor tehnice, putem cataloga postul de televiziune Realitatea Tv in functie de utilizarea acestora. Astfel, avem doua categorii:

  • echipamente tehnice pentru studio
  • echipamente tehnice pentru teren

Echipamentele tehnice pentru studio sunt cele mai ample si mai costisitoare din punct de vedere material. In cadrul studioului gasim urmatoarele componente: DSC 642 mixer; Sony LMD-1410; pentru regia video, Panasonic AG MX70; pentru distributia audio/video avem Kramer 16x4 Video Balanced-Audio Matrix Switchers; recordere DVCAM SONY DSR-1500 AP, SONY DSRM-10 Remote control unit; camere de platou beta si steadycam SONY DSR-PD170P; audio regie emisie Soundcraft lx7; iluminarea studioului se face prin minispoturi si reflectoare cu suport Ianiro 1200 minispot, Cotelux 455R; microcasca moderator; masa de mixaj; monitoare LCD; laptopuri; sisteme desktop; boxe active Yamaha; microfoane Shure SM-58; lavaliere; prompter.

In ceea ce priveste echipamentele pentru teren, dotarile se difenentiaza fata de cele de platou, datorita nevoii de mobilitate. Echipamentul este cel ce baza, necesar oricarei echipa de filmare. Asadar, exista urmatoarele dotari: camere video cu kit complet Sony UWP, soft case, rain case, microfoane wireless si cu cablu, lavaliere, trepiede si lumini pentru camera. Cea mai complexa dotare tehnica pentru teren este dsng vehicle – fly – cum este numit in limbajul de specialitate. Acesta reprezinta un ministudio mobil care face posibila realizarea transmisiilor live, prin conectarea la sateliti.Analiza SWOT

Puncte tari:

accesibilitate, atat online, radio, cat si de pe mobil

membra a grupului Realitatea-Catavencu

prima televiziune din Romania dedicata stirilor

prima statie de stiri transmise 24 de ore din 24, avand buletine informative la fiecare ora si doua benzi „crawl”

o continua rebrenduire

Realitatea TV este prezenta si in Republica Moldova prin retele de cablu tv si satelit

conform “ Capital” 2005, Realitatea TV este prezentata drept cea mai credibila statie TV din Romania

lansarea a numeroase campanii sociale si umanitare

Puncte slabe:

uneori este usor lipsita de impartialitate

in ultimul timp accentul din emisiunile lor cade foarte mult pe politica, alte aspecte fiind usor neglijate din subiectele lor de discutie.

Oportunitati:

foarte multe colaborari datorita teledoanelor organizate, campaniilor umanitare impreuna cu UNICEF & Romtelecom Romsilva

Amenintari:

concurenta cu celelalte televiziuni de stiri, gen Antena 3

REALITATEA.NET este portalul de stiri numarul 1 din Romania si este administrat de F5 - compania new media a grupului Realitatea-Catavencu.

Breaking News, stiri 24 de ore pe zi, minut cu minut, aici sunt informatii utile din toate domeniile de interes.

REALITATEA.NET va ofera cea mai completa colectie online de stiri, beneficiind in exclusivitate si de materialele produse de cea mai importanta televiziune de stiri din Romania, Realitatea TV, precum si de postul de radio Realitatea FM.

In plus, cititorii online au in REALITATEA.NET, locul de intalnire si dezbateri, zi de zi, portalul fiind sustinut si cu ajutorul sectiunilor speciale Anchete, Martor Ocular, Sport, Meteo sau Ziare.ro.La acestea se adauga show-ul online de opinie si dezbateri “REALITATEA.NET Live!” - moderat de Letitia Zaharia si transmis in direct pe REALITATEA.NET/Videochat; si emisiunea “REALITATEA Pe NET” – gazduita de Ionel Lespuc, redactorul-sef REALITATEA.NET, si difuzata la Realitatea TV, in cadrul jurnalului de stiri de la ora 21:00.

De asemenea, utilizatorii REALITATEA.NET pot viziona saptamanal si doua productii web-tv: “Funny pe NET” – emisiune de divertisment prezentata in fiecare vineri de Roxana Nasta; si “REALITATEA NET Magazin” – primul buletin informativ in format video, prezentat de Ionel lespuc, redactor-sef REALITATEA.NET, in fiecare joi seara..

Mai mult, vizitatorii au posibilitatea de a ramane in permanenta conectati la fluxul de stiri al portalului REALITATEA.NET accesand direct de pe telefonul mobil REALITATEA.MOBI, oricand, oriunde s-ar afla.

In acelasi timp, prin intermediul pachetului de servicii “REALITATEA.NET Newsline”, utilizatorii au acces in timp real la cele mai importante informatii, direct pe e-mail, in feed reader, pe website-ul sau blogul personal, si chiar pe desktop-ul calculatorului.

Bibliografie:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Realitatea_TV

https://www.realitatea.net/tvhttps://ro.wikipedia.org/wiki/Realitatea_TV
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Jurnalism


Jurnalism