Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinismAlpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Jurnalism


Index » hobby » » diverse » Jurnalism
» Publicatii la malul Marii Negre


Publicatii la malul Marii Negre
Publicatii la malul Marii Negre

In ceea ce priveste Dobrogea, obiectul cercetarii noastre, este lesne de inteles ca, in antichitate, aflandu-se sub obladuirea Imperiului roman, a beneficiat de circulatia publicatiilor romane – Acta diurna.

Si Ovidiu poate fi considerat un precursor al publicisticii dobrogene, pentru ca ne-a lasat scrise impresiile sale din timpul in care a fost exilat pe malul Pontului Euxin.   

Presa din Dobrogea poarta amprenta catorva precursori demni de asezat in galeria personalitatilor pe care le regasim in istoria Romaniei. Unul dintre ei este Dimitrie Cantemir, care „cutreierand prin Dobrogea, descrie pitorestile imagini intalnite. La 1711, el lasa primele marturii despre credintele populare dobrogene, despre obiceiurile populatiei autohtone.[1]

Primul adevarat publicist al Dobrogei este considerat Ion Ionescu de la Brad, care intreprinde o lunga calatorie in Dobrogea, cu sprijinul financiar al lui Ion Ghica. Timp de patru luni, cu o caruta numita de el insusi haraba, colinda meleagurile pontice. Este primul publicist profesionist al Dobrogei, lasandu-ne in reportaje de un fascinant pitoresc informatii exacte, intamplari, portrete de oameni. Impresiile sale sunt publicate in „Jurnal de Constantinopol”, condus de Noguee, apoi in brosura „L’excursion agricole dans la plaine de la Dobrudja”. Lucrarea a fost tradusa in limba romana de Florica si Vintila Mihailescu, in 1922, si publicata in „Analele Dobrogei”.Lapusan Aurelia, Lapusan, Stefan, Constanta. Memoria orasului, vol I, Editura Muntenia, Constanta, 1997, pag. 35.

Idem 18, pg.36.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Jurnalism


Jurnalism