Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Jurnalism


Index » hobby » » diverse » Jurnalism
» Elemente ale textelor informative


Elemente ale textelor informative
Elemente ale textelor informative

a) Lead (introducere, atac, inceput, intro)

Este prima fraza sau primul paragraf al unui articol, cu rolul de a incita la lectura. In cazul redactarii simple, reia mesajul esential din titlu (in textul info) si informeaza asupra faptului caruia i se aplica opinia din titlu (in textul de opinie). In cazul redactarii compuse, da tonul textului, reia ideea mesajului esential, propus prin titlu si sapou, dar trebuie sa fie diferit de acesta. Cateva tipuri de atac: a) moment istoric; b) scena semnificativa; c) marturie elocventa; d) contur al protagonistului; e) imagine care introduce decorul; f) analogie care sugereaza o cheie de lectura; g) problema in atentia publicului; h) proverb; i) paradox.
Cel mai prost atac: cel care deschide mai multe porti.

Niciodata mai mult de 2 enunturi.

In reportaj: un atac care te face sa simti.

In interviu: un atac care te face sa intelegi.

In portret: un atac care te invita la povestire.

In ancheta: un atac care pune in evidenta.

In comentariu: un atac care te face sa reflectezi.

Nu exista reteta pentru a scrie o poveste. Aceeasi intamplare poate fi povestita in mod diferit, fara a se putea face diferenta.

Cei 5 W: este greu de determinat care este mai important. in functie de natura povestii.

Nu exista reteta pentru a scrie o poveste. Aceeasi intamplare poate fi povestita in mod diferit, fara a se putea face diferenta.

Cele mai frecvente tipuri de leaduri     (Curtis MacDougal, 1982, pp.113-129):

o       Leadul-citat (“Quotation Lead”): se regaseste in relatarile unor discursuri, ale unor declaratii publice, in cazul unor manifestari presupunand prezenta unor personalitati.

o       Leadul-intrebare (“Question Lead”): poate fi utilizat in cazul unor probleme de interes public care sa provoace o dezbatere in randul cititorilor.

o       Leadul-staccato (“Staccato lead”); consta intr-o serie de fraze, despartite prin virgula sau puncte de suspensie. Este o forma de lead descriptiv.

o       Leadul exploziv (“Explosive Lead”): este similar leadului “staccato”, dar propozitiile sunt complete din punct de vedere gramatical.

o       Leadul-dialog (“Dialogue Lead”): potrivit povestilor minore, de interes uman; “contraindicate” in stiri sau in articolele informative mai ample.

o       Leadul “doza” (“Cartridge lead”): pentru relatarea unor evenimente punctuale, clare; este scurt. Ex: Generalul Ionica Popescu a fost demis.

o       Leadul “orb” (“Punch lead”): pentru acelasi tip de evenimente ca la leadul anterior, dar cu deosebirea ca propozitiile sunt mai elaborate. A crescut in popularitate incepand cu al doilea Razboi Mondial. Mai este denumit si “blind” lead. Ex: Un    general din Armata a treia a fost demis din cauza neglijentei in serviciu.

o       Leadul-surpriza (“Astonisher lead”): aduce elementul-surpriza al unui fapt demult cunoscut ca banal. Ex: Scandalurile conjugale cu care vecinii familiei Cherchelescu s-au obisnuit de ani, par a se fi sfarsit. Sotul s-a hatarat sa mearga la Politie sa isi acuze sotia de violenta conjugala . ”

o       Leadul-contrast (“Contrast Lead”): utilizat atunci cand se face o comparatie intre doua situatii, intre doua evenimente, etc. Ex: De doua ori mai multa bere fata de anul trecut s-a baut la Festivalul    de Bere din Brasov din acest an .

o       Leadul descriptiv (“Descriptive Lead”): este potrivit mai ales reportajelor. Mare importanta are observatia. Atentie la clisee, la abuzul de adjective. Ex: Aglomeratie, lume buna, haine colorate, distractie, mici si bere. Toate acestea au fost ingredientele de succes ale Festivalului de Bere desfasurat la Brasov . ”

o       Leadul figurativ (“Figurative Lead”): care contine o figura de stil, in special o metafora. Ex: O fata frumoasa ca o zana a devenit ieri Regina Frumusetii din America de Nord in cadrul Concursului .

o       Leadul-epigrama (“Epigram Lead”): care contine un proverb, o zicala, o poveste la indemana. Ex: Nu lasa pe maine ce poti face azi. Daca Ion Pomponescu ar fi aplicat acest proverb in culegerea viei, hotii de struguri nu ar fi avut ce sa fure azi noapte, cand .

o       Leadul-aluzie (“Literary Allusion Lead”): care face aluzii la personaje, la situatii din istorie sau literatura. Ex: Un Hagi Tudose al zilelor noastre a ramas fara nici un leu dupa ce azi-noapte,    hotii i-au pradat casa .o       Leadul-parodie (“Parody Lead”): presupune parodierea cantecelor celebre, a persoanelor, a titlurilor de carti, de poezii, etc. Ex: Detectiv fara voie. Asa a ajuns Fane Pompon din Ferentari, atunci cand a descoperit la poarta casei sale .

b) Dezvoltarea (corpul textului)

In cazul redactarii simple, sunt enuntate raspunsurile la 5-6 intrebari.

In cazul redactarii compuse, textul este rezultatul unui plan care contine fapte, marturii, argumente. Lizibilitatea textului tine de: coerenta, interes, accesibilitate. Trebuie sa urmeze un scop impus: sa informeze, sa povesteasca, sa explice, sa deschida un dosar, sa prezinte aspectele unei probleme, sa dezbata aspecte controversate, sa convinga.

Are ca scop restituirea faptelor in amploarea lor, detalierea acestora.

Corenta se obtine mai ales prin folosirea cuvintelor de legatura. Este o metoda de obtinere a unitatii retorice a textului (“cu exceptia”, “totusi”, “ca si”, “deja”).

c) Incheierea

Este ultimul paragraf, pot fi ultimele cuvinte sau ultima fraza.

De regula, pentru o stire: ultima fraza este ultima informatie; pentru un reportaj: poate fi un decor, un moment, o imagine; in cazul interviului: reprezinta cuvintele interlocutorului; pentru ancheta: este o concluzie clara; pentru un comentariu: ideea, sentimentul, opinia semnatarului.

Nu poate fi, in nici un caz, morala, lectie de istorie, etc.

Este important ca articolul sa se termine pe o idee forte, care sa lase impresia cititorului ca tot ce a citit este un ansamblu coerent, ca este mai informat decat inainte, pe scurt, ca nu si-a pierdut timpul. Toate aceste lucruri trebuie indeplinite de paragraful final.

De aici incovenientele “piramidei inversate”, care se termina cu informatii putin importante; deci, un astfel de text da impresia ca informatia scapa printre degete, fara sa dea cititorului sentimentul “rotundului”.

Oricum, finalul este dezirabil si posibil, in functie de talent, originalitate.

Tipuri de final:

o       sinteza: esentialul a ceea ce tocmai a fost enuntat sau demonstrat, in sopul de a-I demonstra importanta.

o       umoristic: este deja o forma de comentariu, dar, daca subiectul se preteaza, nu este gresit.

o       rotund (“en boucle”): contine o informatie din lead.

o       interpelare: care aduce o concluzie, invitandu-l pe cititor sa adere la aceasta.

o       deschis: cand subiectul nu este epuizat si urmeaza continuari.

c) Semnatura materialului

Presupune asumarea responsabilitatii.

Exercitii:

Cititi cu atentie stirile de pe prima pagina a unui mare cotidian. Identificati leadurile acestor stiri si analizati-le. Rescrieti-le pe acelea pe care le considerati neinspirat redactate

Redactati un text informativ de 15-20 de randuri pornind de la: a) povestea “Alba ca Zapada si cei sapte pitici”, b) o poveste din cadrul emisiunii “Din dragoste”; c) un roman politist; d) modul in care s-a desfasurat primul an de facultate. Elaborati cate 2-3 variante de lead pentru fiecare din textele pe care le faceti

Care este cel mai potrivit mod de a redacta un lead pentru un cotidian comercial de tip “Libertatea”, dintre variantele propuse mai sus? Argumentati-va alegerea

Leadul este un text, un principiu de redactare sau echivalentul primei fraze dintr-un text jurnalistic? Comentati.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate

Jurnalism


Jurnalism