Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinismAlpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Jurnalism


Index » hobby » » diverse » Jurnalism
» Administratia bazinala de apa somes-tisa - presa


Administratia bazinala de apa somes-tisa - presa
ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA SOMES-TISA

Teme de mediu

Targu Lapus – polul frigului in Maramures

Tara Lapusului se situeaza printre primele trei zone ale tarii unde se inregistreaza, pe timp de iarna, cele mai scazute temperaturi. In orasul Targu Lapus - capitala acestei zone din Maramures, functioneaza, de peste doua decenii, o statie meteo. Aceasta a inregistrat in fiecare zi, ora de ora, temperaturile aerului, cu ajutorul aparatelor speciale. Cea mai scazuta valoare termica din zona Targu Lapus s-a inregistrat in 31 ianuarie 1987. Atunci mercurul termometrelor a coborat pana la minus 32,4 grade Celsius. De atunci si pana in prezent, statia meteo nu a mai consemnat decat in anul 2006 o temperatura apropiata ca si valoare celei amintite mai sus. In luna ianuarie a lui 2006, termometrele au aratat o temperatura de minus 32,2.

• De la vagonul dormitor, la spatii de cazare pentru turisti

Daca la inceputurile sale statia a oferit ca si spatiu de cazare pentru meteorologi un vagon, la un an de la infiintarea acesteia personalul statiei este mutat intr-o cladire noua, unde existau mai multe camere. Din anul 2001, cladirea a fost trecuta in circuitul turistic, astfel ca doua camere sunt puse oricand la dispozitia turistilor care cauta cazare in zona.
• Anomalii in zborurile aeriene

Statia Meteorologica din Targu Lapus a luat fiinta in data de 30 decembrie 1986, atunci cand o echipa de meteorologi de la Cluj si Dej aduc un vagon dormitor, care urma sa tina loc de locuinta pentru specialistii care vor lucra in aceasta statie. Documentele oficiale intocmite atunci consemneaza faptul ca era necesara infiintarea unei statii meteo in orasul Targul Lapus, pentru ca acesta intrunea cateva conditii si fenomene meteo speciale, care meritau sa fie studiate. 'Datorita asezarii sale in cadrul judetului, a unor conditii microclimatice mai deosebite, precum si unor anomalii in zborurile aeriene, s-a simtit nevoia infiintarii in aceasta zona a unei statii meteorologice. Astfel, in conformitate cu Ordinul Consiliului National al Apelor nr. 86 din 15 octombrie 1986, ca urmare a solicitarii Comitetului Executiv a C.P.J Maramures s-a hotarat ca, incepand cu data de 1 ianuarie 1987, in orasul Targul Lapus sa intre in functiune Statia meteorologica Targu Lapus', consemneaza unul din registrele oficiale ale acestei statii meteo.

Locul ales pentru amplasarea acestei unitati meteo este zona numita Lighet, la o distanta de aproximativ 500 de periferia orasului.

• Minus 7°C in octombrie 2010

In cei peste douazeci de ani de functionare, Statia meteo de la Targu Lapus a inregistrat in doua randuri temperaturi minime absolute pentru aceasta zona. Meteorologi de aici sustin ca temperaturile de minus 25 sau minus 28 grade Celsius sunt normale lapuseni.

'Zona orasului Targu Lapus este ca o caldare in care se intorc toti curentii de aer care bat in Tibles si in Satra, reintorcandu-se si circuland si invartindu-se in acest spatiu. De aceea zona asta e renumita pentru frigul mai pronuntat decat in alte zone din judet si chiar din tara. Aici exista si se formeaza foarte multa ceata, existand zile cand ceata persista si aduce acea vreme mohorata', a explicat Reghina Bude, meteorolog la statia Targu Lapus.

Anul acesta, in luna ianuarie, minima inregistrata de statie a fost de minus 20,8, o temperatura mai scazuta fata de luna ianuarie a anului 2009, cand s-au inregistrat minus 18,8. Luna octombrie a anului in curs a adus primele valori negative in regimul termic. In 30 octombrie, termometrele au aratat un minus de 7,3° Celsius, valoare meteo care a depasit chiar si Miercurea Ciuc, considerata a fi polul frigului din tara.

• Aparate speciale, de productie sovietica

Aparatura speciala a fost instalata in data de 31 decembrie 1986 atunci cand au fost puse primele diagrame (barograma, termograma, hidrograma), precum si un barometru, termometre de maxima, minima, umezit si higrometru. Aproape toate aceste aparate au fost asamblate in U.R.S.S. Dupa instalarea tuturor aparatelor in data de 1 ianuarie 1987, la ora 0.00 GMT, statia meteo isi incepe activitatea cu un singur obervator meteo. Programul zilnic consta in efectuarea zilnica a 4 observatii climatologice si a preclimatelor. De la infiintare, programul Statiei Meteo de la Targu Lapus a suferit mai multe modificari in programul de functionare. An de an aproape, programul de observare a fost modificat intre 8 ore pe zi pana la 16 ore pe zi. Au fost si perioade cand s-a lucrat cu program continuu. In prezent, la statia meteo lucreaza 4 persoane, in ture de cate 12 ore. Din ora in ora se noteaza temperaturile care se trec in registrul special de evidenta si se transmit, prin SMS, Centrului Meteo Regional de la Cluj. Tehnica trasmiterii datelor prin telefon mobil s-a pus in aplicare din anul 1997. Pana atunci, comunicarea acestora se facea printr-un radiotelefon, care dadea mari batai de cap personalului. 'Era o statie de emisie-receptie care nu functiona prea bine. Abia ne puteam intelege, pentru ca receptiona si zgomotele din jur', marturiseste Rodica Hatos, meteorologul-sef al statiei.

• Incalzirea globala, confirmata

Cu toate acestea, datele statiei scot la iveala faptul ca fenomenul incalzirii globale, vehiculat tot mai mult in ultimii ani, este cat se poate de adevarat. Un argument vine din faptul ca anul 2007 a fost considerat unul mai ciudat din punct de vedere termic, pentru zona Targu Lapus. In acel an, statia meteo de aici a inregistrat o maxima de plus 36 de grade Celsius, iar luna noiembrie a aceluiasi an a adus o temperatura de plus 14,5 grade Celsius, neobisnuit de cald pentru aceasta zona. De asemenea, un semn al incalzirii globale poate fi reprezentat si de faptul ca, in ultimii zece ani, stratul de zapada nu a masurat mai mult de 60 centimetri. In anul 2000 a fost masurat ultima data un strat de omat gros de 72 centimetri. 'Din datele pe care le-am inregistrat, se constata o tendinta de crestere a temperaturilor medii anuale. Deci povestea cu incalzirea globala este cat se poate de reala, lucru confirmat, asa cum am mai spus, de temperaturile inregistrate. Ramane de vazut ce se va intampla in anii care vin', a spus meteorologul Rodica Hatos.Aceasta a mai mentionat ca nu poate confirma prognozele vehiculate in ultima vreme cu privire la faptul ca vom avea una dintre cele mai grele ierni. Asta pentru ca o statie meteo nu realizeaza prognoze, ci doar aduna si consemneaza datele reale pe care le ofera termometrele si aparatele de specialitate. 'Prognozele sunt realizate la Centrele Regionale Meteo din tara si la Bucuresti. Noi doar le transmitem datele inregistrate. Pot spune, insa, ca cele mai bune prognoze sunt cele pe trei zile si nu cele care prevad timpul probabil pe sapte sau mai mult', au conchis meteorologii./ Ionut Horoba/Glasul Maramuresului

Vasile Moldovan: gunoaiele de la Beclean vin din ianuarie

Vasile Moldovan, managerul proiectului de gestionare a deseurilor a acordat un interviu pentru citynews.ro in care a vorbit despre ecologizarea depozitului de la Beclean, prin transportarea gunoaiele la Bistrita. Moldovan sustine ca inca nu s-a inchis depozitul de la Beclean, deoarece primaria din localitate nu a eliberat autorizatia de inchidere. In plus, mai trebuie eliberat avizul de mediu pentru a incepe transportul efectiv. Autoritatile judetene estimeaza ca undeva prin luna ianuarie vor sosi la Bistrita primele camioane. Desi existau voci care acuzau interese ascunse in spatele acestui transport, in viziunea lui Moldovan, costul de transport al gunoaielor este de zece ori mai mic decat cel de inchidere al gropii de gunoi de la Beclean. 'Din estimarile pe care le am apreciez ca doar de anul viitor vor incepe aceste lucrari de aducere a deseurilor. Transportul este o chestiune fireasca chiar si cei care au fost nemultumiti au inteles acest lucru. Valoarea transportului de la Beclean la Bistrita este cu ceva peste 10 la suta din ceea ce inseamna inchiderea depozitului de la Sangeorz Bai, care este comparabil cu cel de la Beclean' a declarat Vasile Moldovan / Citynews/Cosmin Botezat

Teme internationale

Socant! Un nou „Cernobal” a fost tinut secret de ucrainieni

Un grup de ecologi independenti a descoperit in regiunea ucraineana Dnepropetrovsk o zona in care nivelul radiatiilor radioactive este mai mare chiar decat in celebrul Cernobal, anunta cotidianul Segodnya, preluat de marile agentii de presa din lume. In prima instanta, autoritatile locale au negat raportul, sustinand ca ecologistii au folosit echipament stiintific neautorizat in Ucraina. Locul cu pricina este o mina de uraniu abandonata, situata in apropierea satului Dovhyvka. “Detectorul meu de radiatii s-a oprit la valoarea de 2.611 micro Roentgeni pe ora, in timp ce nivelul normal de radioactivitate trebuie sa fie in jur de doar 30 de Roentgeni pe ora, pentru ca expunerea sa nu devina periculoasa. Pana si in apropierea reactorului de la Cernobal, nivelul radiatiilor nu trece in prezent, de 500-600 micro Roentgeni pe ora. Radiatiile nu-i vor ucide instananeu pe oameni, dar nici bine nu le va fi pe viitor. Problema cea mai grava consta in faptul ca nu exista niciun semn care sa avertizeze oameni de pericolul din acesta zona”, declara Oleskiy Vedmidsly, conducatorul echipei de ecologisti care a efectuat masuratorile la mina de uraniu. Organizatiile ecologiste din Ucraina sustin ca o cantitate de peste 7 milioane de tone de steril radioactiv se afla ingropata sub mina abandonata. Localnicii isi pasc oile si vitele in apropiere, neavand nici cea mai mica idee de pericolele la care se expun. Regiunea Dnepropetrovsk se afla la mai putin de 700km de Romania./ Ria Novosti/Ziar MM
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Jurnalism


Jurnalism