Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Pictura


Index » hobby » » arta cultura » Pictura
» Pablo Ruiz y Picasso


Pablo Ruiz y Picasso


Pablo Ruiz y Picasso   

Picasso, Pablo Ruiz y (1881-1973), pictor spaniol, ce este considerat unul dintre cei mai importanti artisti din secolul 20. El a experimentat o mare varietate de stiluri si teme in intreaga sa cariera. Pe langa contributia lui Picasso la arta, el a fost printre primii ce au practicat acel nou curent numit cubism, a inventat colajul sau fotomontajul ca tehnica artistica, si a dezvoltat asamblarea in sculptura.

Picasso s-a nscut in Malaga, Spania cu numele pablo Ruiz si mai tarziu a adoptat numele de fata al mamei sale «Picasso » cum este el cunoscut astazi. Dar desi s-a nascut in Spania Picasso si-a trait mare parte din viata in Franta.Tatal lui pictorului, ce era un profesor de arta, imediat si-a dat seama ca copilul lui Pablo era un copil minune. Pablo Picasso a studiat pentru prima data arta privat impreuna cu tatal sau iar apoi la Academia de Arte Frumoase din La Coruna din Spania unde a invatat si tatal sau. Primele picturi ale lui Picasso cum ar fi 'Studiul unui trunchi' si 'Dupa punerea tencuielii' au demonstrat nivelul ridicat de competenta tehnica pe car il atinsese la numai 14 ani. In 1895 familia sa s-a mutat la Barcelona dupa ce tatal sau a obtinut postul de predare la Academia de Arta din Barcelona. Picasso a fost admis la clasele superioare ale academiei dupa ce intr-o singura zi a facut examenul de intrare pe care cursantii obisnuiti le trebuiau o luna ca sa-l faca. In 1897 pictorul a plecat din Barcelona Pentru a studia la Madrid. Nesatisfacut de instruirea de acolo a plecat si sa intors la Barcelona.

Dupa ce Picasso a vizitat in anul 1900 Parisul el a facut calatorii intre Franta si Spania pana in 1904 cand a decis sa se stabileasca in capitala Frantei. In Paris el a intalnit si a experimentat multele stiluri moderne artistice. Pictura 'Le Moulin de la Galette' a dezvaluit interesul pictorului in viata de noapte a Parisului. In adaos la picturile cu cafenele, el a mai desenat peisaje si portrete ale prietenilor .

Din 1901 pana in 1903 Picasso a inceput sa deseneze in adevaratul lui stil, aceasta perioada fiind cunoscuta ca perioada albastra. Folosind in picturile sale numai albastru Picasso picta figuri singuratice si hainele pe care le purtau oamenii in desenele sale vorbeau de la sine de caracterul umil al statutului lor social.

In pictura 'Chitaristul batran' Picasso a accentuat saracia si pozitia sociala de proscris, acest lucru fiind intarit si de conturarea corpului cu negru, ca si cum chitaristul ar fi fost in afara mediului. Chitaristul este prins in cadru cum este prins si in saracie. Desi Picasso a subliniat infatisarea neingrijita a fetei chitaristului , nici imbracamintea si nici locul unde se afla nu exprima un timp sau un loc precis. Acesta lipsa de specificatie sugereaza ca Picasso a intentionat sa faca o afirmatie generala despre alineatia umana decat o afirmatie particulare despre clasa inferioara din Paris.

De ce albastrul a dominat in picturile lui Picasso in aceasta perioada ramane neexplicat. Posibilele influente pot provine de la fotografii ce foloseau nuante de albastru ce erau foarte populare la acel timp sau din picturile unor artisti francezi cum ar fi Eugene Carriere sau Claude Monet, ce in picturile lor isi bazau atentia numai asupra variatilor unor singure culori. O alta explicatie este acea ce Picasso a gasit albastrul apropiat de subiectele sale deoarece albastrul era deseori asemanat cu melanconia.

In 1904 stilul lui Picasso a cunoscut o intorsatura, inaugurand perioada trandafirie, uneori fiind numita si perioada circului. Desi Picasso a ramas pe concentrat pe caracterul social proscris in special intertpretii de circ, culorile folosite erau mai deschise, ce vroia sa incalzeasca, a folosit nuante de rosu si conturul gros din perioada albastra a disparut. Picasso a mentinut interesul sau in tema de alineatie, oarecum in 'Doi acrobati si un caine', el a reprezentat doi acrobati intr-un peisaj sterp, uscat , neroditor. Desi acrobatii sunt fizic inchisi, ei se uita lung in directii diferite si nu interactioneaza, si motivul prezentei lor nu este clar. Diferentele dintre inaltimile celor doi sunt exagerate , sugereaza detasarea lor unul fata de altul si din peisajul gol. Cainele a fost desori inclus in operele lui Picasso si se poate sa fi fost o trimitere la moarte deoarece cainii apar mereu la baza multor monumente funerare spaniole.

Este posibil ca Picasso sa fi avut o simpatie profunda pentru acrobatii de la circ. Ca si artistii, ei erau platiti sa distreze societatea, dar stilul lor de viata mereu pe drumuri si statutul social de proscrisi ii impiedica sa devina o parte integranta din partea muncitoreasca. Este aceasta situatie ce a facut ca clovnul trist sa fie o figura importanta in imaginatia populara ; platit ca sa faca oamenii sa rada, el trebuia sa-si tina ascunse sentimentele sale si adevarata identitate. Traind si el o viata financiara instabila ,Picasso se regasea printre acesti oameni. In aceasta perioada Picasso a cunoscut-o pe Fernande Olivier, prima din multele femei ce si-au impartit viata cu pictorul si au furnizat inspiratie in arta sa. Trasaturile lui Fernande Olivier apar in multe figuri feminine in picturile lui Picasso in urmatorii ani.

Experimentele si schimbarile rapide de stiluri au marcat anii ce au urmat dupa 1905. Picturile lui Picasso de la sfarsitul anului 1905 sunt mai mult emotional detasate decat cele din perioadele precedente. Culorile folosite sunt mai deschise cele mai folosite ar fi bejul si maroul deschis, si alineatia melancolica lasa loc unei cai de apropiere mai rationala. Interesul lui Picasso pentru forma apare mai mult in sculpturile lui.

Din 1906 Picasso a devenit interesat in sculpturile iberice din secolele 6 si 3 inainte de Hristos. Picasso trbuie sa fi gasit in ele Spania natala si deoarece in aceste sculpturi forma este foarte mult simpificata. Influentele iberice sunt puternic vizibile in pictura 'Autoportret' in care Picasso si-a transformat forma capului intr-un oval si ochii sub forme de migdale , aceste lucruri aratand fascinatia pictorului in simplificarea formelor geometrice.

Pentru multi savanti pictura « Demoiselles d'Avignon »  cu planurile ei fragmentate, figurile plate si imprumuturile din mastile africane marcheaz inceputul pentru un nou stil cubismul. Alti savanti cred ca pictorul francez Paul Cezanne este primul ce ai inceput sa picteze in acest stil. Picturile lui Cezanne din anii 1890-1900 erau cunoscute pentru figurile plate si simplificarea formelor geometrice . Savantii divide in general stilurile picturilor lui Picasso in doua stagii :prima se caracterizeaza prin cubismul analitic, persoanele din picturi sun fragmentati in mai multe forme tri-dimensionale in mai multe planuri geometrice si a doua etapa este cea a cubismului sintetic, este inversa primei etape ce se caracterizeaza prin a pune forme geometrice abstracte pentru a face forma oamenilor ,a naturii moarte si alte forme.

Dupa primul razboi mondial, un curent ciudat de conservatism s-a raspandit prin numeroase arte. Exista un motto printre traditionalisti 'intoarcerea la ordine'. Pentru Picasso anii din 1920 pana in 1925 au fost marcati de o atentie mai mare pentru forma tri-dimensionala si pentru temele clasice : centauri si femei in imbracaminte clasica. El a picat multe din aceste teme ca fiind mari, dense si grele un efect intarit si de contrastele puternice intre inchis si deschis. Dar chiar cand incepea sa picteze mai realist , Picasso a continuat sa-i de-a impresia spectatorului de niste jocuri. In clasica si atent pictata 'The pipes of pan' de exemplu el a pictat o suprafata de cadru arhitectural in primplan (ce trebuia sa fie gri) ce a pictat-o albastru la fel ca si marea din fundal acest lucru aratand placerea lui Picasso in ambiguitate.

Din anul 1925 si pana in anul 1936 Picasso a continuat sa picteze in mai multe stiluri . a compus unele picturi cu forme geometrice mici, limitandu-si culorile folosite in culorile primare (rosu, albastru si galben), ca in pictura Studioul. In alte picturi ca 'Nud intr-un scaun' , el pictat forme de femei rasucite care prin gurile deschise dezvaluie o atitudine mai emotionala. Casatoria lui Picasso s-a rupt in acest timp.

La inceputurile anilor '30 Picasso a avut o crestere in contactele cu membrii miscarii suprarealiste si a devenit fascinat de mitul clasic al minotaurului. Acesta creatura , ce avea capul de taur si corpul de om, apare intr-un studiu al lui Picasso pentru coperta revistei suprarealiste numita Minotaurul. Aici Picasso a facut o pictura clasica unui minotaur. Minotaurul are numeroase intelesuri in munca lui Picsso, fiind si agresor si victima, fiind si un caracter violent si totodata unul prietenos.

Picasso fata de multi artisti a ramas in Paris in timpul ocupatiei germane din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Unele din picturile sale din acest timp dezvaluie nelinistea din timul anilor de razboi, cun este si pictura 'Natura moarta cu craniu de conducator' . in pictura numita 'Charnel house' , el si-a restrans culorile in nonculorile alb si negru si a descris o adunatura de corpuri macelarite . in timpul razboiului Picasso s-a alaturat Partiduli comunist, iar dupa razboi el a fost prezent la mai multe conferinte de pace.

Picasso a ramas un artist prolific pana in ultimele clipe ale vietii sale, desi in ultima parte a vietii sale nu a primit recunostinta de la istoricii si criticii mondiali pe care o merita. El a continuat sa picteze portrete si peisaje.

Viata emotionala a lui Picasso s-a complicat dupa ce a cunoscut-o pe pictorita fracenza Francoise gilot in anii 1940, el fiind incontinuare implicat cu Maar. El si Gilot au avut un fiu, Claude, si o fiica, Paloma si amondoi au aparut in picturile sale. Picasso si Gilot s-au despartit in 1953. Jacqueline Roque, s-a casatorit cu Picasso in anul 1961 si a devenit unrmatoarea sotie . Si-au petrecut majotitatea vietii in sudul Frantei.

In 1937 guvernul spaniol l-a insarcinat pe Picasso pentru a crea o pictura murala pentru o expozitie interntionala in Paris. Nesigur despre subiect Picasso a amanat pictura. Dar s-a apucat de lucru imediat dupa ce a auzit ca orasul spaniol Guernica a fost bombarbat de catre bomardierele naziste pentru a ajuta regimul lui Franco Francisco sa detroneze republica spaniola. Guernica a fost raspunsul lui Picasso la condamnarea orasului. El a executat pictura in alb si negru si a transfigurat acel eveniment prin adaugarea de tauri in imaginatia lui.

In stanga picturii este un taut, ce simbolizeaza brutalitatea si intunericul, potrivit lui Picasso in centru, un cal ranit cu o sulita cel mai probabil reprezinta poporul spaniol. In centru sus un mic bec explodand se poate sa insemne lupta aeriana si raul venind de sus. Cadavre si oameni ce mor umplu prim-planul : a femeie cu un copil mort in brate se afla in stanga, un razboinic cu sabia rupta in centru, o femeie cu lacrimi in ochi si un corp cazand printr-o cladire in flacari in dreapta picturii. Deformarea corpurilor poate sa exprime inumanitatea cu care nazistii au bombardat orasul. Pentru a sugera strigatele de pe fetele calului si a mamei cu copilul mort in brate, Picasso a transformat limbile lor in pumnale. In partea central superioare o femeie torturata tinea o lampa cu ulei ce imprastie putina lumina asupra scenei, probabil simbolizand lumina adevarului aratand lumii brutalitatea acelui eveniment. In 193 Picasso a intalnit-o pe Dora Maar, un artist ce a fotografiat pictura pe masura ce ea avansa. In curand si ea a devenit subiect pentru unele picturi ale lui Picasso.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Pictura


Pictura


termeni
contact

adauga