Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Personalitati


Index » familie » Personalitati
Joseph Moses Juran


Joseph Moses Juran


Joseph Moses Juran

Joseph Moses Juran - cetatean amarican de origine romana - este recunoscut pe plan international ca fiind cel mai important expert contemporan in managementul calitatii. Conceptele, principiile, metodele si instrumentele sale ,unele dezvoltate si publicate inca in perioada interbelica, sunt astazi larg recunoscute si aplicate in organizatii din toata lumea, iar cattile sale sunt considerate inca de la aparitie ca fiind lucrari de referinta deosebit de importante. Toate acestea i-au adus autorului lor renumele bine meritat de "Guru mondial al calitatii".
    Nascut la Braila in 1904, Joseph Moses JURAN a copilarit la Gura Humorului si a emigrat, la varsta de 8 ani, impreuna cu parintii sai, in Statele Unite ale Americii. Joseph M. JURAN a inceput in 1924 o prodigioasa cariera industriala si stiintifica in care inteligenta, creativitatea si tenacitatea au avut un rol esential. Absolvent de studii superioare in inginerie si drept, el s-a orientat inca de la inceput, spre managementul calitatii, angajandu-se la celebrele Bell Laboratories din SUA in cadrul departamentului de inspectie statistica. Pe parcursul carierei sale de peste 70 de ani, ca inginer, manager, profesor universitar si consultant in managementul calitatii, J.M.JURAN a elaborat numeroase lucrari ca: Managerial Breakthrough, Quality Planning and Analysis, Quality Control Handbook, si altele. Dr. J.M.JURAN este de asemenea autorul a numeroase cursuri pentru managerii organizatiilor si personalul intreprinderilor. Astfel este cursul Management of Quality Control, curs tradus si publicat in aproape 20 de limbi.
In 1954 Uniunea Oamenilor de Stiinta si a Inginerilor Japonezi l-a invitat pe J.M.JURAN sa prezinte in Japonia o serie de conferinte si cursuri in domeniul controlului statistic al proceselor. Peste doua decenii Japonia urma sa devina lider mondial al calitatii, dupa ce pusese bazele modelului japonez de Management Total al Calitatii prin dezvoltarea unor concepte, principii si metode originale, dar bazate si pe ideile si cunostintele promovate de J.M.JURAN.
Contributia exceptionala a dr. J.M.JURAN la dezvoltarea managementului calitatii i-a fost recunoscuta prin acordarea a peste 40 de medalii si titluri onorifice. Cele mai importante sunt National Medal of Technology (inmanata in 1992 de presedintele Bush pentru "contributia sa de o viata la stabilirea principiilor si metodelor prin care intreprinderile isa pot dezvolta propria capabilitate de a fi competitive pe piata mondiala") si Order of the Sacred Treasure (acordat de Imparatul Japoniei pentru "dezvoltarea controlului calitatii in Japonia si facilitarea relatiilor de prietenie intre SUA si Japonia"). Membru de Onoare al Academiei Romane, de. J.M.JURAN acceptat cu placere ca Premiul Roman pentru Calitate sa-i poarte numele. Acesta este omagiul pe care Romania il aduce unui roman care a dorit, stiut si putut sa-si consacre intreaga sa viata CALITATII. Mai multe detalii referitoare la activitatea si viata sa se pot afla din website-ul Institutului Juran din SUA: www.juran .com

Joseph Juran este recunoscut ca primul care a masurat costul calitatii. El a lucrat si in Japonia, ducand mai departe lucrarile lui Deming. El a elaborat cei Zece Pasi pentru Imbunatatirea Calitatii

Constientizeaza oamenii asupra nevoii si oportunitatilor de imbunatatire

Stabileste obiective pentru imbunatatire

Organizeaza astfel incat sa realizezi obiectivele. Spre exemplu, un consiliu al calitatii; identifica probleme, selectioneaza procese care trebuie imbunatatite, numeste echipe, formeaza moderatori si membrii echipelor

Ofera formare in intreaga organizatie

Realizeaza proiecte pentru a rezolva probleme

Raporteaza progresul

Acorda recunoastere

Comunica rezultatele

Urmareste rezultatele

Pastreaza entuziasmul introducand imbunatatirea anuala in sistemele si procesele regulate ale companiei.In cartea Juran"s Quality Control Handbook (Manualul controlului calitatii) care a devenit o lucrare de baza in domeniul controlului calitatii, Juran a exprimat abordarea sa asupra managementului calitatii sub forma de 'Trilogia calitatii'. El a considerat ca managementul calitatii implica trei procese manageriale:

٭Planificarea calitatii

٭Controlul calitatii

٭Imbunatatirea calitatii.

Prin planificarea calitatii Juran intelege totalitatea activitatilor prin care se stabilesc obiectivele si conditiile pentru calitate ale organizatiei, in vederea satisfacerii necesitatilor clientilor.

Controlul calitatii reprezinta ansamblul activitatilor si tehnicilor operationale utilizate in scopul obtinerii de produse sau servicii care satisfac cerintele si standardele pentru calitate.

Imbunatatirea calitatii urmareste stabilirea proiectelor specifice de imbunatatire, organizarea echipelor de lucru pentru fiecare proiect de imbunatatire, diagnosticarea cauzelor aparitiei defectelor, stabilirea remediilor necesare pentru eliminarea cauzelor defectelor si, in final, dezvoltarea mecanismelor pentru controlul noilor proceduri de lucru.

Procesul tirlogiei

Rezultat final

Planificarea calitatii: proces de pregatire pentru a realiza obiectivele de calitate

Proces care satisface obiectivele de calitate in conditiile operatiunilor

Controlul calitatii: proces care satisface obiectivele de calitate in timpul operatiilor

Conducerea operatiunilor in conformitate cu planul de calitate.

Imbunatatirea calitatii: proces de reflectie asupra unor niveluri neatinse de calitate

Conducerea operatiunilor la un nivel de calitate superior performantei planificate.

Calitatea se refera la imbunatatirea continua generata de nevoi care evolueaza si de asteptari mai mari. Procesul de schimbare si de actualizare a serviciilor este numit 'modernizarea serviciilor' In anii 1980 in Europa definitia calitatii a suferit o schimbare de la o abordare profesionala bazata pe prezentare si procese la o abordare specifica afacerilor bazata pe rezultate. Aceasta s-a legat mai tarziu cu abordarea orientata spre consumator sub aspectul rezultatelor pentru utilizatorul serviciilor.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate