Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
Sociologie Psihologie - Sociologia Culturii - test


Sociologie Psihologie - Sociologia Culturii - test


Sociologie Psihologie - Sociologia Culturii - test

TRUE/FALSE

1. Stiinta nu este una dintre dimensiunile de baza ale societatii si culturii moderne.



ANS: F

2. Intre sociologia cunoasterii si sociologia stiintei nu exista nici o legatura.

ANS: F

3. Stiinta nu este o forma specifica de cunoastere.

ANS: F

4. Stiinta nu este influentata de o anumita structura sociala.

ANS: F

5. Relatia dintre dezvoltarea stiintei si societate are un continut social-istoric concret.

ANS: T

6. Sistemul de invatamant nu mediaza relatiile dintre structura sociala, cultura si sistemul productiei.

ANS: F

7. Structura verticala a invatamantului este data de diferitele tipuri de scoli postgimnaziale accesibile celor care-si continua cariera scolara.

ANS: F

8. Structura orizontala a invatamantului este data de relatiile pe care sistemul de invatamant le stabileste cu alte subsisteme sociale.

ANS: F

9. Reformele care vizeaza integral sistemele educatiei societatii dobandesc caracter de revolutie educationala.

ANS: T

10. Scoala este principalul mecanism utilizat pentru promovarea scopului si idealului national.

ANS: T

Dimitrie Gusti nu a realizat una dintre cele mai originale experiente de articulare a scolii superioare cu idealul national.

ANS: F

12. Educatia nu se afla astazi, in lume, intr-un amplu proces de schimbare.

ANS: F

Invatamantul si educatia reprezinta obiective strategice fundamentale ale dezvoltarii in plan national si international.

ANS: T

14. Specificul abordarii sociologice a dinamicii culturale nu consta in considerarea unitara a procesului de creatie si de circulatie a bunurilor culturale.

ANS: F

15. Legile procesului de creatie si de circulatie a bunurilor culturale nu sunt legi ale structurii si actiunii sociale.

ANS: F

16. Sociodinamismul culturii se refera la mecanismele sociologice de actiune si realizare a legilor sociale in contextul unui sistem cultural dat.

ANS: T

17. Analiza stiintifica a dinamicii culturii nu presupune luarea in considerare a determinismului vietii sociale.

ANS: F

18. Teoria difuziunii culturale nu pune accent pe contactele intre culturi.

ANS: F

19. Unitatea dialectica a continuitatii si discontinuitatii, a traditiei si inovatiei reprezinta un criteriu metodologic central in analiza si explicarea culturii.

ANS: T

20. Evolutionismul considera istoria ca o "serie unilineara de institutii si de credinte ale caror similitudini denota principiul unitatii psihice a omului".

ANS: T

21. Orientarea evolutionista nu foloseste metoda comparativa in cercetarea stadiilor de evolutie a popoarelor.

ANS: F

22. Difuzionismul a aparut ca o reactie la paradigma evolutionista.

ANS: T

23. Legea 'decalajului cultural' a fost formulata de A. Weber.

ANS: F

24. Teoriile dihitomice ale schimbarii culturale se refera atat la fortele schimbarii culturale, cat si la legile si ciclurile acestor schimbari.

ANS: T

25. Monografia sociologica nu este o metoda de cercetare exhaustiva.

ANS: F

26. Monografia sociologica nu are o misiune educativa.

ANS: F

27. Monografia sociologica nu are o misiune culturala.

ANS: F

28. Politica culturii nu trebuie sa se bazeze pe cunoasterea realitatii.

ANS: F

29. Cultura, ca fenomen social-uman, nu poate fi cercetata sociologic.

ANS: F

Dezvoltarea culturii este influentata de structura sociala?

ANS: T

Directiile de specializare si diversificare a culturilor sunt indicate de elementele culturii?

ANS: T

O sfera a culturii da expresie unitatii dintre nevoile culturale de baza ale unei societati si mijloacele de satisfacere a acestora?

ANS: T

Potrivit lui George Uscatescu, ideea de valoare comporta un aspect ontologic si un aspect gnoseologic?

ANS: F

Studiul procesului diferentierii tipurilor, genurilor si speciilor diverselor ramuri ale culturii este obiectul de preocupare al morfologiei culturii?

ANS: T

In ierarhia valorilor, societatea moderna aseaza pe primul loc stiinta?

ANS: T

Sociologia stiintei poate servi ca instrument pentru edificarea unor programe sociale?

ANS: T

Stiinta este un tip de cunoastere?

ANS: T

Stiinta este un fapt cultural macrostructural, o dimensiune de baza a societatii si culturii moderne?

ANS: T

Invatamantul este un proces organizat al socializarii si formarii profesionale a omului?

ANS: T

Structura interna a invatamantului desemneaza nivelurile de organizare ierarhica a sistemului de invatamant dupa criteriul complexitatii si specializarii informatiei transmise in procesele de instruire?

ANS: F

Structura verticala a invatamantului este data de relatiile pe care sistemul de invatamant le are cu alte subsisteme sociale?

ANS: F

In conceptia lui Spiru Haret, invatatorii erau nu numai principalii agenti ai ridicarii scolare a tineretului satelor romanesti, ci aveau si misiunea de dascali ai neamului?

ANS: T

Spiru Haret a propus modelul educatorului care imbina functia de educator scolar cu cea de dascal national?

ANS: T

In conceptia lui Dimitrie Gusti, orice specialist trebuie sa fie nu numai un bun profesionist, ci si un militant cultural si un educator national?

ANS: T

Difuzionismul a aparut ca o reactie la paradigma evolutionista?

ANS: T

Teoria aculturatiei poate fi inclusa intr-o teorie sociologica a dinamismului cultural?

ANS: T

Elementele culturale indica directia de specializare si diversificare a culturilor?

ANS: T



Conceptul de centru cultural poate fi definit ca subaria in care elementele culturii cercetate au cea mai mare intensitate?

ANS: T

Termenul de aculturatie se identifica cu cel de schimbare culturala?

ANS: F

In dinamica sa, cultura are, deopotriva, vocatie nationala, dar si universala?

ANS: T

Aculturatia trebuie inteleasa ca 'transmitere culturala produsa'?

ANS: F

Difuziunea culturala semnifica 'transmitere culturala produsa'?

ANS: T

Aculturatia se refera la "contactele lumii conteporane"?

ANS: T

In conceptia lui Alfred Weber, sfera mental-culturala a organismelor istorice cuprinde procesul civilizational si miscarea culturii?

ANS: T

In viziunea lui Alfred Weber, cultura exprima legea de evolutie a istoriei?

ANS: F

Monografia sociologica este o simpla culegere de fapte?

ANS: F

Monografia sociologica are ca obiect de cercetare unitatile sociale?

ANS: T

Monografia sociologica este un mijloc perfectionat de observatie?

ANS: T

Monografia sociologica are o misiune politico-administrativa?

ANS: T

60. Sistemele culturale sunt de o mare diversitate in timp si spatiu?

ANS: T

61. Aculturatia este un tip de schimbare culturala?

ANS: T

MULTIPLE CHOICE

1. Cum se numeste unitatea social-culturala de realizare a valorilor de acelasi tip?

a.

morfologia culturii

b.

estetica

c.

sfera culturii

d.

teoria valorilor

ANS: C

2. Ce elemente sunt unificate intr-o sfera a culturii, in cadrul actului creator?

A. subiectul valorii

B. obiectul valorii

C. mijloacele creatiei

D. relatiile socio-culturale

E. institutiile culturale

a.

A+C+E

b.

A+B+C+D+E

c.

B+D+E

d.

C+D+E

ANS: B

3. Care sunt aspectele fundamentale cuprinse in ideea de valoare,    potrivit lui George Uscatescu?

A. aspectul ontologic

B. aspectul gnoseologic

C. aspectul axiologic

D. aspectul praxiologic

a.

A+C

b.

B+C+D

c.

A+B+D

ANS: A

4. Care sunt functiile elementare ale culturii unei societati?

A. functia de comunicare

B. functia aplicativa

C. functia de control

D. functia de conducere sociala

E. functia expozitiva

a.

A+B+D

b.

B+C+E

c.

A+C+D

d.

C+D+E

ANS: C

5. Care sunt principalele sfere ale culturii?

A. sfera artelor

B. sfera stiintei

C. sfera comunicationala

D. sfera eticii

E. sfera educatiei

a.

A+C+D+E

b.

B+C+D

c.

A+B+C

d.

A+B+C+D+E

e.

C+D+E

ANS: D

6. Care sunt directiile care s-au impus cu prioritate in studiul sociologic al artelor?

a. cercetarea conditiilor sociale ale artei

b. studierea materialului social in cadrul operei de arta

c. cunoasterea relatiilor sociale in operele de arta

a.

A+C

b.

B+C

c.

A+B+C

d.

A+B

ANS: C

7. Care sunt directiile esentiale ale unui program de cercetare sociologica a artei?

A. sociologia publicului de arta

B. determinarea sociala a creatorului si a operei

C. sociologia formei artistice

a.

B

b.

A+C

c.

A+B

d.

A+B+C

ANS: D

8. Care sunt, in conceptia lui Tudor Vianu, principalele functii ale artei?

A. filosofica

B. cognitiva

C. persuasiva

D. psihologica

E. eliberatoare

F. estetica

a.

A+C+E

b.

A+D+E+F



c.

B+D+F

d.

C+D+E

ANS: B

9. Cine este autorul care a fost preocupat de explicarea stiintifica a dinamicii proceselor de mobilitate a obiectelor culturale?

a.

Tudor Vianu

b.

Pierre Francastel

c.

Pitirim Sorokin

d.

Petru Comarnescu

ANS: C

10. Care dintre urmatorii autori considera stiinta ca expresie a "ethosului societatii occidentale"?

a.

John Bernal

b.

Max Scheler

c.

Petre Andrei

d.

Max Weber

ANS: B

11. Care este termenul generic care acopera toate tipurile istorice de actiuni de socializare exercitate asupra indivizilor in decursul vietii?

a.

educatia

b.

stiinta

c.

invatamantul

ANS: A

12. Cum se numeste acea parte a educatiei care este institutionalizata si se exercita doar asupra unei perioade din viata indivizilor?

a.

educatie

b.

stiinta

c.

cultura

d.

invatamant

ANS: D

13. Potrivit caror tipuri de principii este organizat invatamantul?

a.

principii structurale

b.

principii sistemice

c.

principii structural-sistemice

ANS: C

Care sunt tipurile de structuri de care dispune invatamantul?

A. structura orizontala

B. structura verticala

C. structura interna

D. structura externa

a.

A+B

b.

A+B+C+D

c.

C+D

d.

B+D

ANS: B

15. Cum se numeste mecanismul prin care se actioneaza pentru a realiza un optim al relatiilor dintre sistemul educational si sistemul social?

a.

politica scolara

b.

decizie

c.

continut al invatamantului

ANS: A

16. Care sunt mijloacele prin care se realizeaza o politica scolara?

A. gestiunea

B. decizia

C. planificarea

D. reformele

a.

A+B

b.

B+C+D

c.

B+D

d.

A+C+D

ANS: D

17. Cine a fost ctitorul invatamantului modern in Romania?

a.

C. Radulescu-Motru

b.

Stefan Zeletin

c.

Spiru Haret

d.

Dimitrie Gusti

ANS: C

Cine a fundamentat "stiinta si pedagogia natiunii"?

a.

Dimitrie Gusti

b.

Spiru Haret

c.

C. Radulescu-Motru

d.

Petre Andrei

ANS: A

19. Cine formuleaza principiul "Un invatamant nu poate sa fie decat social si national"?

a.

Petre Andrei

b.

Dimitrie Gusti

c.

Nicolae Iorga

d.

Spiru Haret

ANS: B

20. Cine a organizat, in Romania, Serviciul social obligatoriu la sate?

a.

Spiru Haret

b.

Nicolae Iorga

c.

Dimitrie Gusti

d.

Petre Andrei

ANS: C

21. Care sunt, potrivit lui Dimitrie Gusti, functiile educatiei?

a. integrarea sociala si nationala

b. selectia talentelor si a competentelor

c. transmiterea culturala

d.formarea abilitatilor sociale si profesionale

e. socializarea

a.



A+C+E

b.

B+C+D

c.

A+B+D

d.

A+B+C+D+E

e.

C+D+E

ANS: D

Care este autorul care a incercat sa formuleze o sinteza a teoriei generale asupra dinamicii culturii?

a.

T. Parsons

b.

P. Sorokin

c.

D. Gusti

d.

T. Vianu

ANS: B

23. Cine este autorul care considera ca evolutia societatilor este aceeasi cu evolutia spiritualitatii, desfasurandu-se dupa "legea celor trei stari"?

a.

E. Durkheim

b.

P. Sorokin

c.

A. Comte

d.

B. Malinowski

ANS: C

24. Care sunt principiile pe baza carora sociologia explica "miscarea" culturii?

A. istorismul

B. determinismul

C. integralismul

a.

A+C

b.

A+B+C

c.

B+C

ANS: B

Cine a sustinut ideea ca unitatea traditiei si inovatiei este o parghie a progresului stiintific?

a.

John Bernal

b.

Max Scheler

c.

Pitirim Sorokin

ANS: A

Cine este autorul care a fost preocupat de studierea "procesului civilizational" si a "miscarii culturii"?

a.

P. Sorokin

b.

W. Ogburn

c.

A. Weber

d.

A. Kroeber

ANS: C

27. Cine este autorul american care a orientat teoria dinamicii culturale spre o teorie a aculturatiei?

a.

A. Kroeber

b.

E. Sapir

c.

M. Herscovits

d.

B. Malinonski

ANS: C

28. Cine este sociologul care considera "procesul civilizational" este un proces de "rationalizare si intelectualizare"?

a.

A. Koeber

b.

E. Sapir

c.

M. Herscovits

d.

A. Weber

ANS: D

29. Cine este autorul care cerceteaza "organismele sociale" in raport cu sferele procesuale ale acestora: procesele sociale, "sfera mental-culturala" si "consumul intelectual"?

a.

A. Comte

b.

M. Herscovits

c.

A. Weber

ANS: C

Cine este sociologul care sintesizeaza trasaturile generale ale teoriilor dihotomice ale schimbarilor culturale?

a.

W. Ogburn

b.

P. Sorokin

c.

A. Weber

d.

R. McIver

ANS: B

31. Cine este autorul legii 'decalajului cultural'?

a.

A. Weber

b.

P. Sorokin

c.

R. McIver

d.

W. Ogburn

ANS: D

32. Care sunt nivelurile analitice ale unei teorii?

A. nivelul descriptiv

B. nivelul explicativ

C. nivelul metateoretic

D. nivelul structural

a.

A+B

b.

B+C

c.

A+B+C

d.

A+B+D

ANS: C

33. Cum se numeste modalitatea de punere in legatura a unui concept cu indicatorii sai?

a.

operationalizare

b.

conceptualizare

c.

standardizare

ANS: A

34. Cine a formulat legea paralelismului sociologic?

a.

I. H. Radulescu

b.

S. Haret

c.

D Gusti

d.

P. Andrei

ANS: C







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie






termeni
contact

adauga