Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» Societatea perfecta


Societatea perfecta


SOCIETATEA PERFECTA

Nascut in Canada, John Kenneth Galbraith este unul din economistii cei mai populari. Cartile sale divulgative au fost intotdeauna best-sellers. A studiat la Berkeley si a fost profesor la Harvard. A fost consilier al presedintilor Kennedy, McCarthy si McGovern, editor al revistei Fortune, ambasador in India si presedinte al Asociatiei Economice Americane. Mostenitor al Institutionalismului American, analizeaza forma in care economia Statelor Unite s-a dezvoltat dupa al doilea razboi mondial: pe de o parte concentrarea oligopolistica a stimulat inovatia tehnica, in timp ce puterea marilor companii era limitata de sindicate, organizatiile de consumatori si interventia statului.

. John Kenneth Galbraith este autorul unor teorii socio-economice ce au capatat interesul atat criticii de specialitate cat si al publicului , aceste teorii au dat nastere unor dispute la nivel international. "Societatea Perfecta" lucrare aparuta in 1996, propune definirea unei societatii perefecte pentru ca este necesar ca o societate sa stie care este idealul spre care tinde cat si o perspective pentru o buna intelegere intre relatiile sociale , economice si politice in ziua de azi. "Realizabilul nu doar perfectiunea este aici identificat si descris." Omul este tinta unor constrangeri care in evolutia societatii spre perfectiune trebuie privite precum niste variabile fixe, in functie de acestea se pot elabora strategii aplicabile in societate. Trebuie tinut cont de diferenta intre perfectiunea spre care se tinde si realizabilul din punct de vedere uman. Aceasta lucrare e alcatuita din 18 capitole, fiecare dintre ele dezbat anumite teme/conceptii ale unei societati. Acestea sunt:



Societatea perfecta

O privire generala

Era judecatii practice

Argumentul social

O economie sanatoasa

Inflatia

Deficitul

Distribuirea veniturilor si a puterii

Rolul decisiv al educatiei

Controlul: Principii de baza

Mediul

Migratia

Autonomia puterii militare

Sindromul birocratic

Politica externa: Dimensiunea economica si sociala a acesteia

Saracii planetei I : Rolul modelator al istoriei

Saracii planetei II: Ce trebuie sa faca o societate perfecta

Contextul politic

John Keneth Galbraith si-a propus prin intermediul acestei lucrari cum trebuie sa arate o societate perfecta, el ne-a prexentat despre ceea c ear fi bine in societate cat si despre ce ester au in aceasta. In carte gasim si raspunsul la o serie de intrebari precum:

cum ar arata o societate perfecta ?

spre ce tel ar trebui sa tindem?

o data recunoscuta prapastia dintre cei favorizati de soarta si cei in nevoie cum o putem astupa?

cum poate contribui politica economica la acest lucru?

cum pot fi facute institutiile publice sa devina mai echitabile si mai eficiente?

cum poate fi protejat mediul inconjurator acum si in viitor ?

dar problema imigratiei, a emigratiei si a emigrantilor?

Autorul sustine ca nu exista posibilitatea de a crea o societate perfecta , atat timp cat nu exista o definire clara a acesteia. Aceasta carte se refera la o societate perfecta ca la o societate realizabila . Intr-o societate perfecta fiecare cetatean trebuie sa se bucure de libertate individuala , bunastare, egalitate rasiala, si etnica de sansa unei existente care sa-i ofere satisfactii . Societatea actuala apare structurata in diferite categorii precum: cei bogati , cei ce tind spre bogatie, cei cu venituri modeste si cei saraci . Trebuie admis faptul ca nimic nu neaga atat de clar liberatatile individuale precum "lipsa acuta de bani" , sau le diminueaza pana dispar in totalitate.

Autorul ne prezinta societatea americana si in acelasi timp dialectica politica moderna intr-o forma extreme de concisa, fiind vorba de o competitie inegala dintre cei bogati si prosperi cu bani si influenta avand drept de vot si cei cu un venit modest si cei saraci aflati in numar mare dar fara drept de vot, exista democratie dar o democratie a celor bogati. Autorul explica care este rorul economiei intr-o societate perfecta , fundamentul, determinismul economic fiind o forta de neinlaturat. Sistemul economic trebuie sa actioneze pefect prentu fiecare individ in parte , numai atunci oportunitatile vor intalni aspiratiile indifferent de nivelul lor .De-a lungul timpului omenirea a asistat la formarea si aplicarea unor ideologii dintre care: socialismul, capitalismul, liberatismul, s-a observat faptul ca aplicarea unei ideologii a condus la rezultate diferite daca acest lucru a avut loc in locuridiferite, asupra diferitelor tipuri de comunitati.

Scopul unei societati este acela de a satisface cat mai bine cerintele si de a administra banii astfel rezultati intr-o maniera productiva. Nu se poate acroda puterea economica nici producatorului , nici consumatorului, de aici diferenta dintre socialism si capitalism. Societatea perfecta presupune un loc de munca pentru fiecare individ, acestu lucru intampina insa niste greutati: caracterul relativ constant al cererii aggregate, cresterea contiuna a cererii de locuri de munca. Pentru a inlatura neajunsurile principala metoda este aducerea societatii intr-un proces ce dezvoltare constant, o societate perfecta trebuie sa sustina si partea neproductiva , adica copii, pensionari si cei cu dizabilitati fizice , trebuie sa asigure fiecaruia in functie de nivel un venit optim pentru o existenta normala.

S-a remarcat faptul ca inflatia si somajul sunt dezechilivre care stau in calea unei societati perfecte , acoperirea totala a cererii de locuri de munca , adica eliminarea somajului se ajunge la un nivel de inflatie foarte ridicat. Afirmatia ca trebuie facuta o alegere intre somaj si inflatie are o amre importanta deoarece acest lucru nu poate fi evitat . O societate perfecta nu poate condamna o parte din populatie la inactivitate , suferinte sociale si privatiuni economice cu scopul atingerii unei stabilitati a preturilor,a tunci cand este nevoie trebuie acceptat raul cel mai mic, adica cresterea preturilor.

Sunt situatii in care deficitul bugetar nu este considerat nu dezechilibru , in nici o economie nu este cerut un echilibru bugetar , dar asta nu inseamna ca trebuie tratat cu indiferenta. Deficitul se datoreaza din cauza unor chltuieli publice: cheltuilei fara un scop anume , cheltuilei destinate actiunii statului si guvernarii, cheltuieli destinate extinderii in viitor a bunastarii generale.

Educatia si progresule conomic se afla intr-o relatie de interdependenta . Educatia trebuie privita ca o investitie in resursele umane al carui profit se observa in timp . Educatia este o conditie necesara a progresului economic. O societate perfecta trebuie sa impuna accesul tuturor la un nivel minim educational. Indivizii cu un nivel educational scazut sunt usor de manipulat , in schimb cei cu un nivel educational ridicat nu pot fi usor de controlat neacceptand un system dictorial. Autorul sustine ca exista patru factori care obliga la o interventie si un control al statului, acestia sunt: nevoia de a proteja acum si in viitor planeta (reglementari privind prevenirea distrugeri mediului inconjurator) , necesitatea de a-i proteja pe cei vulnerabili aflati in sectorul productiv in fata efectelor negative ale mecanismului economic, tendinta de a produce si vinde bunuri de larg consum, inglobarea de catre sistem a unor tendinte cu character de autodistrugere a proprilor functii ce au o oarecare eficienta.

Principalul instrument de protectie a mediului este statul. Elementele principale care contribuie la poluarea mediului sunt : poluarea aerului si a apei, depozitarea rezidurilor toxice , efectul nociv al unor produse , secatuirea resurselor neregenerabile.

Statele foarte bine dezvoltate sunt asaltate de catre imigranti , in schimb migratia are efecte negative deoarece intre popoare si categorii sociale diferite ca rasa sau religie apar in mod inevitabil conflicte. Migratia trebuie controlata deoarece poate conduce la suprasolicitarea unei economii si implicit la cresterea numarului de someri. Migratia este necesara ea nu poate fi eliminata , in schimb statul trebuie sa echilibreze balanta dintre cerere si oferta de imigranti sis a mentina un nivel constant al acestui fenomen.

Actiunile puterii militare se sustrag de la regulile impuse de o societate prefecta. De exemplu in SUA armata isi fizeaza bugetul si modul de utilizare al acestuia, ceea ce implica tendinta de a deveni o putere absoluta. Societatea perfecta are ca scop eliminarea totala a birocratiei care ingreuneaza desfasurarea activitatii economice. O societate perfecta trebuie sa accepte relatia dintre tarile bogate sic ele sarace, foste puteri coloniste, lumea si orientarea oamenilor s-a schimbat pentru totdeauna. In finalul lucrarii autorul pune accentual ca paul final/decisive spre o societate perfecta este acela care va face ca democratia sa devina autentica.

Putem considera faptul ca lucrarea lui John Kenneth Galbraith "Societatea Perfecta" se numara printer cele mai valoroase lucrari economice, in aceasta lucrare se propune o noua perspective pentru intelegerea relatiilor sociale, economice si politice actuale. Pentru ca ideile prezentate in aceasta carte sa fie utile trebuie in primul rand sa se faca diferenta dintre ideal si realitate.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie






termeni
contact

adauga