Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» Rolul,organizarea si misiunile protectiei civile in Romania


Rolul,organizarea si misiunile protectiei civile in Romania
Rolul,organizarea si misiunile protectiei civile in Romania

Protectia civila in Romania este parte componenta necombatanta a apararii tarii si reprezinta totalitatea masurilor care se realizeaza pentru protectia populatiei,valorilor culturale si bunurilor materiale in caz de razboi sau dezastre.

In Romania primele masuri de protectie a populatiei au fost stabilite prin „Regulamentul apararii pasive contra atacurilor aeriene „ aprobat la 28 februarie 1933.

Incepind din anul 1952 se infiinteaza” Apararea Locala Antiaeriana”, devenita in anul 1978 Apararea Civila. In 1990, Romania a aderat la conventiile internationale prin ratificarea Protocoalelor aditionale I si II la conventiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protectia victimelor conflictelor armate.

Potivit acestor protocoale, prin protectia civila se intelege indeplinirea sarcinilor umanitare, destinate sa protejeze populatia civila impotriva ostilitatilor sau a catastrofelor si sa o ajute sa depaseasca efectele lor imediate, asigurand conditile necesrae supravietuirii.
Personalul cuprins in organismele de protectie civila este recunoscut si protejat de catre inamic, in conditiile in care acesta indeplineste numai misiuni umanitare.

Activitatile de protectie civila in Romania se desfasoara pe baza prevederilor legii, regulamentelor si instructiunilor de specialitate in vigoare.

Avand in vedere ca protectia civila indeplineste misiuni si la pace, in mod deosebit in caz de dezastre, unele reglementari sunt precizate prin legea la dezastre.

Cele doua legi stabilesc masurile de protectie a populatiei si bunurilor materiale, formele de pregatire a populatiei, precum si obligatiile acesteia privind realizarea masurilor de protectie, pregatirea si participarea la misiunile de inlaturare a urmarilor in caz de razboi sau dezastre.

I. ORGANIZAREA PROTECTIEI CIVILE IN ROMANIA

Protectia civila are la baza principiile dreptului umanitar international si cuprinde intrega societate, fiind organizata la nivel central si local.

Potrivit legii, seful protectiei civile in Romania este Ministrul Apararii Nationale, care conduce activitatea de protectie civila prin Comandamentul Protectiei Civile.

Comandanmentul Protectiei Civile reprezinta organul executiv de specialitate care stabileste conceptia privind pregatirea si realizarea masurilor de protectie civila asigurarea materiala, tehnica si financiara, precum si ducerea actiunilor pentru localizarea si inlaturarea urmarilor produse in caz de dezastre sau la razboi.

Ministrii,sefii organelor administratiei de stat, prefectii, primarii, conducatorii agentilor economici si institutiilor publice sunt sefi ai protectiei civile. Acestia au in subordine : state majore, comisii si formatii de protectie civila organizate din salariati proprii sau ai institutiilor subordonate.Statele majore si comisiile de protectie civila sunt organe de specialitate ale sefilor protectiei civile pentru realizarea masurilor de protectie si conducerea actiunilorde interventie.

Formatiile de protectie civila sunt destinate ducerii actiunilor de interventie in vederea localizarii si inlaturarii urmarilor produse in caz de razboi si la dezastre.

La municipiul Bucuresti, sectoarele acestuia si la judete sunt constituite state majore de protectie civila si comisii de specialitate.

State majore de protectie civila se organizeaza,de asemenea, la localitati si la agenti economici (institutiile) care au in organizare peste 100 de salariati, precum si la agentii economici (institutiile) care au sub 100 de salariati, stabiliti de statele majore de protectie civila de la judete.

Comisiile de protectie civila se organizeaza pe specialitati: evacuare, transmisiuni-alarmare, protectie-adapostire, energetica, protectie antichimica, medicala, veterinara, drumuri si poduri, informatica, paza si ordine, prevenirea si stingerea incendiilior, agricultura, industria alimentara, asigurare materiala si transport. Se organizeaza, de asemenea, comisii de aparare impotriva dezastrelor la nivelul autoritatilor administratiei publice centrale, la judete, municipiul Bucuresti si sectoarelor acestuia, municipii, orase si comune.

Formatiile de protectie civila sunt constituite pe specialitatile: observare, cercetare, transmisiuni, alarmare, adapostire, deblocare, instalatii, energetice, medicale, veterinare, drumuri si poduri, protectie antichimica, asigurare tehnico-materiala si transport.

Statele majore, comisiile si formatiile de protectie civila se incadreaza cu persoane apte de munca, barbatii in varsta de 18-60 de ani si femei de 18-55 de ani, fara obligatii militare si mobilizati la locul de munca.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie