Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
Oportunitati la nivel European pentru incluziunea sociala a romilor din Romania


Oportunitati la nivel European pentru incluziunea sociala a romilor din Romania


Oportunitati la nivel European pentru incluziunea sociala a romilor din Romania

Guvernul Romaniei poate/trebuie sa joace un rol deosebit de important in a atrage atentia clasei politice romane asupra nevoii de a dezvolta o nisa europeana de expertiza care sa asigure un rol important si influent al Romaniei in institutiile Europene.

Numarul crescut al fondurilor europene in ceea ce priveste incluziunea sociala precum si al altor fonduri aditionale (Banca Mondiala) si capacitatea de accesare si absorbtie extrem de limitata duc la pierderi importante pentru Romania.

Expertiza extrem de limitata atat la nivelul Uniunii Europene cat si la nivelul guvernului roman in ceea ce priveste incluziunea sociala a romilor este un alt factor important in esecul Romaniei pe planul european al incluziunii sociale.Acest capitol explica o parte din oportunitatile existente la nivel European:

a. Istoric

Ultimele rapoarte ale Comisiei au inclus fraze extrem de dure care au fost ignorate de catre ministerele de resort care nu numai au ratat negocierea formularilor exceptionale dar si posibilitatea de a folosi aceste formulari in a atrage fonduri Europene.

Incluziunea sociala a romilor este considerata de expertii Uniunii Europene (UE) a fi una dintre cele mai stringente probleme sociala in Europa. Raportul de pe 2006 al Directiei Angajare si Afaceri Sociala a Comisie Europene subliniaza faptul ca romii sunt cea mai mare si mai discriminata minoritate etnica in Europa. In ciuda celor de mai sus nu exista o politica a Uniunii Europene focusata pe integrarea romilor iar Comisia Europeana (CE) joaca un rol marginal ca administrator al fondurilor UE si promotor al legislatiei anti-discriminare.

Pana in acest moment, Romania, desi are cateva realizari exceptionale in domeniul incluziunii sociale a romilor, nu a reusit, pe de o parte, sa promoveze aceste experiente si, pe de alta parte, sa atraga fonduri semnificative Europene care sa poata duce la replicarea si sustenabilitatea experientelor pozitive ca urmare a dezinteresului, lipsei de profesionalism la nivelul inalt al ministerelor de resort si al diplomatiei, precum si a lipsei de reprezentare a romilor. Aceasta a dus la faptul ca Romania a atras de aproximativ 12 ori mai putine fonduri Europene decat Ungaria si, in fapt, cele mai putine fonduri Europene dintre toate tarile cu un procent semificativ de romi (Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Cehia, Spania), desi Romania are de departe cea mai mare populatie de romi din Europa.

Romania este tara cu cel mai mare numar de cetateni de o alta etnie decat cea majoritara. Din nefericire pana in acest moment pozitia exceptionala a Romaniei nu a fost folosita la nivelul Uniunii Europene ceea ce a dus la obtinerea unei pozitii insignificante la nivelul Comisiei Europene si la atragerea unor fonduri insuficiente.

Romania este intr-o pozitie extrem de favorabila de a conduce un efort diplomatic si de a construi o coalitie la nivelul noilor state membre ale UE pentru a promova o abordare focusata a politicilor Europene de incluziune a romilor. Romania este numeric tara cea mai importanta din grupul de tari membre ale UE, parte din Deceniul de Incluziune a Romilor (Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Cehia).

"Este rusinos ca implicarea UE nu este ndeajuns de profunda si ca ei [europenii] nu realizeaza ca aceasta problema[a romilor] este cel mai mare pericol social. Exista un dezechilibru grav, cateva tari nici macar nu discuta despre aceasta problema iar altele au dificultati majore.Trebuie sa fortam UE sa fie mult mai implicata in a coopera. Romi au nevoie de o atentie speciala si de resurse speciale din partea Uniunii Europene."

Premierul Ungariei Ferenc Gyurcsany in Sofia , 2005

Ungaria a reusit sa atraga fonduri impresionante pentru incluziune sociala folosind ca argument romii. Ungaria a reusit deasemenea sa se pozitioneze intr-o pozitie deosebit de favorabila in UE fiind considerata varful de lance al politicilor pentru minoritati aceasi strategie pare a fi abordata in acest moment de guvernul de la Sofia.

Tinte concrete:

1. Comisia Europeana ar trebui sa adopte Decada de Incluziune ca baza a unei Strategii Cadru Europene pentru Romi. Aceasta va putea sa alinieze politicile europene si cele nationale precum si liniile de buget (Fonduri Structurale, Fonduri Pre-Accesiune, alte fonduri aditionale). Rezultatul final ar trebui sa fie o Strategie Europeana pentru Incluziunea Sociala a Romilor care ar putea fi supervizata de un Comisar roman.

2. Lobby pentru un Comisar European pentru Minoritati si Imigratie in vederea restructurarii Comisiei Europene in 2009.

3. Intarirea structurilor europene existente semnificative pentru romi 

Pe baza experientei grupului interministerial de la nivelul Consiliului UE - COCEN crearea unui grup interministerial avand ca focus incluziunea sociala a romilor.

Creare unui secretariat permanent la nivelul Grupului de Interservicii pentru Romi al Comisiei Europene

Pozitii permanente pentru consilieri pe probleme de Romi pentru Comisia Europeana (pentru directoratele generale cele mai semnificative)

Promovarea unor departamente (units) "orizontale" care sa lucreze pe tema minoritatilor (pe acelasi principiu ca cel al departamentelor pentru gen si dezabilitati)

b. Recomandari si Analiza tintelor de mai sus

Rationala

Romania in acest moment nu are nici un fel de influenta la nivelul UE. Comisarul roman are cel mai slab portofoliu si este cel mai putin cunoscut si influent Comisar atat pe plan european cat si national mult sub influenta Comisarul Ceh, Slovac, Maltez sau Luxemburghez.

Cu cateva zile inainte de anuntarea portofoliului Comisarului roman, grupul Socialistilor Europeni prin Martin Schulz, cu sustinerea Partidului Popular European si al Partidului Liberal Democrat European, a sustinut in Parlamentul European nevoia de a crea un portofoliu focusat pe minoritati etnice si religioase.

Reforma Comisiei Europene din 2009 poate duce la o reducere si mai drastica a rolulului pe care il joaca Romania la nivelul Uniunii Europene datorita restructurarii Comisiei. Romania trebuie sa isi gaseasca o nisa europeana pentru a putea sa aiba putere de negociere la nivelul Comisiei. O Strategie Europeana pentru Romi ar putea crea o asemenea nisa considerand existenta unei importante si unice expertize a unui numar relevant de experti (cativa dintre ei inca angajati ai delegatiei Europene la Bucuresti). Avem nevoie de o asemenea initiativa si pentru a contrabalansa strategia Ungariei, care promovand Romii, incearca sa se pozitioneze ca un reper in promovarea drepturilor minoritatilor si in acest fel inainteaza la nivel european politici menite sa ajute minoritatea maghiara din Romania si Slovacia. Aceasta initiativa, considerand numarul de locuitori ai Romaniei si numarul minoritarilor, ar putea plasa Romania in pozitia favorita pentru un Comisar European. Cum cel mai probabil portofoliul acestui Comisar o sa includa si problemele legate de imigratie, Romania va avea in mod imediat un rol important in UE.

Tensiunile etnice din Spania, Franta, Italia, Anglia si Cipru precum si din tarile care sunt in negocieri de aderare cu UE cum ar fi Turcia, Croatia, Serbia, Macedonia si interesul major al Romaniei in situatia din Moldova (Transnistria) ar trebui sa motiveze clasa politica romana in a fi implicata activ in cele trei puncte de mai sus.

In plus, Spania, Grecia, Italia, Portugalia, Franta si Finlanda au comunitati si initiative semnificative focusate pe romi si marea majoritate a celorlaltor tari ale UE sunt interesate sa se regaseasca in problematica minoritatilor sau a imigratiei (Olanda, Anglia, Polonia, Germania, Belgium si tarile nordice).

Pentru a putea fi intr-o pozitie favorita pentru o asemenea initiativa, Romania trebuie sa propuna o serie de masuri care sa "pregateasca" Comisia Europeana.

a. Un Grup Interministerial

Romania are cativa specialisti in interiorul diferitelor ministere, care ar putea avea un rol foarte important intr-un grup interministerial la nivelul Consiliului European, cu focus pe romi. In 1999, a fost infintat un grup COCEN, care a avut ca focus romii si imigrarea si care ar putea fi revitalizat, luand in considerare faptul ca datorita ultimilor doua extinderi s-a inzecit numarul de romi in UE.

b. Un secretariat Permanent pentru Grupul Interservicii al CE

Creat ca urmare a presiunii din Bruxelles, grupul are o influenta medie in CE. Recunoscut de expertii din Comisie ca un lucru necesar, un secretariat permanent ar putea introduce un expert roman intr-un grup care incepe sa fie dominat de functionari ungari si ar putea influenta in mod dramatic cresterea si respectiv absorbirea fondurilor focusate pe incluziunea sociala in Romania.

c. Pozitii temporare si permanente pentru experti romi in cadrul Comisie Europene

Considerand faptul ca marea majoritate a expertilor romi sunt de origine romana, aceste pozitii ar putea creste numarul functionarilor romani din cadrul Comisiei. Directiva 43/2000 EC permite o asemenea initiativa si exista un precedent  prin creerea unui program de stagii pentru romi la nivelul CE (2005). Este remarcabil ca pana in acest moment Romania nu a propus nici un expert temporar rom pentru numarul mare de posturi deschise la Comisia Europeana

d.Promovarea unui departament pentru romi in cadrul Comisiei Europene

Initiativa deja discutata la nivelul CE ar putea duce la numirea primului director de departament roman (Simona Lupu de la Delegatia Europeana in Bucuresti este considerata a fi cel mai bun functionar european in probleme de incluziune sociala a romilor)

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie


termeni
contact

adauga