Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» Misiunile protectiei civile


Misiunile protectiei civile
MISIUNILE PROTECTIEI CIVILE

Misiunile principale ale protectiei civile sunt:

1Prevenirea populatiei asupra atacurilor inamicului aerian sau dezastrelor prin instiintare si alarmare

Datele despre pericolul atacurilor inamicului din aer se transmit de catre Comandamentul Apararii Antiaeriene a Teritoriului si Comandamentul Protectiei Civile si statelor majore de protectie civila judetene si al municipiului Bucuresti care asigura instiintarea factorilor de decizie si alarmarea populatiei.

Instiintarea si alarmarea despre producerea dezastrelor se asigura de catre statele majore de protectie civila pe baza hotararii sefilor protectiei civile de la judet, localitati si agenti economici.
Instiintare se folosesc mijloacele sde transmisiuni cu fir si radio speciale sau cele ale sistemului de telecomunicatii teritorial.

Alarmarea populatiei se realizeaza folosind mijloace acustice speciale(sirene electrice, sirene dinamice cu aer comprimat si motosirene), radiotehnice(statii centrale si locale ale radiodifuziunii si televiziunii, radioamplificare,radioficare), optice si alte mijloace(clopote, fluiere cu abur, sonerii, etc).

Pentru alarmare sunt stabilite urmatoarele semnale acustice:

-alarma aeriana-sunet modulat de 2 imnute cu periodicitate de 4 secunde;

-alarma chimica(radioactiva)-5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde;

-calamitate naturala-13 sunete a 32 de secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde;

-incetarea alarmei-sunet continuu de 2 minute.

La receptionare semnalului toti cetatenii sunt obligati: sa inceteze activitatile, sa ridice mijloacele de prim ajutor sanitar si de protectie individuala, sa-si ia rezerva de apa si in functie de felul alarmei, sa se adaposteasca sau sa se evacueze.

Inainte de parasirea incaperilor se intrerupe alimentarea cu gaze, apa si curent electric a instalatiilor folosite.

2.Protectia populatiei impotriva efectelor armelor de nimicire in masa si conventionale, precum si impotriva dezastrelor prin mijloace individuale, adapostire, evacuare, alte forme si mijloace specifice.

a)Mijloacele individuale cuprind: masti contra gazelor, truse sanitare antichimice, complete de protectie, aparate si masti izolante, mijloace improvizate de protectie.

Fiecare cetatean are datoria sa cunoasca modul de folosire a acestor mijloace individuale in vederea protectiei personale in functie de situatia creata.

b)Adapostirea populatiei se asigura folosind adaposturile de protectie civila, subsolurile, metroul, tunelurile, galeriile si alte lucrari subterane sau denivelari ale terenului. Toate spatiile special construite sau amenajate se echipeaza cu instalatii de filtroventilatie. La calculul capacitatii de adapostire s-a stabilit o suprafata de 0,5 mp de persoana.

Pe timpul adapostirii cetatenii trebuie sa respecte obligatoriu urmatoarele reguli:

-sa mentina ordinea si curatenia;

-sa nu introduca materialeinflamabile, explozive sau iritante;

-sa nu fumeze sau sa foloseasca lampi, felinare sau lumanari;

-sa nu introduca animale in adapost;

-sa aiba asupra lor masca contra gazelor, documentele de identitate, lanterna, trusa sanitara, medicamente, apa si alimente;

-sa acorde primul ajutor victimelor;

-sa nu paraseasca adapostul decat la incetarea alarmei.

c)Evacuarea constituie una din masurile de baza de protectie si se realizeaza prin scoaterea unor categorii de personal si de buniri materiale in afara localitatilor si zonelor probabile sa fie lovite din aer de catre agresor.

Prin aceasta masura se descongestioneaza principalele centre urbane de acele resurse umane si materiale care nu sunt necesare ducerii actiunilor de aparare si asigurarii continuitatii productiei pentru supravietuire si aparare. In acest fel se diminueaza pierderile in randurile populatiei si de bunuri materiale, printr-o dispersare a acestora pe tot teritoriul tarii, folosin in mod eficient avantajele oferite de relief si localitati.Pentru conducereaevacuarii se stabilesc comisii cu responsabilitati specifice care pun in alicare planurile de evacuare intocmite din timp, pentru situatiile create de raboi sau dezastre.

3.Asigurarea protectiei valorilor culturale si bunurilor materiale prin adapostire, evacuare, precum si prin alte masuri tehnice si organizatorice

Aceasta misiune se asigura prin prevederea tuturor activitatilor si masurilor de protectie civila si de interventie pentru situatiile de razboi sau in caz de dezastre. Aceste planuri se intocmesc la nivelul judetelor, localitatilor si agentilor economici.

4.Participarea la actiunile de limitare si inlaturare a urmarilor atacurilor inamicului sau dezastrelor.

Este una din masuile importante fiind indeplinita de catre formatiile de protectie civila organizate din timp de pace la nivelul judetelor, localitatilor si agentilor economici si care au asigurata o dotare potrivit misiunilor de interventie. Conducerea actiunii de localizare si inlaturare a urmarilor in timpde razboi sau la dezastre se asigura de sefii protectiei civile de la judete, localitati si agenti economici, prin statele majore si comisiile de specialitate.

5.Identificarea, neutralizarea si asanarea munitiei ramasa neexplodata reprezinta cea mai periculoasa misiune pe care o indeplinesc formatiile de protectie civila.

Aceasta misiune se executa si in timp de pace, de catre unitati specializate pirotehnice din subordinea Comandamentului Protectiei Civile, care asigura securitatea populatiei impotriva munitiei ramasa neexplodata din razboi. Obligatia oricarui cetatean este de a nu atinge aceste munitii si de a anunta imediat politia despre existenta acestora.

6.Pregatirea populatiei in vederea asigurarii protectiei individuale.

Pregatirea populatiei este una din misiunile de baza, care se realizeaza permanent prin forme de pregatire ca: aplicatii, antrenamente de stat major, exercitii, alarmari publice, convocari si sedinte practice.

Fiecare cetatean este obligat de lege sa participe la pregatirea pentru protectia civila, pentru insusirea cunostintrelor necerare protectiei individuale in caz de razboi sau dezastre.

Statele majore, comisiile de specialitate si comandantii formatiilor de protectie civila participa periodic la aplicatii,exercitii si alarmari publice, iar anual –la convocari, conform programului stabilit de statele majore de protectie civila judetene.

Sefii protectiei civile ( prefectii, primarii,managerii,directorii ) conduc pregatirea salariatilor sau a populatiei in functie de responsabilitatile care le revin la nivelul judetului, localitatilor, agentilor economici sau institutiilor. Pregatirea se realizeaza,de asemenea, prin presa, radio si televiziune
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie