Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» Incendiul - supravietuire


Incendiul - supravietuire


INCENDIUL - SUPRAVIETUIRE

1. Incendiul dintr-o cladire Cheama pompierii, Lupta cu focul

2. Cum poti stinge un foc Uda-1! inabuse-1! Bate-1! ingradeste-1! Teme-te de foc!

3. S-au aprins hainele

4. Deplasarea prin fum



5. Padurea in flacari Pleaca! ingroapa-te! Stai in masina! Stingerea focului in padure, Focul contra focului, Traverseaza flacarile

6. Autovehiculul a luat foc

7. Incendiul din avion

Trasnetul In casa, in automobil, in exterior.

Frica de foc este foarte puternica - la om si la celelalte vietuitoare.

Caldura insuportabila poate impinge un om sa faca tot felul de greseli, de exemplu sa sara in gol de la o inaltime ametitoare, sa sparga usa unei camere cuprinse de flacari, sa arunce apa pe benzina sau pe uleiul aprins etc.

Daca nu a fost instruit sa faca ce trebuie, el va actiona orbeste, conform instinctului de conservare. De obicei, actiunea comandata de instinct este gresita si duce la epuizare, asfixiere, arsuri, chiar la incinerare.

Multe incendii se nasc din neglijenta cu care sunt manevrate tigarile sau chibriturile aprinse. Dar sunt si cauze accidentale aproape inevitabile. De exemplu, focul poate fi aprins in timpul secetei, de razele soarelui care trec printr-o bucata de geam avand intamplator o forma de lentila convergenta s.a.m.d.

Orice ardere este conditionata de:

- incalzirea materialului respectiv pana la o anumita temperatura de aprindere;

- Prezenta aerului (oxigenului) necesar arderii.

Daca una din aceste doua conditii nu este indeplinita, arderea nu poate avea loc. Cea mai buna protectie impotriva incendiului este prevenirea lui prin:

- indepartarea materialelor combustibile din locuinta sau de langa ea;

- Procurarea mijloacelor de stingere a incendiilor, amplasarea lor la indemana, verificarea periodica a bunei lor stari de functionare;

- Antrenarea si organizarea tuturor locuitorilor, a vecinilor, pentru prevenirea si stingerea focului.

Ori de cate ori locuinta ramane nelocuita, chiar si pentru un timp scurt, trebuie stins focul din sobe, lampile cu petrol sau cu gaze, din candela etc. si intrerupt iluminatul electric. Rezervele de petrol sau alte materiale combustibile ori lichidele usor inflamabile se vor evacua din casa si se vor pastra in magazii, de preferinta subterane.

In perioade cu situatii mai speciale, de exemplu dupa declansarea "Starii de razboi', obiectele usor inflamabile ca: perdele, carti, tablouri etc, vor fi depozitate in dulapuri sau lazi. Din podul casei se vor evacua materialele care s-ar putea aprinde usor, iar daca rezistenta planseului permite, pardoseala podului se va acoperi cu un strat de nisip sau pamant afanat gros de 5-10 cm, care va contribui la stingerea rapida a incendiului.

In locurile cele mai periculoase din punctul de vedere al aparitiei incendiilor se vor instala lazi cu nisip sau pamant afanat, butoaie cu apa, galeti, lopeti, topoare si rangi.

O masura de pregatire importanta pentru lupta cu focul este asigurarea unor surse suplimentare sau alternative de apa. De exemplu, se poate amenaja din timp un helesteu, un rezervor sau un bazin cu o capacitate de cel putin 250 mc, situat la o distanta de 300 m de locuinta. E nevoie numai de putina responsabilitate.

Indiferent ca este produsa de flacari sau de vreme, caldura excesiva poate fi totusi controlata un timp suficient de lung pentru a reusi sa te salvezi, ba uneori poate fi chiar combatuta. Pentru aceasta trebuie sa-ti pastrezi sangele rece si sa te ocupi mai intai de prioritati.

1. INCENDIUL DINTR-O CLADIRE

Cand observi inceputul unui foc intr-o cladire, ia imediat masuri:

-NU TE SPERIA;

-Alarmeaza toti oamenii: tipa cat de mult si de tare poti: FOOC! Daca exista o alarma de incendiu, actioneaz-o.

- Evacueaza oamenii si animalele: aduna familia si oamenii cat mai departe de foc, intr-un loc bun pentru a striga dupa ajutor si pentru salvare. Evacueaza toate persoanele din camera incendiata, apoi scoate-le afara din cladire. Pentru a iesi din cladire foloseste "scara de evacuare' prestabilita, NU liftul. Sari pe geam NUMAI daca esti la parter (vezi la #15).

- Daca esti blocat, stai pe loc. Incearca sa nu urci -cauta sa scapi pe la parterul cladirii. Daca usile de la parter sunt blocate, iesi pe fereastra.

- inchide toate geamurile si usile dintre foc si tine. Etanseaza usa - indeasa sub ea covorul sau asternutul de pat. Inchide usile si ferestrele dintr-o cladire incendiata, pentru a contribui la potolirea sau inabusirea focului prin lipsa de aer. Orice curent de aer mareste imediat focul si-l transforma in valvataie. Usile deschise ajuta si la raspandirea flacarilor si fumului. O usa inchisa intarzie trecerea flacarilor cel putin 20 - 30 minute. Focul s-ar putea s-o ocoleasca si sa n-o atace imediat.

NU arunca pietre din afara, ca sa spargi geamurile unei cladiri, ale unui tren sau atelier in flacari.

- Striga dupa ajutor; deschide o fereastra, stai langa ea si tipa pentru a anunta ca esti acolo.

Cineva trebuie sa stea mereu la fereastra deschisa si sa strige dupa ajutor, astfel incat trecatorii sau vecinii sa fie avertizati de pericol, iar pompierii sa fie chemati si sa vina cat mai repede.

Persoanele speriate sau slabite de caldura, fum si panica vor fi impiedicate sa sara pe fereastra. Li se va impune sa stea pe jos, iar cineva mai solid va sta la fereastra sa blocheze trecerea.

- Cheama pompierii.

- Daca poti, incearca sa stingi focul sau sa limitezi incendiul.

- incearca sa stabilesti unde este focul din cladire Daca apare un fir de fum pe sub o usa, fii atent. In dosul usii focul poate fi mic - sau foarte mare. Daca vrei sa vezi care este situatia dintr-o camera suspecta, foloseste usa ca pavaza si deschide-o doar cateva degete. Atentie cand clanta este calda. NU deschide larg usa.

Ghemuieste-te cand deschizi usa, pentru ca eventualele gaze calde si flacari sa-ti treaca pe deasupra. Propteste un picior pe pardoseala si opreste cu el usa care se deschide spre tine. Daca indaratul usii focul e mare, inchide-o imediat.

- Gandeste-te la o solutie alternativa de salvare, de evacuare sau de coborare, pentru cazul in care cei din afara nu pot ajunge suficient de repede la voi (vezi la #15).

Pregateste o funie pentru coborare (improvizata din cearceafuri innodate) si arunca saltele pe care sa cazi daca sari pe fereastra. In nici un caz sa NU sari sau sa cobori pe pereti netezi, de la o inaltime mai mare decat etajul doi - trei, in afara de cazul in care nu mai ai nici o alta scapare. De exemplu, chiar daca flacarile te silesc sa iesi pe fereastra, nu sari, ci stai agatat pe o streasina, de o cornisa, un brau de zidarie, un burlan de scurgere ori de un balcon.

Cu putina rabdare si sange rece, poti sa-ti salvezi viata sau sa scapi de schilodire.

Cand sosesc Pompierii s-ar putea sa fii la 30 m inaltime. Nu te speria. Ei iti vor trimite scara telescopica si te vor indruma cum sa cobori pe ea. Sau iti vor striga sa sari pe o prelata tinuta intinsa de mai multi oameni.

Increde-te si fa ce zic ei.

Cheama Pompierii: suna la telefonul 981 sau striga la altcineva sa-i sune, cand tu esti impiedicat sa o faci.

Daca esti foarte departe de un telefon (de exemplu intr-o padure), alearga pana la cea mai apropiata locuinta si imprumuta o bicicleta, o masina sau o caruta cu care sa ajungi la un telefon.

Chiar daca esti surprins de flacari, nu actiona la intamplare, nu te panica. Incearca sa analizezi calm situatia dupa urmatoarea schema de intrebari:

- Unde (arde)?

- Ce (arde)?

- Cum (lamureste-te despre ce e vorba) ?

- Cat (de mare e)?;

- Ce pericole sunt?

- Ce e de facut?

Apoi anunta Pompierii - si lamureste-i.

Cheama TOTDEAUNA Pompierii, chiar daca focul pare prea mic pentru a-i deranja. Nu uita ca toate necazurile mari au fost la inceput mici.

2. CUM POTI STINGE UN FOC

Daca focul este mic, incearca sa-l stingi - printr-o interventie cat mai urgenta. Daca te afli intr-o zona izolata, la tara, s-ar putea sa stingi incendiul inainte de sosirea pompierilor.

Iata cateva reguli si principii generale de actiune:

- Nu te speria;

- Actioneaza rapid. Focul se intinde cu viteza crescatoare. Un foc mic, abia aprins, e mult mai usor de stins decat unul mare;

- Jumatatile de masura nu folosesc deloc. Focul trebuie combatut printr-un atac hotarat, viguros si concentrat la baza flacarilor;

- intrerupe curentul electric si gazele de la intrerupatorul, respectiv de la robinetul principal de racord al casei la retea;

- Langa foc sau prin el mergi aplecat, in genunchi sau taras (jos, langa sol, aerul e mai curat si rece);

- Leaga o carpa umeda peste gura si nas;

- Stropeste-ti bine imbracamintea;

- Supravegheaza mereu focul!

Uda-1: arma de baza este apa.

- Inunda focul cu apa, afara de cazul in care flacarile au cuprins: ulei, grasimi sau lichide combustibile;

- Uda la radacina flacarilor;

- Stinge focul pornind de jos in sus;

-Atentie la materialele inflamabile (benzina, aragaz etc.) sau pirogene (electron, fosfor).

Pentru a inabusi flacarile provenite de la ulei, grasimi sau lichide aprinse, acopera-le cu un capac de oala, un panou, o usa, o masa intoarsa, sau cu o carpa uda, o patura din lana (chiar uscata), ori o saltea. NU incerca sa arunci sau sa scoti afara din casa un vas sau o tigaie cu grasime aprinsa. Nu indrepta un jet de apa spre ulei, grasimi sau lichide aprinse. Acestea pot fi racite prin stropirea cu o ceata de picaturi fine care sa acopere, nu sa strapunga flacarile.

Stropeste zonele invecinate focului, pentru a-1 impiedica sa se raspandeasca.

Nu stropi cu apa motorul aprins al unui automobil, caci sar picaturi care antreneaza si raspandesc in jur bucati de materiale arzande (in plus, benzina sau motorina plutesc pe apa si ard).

- Focul de la un aparat electric: TV, masina de spalat, fier de calcat - se opreste singur dupa intreruperea curentului electric. Daca dupa deconectarea curentului focul continua totusi sa arda, stropeste-1 cu apa. Caloriferele, sobele cu (baie de) ulei pot fi racite cu apa. Stai la o distanta convenabila de calorifer, ia galeata cu apa sau extinctorul si arunca apa sau spuma pe rezervorul de ulei si pe zona invecinata aprinsa. O stropire cu picaturi este mai eficienta decat una cu jet gros.

Daca insa nu s-a putut opri curentul - nu indrepta jetul de apa spre locuri in care ar putea sa fie sarme electrice neizolate.

Oriunde ai fi: la rude, la o cabana, intr-un hotel sau la o gazda, trebuie sa afli din timp unde se gaseste cea mai apropiata sursa de apa.

Apa poate fi aruncata cu un vas. Foloseste orice obiect care poate tine si cara apa: o galeata, o cutie sau o palarie. Dar mai bun ar fi un hidrant sau un furtun. E de ajutor chiar si o pompa de mana (tip seringa) pentru umflarea cauciucurilor de masina. Atentie: cand te duci sa umpli galeata cu apa si te intorci cu ea s-o arunci pe foc, inchide de fiecare data toate usile prin care treci.

Improvizeaza cat mai aproape de foc o pavaza antiflacari din saltele, mobila, covor sau un panou de lemn - udate bine cu apa. Din spatele ei poti arunca sau stropi cu apa direct spre radacina focului.

Apasa pe gura furtunului sau extinctorului cu degetul gros ca sa transformi jetul in stropi, pe care ii dirijezi sub forma de cercuri asupra zonei din jurul focului, pentru a-1 potoli si ingradi Apoi, revino imediat cu jetul gros spre centru, asupra zonelor fierbinti.

Foarte eficient este si lantul de oameni care isi trec din mana in mana galetile de la un parau, o fantana sau un robinet, pana la foc. Dar metoda devine periculoasa si inaplicabila cand focul s-a intetit si nu te mai poti apropia de el.

Inabuse-l: scoate-ti haina cea mai mare cu care esti imbracat, arunc-o peste foc si apas-o in jos cu mainile sau cu picioarele. Sau foloseste in acest scop o patura, o saltea, un covor sau o perdea dintr-o tesatura deasa.

Actioneaza rapid, cat timp focul este mic. Daca actionezi cu delicatete si timiditate, tesatura poate sa se aprinda.

Daca poti, uda carpa - la un robinet, intr-un bazin sau cu zapada. O carpa uda poate inabusi uleiul aprins dintr-un vas, poate opri focul mic ce ia nastere intr-o padure sau potoli picaturile zburatoare care sar dintr-o tigaie aprinsa. In loc de carpa, pentru inabusirea focului se poate folosi nisip, pamant sau gunoi.

Daca gasesti si daca functioneaza, stropeste flacarile cu stingatoare - cu spuma (acestea NU se folosesc la incendiul unei instalatii electrice!), sau cu praf uscat (bune pentru orice fel de foc).

Bate-1: Daca focul e prea mare si nu mai poate fi inabusit, dar mai poate fi inca stapanit, poti folosi metoda bataii flacarilor.

Improvizeaza un batator din orice gasesti: haina, covor, matura sau creanga. Turteste flacara. Calc-o cu picioarele.

Ingradeste-1: strange covorul aprins si fa-1 gramada in mijlocul camerei daca pardoseala este din gresie sau marmura. In felul acesta focul nu se poate raspandi. Muta mobila si textilele cat mai departe de flacari.

Teme-te de foc nu te juca cu focul. Focul, incendiul trebuie intotdeauna supraestimate.

Supravegheaza mereu incendiul - chiar si dupa ce s-a stins - pana ce grinzile sau cladirea s-au racit. Stropeste cu apa taciunii si du jaraticul afara din cladire.

Dupa ce focul pare stins, verifica peste tot. Cauta puncte incandescente si taciuni arzand mocnit: da deoparte resturile arse, intoarce-le pe dos. Incearca sa le cojesti, sa zgarii sau sa cureti cu ceva ascutit (de exemplu: cutit, piatra, muchie metalica sau topor). Lemnele arse partial trebuie oricum suspectate, chiar daca nu mai au culoarea rosie aprinsa. Pipaie, verifica toate colturile ascunse, pervazele, lambriurile, nisele si rafturile. Stropeste orice flacara intermitenta cu apa din belsug.

Atentie: scarile si pardoselile vor fi slabite de foc. Umbla cu grija numai pe la margini, pe langa pereti.

3. S-AU APRINS HAINELE

Desi hainele aprinse iti provoaca durere si o reactie de soc, NU te misca si:

- Stinge focul cu apa sau cu extinctorul (fereste fata);

- Stinge sau inabuse flacarile prin acoperire cu o cuvertura (uda);

- Daca mai e nevoie, tranteste-te pe sol si rostogoleste-te cat mai mult. Incearca sa te infasori prin rostogolire intr-un covor, o patura sau o haina - dar cu capul afara.

Daca stai in picioare devii o torta, iar flacarile iti vor inconjura capul si fata. Vei inspira fumul.

Orice om care ia foc trebuie trantit iute la sol de persoana vecina si invelit sau acoperit cu o haina, o patura sau un covor. Sau, salvatorul se va intinde deasupra pentru a acoperi persoana aprinsa.

Nu dezbraca hainele lipite de arsuri. Dar in caz de oparire, schimba imediat imbracamintea umezita de rani.

Persoana cu arsuri va fi imediat tratata contra socului si dusa la spital (vezi la #19).

4. DEPLASAREA PRIN FUM

Fumul gros este un pericol mortal. Nu stii ce gaze otravitoare pot fi in locul sau in zona aceea (de exemplu oxid de carbon).

Tine o carpa uda peste nas si gura. Ea va retine particulele de funingine si va preveni tusea. Insa nu te amagi ca aceasta carpa ar rezolva totul. Ea NU retine gazele otravitoare.

In intuneric mergi intotdeauna pe langa marginile camerei sau scarilor (vezi la #9) si pipaie-le. Lasa-te in jos si umbla pe pardoseala in patru labe. Jos fumul este mai rar si aerul mai curat. Totdeauna langa dusumea este un strat de aer curat, gros cam de o palma.

Daca incerci sa salvezi pe cineva dintr-o cladire in flacari, mai intai gaseste-ti un partener de nadejde cu care sa intri in foc.

S-ar putea sa fii nevoit sa treci prin flacari. Deci uda-ti hainele ca sa nu ia foc. Daca dau semne ca se usuca, stropeste-le din nou.

Atentie sa nu ramai si tu prins in incendiu.

5. PADUREA IN FLACARI

Daca esti de fata cand incepe un incendiu in padure, intr-un lan de cereale, pe o miriste, sau acolo unde un foc de tabara incepe sa se extinda din neglijenta, prima ta miscare ar trebui sa fie inabusirea si stingerea lui.

Intr-o padure, primul semn ca se apropie un foc este mirosul de fum. Apoi, probabil vei auzi zgomotul facut de foc inainte de a vedea flacarile. De asemenea, vei remarca o comportare neobisnuita a animalelor padurii - inainte de a afla care este motivul ei.

Incearca sa stingi focul: daca nu ai altceva la indemana, turteste, bate sau inabuse focul cu o haina, o patura, cu matura sau cu o creanga cu frunze mari.

In tarile civilizate, de-a lungul drumurilor forestiere poti gasi rastele cu "batatoare de foc'. Acestea au o forma de matura sau lopata, cu coada si o limba (din fasii de talpa din cauciuc sau crengi). Cu ele se poate bate sau inabusi un foc mic sau un inceput de incendiu. Focul nu trebuie lovit repede cu batatorul, doar turtit.

Departeaza-te de foc - dar NU o lua imediat la fuga ingrozit - afara de cazul in care flacarile sunt atat de aproape ca nu mai ai de ales. Stai putin si gandeste-te.

Sa nu subapreciezi niciodata viteza de raspandire a unui foc in padure, pe miriste sau in stufaris. Daca este impins de un vant prielnic, focul poate inainta mai repede decat viteza cu care alearga un om. Intr-un astfel de caz nu mai incerca sa lupti cu focul - scapa cu fuga. Incearca sa ocolesti focul, alergand contra vantului.

Atentie la schimbarea brusca a directiei vantului

Lupta cu focul, dar mereu cu vantul din spate.

Alege un traseu, o directie pe care sa mergi. Verifica terenul din jur precum si directia de inaintare a vantului si a focului Directia vantului este aratata de fum. Daca vantul bate dinspre foc spre tine, incendiul se apropie repede. Mergi cu fata spre vant. Flacarile pot sari peste spatii mari. Nu fugi spre inaltimi - focul inainteaza mai repede la deal. Incearca sa ocolesti focul - dar lucrul acesta nu este posibil totdeauna, caci intr-o padure incendiul inainteaza pe un front de cativa kilometri.

Daca nu poti nici sa te indepartezi, nici sa ocolesti valvataile, adaposteste-te sau indreapta-te spre orice zona stii sau vezi ca va putea intrerupe focul - cum ar fi de exemplu o poiana mai mare, o rapa adanca, un rau sau o viroaga. Cea mai buna intrerupere este un rau; chiar daca este ingust si flacarile pot sa-l sara, in apa vei fi mai in siguranta.

Poate ai impresia ca hainele iti ingreuneaza miscarile, dar nu te dezbraca de ele, caci iti vor proteja corpul si vor slabi forta radiatiilor de caldura.

Ingroapa-te: macar jumatate de corp daca poti sa-l scufunzi intr-o baltoaca, tot e mai mult decat deloc. Cand insa nu gasesti nici un adapost natural, mai exista solutia sa te ingropi in pamant si sa lasi sa treaca focul peste tine. Unii au scapat in felul acesta, desi riscul este mare - atat din cauza caldurii, cat si a lipsei de oxigen.

Pentru asta cauta un loc mai izolat, fara copaci sau tufisuri in apropiere si sapa o groapa cat poti de mare, aruncand pamantul pe o haina. Indeparteaza materialul combustibil - crengi sau frunze uscate - din vecinatatea gropii. Intinde-te in groapa cu fata in jos si acopera-te tragand haina cu pamant peste tine. Impreuneaza-ti palmele in fata gurii si a nasului; respira printre degete. Asta nu mareste cantitatea de oxigen, dar va racori si filtra intrucatva aerul plin de scantei si fum.

Cand flacarile trec peste tine, incearca sa-ti tii respiratia.

Cu focul contra focului: adeseori "cui pe cui scoate'. Daca incendiul este inca departe de tine si nu poti scapa in alt fel, poti incerca sa te salvezi folosind un alt foc. Cum?

Aprinde tu o zona sau o fasie de vegetatie, de padure, inainte ca incendiul principal sa ajunga la ea. In zona aprinsa de tine tot combustibilul se va consuma pana la sosirea celorlalte flacari; acestea nu mai au ce arde si se opresc, iar tu te adapostesti dincolo de ea. Conditia este ca zona arsa de tine sa fie suficient de mare si de lata, pentru ca flacarile incendiului principal sa nu o poata sari cand ajung la marginea ei.

Practic trebuie sa aprinzi focul pe o zona cat mai lunga si cu latimea de peste 10- 15 m. Daca se poate, chiar 100 m latime. Lungimea zonei va fi perpendiculara pe directia vantului. Ai grija sa stabilesti corect directia vantului !

Dar atentie: vantul ar putea sa produca vartejuri, sau tirajul incendiului poate sa creeze propriul sau vant, asa ca exista si riscul de a fi nevoit sa strabati propria ta perdea de flacari. Adica e nevoie de un timp suficient pentru ca zona arsa de tine sa se intinda destul de mult pana soseste incendiul principal. Nu subestima viteza de inaintare a incendiului. Deci - nu aprinde tu inca un foc decat atunci cand esti si disperat - si sigur de succes.

Traverseaza flacarile: uneori, cea mai buna solutie de salvare poate fi traversarea in fuga a flacarilor. Lucrul acesta nu poate fi facut insa cand focul este foarte puternic si acopera o zona intinsa. Dar intr-o poiana sau pe o miriste, ai putea fugi prin flacari ca sa te refugiezi dincolo, pe pamantul deja ars. Vegetatia deasa arde bine, cu putere, asa ca locul de traversare trebuie bine ales. Analizeaza si alege, hotaraste si porneste fara nici o intarziere.

Dar mai inainte umezeste o carpa si pune-o peste nas si gura. Acopera cat mai mult din pielea descoperita (inclusiv capul) cu o patura sau haina. Daca ai apa, uda-ti hainele, parul si pielea neacoperita. Inspira adanc. Apoi zbugheste-o la fuga.

Daca ti s-au aprins hainele, nu mai fugi, caci curentul de aer produs intareste flacarile (vezi #3).

Stai in masina: nu incerca sa conduci masina prin fumul gros.

Daca focul te surprinde intr-un vehicul, parcheaza intr-o zona fara copaci. Iesi cu masina in afara drumului, dar nu o impotmoli, nu o bloca. Aprinde farurile si stai inauntru. Inchide bine ferestrele.

Opreste ventilatia si danseaza prizele de aer. Carcasa autovehiculului asigura o protectie contra radiatiei calorice. Inauntru poti rezista pana ce geamurile incep sa se topeasca - dar pana atunci sunt mari sanse ca focul sa fi trecut dincolo de vehicul. Exista insa si pericolul exploziei rezervorului de benzina. Dar sansele de scapare sunt mult mai mari inauntru, decat afara din vehicul.

6. AUTOVEHICULUL A LUAT FOC

Daca sofezi si vezi fum negru sau simti un miros gretos de plastic ars, nu te speria si opreste imediat masina pe marginea drumului. Taie contactul electric si evacueaza pasagerii: deschide usile si ferestrele. Daca e nevoie sparge geamurile. Nu trebuie sa te grabesti, ai la dispozitie 7-8 minute pana ce automobilul incepe sa arda cu valvatai. Calatorii se vor departa la peste 8 - 10 m de masina.

Deschide imediat capota masinii si cauta inceputul de incendiu. Apuca cu mana protejata de o carpa sau o maanusa, cablul (gros) de legatura a acumulatorului cu instalatia electrica si deconecteaza-1. Atentie - cablul este foarte fierbinte! inabuse flacarile cu o haina, o patura, o carpa sau cu nisip. Bate-le. Foloseste extinctorul masinii. Cere ajutorul altor soferi care trec pe drum.

Pericolul cel mai mare este aprinderea rezervorului de combustibil. Scopul interventiei este sa stingi focul inainte de a ajunge la rezervor. De obicei, prima se aprinde o conducta de combustibil neprotejata si de la ea focul ajunge la rezervorul de benzina sau motorina, apoi - prapadul.

Rezervorul gol e mai periculos decat cel plin: gazele si vaporii se aprind mai usor, lichidul - benzina sau motorina - se aprinde mai greu.

Daca vehiculul se aprinde intr-un spatiu inchis, in garaj, incaperea se va umple foarte repede de fum si gaze toxice. Mai intai incearca sa stingi focul, dar daca nu poti - scoate vehiculul afara din incapere, ca sa nu se intinda incendiul si la restul cladirii. Dar pentru asta nu intra in masina. Fa tot ce trebuie din afara ei, inclusiv manevrarea volanului. Daca se poate, impinge sau trage masina afara. Ori baga maneta intr-o viteza mica sau in mers inapoi si foloseste demarorul pentru a misca autovehiculul, rotind cu miscari scurte si repetate cheia de contact Vezi ca masina se va misca cu smucituri violente. Dar nu porni motorul de-abinelea.

La o masina avariata s-ar putea ca usile sa fie blocate Daca ia foc, iesi pe oricare fereastra, sau sparge si scoate parbrizul dandu-i o lovitura. Daca focul apare in interiorul masinii, stinge-l cu stingatorul sau inabuse-l cu un covor ori o patura. Materialele plastice utilizate pentru tapiteria interiorului ard repede cu fum gros si produc gaze toxice. Acestea persista chiar dupa ce flacarile au fost stinse, asa ca iesi cat poti de repede la aer curat.

Nu uita: tine la indemana stingatorul de incendiu al autovehiculului! Dar nu in portbagaj, caci din cauza ciocnirii se poate stramba sau bloca capota si nu mai poti scoate stingatorul.

7. INCENDIUL DIN AVION

Aeronavele sunt dotate cu instalatii automate de stins focul (la motoare etc.) si cu stingatoare portabile in cabina. Cand calatoresti cu avionul cheama sau anunta insotitorii de bord imediat ce banuiesti ca ar fi un incendiu. Trebuie intervenit imediat. Echipajul stie unde sunt stingatoarele si cum trebuie folosite. Nu crea panica printre pasageri. Daca vezi un foc mocnit sau flacari - inabuse-l imediat cu o haina sau cu o patura.

Pericolul de incendiu este mai mare inainte de decolare (din cauza vaporilor de combustibil), precum si la o aterizare fortata (cand s-ar putea gauri rezervoarele de combustibil si aparea scantei electrice sau mecanice).

Respecta instructiunile echipajului: nu fuma, nu adormi cu tigara aprinsa etc.

8 TRASNETUL

Fulgerul este o scanteie electrica intre doi nori. El poate ajunge pana la 30 km lungime.

Trasnetul este o scanteie produsa de descarcarea electricitatii statice intre un nor si un obiect proeminent mai inalt de pe suprafata pamantului: copac, casa, om, paratrasnet. El este una din fortele naturii cu o comportare dintre cele mai ciudate si imprevizibile. Poate sa loveasca un om in camp deschis si sa-l arda fara sa mai ramana nimic din el, dar poate si sa carbonizeze o casa, fara ca locatarii ei sa pateasca ceva. Uneori loveste de mai multe ori in acelasi loc (de exemplu unii zgarie-nori sunt trasniti de cateva ori pe an).

Pe glob sunt anual cam 20 de milioane de furtuni. Pe pamant cad aprox. 100 trasnete/sec. Sansa medie de a fi lovit de traznet este de 1 la 2,75 milioane. Riscul poate fi micsorat daca respecti sfaturile urmatoare:

Semne prevestitoare: apropierea furtunii; o bucata de metal pusa in contact cu o lopata, un tarnacop, o foarfeca canta sau tiuie.

Daca poti, stai in casa si: scoate televizorul din priza; baga cutitele si foarfecile intr-un sertar; nu sta in fata ferestrei; inchide toate ferestrele (sticla este un foarte rau conducator de electricitate si deci de trasnet); stai spre centrul camerei -aceasta zona este ferita si sigura aproape 100%.

Stai in automobil - in cabina, caci acolo este unul din cele mai ferite locuri (daca masina nu este decapotata; daca nu are vreun cauciuc spart).

In aer liber: poti fi trasnit mai ales cand stai pe o inaltime, sau cand tu constitui obiectul cel mai inalt din jur.

Cateodata poti simti ca urmeaza sa te loveasca trasnetul: ai furnicaturi in piele si parul se zburleste, face scantei.

Daca esti in picioare, arunca-te imediat la pamant, mai intai ingenunchind si sprijinindu-te cu palmele pe sol. In felul acesta s-ar putea ca trasnetul, de fapt curentul electric, sa aleaga drumul mai scurt si mai usor si sa treaca prin brate, ocolind pieptul (scapi de stopul cardiac si de asfixie). Intinde-te urgent pe sol.

Cand apare pericolul unui traznet nu mai tine in mana obiecte metalice (umbrela etc.) si stai departe de constructiile sau de gardurile metalice. Un topor sau piolet cu coada uscata nu este periculos. Dar nu arunca echipamentul daca risti sa-l pierzi de tot (de exemplu cade intr-o prapastie).

Pe timpul unei furtuni NU sta langa si indeparteaza-te de: creasta, varful, coama dealurilor sau copaci (mai ales sub stejari, ulmi, plopi) tufisuri, capite, o stanca izolata, o cascada, suprafetele verticale (perete de stanca, o fisura verticala), gura unor goluri subterane (de exemplu: pesteri, fisuri sau scobituri din stanci, crevase - deoarece aerul ionizat din interiorul lor poate atrage trasnetul). Adeseori golurile si crapaturile mici in stanca sunt de fapt capatul unor fisuri mai adanci, prin care se scurge apa, deci niste cai preferate de o descarcare electrica.

NU te adaposti sub o surplomba, o streasina naturala de stanca, zapada sau pamant', caci traznetul poate izbucni intre marginea streasinii si sol, prajindu-te intre electrozii acestei "bujii'. Un adapost excelent pe timpul furtunii este interiorul unei pesteri adanci. Dar stai la cel putin 3 m de intrare si la cel putin 1 m de pereti.

Hambarele si surile sunt adaposturi destul de bune. In camp deschis stai pe orice suprafata neteda si orizontala, chiar pe o terasa mica, dar nu pe una inclinata. Retrage-te pe un teren jos si neted.

NU sta in apropierea unei constructii metalice mari, chiar daca n-o atingi, deoarece la trecerea traznetului prin ea, unda de soc produsa de aerul incalzit poate dauna plamanilor. Departeaza-te si de constructiile cu goluri, cum ar fi: poduri metalice, de zidarie, cosuri inalte.

Daca nu poti sa te indepartezi de obiectele inalte, incearca sa stai pe ceva uscat care sa te izoleze electric de sol. NU sta pe ceva umed.

Aseaza-te cu picioarele incrucisate pe un suport izolant asezat pe sol: rucsac, colac de coarda, haine (uscate!). Apleaca capul, trage genunchii la piept, ridica talpile de la sol si aduna-ti toate extremitatile. Evita orice contact cu stanca, cu solul sau cu obiectele metalice (pitoane, carabiniere, piolet, cadrul rucsacului sau bidon de apa).

Daca nu gasesti ceva care sa te izoleze de sol: lungeste-te pe jos si stai cat poti de intins si turtit.

Sau - ghemuieste-te si tine capul aplecat (fig. 1). Daca porti incaltaminte cu talpa de cauciuc poti sa te sprijini pe toata talpa, altfel stai pe varfuri. Incearca sa-ti pastrezi echilibrul si nu te sprijini cu mainile pe sol, pe zid sau pe perete, stricand astfel izolatia deja realizata. Stai linistit si suporta ploaia.

NU stati grupati, ci rasfirati la intervale de minim 2-3 m unul de altul; grupul e un concentrator de potential electric.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie






termeni
contact

adauga