Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» Factori de risc pentru securitatea globala


Factori de risc pentru securitatea globala
FACTORI DE RISC PENTRU SECURITATEA GLOBALA

Concepte

Schimbarile de la sfarsitul secolului trecut si inceputul secolului actual au creat/creaza o lume strabatuta de tendinte contrarii, o lume mult mai complexa si eterogena, marcata de ambiguitati. Inceputul secolului al XXI-lea este marcat de transformari profunde ale mediului de securitate. Lumea devine tot mai complexa si interdependenta, iar fenomenul globalizarii se afirma tot mai mult ca fiind ireversibil. Pentru a intelege pericolele acestui nou mediu de securitate, in literatura de specialitate, si avem in vedere atat cadrul legislativ cat si unele concluzii ale studiilor recente pe plan national si international, se opereaza cu termenii: disfunctii, vulnerabilitati, factori de risc, amenintari si pericol. Doctrina nationala pentru informatii de securitate introduce si conceptul de agresiune. Dar sa luam fiecare notiune in parte .

Disfunctie - o tulburare a functiei unui aparat sau sistem. In sens strict tehnic, reprezinta reducerea adaptarii sau integrarii unui subsistem la sistemul din care face parte. In materie de securitate nationala, disfunctia poate fi definita drept o alterare usoara a starii de echilibru dintr-un anumit subsistem sau domeniu, generata de o carenta sau lipsa legislativa; aplicarea necorespunzatoare a unui act normativ; lejeritatea sau absenta caracterului punitiv al unui act; interferenta mai multor linii de activitate in prezenta unui sistem de control neadecvat; un sistem de management defectuos sau ineficace; orice alte fapte ce pot dezechilibra un sistem sau domeniu de securitate.

Vulnerabilitate - insusirea de a fi atacat usor, de a avea parti slabe, defectuoase, criticabile. In sens larg, insusirea de a avea puncte (centre de comanda) sensibile, nevralgice. Este fisura ce va permite unei persoane, unui grup de interese sau unui obiect de a patrunde intr-un sistem strain in scopul de a-l prelua sub control sau de a-l exploata direct. Le Petit Larousse acorda acestui cuvant semnificatia de slabiciune, care da posibilitatea unui atac, care face pe cineva sa fie susceptibil de a fi atacat si/sau ranit. In ceea ce priveste securitatea nationala, vulnerabilitatile la amenintari sunt acele imprejurari, obiective sau subiective, care reduc sau anuleaza capacitatea de rezistenta fata de un pericol real sau potential. Doctrina nationala a informatiilor pentru securitate abordeaza vulnerabilitatea drept starea de fapt, proces sau fenomen din viata interna a comunitatii nationale care diminueaza capacitatea de reactie a societatii la riscurile existente ori potentiale sau care favorizeaza aparitia si dezvoltarea acestora, cu consecinte in planul realizarii securitatii nationale.

In Le Petit Larousse, Paris, ed. 2000, amenintarea este definita drept un semn sau indiciu care permite sa se previzioneze un pericol. In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane , aceasta sintagma este definita drept actiunea de a constitui o primejdie pentru cineva sau ceva ori ca o paradigma, a prevesti ceva rau. In sensul Legii sigurantei nationale , amenintarea este manifestarea de orice fel a unei capacitati ori intentii de a materializa un pericol de natura a suprima ori stirbi oricare dintre atributele fundamentale sau calitatile existentiale ale statului roman, baza economica a societatii, ordinea constitutionala, drepturile sau libertatile fundamentale ale cetatenilor. Atributele fundamentale ale statului sunt caracterul de stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil al Romaniei, precum si manifestarea sa ca stat de drept, democratic si social. Doctrina specifica in dreptul amenintarii definitia: capacitati, strategii, intentii, planuri ce potenteaza un pericol la adresa atributelor fundamentale sau calitatilor existentiale ale statului roman, a bazei economice a societatii, a ordinii constitutionale, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Ne punem intrebarea daca o amenintare apare si dispare instantaneu? Exista posibilitatea sa o contracarezi? Conform definitiilor de pana acum, amenintarea previzioneaza un pericol.

Pericol inseamna orice situatie sau intamplare care pune ori poate pune in primejdie existenta, integritatea cuiva sau a ceva. In sens peiorativ inseamna si amenintare sau risc. Aceeasi definitie este data si de alte dictionare. In sens doctrinar, pericolul este rezultatul materializarii amenintarii sau iminenta producerii unei agresiuni.

Desi Legea sigurantei nationale sau Strategia de securitate nationala a Romaniei nu dezvolta subiectul agresiunii (indiferent de forma sa), Doctrina nationala pentru informatiile de securitate se avanta pe un teren virgin, pana in prezent, in domeniu. Literar, agresiunea inseamna (1) folosirea fortei armate de catre un stat sau o coalitie de state impotriva suveranitatii, integritatii teritoriale si independentei politice a unui alt stat, (2) atac neprovocat impotriva unei persoane si (3) actiune exterioara care primejduieste echilibrul si integritatea unui sistem viu. In contextul securitatii nationale si internationale, agresiunea este definita drept actiunea violenta sau nonviolenta, desfasurata prin mijloace armate, electronice, psihologice sau informationale, pe baza unor strategii sau planuri, de catre o entitate (state, grupuri de presiune, actori nonstatali, centre de putere) impotriva valorilor, intereselor si necesitatilor nationale de securitate.

Riscul trebuie discutat in alt sens decat cel probabilistic, respectiv de a risca pentru a castiga. Notiunea exprima posibilitatea de a ajunge intr-o primejdie, de a avea de infruntat un necaz. Este starea ce caracterizeaza un pericol posibil. Factorii de risc pentru securitatea nationala reprezinta acele imprejurari care potenteaza amenintarile si favorizeaza materializarea lor in consecinte ce pot prejudia echilibrul intr-o societate democratica. Doctrina introduce definitia urmatoare: situatii, imprejurari, elemente, conditii sau conjuncturi interne sau externe, uneori dublate si de actiune, care determina sau favorizeaza materializarea unei amenintari la adresa securitatii nationale in functie de o vulnerabilitate determinata, generand efecte de insecuritate.

Riscuri asimetrice

O noua categorie de riscuri sunt cele asimetrice, neconventionale, neoclasice, ce pot consta in actiuni armate si nearmate deliberate, avand ca obiectiv afectarea securitatii nationale prin provocarea de consecinte directe sau indirecte asupra vietii economico-sociale a tarii. Intre riscurile de acest tip se pot enumera: terorismul politic transnational si international, inclusiv sub formele sale biologice si informatice; actiuni ce pot atenta la siguranta sistemelor de transport intern si international; actiuni individuale sau colective de accesare ilegala a sistemelor informatice; actiunile destinate in mod premeditat afectarii imaginii unei tari in plan international, sub diferite forme si in imprejurari variate, cu efecte asupra credibilitatii si seriozitatii in indeplinirea angajamentelor asumate; agresiunea economico-financiara; provocarea deliberata de catastrofe ecologice.

Este necesara, totusi, explicarea conceptului de asimetrie . In sensul semanticii, a discuta despre simetrie ar insemna sa privesti un ansamblu din afara lui si sa identifici elementele componente reciproc dispuse (corespondente), realizand in acest mod o anumita armonie, concordanta si proportionalitate. Luand in considerare cele expuse mai sus, in sfera preocuparilor noastre inseamna ca orice fapta are si rasplata, respectiv orice infractiune contra securitatii personale, de grup sau nationale este pedepsita de catre legea penala. Si atunci, ne punem intrebarea! Putem aplica legea talionului in cazul unui atac terorist sau al nenumaratelor victime ale narcomaniei? Nu putem, deci avem in fata o amenintare asimetrica! Neconventionalitatea rezulta tocmai datorita faptului ca lipseste orice logica in desfasurarea ei. Ca o paradigma a neconventionalismului, tot cea ce este vechi trebuie dat la o parte? Oare democratia nu inseamna o constructie in care domneste conventionalismul ? Este posibil ca astfel sa fi judecat teroristii, cand au transformat un obiect cu destinatie civila (avion de pasageri) in arma terorista (fatidica zi de 11 septembrie)! Retoric, nonconventionalismul nu ne mai da voie sa judecam o actiune de combatere a unei amenintari clasice in conformitate cu semantica conventionalismului. Modul de a actiona conform unei obisnuinte sau asteptari este exclus.

Dintre cele de mai sus, terorismul international se manifesta intr-o forma acuta fara precedent, prefigurand efecte multiple asupra securitatii statelor si stabilitatii internationale in general.

In contextul in care constatam o crestere a gradului de complexitate si de impredictibilitate al terorismului international, va trebui ca masurile interne de management al crizelor sa fie mai bine coordonate, sub cerinta asigurarii operative si eficiente a participarii oricarui stat la eforturile internationale de combatere a acestei amenintari.

Disocierea neta dintre evolutiile din mediul intern si cel international este tot mai greu de facut, in contextul actiunii conjugate si intrepatrunderii unor procese care pot crea conditii favorabile pentru aparitia, previzibila sau imprevizibila, a unor riscuri la adresa securitatii nationale. Accentuarea interdependentelor multiple dintre state, globalizarea si liberalizarea schimburilor de orice fel - de la cele comerciale la cele informationale - fac tot mai dificila o asemenea disociere intr-un mediu globalizat, in care riscurile interne si externe se pot genera si potenta in mod reciproc.

Noul mediu global de securitate in perioada post-razboi rece reclama analiza atenta a factorilor de risc la adresa securitatii nationale. Documentele programatice ale securitatii si apararii tarii, precum si unele studii in domeniu mentioneaza, printre altele: terorismul international; proliferarea armelor de distrugere in masa si a tehnologiilor aferente; criminalitatea organizata internationala; evolutiile negative in plan subregional in domeniul democratizarii, respectarii drepturilor omului si al dezvoltarii economice; fenomenul migratiei clandestine; decalajele intre nivelurile de asigurare a securitatii si gradul de stabilitate ale statelor din anumite zone ale lumii; limitarea accesului statului la unele resurse si oportunitati regionale importante pentru realizarea intereselor nationale; subdezvoltarea; explozia demografica; criza energetica si de materii prime; criza alimentara; insuficienta resurselor de apa; modificarile climatice; catastrofele ecologice; dezastrele de naturi diferite s.a. Dintre factorii de risc mentionati vom prezenta, succint, doar o parte.

Crima organizata transfrontaliera

Crima organizata si terorismul reprezinta amenintari asimetrice pentru securitatea comunitatii internationale, care, in foarte multe cazuri, trebuie privite intr-o profunda interactiune data de natura fluctuanta a ambelor fenomene transfrontaliere, de utilizarea unor metode si tactici violente, de realizare a obiectivelor propuse (chiar daca motivatiile sunt diferite) de implicare in afaceri criminale dar si semilegale, pentru camuflarea actiunilor ilicite si de spalare a banilor, activitati planificate de structuri organizate, piramidale ce au la baza reglementari rigide si oculte de aderare, protectie si sanctiune a membrilor.

In prezent, se poate vorbi de o criminalitate strategica ce reprezinta o combinatie letala intre crima organizata si terorism, ce urmareste uzurparea puterii politice, prin crearea unei economii paralele care deterioreaza credibilitatea institutiilor fundamentale ale statului de drept in fata cetatenilor, ce se confrunta cu o lezare a drepturilor si libertatilor fundamentale dar si cu riscurile provocate de infractionalitatea transfrontaliera atat la nivelul securitatii individuale, cat si ale comunitatii in general.

Pentru inceput ar trebui sa definim conceptul de crima organizata[7]. Aceasta reprezinta acel segment infractional la care se raporteaza activitati ilegale de natura sa afecteze grav anumite sectoare ale vietii economice, sociale si politice, desfasurate prin diverse metode si mijloace, in mod constant, planificat si conspirat, de catre grupuri de indivizi, cu o ierarhie interna bine determinata, cu structuri specializate si mecanisme de autoaparare, in scopul obtinerii de profituri ilicite, la cote deosebit de ridicate. Caracteristicile esentiale ale acestui flagel sunt: (1) activitatile ilegale specifice acestui segment infractional prezinta un grad sporit de periculozitate afectand grav anumite sectoare ale vietii economice, sociale si politice; (2) activitatea infractionala este sistematizata, planificata, conspirata, cu caracter de continuitate; (3) subiectii actelor infractionale pot fi persoane care actioneaza in mod individual sau in cadrul unor asociatii criminale; (4) metodele si mijloacele de actiune ale subiectilor infractionali sunt nelimitate; (5) scopurile urmarite de subiectii infractionali au un caracter divers.

In contextul celor de mai sus, asociatiile criminale se caracterizeaza prin: (1) stabilitatea unitatii infractionale; (2) existenta liderului si ierarhia subordonarii; (3) specializarea membrilor asociati, obtinerea de mijloace financiare, spalarea banilor prin investirea acestora in activitati economice legale; (4) existenta unor mecanisme de neutralizare a controlului statului. Trasaturile sunt unanim recunoscute in cadrul Comunitatii Europene fiind reiterate de Conventia de la Strasbourg, din 8 noiembrie 1990, Declaratia de la Berlin, din 8 septembrie 1994 privind intarirea cooperarii in lupta impotriva criminalitatii in materia drogurilor si criminalitatii organizate in Europa, a saptea Conferinta internationala impotriva coruptiei, Beijing, octombrie 1995, Congresul Natiunilor Unite pentru prevenirea crimei organizate si tratamentul delincventei - Cairo 1995, precum si in proiectul Conventiei cadru a Organizatiei Natiunilor Unite pentru combaterea crimei organizate transnationale .

Dintre asociatiile criminale se desprind, cu obstinatie, cele de tip mafiot. Multi autori utilizeaza sintagma mafia rusa, turca, chineza etc., ceea ce este fals, intrucat numai asociatia criminala de etnie italiana se poate raporta acestei constructii (implicit extensia ei, americana). Drept urmare, mafia reprezinta acel segment infractional la care se raporteaza activitati ilegale deosebit de periculoase, desfasurate prin metode agresive de asociatii de indivizi cu o structura organizatorica ierarhizata si un lider autoritar, avand la baza un cod de conduita obligatorie, ritualuri de admitere a membrilor si o lege a tacerii, in scopul instituirii controlului asupra unor sectoare ale economiei sau chiar asupra unor niveluri de decizie ale societatii si a obtinerii de castiguri fabuloase .

In conceptia organismelor de aplicare a legii la nivel international (INTERPOL, EUROPOL), asociatiile criminale de tip mafiot pot fi impartite in patru grupe distincte: (1) Familiile mafiei, in care se regasesc, de regula, structuri ierarhice, norme interne de disciplina, un cod de conduita si o anumita diversitate de activitati ilicite (cartelurile columbiene ale drogurilor, bandele de motociclisti etc.); (2) Organizatiile profesionale, ai caror membri se specializeaza in una sau doua tipuri de activitati criminale (traficul de masini furate, laboratoarele clandestine pentru fabricarea drogurilor, imprimerii clandestine de moneda falsa, rapiri de persoane pentru rascumparare, jafuri organizate etc.); (3) Organizatiile criminale etnice, ca rezultat al unor determinisme istorice, economico-sociale, culturale si politice, expansiunea geografica, permisivitatea legilor; (4) Organizatiile teroriste internationale, care practica asasinatele, deturnarile de avioane, rapirile de persoane etc., sub diferite motivatii (politice, militare, religioase sau rasiale) .

Principalele retele ale crimei organizate, mai bine cunoscute sunt: Mafia italiana (cu precadere siciliana), Cartelurile columbiene, Retelele ruse, Triadele chineze si Yacuza japoneza

MAFIA ITALIANA INTRE TRADITIE SI MODERNITATE

Nimenu nu a reusit sa defineasca Mafia, mai bine decat Giovani Falcone, celebrul judecator italian, asasinat de Mafie la 23 mai 1992: "Mafia constituie o lume logica, mai rationala si mai implacabila decat STATUL. Mafia este o articulatie a puterii, o metafora a puterii, dar si o patologie a puterii. Mafia este un sistem economic, o componenta obligatorie a sistemului economic global. Mafia se dezvolta datorita statului si isi adapteaza comportamentul in functie de acesta". La fel de instructiva se dovedeste si definitia propusa de analistul politic italian, Leonardo Sciacia: " Mafia este un capitalism ilegal, in timp ce capitalismul este o mafie legala".

Intrucat fenomenul globalizarii, inteles ca o noua ordine economica si politica a lumii, aduce schimbari fundamentale in redistribuirea sferelor de influenta, nu este lipsit de interes sa urmarim consecintele sale asupra riscurilor de securitate. Crima organizata transfrontaliera alaturi de terorism constituie cele mai grave pericole la adresa securitatii globale. Dintre organizatiile criminale, Mafia a fost este si probabil va ramane un domeniu de referinta.

Traditia

Mafia este denumirea care se da unei vaste retele de crima organizata, initial de origine italiana si devenita ulterior internationala, a carei celebritate este de neinvidiat. Exista si legende, care atribuie exisenta Mafiei origini dintre cele mai vechi. O astfel de legenda spune ca siculii, cei mai vechi locuitori ai insulei Sicilia, oameni liberi si mandri, cazuti sub tirania greceasca, la mijlocul secolului al V-lea i.Chr., au inventat lupta de partizani intrucat nu aveau forte pentru a-i putea infrunta in camp deschis ori de a le asedia cetatile noilor stapanitori. Asa se face ca in limba vechilor siculli, cuvantul Mafia era asociat calitatilor omului indraznet si curajos ori ale celui care nu suporta aroganta, oprimarea, dar nici asuprirea straina

Intr-o alta opinie, Mafia ar reprezenta o organizatie secreta, constituita in anul 1282, in timpul unei revolte, cunoscuta sub numele "Viespile Siciliene" indreptata impotriva ocupantilor francezi. Astfel, termenul de Mafia ar corespunde prescurtarii de la "Morte Alla Francia, Italia Anela" ("Moarte Frantei, striga Italia"). Un grup de sicilieni a initiat un nucleu care sa reziste invadatorilor, sa organizeze lupta de rezistenta, sa apere comunitatea si sa pedepsesca talharii si raufacatorii, ignorand legea straina

Sensul cuvantului transpare si din continutul juramantului, prestat in Evul Mediu, de cel care intra in randurile mafiotilor. Acesta se angaja sa fie un om de onoare, ajutand pe cei saraci, pe persecutati si asupriti de straini, iubitor de neam si familie, cinstit, drept, neinfricat. Mafiotul jura sa-si castige painea din propria-i munca, sa nu fure, sa nu batjocoreasca femeile, sa razbune orice stirbire a onoarei sale, prin vendetta, adica prin uciderea celui care i-a murdarit numele sau a calcat legile nescrise siciliene

La jumatatea secolului al XIX-lea, in timpul revolutiei de la 1848 si miscarii de unificare a Italiei, organizatiile mafiote si-au facut din plin simtita prezenta. Din alte surse documentare aflam ca "Mafia s-a impus sub Giuseppe Mazzini in Palermo, in 1860, ca o forta de gherila hotarata sa izgonesca din tara ocupatia straina si sa unifice Italia in numele patriotismului si libertatii ".

Antichitatea, Evul Mediu si epoca moderna reprezinta, asa dar, dupa unii istorici, "perioada mafiei bune".

In secolul al XX-lea, organizatiile mafiote isi schimba substantial caracteristicile. Patriotismul revolutionar si spiritul justitiar sunt inlocuite cu abilitatile de a castiga bani si putere, trasaturi specifice organizatiilor criminale moderne.

Apartenenta la Mafie se dobandeste prin nastere, casatorie sau prin intermediul rudelor ori prietenilor apropiati. Sunt initiati ca frati, indiferent de originea nationala, initial ca ucenici sub atenta observatie a unui membru cu drepturi depline. In aceasta perioada asimileaza regulile, participa la o sumedenie de actiuni ilegale, graduale ca gravitate, trecerea si implicarea lui neconditionata fiind dovada ca ucenicul merita primit in organizatie. Practic, dobandeste profilul girantului sau cu care devine partener dupa primire, dobandind drepturile, privilegiile, obligatiile si protectia familiei mafiote de care se desparte doar prin moarte.

Familiile mafiote au in frunte un "cap" caruia i se spune "nas", asistat de un "subcapo" si "consigliere". Acestia, in special consilierul, fac legatura cu locotenentii, carora le transmit ordinele nasului. Locotenentii organizeaza actul criminal propriu-zis, executat de "soldatii" organizati in "regiune".

a infrunta in camp deschis ori de a le asedia cetatile noilor stapanitori. Asa se face ca in limba vechilor siculli, cuvantul Mafia era asociat calitatilor omului indraznet si curajos ori ale celui care nu suporta aroganta, oprimarea, dar nici asuprirea straina

Intr-o alta opinie, Mafia ar reprezenta o organizatie secreta, constituita in anul 1282, in timpul unei revolte, cunoscuta sub numele "Viespile Siciliene" indreptata impotriva ocupantilor francezi. Astfel, termenul de Mafia ar corespunde prescurtarii de la "Morte Alla Francia, Italia Anela" ("Moarte Frantei, striga Italia"). Un grup de sicilieni a initiat un nucleu care sa reziste invadatorilor, sa organizeze lupta de rezistenta, sa apere comunitatea si sa pedepsesca talharii si raufacatorii, ignorand legea straina

Sensul cuvantului transpare si din continutul juramantului, prestat in Evul Mediu, de cel care intra in randurile mafiotilor. Acesta se angaja sa fie un om de onoare, ajutand pe cei saraci, pe persecutati si asupriti de straini, iubitor de neam si familie, cinstit, drept, neinfricat. Mafiotul jura sa-si castige painea din propria-i munca, sa nu fure, sa nu batjocoreasca femeile, sa razbune orice stirbire a onoarei sale, prin vendetta, adica prin uciderea celui care i-a murdarit numele sau a calcat legile nescrise siciliene

La jumatatea secolului al XIX-lea, in timpul revolutiei de la 1848 si miscarii de unificare a Italiei, organizatiile mafiote si-au facut din plin simtita prezenta. Din alte surse documentare aflam ca "Mafia s-a impus sub Giuseppe Mazzini in Palermo, in 1860, ca o forta de gherila hotarata sa izgonesca din tara ocupatia straina si sa unifice Italia in numele patriotismului si libertatii ".

Antichitatea, Evul Mediu si epoca moderna reprezinta, asa dar, dupa unii istorici, "perioada mafiei bune".

In secolul al XX-lea, organizatiile mafiote isi schimba substantial caracteristicile. Patriotismul revolutionar si spiritul justitiar sunt inlocuite cu abilitatile de a castiga bani si putere, trasaturi specifice organizatiilor criminale moderne.

Apartenenta la Mafie se dobandeste prin nastere, casatorie sau prin intermediul rudelor ori prietenilor apropiati. Sunt initiati ca frati, indiferent de originea nationala, initial ca ucenici sub atenta observatie a unui membru cu drepturi depline. In aceasta perioada asimileaza regulile, participa la o sumedenie de actiuni ilegale, graduale ca gravitate, trecerea si implicarea lui neconditionata fiind dovada ca ucenicul merita primit in organizatie. Practic, dobandeste profilul girantului sau cu care devine partener dupa primire, dobandind drepturile, privilegiile, obligatiile si protectia familiei mafiote de care se desparte doar prin moarte.

Familiile mafiote au in frunte un "cap" caruia i se spune "nas", asistat de un "subcapo" si "consigliere". Acestia, in special consilierul, fac legatura cu locotenentii, carora le transmit ordinele nasului. Locotenentii organizeaza actul criminal propriu-zis, executat de "soldatii" organizati in "regiune".

Mafia se deosebeste de celelalte entitati ale crimei organizate prin dorinta si capacitatea ei de a influenta si controla activitati sociale, economice si politice pe raza unui anumit teritoriu datorita legaturilor pe care le realizeaza prin coruptie si/sau violenta asupra functionarilor publici cu rol in sistemul decizional de stat. Aceasta "simbioza" creeaza premisele sporirii exponentiale ale veniturilor si puterii Mafiei, care, in situatia intalnirii unor oponenti printre functionarii publici, acestia sunt fie corupti fie eliminati fizic.

Juramantul

In "onorabila" societate se intra respectand un ritual stravechi. Neofitul este legat la ochi si, in prezenta catorva viitori companioni, cu care va conlucra, este pus sa treaca dintr-o mana in alta o bucata de hartie arzanda. Gestul are semnificatia deprinderii facultatii de "a nu se frige". Apoi i se face o impunsatura cu acul in degetul aratator, este dezlegat la ochi si i se arata sangele care curge. Aceasta ceremonie are rolul de a-l pune in garda ca, daca va indica sau trada pe unul din membrii familiei mafiote, ii va curge sangele. Ritualul va continua cu depunerea juramantului de credinta, avand in general formula: "Jur sa nu tradez Familia si sa urmez toate ordinele ce-mi vor fi date. Cine vorbeste si tradeaza va muri."

Iata cum descrie un memorialist de marca, din randul mafiotilor, ceremonia juramantului si momentul in care a fost initiat: "Ceremonia insasi, simpla, oficiala, rece, a inceput. Mi s-a cerut sa scriu un numar mai mare decat cel al oamenilor din incapere. Am scris 115 (ziua mea e pe 5 noiembrie: 11/5). Apoi toata lumea a ridicat unu, doua sau trei degete de la o mana. Cand s-a ajuns la numarul pe care il alesesem, persoana desemnata m-a intepat cu un bold in deget ca sa-mi curga sange. Picaturile au fost varsate pe o imagine a sfantului Sebastian; apoi imaginea a fost arsa, in vreme ce o tineam in mana, astfel incat sa-i simt caldura, sa simt ce avea sa mi se intample daca vreodata aveam sa incalc juramantul pe care il depusesem. [ . ] Ritualul a eliminat orice veche ranchiuna, orice afacere neterminata. Nu mai ramasesera nici pacate, nici «probleme» - doar un angajament pur fata de un viitor definit de ceva mult mai cuprinzator decat mine insumi. Ceremonia prin care am trecut era un boteu, da si o purificare - si in acelasi timp un fel de juramant de casatorie care, la fel ca in biserica catolica, nu putea fi incalcat decat o data cu moartea mea"

Dupa "juramant", noul mafiot declama in fata celor prezenti un fel de decalog ritmat, astfel alcatuit incat sa poata fi bine memorat, in care se arata regulile de comportare in Familie. Astfel, mafiotul nu are dreptul sa ceara explicatii asupra ordinelor ce-i sunt date, nu are voie sa minta, sa descopere cine mai face parte din Mafia, in afara grupei sale, sa-si pastreze demnitatea si onoarea chiar si in fata mortii, sa nu vorbeasca ce nu trebuie, sa nu ucida fara ordin. In acelasi "decalog" sunt cuprinse si regulile de succesiune, in ierarhia mafiota.

In fine, noul mafiot primeste in dar o lupara, arma de foc cu doua tevi retezate la jumatate, avand calibrul de 8,6 mm si o magazie de 9 cartuse. Dimensiunile unei lupara sunt astfel socotite incat arma sa poata fi ascunsa sub haina sau lipita de picior in pantalon. Denumirea "lupara" vine de la arma de vanatoare utilizata candva de vanatorii sicilieni pentru uciderea lupilor, dar si de revolutionarii lui Garibaldi. Cu lupara sunt executati tradatorii sau inamicii Mafiei.

Mafiotii recunosc faptul ca duc "o viata dubla si secreta", ceea ce ar reprezenta o "povara pe care stramosii au adus-o cu ei din lumea veche si pe care fiecare o cara cu el, precum Enea isi cara tatal in spate" . Tot din lucrarile memorialistice intocmite de unii mafioti de vaza, aflam ca pentru a se pastra secretele, membrii familiilor isi impartaseau informatiile importante, folosind un limbaj aparent inofensiv. "Cuvinte codate, analogii, elipse, mai degraba decat un discurs direct, erau inevitabile in orice societate secreta, cu atat mau mult in Mafie, unde traditia siciliana distilase de-a lungul secolelor pana la esenta secrete, tradari si razbunari reale"

Sistemul de organizare mafiot seamana cu cel al bisericii crestine, perpetuat inca din vremurile cand credinciosii se reuneau clandestin, de teama persecutiilor paganilor. Ulterior o asemenea organizare a fost adoptata si de alte organizatii, inclusiv politice, mai vechi sau mai recente. Actualul sistem de organizare al Mafiei pastreaza sistemul clasic traditional, dar el s-a adaptat noilor preocupari si angrenaje cu totul straine fata de idealurile mafiote de odinioara. Aceste elemente care au deturnat organizatia spre crima si actiuni de factura economica ilicita au modificat nu numai caracterul idealist al Mafiei, ci si imaginea acesteia, care a devenit curand negativa.

De aceea, in perioada 1970 - 1980, statul italian a organizat o riposta importanta prin institutiile sale, determinand orientarea actiunilor Mafiei italiene in unele tari foste comuniste si in cateva tari africane.

La inceputul anilor 2000 continua sa functioneaze pe teritoriul Italiei mai multe organizatii criminale care, desi difera ca traditie, au trasaturi si elemente comune ce le include in termenul generic de "organizatii de tip mafiot". Printre cele mai cunoscute amintim: Cosa Nostra (Sicilia), Camorra sau clanurile camorriste (Campania), N'drangheta (Calabria) si Sacra Corona Unita (Puglia). Acestea au inceput sa puna accent pe legaturile inter-grupuri si pe intelegerea si cooperarea cu organizatiile straine de crima organizata, atat din Italia, cat si din alte zone de interes ale lumii. Potrivit unui raport al Ministerului italian de Interne cu privire la situatia de securitate din Italia, intentia din spatele acestei cooperari consta in reconsolidarea implicarii diferitelor grupuri de crima organizata in operatiunile transnationale, atat pentru a spori profiturile lor, cat si pentru a incerca sa se debaraseze de interferenta agentiilor italiene de aplicare a legii[24].Cosa Nostra

Configuratia Mafiei siciliene, Cosa Nostra isi are radacinile in provinciile din partea occidentala a Siciliei (Palermo, Trapano, Agrigento si o parte din Catania, Caltanisseta si Enna) in timp ce in partea orientala (Messina, Siracuza, Ragusa) nu s-au intregistrat forme de criminalitate organizata chiar daca au existat tentative in acest sens.

Cosa Nostra are o structura de tip clandestin, organizata ierarhic, tip militar, detine controlul asupra unui teritoriu (sub aspect politic, administrativ, economic, etc.) administrand o justitie paralela fata de cea exercitata de institutiile administrative ale statului. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca organizatia implica, intr-un anume sens, un numar insemnat de oameni in activitatile sale criminale. Astfel, exista 150 de clanuri mafiote in Sicilia (24 doar in Palermo), 5300 de afiliati la clan (initiati, membri, oameni de onoare), precum si 250 000 "fianchegguatori" (persoane in legatura, sub influenta mafiei - mana de lucru).

Structura Cosa Nostra se compune din: oamenii de onoare, oamenii secreti, zecima, familia, cantonul si directoratul .

Oamenii de onoare sunt acele persoane care au trecut prin ritualul de afiliere si constituie armata organizatiei.

Oamenii secreti (sau "la dispozitie") sunt oamenii politici, administratori publici, politisti, intreprinzatori, magistrati, etc., care, pentru orice motive, chiar daca nu fac parte in mod oficial din organizatie, ajuta Cosa Nostra in schimbul unor cariere stralucite, voturi electorale sau alte favoruri.

Zecima (la decima) este structura elementara formata dintr-un grup de 10-20 persoane (care formeaza asa-zisele grupuri de foc) si este organizata si dirijata de un sef numit "capo decima".

Familia, comandata de "seful familiei" este organizatia de baza pentru controlul mai multor zecimi, are competenta globala asupra zonelor urbane corespondente unui cartier cetatenesc sau asupra unuia sau mai multor sate din zonele rurale.

Cantonul este constituit din mai multe familii prezente pe teritorii ce se invecineaza si este comandat de un "sef de canton".

Directoratul (mai numit si "Cupola" pana in 1998) este organul strategic si de comanda al organizatiei si este format din toti sefii de cantoane.

Din rapoartele anuale asupra fenomenului criminalitatii organizate, intocmite de Ministerul de Interne al Italiei, rezulta ca organizatia mafiota Cosa Nostra poate fi reprezentata si sub forma a trei cercuri principale, in interiorul carora gasim trei grade (niveluri): cupola (coroana sau comisia), nobilii cavaleri (nucleul sau oamenii de onoare) si periferia (mafiotii propriu-zisi sau soldatii).

Adunarile cupolei, forul suprem, nu sunt altceva decat un fel de parlament al marii nobilimi siciliene, care iau hotarari majore, prin vot democratic, obligatorii pentru intreaga populatie a insulei, aplicarea si respectarea acestora fiind vegheata de mafiotii condusi de nobilii cavaleri. In frunte se afla seful Cupolei, care reprezinta puterea absoluta a Mafiei intr-o anumita provincie .

Nucleul este constituit din oameni de onoare, cei care au acces la toate informatiile familiei si care au posibilitatea sa faca o cariera in interiorul familiilor. Precum si din afiliati, cei care colaboreaza din plin la activitatile ilicite si licite, dar care au un acces limitat, segmentat la informatiile familiei. Raportul dintre oameni de onoare si afiliati este foarte strans, gasindu-se intr-o continua osmoza si din randul afiliatilor se recruteaza noii soldati ai familiei.

Nobilii cavaleri, recrutati din randul celor mai avuti si stimati sicilieni, constituie un fel de feude, cu granite invizibile, in care fiecare dintre ei isi exercita autoritatea de fier, avand grija sa nu violeze teritorii ce nu le apartin si sa nu dicteze masuri jenante pentru ceilalti sefi locali mafioti. Un nobil cavaler dispune de puteri teribile, avand drept de viata si de moarte asupra celor din subordinea sa. Forta sa izvoraste nu numai din atributiile conferite de organizatia secreta, din disciplina oarba a mafiotilor, dar si din legaturile sale de rudenie cu marea majoritate a colectivitatii in care traieste. Familia este baza organizarii mafiote. Din ea fac parte nu numai rudele de sange, dar si fanii, care aduc in organizatie propriile lor neamuri. Astfel, un nobil cavaler ajunge, la un moment dat, sa fie nasul unei impresionante populatii, respectat si prin traditiile impuse de religia catolica. O asemenea increngatura a devenit cu timpul indistructibila si greu, daca nu imposibil, de penetrat de un intrus. Toti membrii Mafiei trebuie sa fie oameni de onoare, a caror conduita se cere ireprosabila din punc de vedere moral, dar si material.

Ceea ce reprezimta un liant pentru organizatiile mafiote este acel "cod de onoare nescris", pe care fiecare membru jura sa-l respecte la intrarea in organizatie. Astfel de regului impun ca femeile sa fie ocrotite si sa nu fie implicate in actiunile organizatiilor sub nici o forma, ca ordinele primite de la superiori sa fie executate fara sovaire, chiar cu riscul pierderii propriei vieti, ca regula razbunarii nedreptatilor sa actioneze permanent, iar cea a respectarii ferme a obiceiurilor si traditiilor siciliene sa fie transmisa de la mama la copil.

Printre regulire invatate din frageda prumcie de orice sicilian sunt nu numai vendetta (razbunarea), ci si omerta (legea tacerii), asociata cu prima. Omerta provine din principiul traditional al neutralitatii pasive, al credintei de nezdruncinat ca oricine intervine in treburile altuia isi pierde respectul si onoarea, ba chiar viata. Tocmai aceasta lege formidabila a tacerii constituie forta Mafiei, ea fiind cea care a facut ca organizatia sa ramana puternica de-a lungul timpului, sa-si impuna hotararile pe deasupra legilor statale dictate administrativ de ocupantii insulei. In fata acestei legi a tacerii paleste si devin neoperante orice politie, orice armata, orice sistem statal. In Sicilia s-a impus dictonul, intrat in sangele tuturor insularilor : "Chi tace campa" (Cine tace traieste)

O alta importanta lege nescrisa a Mafiei, dar si a intregii populatii siciliene este omerta, adica, traditional, tacere nobila, varianta a cuvantului italian umerta (umilinta).

Ea provine din preceptul crestin, din credinta iertarii si a intrajutorarii aproapelui. Pentru mafiotul de odinioara a da sprijin unuia la nevoie sau care este persecutat de autoritati insemna o virtute sinonima cu nobletea de cel mai inalt rang. Se pare ca tocmai aceasta lege a umilintei a stat la baza unui sistem de aparare colectiva a individului care, mai apoi, a devenit racila. Aceasta, deoarece mafiotii, asumandu-si responsabilitatea securitatii unuia sau altuia, au sfarsit prin a pretinde recompense sau chiar taxe pentru "serviciile" lor. Ba mai mult, celor ce le refuzau, li se impunea cu forta.

Regulile nescrise ale mafiotilor s-au impus tuturor rangurilor, de la membrii Cupolei, la simplul sodat (frate). Calcarea lor era si este sanctionata drastic, ajungandu-se la pedeapsa capitala, indiferent de cine se face vinovat - nobil sau muritor de rand. Pronuntarea unei sentinte ajunge sa fie cunoscuta de toti, prin raspandire de la om la om, in secret, parvenind astfel si condamnatului, care asteapa resemnat punerea ei in aplicare, stiind ca orice incercare de a se sustrage este inutila, fiind ajuns oriune s-ar afla. Mana de foc a Mafiei este capabila sa aplice vendetta acasa in Sicilia, dar si peste mari si tari

Din datele politiei italiene rezulta ca la sfarsitul anului 1990, Cosa Nostra numara aproximativ 5 500 membri.

La 11 aprilie 2006 a fost arestat capul Mafiei siciliene, Bernardo Proventzano, ultimul don sicilian, mai numit si Corleone din Sicilia . Proventzano a fost timp de 43 de ani "capo di tuti capi", reusind sa scape de arestare, datorita unor tradari din partea agentilor de politie. A fost dat in urmarire internationala inca din 1962. Mai era supranumit si "Bernie tractorul" pentru violenta cu care isi trata oponentii. A dat politistilor o lectie despre cum se conduce din umbra o organizatie criminala, cea mai periculoasa din istorie. In tot acest timp a locuit in Sicilia, desi multi politisti intocmisera rapoarte potrivit carora Provenzano ar fi murit. Nu obisnuia sa vorbeasca niciodata la telefon, pentru a se feri sa fie interceptat de politie. Modul discret si eficient de a conduce Mafia i-au adus si porecla de "Contabilul" sau "Unchiul Bernie". A preluat si a rafinat partea financiara a afacerilor murdare ale organizatiei, in special traficul de droguri.

Deosebit de ingenios s-a dovedit modul lui Provenzano de a-si comunica ordinele catre colaboratori si apropiati. Transmitea doar prin intermediul unor bilete scrise de mana care ajungeau la destinatar din mana in mana, asa-numitele "pizzini", multe dintre aceste bilete (unele au ajuns si la politie) se incheiau cu o binecuvantare

Un alt mare succes al Politiei italiene s-a inregistrat in ziua de 20 iunie 2006, cand peste 500 de politisti au luat cu asalt casele si ascunzatorile mafiote din Sicilia. Cinci zeci si doi de membri Cosa Nostra, dintre care 13 capi de familie, au fost arestati in cadrul operatiunii "Gotha", o trimitere ironica la celebrul Almanah al nobilibii europene

Potrivit procurorului national antimafia, Piero Grosso, operatiunea din 20 iunie 2006 a reprezentat punctul culminant al unei anchete indelungate, care a permis "reconstituirea actualei organigrame a asociatiilor mafiote din Sicilia" . Vreme de doi ani, autoritatile au supravegheat o mica baraca din Palermo, care functiona, se pare, pe post de sala de Consiliu a conducerii Cosa Nostra. Aici lucrurile erau spuse pe fata, iar actiunile criminale erau dezbatute liber de capii mafioti, care se credeau la adapost de urechile politiei, gratie unui sistem de bruiaj. Numai ca tehnologia de ultima generatie a permis spargerea zidului tacerii si acum procurorii dispun de sute de ore de inregistrari.

O a doaua sursa de informatii, de o exceptionala importanta pentru politia italiana, a constituit-o documentele confiscate in ascunzatoarea lui Provenzano, arestat pe 11 aprilie 2006. Potrivit lui Piero Grosso, "conversatiile interceptate au confirmat ca Provenzano a fost seful suprem al Cosa Nostra si punctul de referinta esential al tuturor componentelor Mafiei, in jurul caruia tranzitau toate deciziile importante"

Principalele sectoare de activitate ale Cosa Nostra sunt reprezentate de: traficul ilegal de droguri; controlul fondurilor pentru lucrarile publice, chiar si cele europene (recent a fost descoperita o strategie de infiltrare in lucrarile conexe realizarii unui pod care va lega Sicilia de peninsula italiana) ; infiltrarea in economia legala in scopul eludarii regulilor pietei pentru favorizarea firmelor si a holdingurilor controlate si obtinerea de profituri ilicite; spalarea banior.

Infiltrarea in economia legala si spalarea banilor sunt doua categorii de activitati care se intrepatrund prin achizitionarea indirecta de concesiuni de stat (nationale si externe) pentru furnizarea de servicii publice prin intermediul societatilor constituite ca parteneriate publico-ptivate.

Aceasta strategie caracterizata de amalgamarea capitalurilor legale cu cele ilegale, a persoanelor publice oneste cu cele mafiote clandestine, a scopurilor institutionale etice cu cele criminale, are drept obiectiv principal descurajarea investigatorilor sau a derularii de investigatii ce pot avea un final periculos si care pot fi dificile sau uneori imposibile.

In ultimii ani s-au diminuat in mod drastic omuciderile sau crimele violente comise de Cosa Nostra, organizatie care, pe de o parte s-a reorganizat transformandu-se in "mafia invizibila" si implicit a impus o rezolvare "discreta" a conflictelor externe, iar pe de alta parte, a renuntat la un razboi deschis impotriva statului. Acest fapt nu denota o criza a organizatiei sau o eficacitate a investigatiilor politiei de stat, ci, din contra, demonstreaza existenta unei precise strategii de a evita atragerea atentiei institutiilor sau a mass-mediei, astfel putand sa concretizeze in liniste importante afaceri si sa reintareasca aliantele chiar si cu structuri internationale, evitand actiunile politiei sau a investigatiilor

In ultimii ani, structurile specializate in lupta contra organizatiilor mafiote din tarile Uniunii Europene au resit cateva actiuni de anvergura. Astfel, in 2005, politia ceha a reusi sa-l aresteze in orasul Usti nad Labem, si apoi sa-l extradeze pe Luigi Putrone considerat de instanta italiana unul dintre capii mafiei siciliene. Putrone a fost de acord cu extradarea, chiar daca in Italia a fost condamnat, in lipsa, la inchisoare pe viata . Seful comisiei antimafia din Parlamentul italian, Roberto Centaro, a apreciat arestarea in Cehia a lui Luigi Putrone, important membru al mafiei siciliene, ca o dovada a faptului ca "organizatia Cosa Nostra depune eforturi pentru a-si extinde interesele si investitiile in tarile care au aderat recent la UE si nu au o legislatie eficienta in combaterea crimei organizate". Arestarea lui Putrone ar fi totdata un exemplu al "debutului cooperarii intre fortele de politie din cadrul Uniunii", a mai declarat Centaro .

Giuseppe Ercolano, in varsta de 69 de ani, considerat regentul clanului mafiot Santapaola, a fost arestat in noaptea 30-31 ianuarie 2005. Impreuna cu acesta, echipa mobila din Catania a pus in aplicare 44 de mandate de arestare preventiva privind tot atatia afiliati ai clanurilor mafiote din provincie. Ercolano era cunoscut de catre politia italiana ca fiind cumnatul capului Cosei Nostra din Catania, Nitto Santapaola, inchis pe viata, si, potrivit anchetatorilor, a fost mana dreapta a boss-ului, preluand gestiunea familiei dupa arestarea acestuia .

La inceputul lunii decembrie 2005, in cadrul unei ample operatiuni, carabinierii din Messina (Italia) au anihilat doua grupari criminale care se ocupau cu jafuri, furturi, extorcari si trafic cu mari cantitati de stupefiante. 37 de persoane au fost arestate. De asemenea, anchetele au permis descoperirea unei asociatii de tip mafiot din Messina care investea castigurile din jafuri armate si din activitatile de extorcare in traficul de cocaina si heroina. Cu aceeasi ocazie, politia italiana a mai arestat doi oameni ai boss-ului Ruggero Vernengo pe numele carora se pare ca ar fi fost inregistrate doua societati de transport. Pe langa cei doi transportatori auto, a fost arestat si Vernengo, sub acuzatia de transfer fraudulos de valori, cu circumstanta agravanta de a fi facilitat activitatea mafiota a organizatiei Cosa Nostra . Cateva zile mai tarziu, politia italiana din Gela si Caltanissetta a arestat 5 persoane intr-o localitate situata intre Sicilia si Friuli, in cadrul unei anchete pentru asociere mafiota si spalare de bani. Este vorba despre cinci antreprenori considerati apropiati ai clanului Emmanuello din Gela. Printre persoanele arestate se numara si Massimo Fabio Romano, coproprietarul unei firme de constructii si, pana in luna iunie 2005, presedintele echipei de fotbal din Gela .

In septembrie 2006 carabinierii italieni au arestat, in Siracusa, 32 de persoane acuzate de gestionarea unui trafic cu droguri pe teritoriul Italiei. Au fost confiscate 200 de plante de canepa indiana, 2,5 kilograme de alte droguri si diferite doze care urmau sa fie comercializate. Se pare ca printre persoanele arestate se aflau presupusi afiliati la clanul mafiot Nardo, care actiona in provinciile Siracusa si Catania .

In octombrie 2006, Umberto Di Fazio, considerat seful clanului Santapaola, unul dintre membrii de marca ai gruparii mafiote Cosa Nostra din partea de est a Siciliei, a fost arestat in Enna. La operatiune a contribuit si Serviciul Secret Militar italian (SISMI - n.n.). Umberto Di Fazio, in varsta de 43 de ani, era cautat de cinci ani pentru asociere la comiterea unor infractiuni de tip mafiot .

In noiembrie 2006 a fost arestat - in cadrul unei operatiuni antimafia desfasurata de politie la cererea Procuraturii din Salerno - un magistrat (Patrizia Serena Pasquin - n.n.) al Tribunalului din Vibo Valentia. In total au fost arestate 16 persoane, in general afiliati la clanul Mancuso, una dintre cele mai cunoscute si active grupari criminale . In aceeasi luna a fost arestat de catre carabinieri, in apropiere de Agrigento, capul mafiot Maurizio Di Gati, in varsta de 40 de ani. Di Gati era considerat a fi capul organizatiei mafiote Cosa Nostra din acea zona, fiind acuzat de numeroase omoruri .

In cadrul unei operatiuni antimafia desfasurata in decembrie 2006 la Caltanissetta de catre carabinierii italieni, 88 de persoane au fost arestate, iar 22 de societati au fost puse sub sechestru. Persoanele arestate erau presupusi afiliati la clanul mafiot Rinzivillo, fiind acuzate ca au spalat sume mari de bani, in numele familiei Rinzivillo. Banii proveneau din traficul de droguri, obtinerea ilegala de contracte si subcontracte in multe orase italiene, precum si din taxe de protectie impuse unor intreprinzatori si comercianti .

Fostul vicepresedinte al regiunii siciliene, Bartolo Pellegrino, in varsta de 73 de ani, lider al miscarii politice "Noua Sicilie", a fost arestat la domiciliu, in luna mai 2007, fiind acuzat de coruptie si asociere de tip mafiot. Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi avut legaturi cu sefi ai mafiei din localitatea Trapani, fiind implicat intr-o serie de acorduri politice in vederea alegerilor administrative din luna mai .

Datele statistice intocmite de structurile politienesti indica faptul ca in ultimii ani cifra de afaceri anuala a Cosa Nostra se ridica la aproximativ 40 miliarde de Euro

Camorra

Instalata in provincia Campania, camorra desemneaza societatea secreta a raufacatorilor napolitani. Compusa dintr-o serie de organizatii locale, aflate adesea in opozitie, Camorra s-a consacrat mai ales traficului de droguri, in particular cu cocaina. Tentativele de organizare centrala s-au soldat cu un esec. Cea mai importanta incercare s-a datorat italianului Raffaelo Cutolo si s-a sfarsit la inceputul anilor '80 intr-o baie de sange.

Camorra, ca si celelalte grupari de crima organizata din Italia, a parcurs transformari esentiale in perioada de dupa razboi, cand se ocupa intens cu contrabanda de tigari straine si afacerile ilicite pe piata legumelor si fructelor, la anii '70, cand, initiindu-se primele legaturi cu Mafia siciliana, s-a implicat in traficul cu stupefiante. Aceasta expansiune a condus inevitabil la izbucnirea conflictelor dintre clanurile mafiote conduse de Antonio Sparone si Raffaelo Cutolo. Arestarile facute in randurile Camorrei, inclusiv a lui Cutolo si a altor membri influenti ai organizatiei, nu au dus la distrugerea acesteia, ci sub noua denumire de "Nuovo Camorra Organizata" si-a extins campul de actiune si in alte regiuni: Neapole, Palermo, Avellino si Caserte, iar celelalte grupuri care nu au aderat la acest cartel al crimei s-au reunit in jurul lui Amberto Amaturo Zaza, creand "Nuovo Famiglia".

Beneficiile considerabile din traficul de droguri au trezit interesul Camorrei, aceasta convertindu-se la retelele si mijloacele traficului cu stupefiante. Nu atat in traficul cu heroina si hasis, cat in traficul cu cocaina intre America de Sud si Europa, Camorra a jucat un rol foarte important in ultima perioada, asigurandu-si chiar monopolul acestor operatiuni ilicite.

Datorita luptelor dintre clanuri, dar si arestarilor masive ale politiei, organizatia din Campania practic nu mai exista. Au supravietuit insa un numar mare de grupari criminale articulate pe structuri poli-familiale denumite clanuri, deschise si elementelor externe si, in anumite cazuri, chiar si persoanelor de origine nord-africana, caracteristica ce le diferentiaza profund de mafia siciliana si N'drangheta. Mediul criminal din Campania a fost caracterizat de o perioada de profunda instabilitate, prin conflicte violente interne pentru detinerea controlului asupra activitatilor ilegale din anumite zone teritoriale.

Aceasta situatie a fost favorizata de istorica fragmentare a clanurilor camorra si a absentei unei structuri de conducere capabila sa coordoneze in mod unitar activitatile criminale. Datorita existentei unei pluralitati criminale de tip gangster, distincte una de alta, clanurile camorriste sunt caracterizate de o puternica autonomie externa.

In 1989, autoritatile italiene au beneficiat de o depozitie de martor depusa la Tribunalul din Neapole, care a evidentiat o noua metoda a clanurilor camorriste. Aceasta consta in renuntarea la infiltrarea unui asa-zis "cap de lemn" intr-o afacere, adica a unei persoane pe numele careia se puteau derula o serie de activitati comerciale cu banii mafiei, recurnd la violenta si ameninsare. Prin astfel de presiuni il determinau pe directorul sau presedintele unei companii, care obtinea profituri substantiale de milioane de dolari, sa renunte la societate, ramanand in continuare doar cu functia de director, cu un salariu anual de cateva sute demii de dolari, urmand ca intreg profitul sa fie insusit de organizatia criminala. Prin acest procedeu societatea deturnata era asigurata ca directorul era un bun meneger si nu mai existau riscurile pe care le presupuneau personele "marionete", dica numite pe criterii politice si a caror experienta in materie nu se dovedea intotdeauna benefica. In acest mod societatea respectiva beneficia de toate relatiile directorului (fostul patron), punandu-si in valoare toate capacitatile relationale ale acestuia .

Gruparile camorra si-au orientat interesele expansioniste mai ales in sectorul imobiliar prin infiltrare in fondurile publice. In acest sens, interesul a fost trezit de importantele fonduri alocate provinciilor unde exista cele mai multe incidente criminale (Napoli, Caserta si Salerno). Anvergura clanurilor este reflectata de cele 120 de clanuri/bande/famiglie, cu un total de 7 000 afiliati. Bandele nigeriene lucreaza pentru Camorra, care este furnizorul lor de materie prima.

Pe langa activitatile criminale traditionale - trafic de arme si de stupefiante, contrafacerea de marci si de produse, atacuri la institutiile de credit si oficiile postale, pariuri clandestine - clanurile camorriste au demonstrat, printre altele, un interes deosebit pentru eliminarea gropilor de deseuri urbane si realizarea si gestionarea unor noi complexe ecologice in mediul rural, precum si pentru traficul ilicit cu deseuri toxice si speciale.

Camorra a fost, de asemenea, structura mafiota care a deschis drumul implicarii organizatiilor criminale in reciclarea deseurilor (eco-mafia) si traficul cu animale exotice sau pe cale de disparitie si luptele cu animale (zoomafia), domenii astazi fructificate intens de clanurile care au supravietuit sau s-au constituit ulterior.

De asemenea, gruparea de crima organizata Camorra a descoperit in ultimii ani ca afacerile cu bunuri contrafacute sunt la fel de productive ca si traficul cu droguri, dar implica mai putine riscuri. Gruparea Camorra din Napoli ramane una dintre cele mai periculoase grupari de crima organizata din Italia, mentinand, in luna ianuarie 2005, o rata a criminalitatii de "o crima la doua zile, in contextul in care bandele rivale au inceracat sa obtina controlul asupra afacerilor cu droguri". Anchetatorii italieni au afirmat ca reteaua condusa de Camorra se intinde aproape in toate statele din Uniunea Europeana, precum si in cateva din Europa de Est si in Turcia si Australia .

In ultimii ani, organele de politie ale statelor Uniunii Europene au reusit sa dea cateva lovituri importante organizatiilor comorriste.

Astfel, in martie 2005 patruzeci si doua de persoane au fost arestate intr-o vasta operasiune a politiei italiene, inceputa la Napoli, impotriva mafiei locale Camorra.

La sfirsitul lunii noiembrie 2005, o operatiune anti-Camorra a fost desfasurata la Napoli, in cartierul Scampia. Politia locala a executat 14 mandate de arestare preventiva asupra unor afiliati la clanul mafiot Di Lauro. In toate cazurile acuzatia a fost de asociere in vederea savarsirii de infractiuni cu scopul distribuirii de stupefiante[49].

Politia Judiciara din regiunea spaniola Las Palmas l-a retinut, in decembrie 2005, pe Pietro Nocera, considerat seful financiar al Camorrei italiene, pe numele caruia exista mandat european de arestare si extradare. Acesta era acuzat de asociere ilegala de tip mafiot[50]. In aceeasi zi, Antonio Bifone, boss-ul clanului mafiot Camorra din Caserta, a fost arestat in timp ce se afla in vacanta intr-un hotel din Ghedi (Brescia). Acesta trebuia sa ispaseasca o pedeapsa definitiva de 7 ani de inchisoare, fiind acuzat de asociere in vederea comiterii unor infractiuni de timp camorrist, estorcari si talharie calificata .

In ianuarie 2006, politia italiana din Napoli a executat 39 de mandate de arestare preventiva impotriva unor membri ai clanului mafiot Casalesi-Bidognetti. Persoanele arestate au fost acuzate de asociere in vederea comiterii de infractiuni de tip mafiot si estorcare[52].

La jumatatea lui iulie 2006, politia spaniola a retinut in Leganes sapte membri ai Camorrei italiene, cinci italieni si doi francezi, acuzati ca trimiteau cocaina din Spania in Italia. Operatiunea s-a soldat cu confiscarea a 11 kilograme de cocaina si a 22.000 de euro. Persoanele retinute pregateau achizitionarea unei importante cantitati de cocaina[53].

Presa din Itala si-a informat cititorii despre uciderea lui Domenico Pagano, personaj cheie din cadrul noului clan mafiot Camorra. Acesta si-a pierdut viata pe 30 iulie 2006 in urma unui conflict armat, care a avut loc in localitatea Ottaviano, in apropiere de Napoli. Pagano, recidivist, s-a aflat printre protagonistii razboiului derulat de Camorra in anii '80 si era considerat un om de incredere al boss-ului Raffaele Cutolo .

Intr-un comunicat din 15 decembrie 2006, al Ministerului spaniol de Interne, se mentioneaza despre "anihilarea unei importante retele internationale de trafic de droguri, soldata cu 90 de arestari in Spania, Franta, Italia si Germania. Aceasta retea era formata din reprezentantii celor mai importante organizatii ale Camorrei, organizatii din Columbia, Spania, Marsilia si Bulgaria" .

Clanurile mafiote Sarno si Panico au fost decapitate pe 26 februarie 2007, in cadrul operatiunii "Scacco" (sah) a Directiei districtuale antimafia din Napoli, care a dus la 71 de arestari - printre care elemente de varf ale celor doua familii, Luciano si Giuseppe Sarno si Antonio, Francesco si Giovanni Panico - si la punerea sechestrului preventiv pe 20 de societati, imobile, automobile si ambarcatiuni in valoare de zeci de milioane de euro. De asemenea, s-au descoperit actiuni de trafic cu arme, care erau aduse in Napoli din Europa de Est cu autocare folosite de menajere poloneze care lucreau in provincia Napoli. Infractiunile de care aau fost acuzate persoanele arestate pornesc de la asocierea in vederea comiterii de infractiuni de tip mafiot, la omor si tentativa de omor, extorcare, talharie, camata, trafic de arme si droguri .

Datele statistice legate de clanurile camorriste indica o cifra de afaceri anuala de aproximativ 30 miliarde de Euro.

N'drangheta

Etimologic, termenul "n'drangheta" desemneaza organizatia criminala de origine calabreza si provine din cuvantul grecesc "Andraghetas". In teritoriul mafiei din provincia Reggio Calabria, termenul a fost folosit pentru a indica un grad elevat de eroism si virtute, specifice unei elite, unor oameni superiori, "n'dranghetistii". Acestia erau oameni ai societatii respectabile, dar in general termenul desemneaza, dupa standardele criminale, oameni care isi asuma riscul, munca si inchisoarea, fiind decisi sa savarseasca orice fapte fara mila si fara scrupule.

Acest fenomen apare pentru prima data in documentele oficiale redactate de catre carabinieri la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind legat de afaceri cu privire la proprietatea funciara si unele conflicte dintre nobilime, burghezi si tarani. Acesti briganzi erau considerati de tarani drept unicii lor aparatori impotriva nobililor si bogatilor din Piemont, insa cu timpul au recurs la asasinate, rapiri si talharii, fara sa mai aleaga intre bogati si saraci, urmarind doar castigurile banesti.

Este principala organizatie criminala din Calabria, alta regiune din sudul Italiei, in care conditiile subdezvoltarii economice sunt chiar mai pronuntate decat in Campania. Ca si Camorra, N'drangheta dispune de o structura orizontala, compusa din nuclee familiale rigid inchise, numite n'drine, aflate in legatura prin aliante functionale (denumite cosche) in scopul de a se apara fata de influentele externe. Membrii sunt recrutati pe baza legaturilor familiale. Din acest motiv conflictele si rivalitatile dintre clanuri se mentin pe parcursul multor ani (vendetta). Din aceasta cauza, N'drangheta este caracterizata de o puternica situatie conflictuala interna care, in timp, s-a consolidat si a dat nastere celor mai sangeroase conflicte dintre familii, bazate pe codurile de vendeta tipic calabreze (denumite faida).

Prin castigurile mari realizate si-a extins campul de actiune in afara Calabriei, realizand legaturi cu alte organizatii din Italia si prin emigrarea unor familii in zone bogate din Lombardia, Piemont, Liguria, au penetrat in majoritatea domeniilor criminale, stabilind legaturi vizibile cu Mafia americana, canadiana si australiana, castigand chiar respectul acestora.

Fibbia si Mafia calabreza, N'dranghta - cunoscuta de asemenea ca "societatea de onoare" - este sursa termenului legendar "Nas". De la rolul sau de inceput, acela de miscare de rezistenta, s-a transformat intr-o organizatie criminala pe deplin maturizata. Rapid ea s-a raspandit in SUA si s-a folosit de biletele Black Hand inca din 1906 in Pennsylvania. In anii 1970 N'drangheta a trecut la afacerile cu droguri si curand prin propriile forte a castigat statut international. Se spune ca este condusa de familia Sideno - controlata de "Prepelita" Comisso - care au ramificatii in Canada, SUA, Germania si Australia.

N'drangheta face foarte des apel la juraminte secrete, ritualuri si ceremonii de taina in dialectul calabrez. Desi urmeaza aceeasi structura generala a rangurilor ca cea mai mare parte a Mafiei, gruparile sale amestecate au tendinta sa se bazeze pe legaturi de sange si casatoria, ceea ce face si mai dificila infiltrarea autoritatilor in randurile lor. N'dranghta evita stilul de viata stralucitor pe care il adopta multe alte grupari criminale, preferand sa pastreze o infatisare modesta

Procurorul Nicola Gratteri, unul dintre cei mai buni cunoscatori ai organizatiei mafiote din provincia Reggio Calabria, stabileste jumatatea anilor '70 drept momentul "cotiturii" antreprenoriale a N'drangheta. Mai exact, in momentul in care "cei in varsta de 40 de ani" au hotarat sa se debaraseze de "batranii" patriarhi care franau "modernizarea" organizatiei. Prin eliminarea mai multor familii de traditie, nume precum De Stefano, Mazzaferro si Cataldo "au zguduit" organizatia "incorsetata" in reguli si ierarhii vechi, depasite, "menite sa contribuie la pastrarea unei modalitati invechite de a acumula capital prin contrabanda cu tigari, taxa de protectie, furturi de animale, darea in antrepriza a terenurilor". "Tinerii" in jurul varstei de 40 de ani, cu ritualul propriu N'dranghetei, au introdus un nou organism de conducere, dupa modelul "Cupolei" din Cosa Nostra, numit "Santa", care permitea "elitei" sale sa se deschida catre lumea "civilizata", pentru a stabili relatii cu intreprinzatori, avocati, medici, politisti, magistrati. "N'drangheta este organizata in celule teritoriale, respectiv in fiecare comuna a provinciei Reggio Calabria exista un nucleu alcatuit din cel putin 51 de afiliati (sunt cel putin 7.000 in toata provincia); iar viata sa este reglementata de aceste coduri si aceste ierarhii", a precizat procurorul italian Nicola Gratteri[58].Strategia adoptata de N'drangheta pentru a reinnoi si extinde interesele criminale ale organizatiei locale si pentru a limita pierderile provocate de actiunile organelor de investigatii, au condus, pe langa planurile prospective in plan international, la o deschidere spre colaborare cu alte organizatii mafiote atat italiene cat si de alte sorginti. Raporturile dintre asa numitele "cosche" calabreze si mafia siciliana vin sa dovedeasca evolutia strategica, respectiv realizarea unui "pact federativ" referitor pe de o parte la traficul de droguri, iar pe de alta parte, la spalarea de bani.

Acest proces evolutiv a avut drept rezultat faptul ca n'drinele au devenit unele dintre cele mai periculoase organizatii criminale la nivel mondial, dominand o mare parte a principalelor noduri unde se desfasoara traficurile ilegale, precum si a circuitelor de reinvestitii, datorita intermedierilor efectuate de afiliatii proprii din tarile intersectate de aceste rute.

N'drangheta este in pas cu vremurile, este o societate moderna, globala, care initiaza afaceri in lumea economiei legale si in aceea a economiei ilegale, facand trafic pana si cu reziduuri toxice. Are un rol de prim ordin in traficul international de droguri, detinand monopolul distributiei cocainei columbiene nu numai in Italia, ci si in restul Europei. Este atat de puternica in acest domeniu - releva rapoartele politiei italiene -, incat s-a intamplat sa se faca garanta unor "cumparatori" din organizatia siciliana Cosa Nostra insolvabili, cum ar fi bossul Salvatore Miceli sechestrat de traficantii de droguri columbieni. Potrivit directorului Directiei Antimafia, Francesco Forgione, forta N'drangheta o reprezinta "capacitatea de a se infiltra la toate nivelurile, de la cel institutional la lumea afacerilor". "Aceasta si pentru faptul ca toate intreprinderile din Nord care lucreaza in Calabria considera normale relatiile lor cu oamenii si intreprinderile N'dranghetei. Si niciunul dintre ei nu ii denunta", mai sustine Forgione .

In mod diferit fata de Cosa Nostra, N'drangheta din ultimii ani are o politica criminala deosebit de violenta si sangeroasa, capabila sa conditioneze voturile administrative (comunale, provinciale, regionale), dar fara a renunta la asasinate, fapt demonstrat prin asasinarea unor oameni politici locali de prim rang.

N'drangheta este, de asemenea, implicata in mita, falsuri, furturi, rapiri si extorcare, colaboreaza cu cartelele columbiene si au in Australia propria retea de distribuire a drogurilor. In ultimii ani, activitatile N'dranghetei s-au extins, incluzand comertul de arme si depozitarea deseurilor nucleare, precum si investitii serioase in afaceri binecunoscute. De asemenea, este implicata in activitatile comerciale, imobiliare, de constructii civile si industriale, industria agro-zootehnica si alimentara, turism. Din rapoarte organelor de politie italiene rezulta ca aceasta organizatie criminala are cooperari economice de tip joint-venture cu alte organizastii mafiote, iar in zona de nord a Italiei intretine legaturi stranse cu mafia rusa.

In ultimii ani, N'drangheta i-a luat locul organizatiei Cosa Nostra, devenind cea mai puternica mafie. S-a insinuat in lojele masonice si in sistemul economic, a cumparat otelarii in fosta Germanie de Est, hoteluri in Sankt Petersburg, cartiere intregi in Franta, Belgia si Australia.

Din cazuistica cu care s-au confruntat organele de ordine din Italia in ultimii ani retine atentia o serie de actiuni spectaculoase soldate cu arestarea unor persoane importante a caror activitate era legata de N'drangheta.

In octombrie 2005 Garda Financiara din Italia a confiscat peste sapte kilograme de explozibil de tip militar, provenit din strainatate, in cursul unei anchete desfasurate impotriva gruparii mafiote N'drangheta. Ancheta a fost coordonata de Directia Districtuala Antimafia din Reggio Calabria, care s-a folosit de informatii furnizate de Serviciul Secret Militar italian (SISMI - n.n.)

Printr-o operatiune bine organizata, politia l-a arestat la Amsterdam pe boss-ul gruparii mafiote N'drangheta, Sebastiano Strangio. Impreuna cu Strangio se afla o femeie (care a rezultat a fi prietena de origine romana a lui Strangio) si un alt barbat italian, a carui identitate si rol nu au fost dezvaluite de politie[61].

La jumatatea lui decembrie 2005, Carabinierii Grupului Operativ Special (ROS) din Italia a desfasurat o operatiune (denumita "Harem") pentru a executa 80 de mandate de arestare preventiva. Masurile au vizat presupusi membri ai unei organizatii criminale, formata din afiliati la N'drangheta, acuzata, printre altele, ca a gestionat un trafic de imigranti din Albania in Italia .

In februarie 2006 structurile specializate italiene au arestat 18 persoane legate de organizatia mafiota N'drangheta. Acestia faceau parte dintr-o retea de distributie a cocainei, iar pentru a se finanta vindeau arme (mitraliere kalasnicov si pistoale). Din cercetarile intreprinse a rezultat ca organizatia gestiona traficul de droguri si de arme si favoriza imigratia strainilor fara permis de sedere in Italia[63].

In decembrie 2006, structurile specializate italiene au reusit o alta spectaculosa actiune contra organizatiilor mafiote legate de N'drangheta. Cinci persoane apropiate de clanul Mancuso au fost arestate de carabinierii din Vibo Valentia (Italia). Pe 30 decembrie 2006, grupul intrase in posesia a 200 de kilograme de material exploziv, pe care il furasera dintr-o fabrica de artificii[64].

Datele statistice legate de N'drangheta indica o cifra de afacere anuala de circa 38 miliarde Euro, mai mult decat PIB-ul regiunii si tot atat cat unul dintre primele 10 sau 20 de grupuri industriale europene[65].

Sacra Corona Unita

Un relativ nou venit in peisajul Mafiei - in prima jumatate a anilor '80 - este reprezentat de Sacra Corona Unita (Coroana sacra unita), stabilita in Puglia si despre care se spune ca este condusa de un oarecare Giuseppe Rogoli. SCU pastreaza o structura destul de tipica Mafiei, desi titlurile pe care le foloseste pentru diverse ranguri nu sunt identice. Este specializata in prostitutie si comertul cu sclavi si are legaturi solide cu gruparile criminale albaneze. De asemenea, lucreaza cu crima organizata ruseasca si cu cea chineza si cu cartelele de droguri columbiene si mexicane. Se presupune ca SCU a adus in Italia prin contrabanda mii de albanezi - multi dintre ei din lumea interlopa a crimei - impreuna cu foarte multe femei inrobite din Rusia, China si Albania, pentru a le folosi ca prostituate.

Dintre numeroasele organizatii mafiote mai mici, tipica este Stidda (stea). O banda rurala cu sediul in Sicilia, Stidda s-a infiintat pur si simplu ca o organizatie aducatoare de profit, fara nici unul din zorzoanele onoarei pe care le foloseste Mafia. Se stiu putine lucruri despre activitatile Stiddei, despre care se crede ca sunt limitate. Membrilor organizatiei li se aplica un tatuaj sub forma unei stele negre cu albastru, intre degetul mare si aratatorul mainii si ei se numesc stiddari. Stidda concureaza direct cu Mafia siciliana si in ciuda uciderii liderului lor (Calgero Lauria a fost aruncat in aer), ei continua sa fie activi.

Panorama criminala piglieza, istoric fragmentata in mici organizatii infractionale locale, continua sa fie caracterizata de o dinamica particulara si de o lipsa a unei conduceri comune si unitare.

Din documentele confiscate de organele de politie italiene, in urma unor perchezitii, se atesta faptul ca si in aceste grupari exista o procedura de afiliere cu rituri complexe si juraminte. Asa de exemplu, intrarea in organizatie implica o ceremonie solemna a botezului, mai numita in alte imprejurari, legalizare sau federalizare. Juramantul este precedat de o taietura pe antebrat, care este facuta candidatului de catre nasul sau de samge. Juramantul, care poate imbraca mai multe forme, este momentul de finalizare a ceremoniei. Intreaga ceremonie este supravegheata de un comitet de persoane, compus dintr-un numar impar, totdeauna in zile impare si de sambata. Din comitet fac parte: un reprezentant de vaza al organizatiei, seful sau capul in functie, precum si alti membri. La farsitul ceremoniei, noul membru este imbratisat de toti cei prezenti[66].

In prezent organizatia cauta noi solutii operative si de organizare, dupa o recenta tentativa esuata a unor grupuri criminale de afirmare a propriilor lideri in detrimentul altora si dupa fuga in afara Italiei a unor exponenti de seama, din cauza urmaririi lor de catre organele de politie si cele judiciare.

Dupa evaluari recente, Sacra Corona Unita are 50 de familii si 1600 afiliati, fiind o mafie foarte tanara, fara o structura puternica, ceea ce permis infiltrarea politiei si distrugerea structurii, fapt ilustrat si de folosirea acesteia de catre alte organizatii mafiote.

Zona infractionala specifica organizatiei este circumscrisa fraudelor agricole, prin fonduri europene alocate pentru grau si ulei de masline. Sacra Corona Unita a penetrat in acest scop administratia publica italiana si cea a Uniunii Europene. Cifra de afaceri anuala este de peste 7 miliarde Euro.

Mafia italiana in Romania

Din documentele oficiale ale organelor de politie din statele Uniunii Europene rezulta ca in ultimii ani, activitatile mafiote ale grupurilor italiene sunt tot mau mult concurate, chiar au inceput sa piarda teren in fata altor organizatii criminale. Raportul Europol remis la data de 2 iunie 2006, ministrilor de interne din statele Uniunii Europene, pune accent pe cele patru grupuri mafiote considerate amenintatoare pentru Europa in anul 2006: grupurile "albaneze si turce", active in sud-estul continentului; grupurile "africane" (marocane si nigeriene) implantate in Peninsula Iberica, in Franta si in Belgia; grupurile "belgiano-olandeze", care isi au originea in Olanda; si mafiile rusofone, implantate in tarile baltice

Interesante se dovedesc si evaluarile recente realizate de analisti si experti in legatura cu reconfigurarea activitatilor mafiei italiene. "Conflictele dintre clanurile mafiote din Calabria si Sicilia nu duc la slabirea retelelor. Dimpotriva, rezultatul este ramificarea Mafiei spre estul Europei, inclusiv in Romania. Criza din Italia trebuie urmarita cu atentie si de restul statelor europene , noteaza publicatia La Tribune de Geneva "Inainte, destinatiile preferate ale Mafiei erau Franta si Elvetia , a declarat, pentru La Tribune , presedintele Observatorului crimei organizate din Geneva, Nicolas Giannakopoulos. Mafia italiana isi revigoreaza ramificatiile in Europa, si nu intamplator. E mai degraba o regula , a spus Giannakopoulos, aratand ca mafia calabreza s-a cuibarit deja in Cehia, Ungaria si Romania, iar restul clanurilor se pregatesc sa ii urmeze exemplul

Despre prezenta unor emisari ai organizatiilor mafiote italiene pe teritoriul Romaniei, sa consemnam declaratia facuta de Paolo Sartori, vicechestor al Interpol in Romania Mafia italiana e acolo unde mediul e mai dezvoltat: Banat, Transilvania si Bucuresti. Acum incepe sa se dezvolte zona de nord-vest, spre Bucovina si Moldova .

Cel mai cunoscut scandal dateaza din 2002, cand presa italiana a publicat informatii despre faptul ca mafia italiana spala bani in Romania. Ar fi fost vorba despre investitii masive in tara noastra facute de Cosa Nostra. In acest dosar, care inca nu a fost finalizat, au aparut numele mai multor politicieni romani aflati in relatii dubioase cu emisari ai crimei organizate italiene.

Contabilii organizatiei Cosa Nostra, au reusit sa controleze banii unei puternice grupari de afaceri din Romania, condusa de Cristian Burci si Dumitru Crestin. Cei doi aveau interese in patru societati anonime, infiintate in Lugano - Elvetia. Acestea au derulat afaceri dubioase cu statul roman in domeniul feroviar, alimentar, media, duty-free. Treptat, firmele au ajuns stapane peste foste companii nationale, privatizate in perioada 2000 - 2004.

Cele patru off-shore-uri sunt administrative financiar de catre angajatii lui Tito Tettamanti si Giangiorgio Spiess, doi finantisti elvetieni aflati in alte operatiuni in beneficiul Cosa Nostra.

In ultimii ani, presa din Romania a facut o serie de dezvaluiri referitoare la afacerile imobiliare din cadrul fostei Baze de Agrement Baneasa derulate de Ernesto Pizzuti, administrator al bazei si afacerist italian, despre care se afirma ca ar fi membru al organizatiei mafiote Sacra Corona Unita.

De asemenea, presa din Romania a publicat numeroase materiale referitoare la arestarea in Italia a doi importanti membri ai gruparii Cosa Nostra, avocatul Giorgio Ghiron si Massimo Ciancimino. Referitor la afacerile derulate in Romania, cu gaze si reciclarea gunoaielor, se mentioneaza: "Printre persoanele de incredere ale mezinului Ciancimino se numarau si fratii Sergio si Giorgio Pileri, care au in Romania multe afaceri in Bucuresti, Tulcea, Ploiesti, Targu-Mures. Firmele italienilor, pe langa «Agenda 21», care se ocupa de reciclarea gunoaielor, sunt «Ecorec», «Salub» si «Ecologica SA». Fratii Pileri au mai investit si in Hipodromul de la Ploiesti, in «Il Toscanino», un bistro din Bucuresti. Ei au mai infiintat in Romania si societati financiare: «General Consulting» si «Agentia Obiettivo Lavoro». Pe langa acestea se pot mandri si cu «Agentia de Investigatii A&D»"[70].

Firma italiana "Conscoop", cu care Consiliul Judetean Vrancea s-a asociat in 2002 in vederea "atragerii de fonduri europene canalizate cu precadere pe alimentari cu apa, retele de distributie a gazului metan si constructiei de drumuri", este banuita de legaturi cu Cosa Nostra. In 2000, presa italiana relata despre apropierea periculoasa a "Conscoop" de firme asociate unor retele mafiote siciliene. De asemenea, "Conscoop" a fost banuita inca din anii '80 ca aflandu-se in relatii de colaborare cu firme apartinand unor apropiati ai lui Bernardo Provenzano, capul celei mai vechi organizatii mafiote din Italia .

In colaborare cu structurile specializate antimafia din Italia, politia romana a reusit in ultimii ani cateva actiuni spectaculoase in urma carora au fost neutralizate o serie de activitati de tip mafiot pe teritoriul Romaniei.

In 2002, a fost arestat la Timisoara un membru al gruparii Sacra Corona Unita, in persoana lui Giuseppe Gazzo, din Verona. Acesta era acuzat de contrabanda internationala cu tigari. Un an mai tarziu Alberto Spada, un alt membru al gruparii Sacra Corona Unita, a fost arestat de autoritatile romane. Italianul se ocupa cu traficul de droguri de mare risc pe teritoriul Romaniei si avea de ispasit o pedeapsa de 12 ani de inchisoare.

Dar, printre cele mai importante realizari ale structurilor specializate romanesti a fost capturarea lui Antonio Constantini, unul dintre cei mai cautati mafioti italieni. Acesta era considerat unul dintre conducatorii gruparii Sacra Corona Unita si fusese condamnat in Italia la 25 de ani de inchisoare pentru crima.

Maurizio Toscano Cezare, cetatean italian de 38 de ani, din Catania, considerat de politistii din cadrul Biroului Antimafie din Italia, unul dintre cei mai importanti membri ai Cosa Nostra, a fost arestat in ziua de 19 ianuarie 2005, de politistii constanteni. El fusese dat in urmarire prin Interpol pentru crima, furt calificat si detinere ilegala de arme[72].

In dupa-amiaza zilei de 21 iunie 2005, ofiterii de la Crima Organizata din Craiova l-au arestat pe Francesco Perspicace, un apropiat al mafiei siciliene Cosa Nostra. Acesta era cautat de Interpol inca din 1999 si era considerat capul celei mai mari retele de trafic de droguri din America Latina catre Europa. Francesco Perspicace a ajuns in fruntea retelei italiene in 1997 dupa nenumarate confruntari cu organizatii mafiote adverse. Tot in 2005, Augusto Di Noia membru al gruparii Camorra a fost arestat la Bucuresti. El se ocupa cu producerea si traficul de stupefiante. Gruparea din care facea parte actiona atat in Italia, cat si in alte tari din Europa[73].

Unul dintre membrii gruparii de crima organizata Camorra, Mario Pascual, acuzat ca in anul 1998 a rapit si a ucis o persoana in Italia, a fost prins in Romania, pe 3 iunie 2007, la intrarea in localitatea Medias. El se afla de aproape un an fara forme legale pe teritoriul Romaniei. Mafiotul italian a fost prins in urma unui denunt facut de un martor cu identitatea protejata[74].

CRIMA ORGANIZATA IN BRAZILIA

In lumea interlopa braziliana si-a facut tot mai mult simtita prezenta o noua organizatie criminala autointitulata Primul Comando al Capitalei. A luat fiinta la 31 august 1993 in inchisoarea Taubaté, in interiorul statului Sao Paulo. Detinutii au ajuns la a se organiza datorita regimului carceral de o rigoare extrema, dar si a conditiilor de detentie ce aduc aminte de evul mediu: celule individuale, doar doua ore de plimbare in aer liber pe zi, interdictia aparatelor de radio sau televizoare, a ziarelor, revistelor, cartilor, cat si a vizitelor in intimitate; baie rece, golirea toaletelor actionata din afara de gardieni care nu o faceau decat atunci cand aerul era deja irespirabil ; mese nemeritand acest nume, insotite fiind de gandaci vii . Daca un detinut incerca sa protesteze cu voce tare, era imediat agresat de catre gardieni cu lovituri cu bastonul de fier . In cazul revoltelor, intervenea cu o cruzime de nedescris o structura specializata in represalii a Politiei din Sao Paulo. Bilantul oficial al celor trei revolte din iulie-august 1993 a insemnat 34 de politisti si 11 gardieni de penitenciar ucisi, precum si 123 de civili executati in timpul represaliilor.

"Cesinha" (César Augusto Roriz da Silva), un detinut care avea un nivel intellectual superior celui al grupului, este cel carui i se atribuie redactarea statutului organazatiei. Acest statut cuprinde saistrezece articole, pe care cel "afiliat" trebuie sa le respecte constiincios. Primul articol stipuleaza : "Loialitate, respect si solidaritate fata de organizatie, inainte de toate". Urmatoarele mentionraza : "uniunea contra nedreptatilor din inchisori", contributia celor care sunt in exterior pentru "fratii" inchisi, respectul si solidaritatea intre detinuti, condamnarea furtului, a violului si a extorcarii practicate intre detinuti, stipuland ca pedeapsa pentru nerespectarea preceptelor stabilite poate fi moartea. Documentul se incheie cu urmatorul indemn : "Ne cunoastem forta si cea a inamicilor nostri. Ei sunt puternici ; dar noi suntem pregatiti, uniti; si un popor unit niciodata nu va fi invins. Libertate, dreptate si pace !".

Interesant este si modul de primire in organizatie si functionarea ei, ce aduce aminte de structurile de tip mafiot. "Botezati" de unul din fondatorii PCC, noii participanti se supun direct ordinelor sale. Organizatia s-a dezvoltat rapid. In trei ani de la infiintare, dispunea deja de o armata de "generali", cei cu rol de a difuza si explica statutul, organizeaza masa penitenciara in jurul confreriei si ii pedepsesc cu moartea pe opozanti. De la botezul lor, novicii se vad promovati in postul de "piloti de raion" (aripile cladirilor in care se gasesc celulele penitenciarului). "Pilotii", la randul lor, ii boteaza pe ceilalti prizonieri, calificati drept "frati". Nici unul nu este constrans sa faca parte din organizatie. Simplii simpatizanti sunt numiti "verisori".

Rezultat al politicii represive a ultimilor zece ani - cresterea pedepselor lungi, criminalizarea micilor delicate, diminuarea garantiilor de aparare -, numarul prizonierilor se estimeaza la 141 000, doar in statul Sao Paulo : 124 000 in unitatile carcerale - 35% in asteptarea judecatii - si 17 000 in celulele districtelor de politie din capitala statului si din interior. Ei reprezinta dublul capacitatilor de primire in institutii . Aceasta populatie apartine sau este legata, aproape in totalitate, de PCC. Pentru a comanda la distanta aceasta dezvoltare, unul din conducatorii PCC, "Cesinha" a profitat de telefonia mobila, creand primele "centrale" telefonice ale organizatiei criminale. In intregul stat exista 1 500 de stfel de centrale, functionand 24 de ore din 24, destul de sofisticate pentru a organiza teleconferinte intre "militantii" inchisi si cei din exterior.

Masurile luate de guvern pentru a evita noi revolte s-au dovedit dezastroase. Repartizand sefii intre mai multe penitenciare, i-a transformat in loc sa ii slabeasca, in propagandisti ai "avantajelor" obtinute de prizonierii apartinand PCC. Se estimeaza ca numarul membrilor PCC este de aproximativ 50 000.

Totusi, lupta legitina impotriva opresiunii in interiorul sistemului paulist serveste si ca paravan unui comert mai lucrativ : cel al traficului de stupefiante, estimat, doar pentru "piata" din Sao Paulo , la 300 de milioane de dolari pe an. Pentru a-si gestiona, din inchisori, partea sa, PCC a impartit statul in regiuni pe care le-a incredintat "pilotilor stradali". Acestia negocuaza cu o retea de traficanti din esalonul intermediar, actionand pentru "gestionarii" stapanilor bisiness-ului, "patronii".

Pe langa confruntarea sa cu autoritatile, PCC duce o lupta contra unui grup rival, Comandoul rosu. Cele doua organizatii isi disputa atat controlul inchisorior, cat si cel al activitatilor delicvente, in principal traficul de droguri la Sao Paulo.

"Acesti patroni - constata comisarul Cosmos Stikovitz Filho, de la Departamentul de anchete privind spupefiantele - actioneaza precum sefii mafioti din filme. Ei dau doar ordine, fara a se implica direct. Sunt persoane cu o pozitie sociala inalta, care circula cu BMW si Mercedes, personalitati aflate in afara oricarei banuieli".

Comertul cu droguri se practica si in interiorul incchisorilor. Intilnit in penitenciarul din Hortolandia, un detinut explica : "Orice director stie ca maconha (canabis) este marele sedativ al prizonierului ; ii permite sa «calatoreasca» si sa construiasca nenumarate castele in Spania. Cand ii lipseste, violenta creste. Din cauza asta, folosirea sa este tolerata". Un alt detinut face elogiul PCC : "Numarul mortilor a scazut pentru ca este controlat de prizonieri. Nimeni nu ucide fara autorizatie. Telefoanele mobile si drogul intra gratie coruptiei si vizitelor. Si PCC-ul ii ajuta pe cei care au cele mai putine mijloace : le ofera ce au nevoie, le plateste autobuzul vizitatorulor care vin de departe, organizeaza trageri la sorti pentru mingi si biciclete de Ziua copilului. Cine face toate acestea? Doar PCC

Ca orice organizatie criminala de tip mafiot, PCC impune taxele de protectie pentru toti cei "afiliati". Atit cel care a fost eliberat, cat si familia celui inchis plateste o taxa lunara. Pentru cine se sustrage obligatiei, pedeapsa poate fi moartea. Putin conteaza ca nu au avut noroc in agresiunile conduse sau in traficul de care s-a ocupat si ca nu a reutit sa adune suma suficienta. "PCC-ul este omniprezent - constata procurorul Màrcio Christino. El comanda in inchisori. El organizeaza evadari. El isi ucide inamicii sau ii obliga sa se sinucida. El comite atentate cu bomba, el corupe reprezentantii puterii publice. El sfideaza autoritatile".

In ultimii ani, un nume a devenit deja legendar in lumea crimei organizate, in mediile politienesti si in media din Brazilia : "Marcola" - porecla de la Marco Williams Herbas Camacho - hot de buzunare care a evoluat la maturitate spre devalizarea bancilor, condamnat la 39 de ani de inchisoare, din care a facut deja mai mult de jumatate. El este banuit ca a platit moartea unui judecator corregidor , in 2003. Retras, trecand drept un individ cultivat - legenda spune ca ar fi citit mai mult de 2 000 de carti -, n-a vorbit niciodata cu presa. Exista putine fotografii ale sale in arhivele ziarelor si nu se cunoaste decat ce vrea sa spuna atunci cand, condus la interogatorii, este dispus sa raspunda intrebarilor. Atat politia cat si ministerul public il considera pe "Marcola" drept creierul organizatiei. El declara sistematic : "Nu exista vreo dovada a apartenentei mele la PCC. Cei care ma arata cu degetul sunt presa si prozonierii. Eu nu sunt seful a nimic. Ma bat pentru drepturile mele. Daca masa detinutilor se regaseste in lupta mea, eu nu pot face nimic". Cu sau fara dovezi, "Marcola" traieste sub regimul disciplinar special : celula individuala de sase metri patrati, cu o mica lucarna pentru a se aerisi. Pat din ciment, chiuveta si dus cu apa rece. Vara, temperatura depaseste 40 de crade. Doua ore pe zi de soare si doua ore pentru vizitele saptamanale a doua persoane, fara contact fizic, separati de bare, draperii sau geamuri. Nici radio, nici televizor, doar lectura le este permisa celor care se "bucura" de acest tratament special. Voci autorizate din randurile organelor judiciare si de politie din Brazilia, sustin ca in ciuda acestui tratament special, ordinele si planurile de actine criminale gandite de sefii PCC din sistemul penitenciar sunt tranmise in exterior chiar prin intermediul avocatilor.

Interogat de deputatii federali, membri ai Comisiei parlamentare de ancheta, care se ocupa de traficul de arme, "Marcola" a dat urmatorul raspuns: "Incercati sa combateti traficul aici? Dar el este afara! Mergeti sa combateti crimele celor cu guler alb. Nu vreau sa va jicnesc, dar eu platesc pentru ce am facut si pentru ce se spune ca as fi facut. Dar deputatii, care sug sangele si sunt remunerati si iertati? Politicienii nu sunt niciodata responsabili de erorile lor, de carentele lor, in timp ce eu trebuie sa raspund".

O realitate tragica. Crima organizata, in Brazilia, a ajuns sa penetreze la varf clasa politica si institutiile publice insarcinate cu aplicarea legii, ceea ce-i determina pe unii analisti sa vorbeasca despre un "stat de tip mafiot". Este rezultatul coruptiei la nivel inalt care se extinde acolo unde nu exista mijloace eficiente de combatere, dar nici vointa politica.

CARTELURILE COLUMBIENE

Cartelurile columbiene sunt implicate in special in traficul de cocaina, contribuind la formele de productie din Columbia, Peru, Brazilia si Ecuador, unde sunt cultivate circa 40.000 ha, productia exportata situandu-se la 500 t (90% din productia mondiala). In ultima perioada, s-au implicat si in traficul de heroina, culturile de opiacee, intinzandu-se pe 20.000 ha si asigurand 45% din productia mondiala.

Organizarea cartelurilor columbiene este asemanatoare: seful cartelului; grupul oamenilor de incredere; nivelele inferioare, toate realizand o structura modulara, compartimentata si verticalizata, cu posibilitatea continuarii activitatii chiar daca unele componente sunt anihilate de fortele statale sau de grupuri rivale.

Cele mai importante au preluat numele localitatii unde isi au sediul central si au o structura piramidala, formata din mai multe grupuri autonome, care controleaza absolut regiunea: Medellin, Cali, Canca.

Caracteristica acestora rezida din implicarea in economia subterana a regiunii controlate si exclusivitatea asupra tuturor operatiunilor legale. De asemenea, violenta extrema a acestor grupari a facut ca guvernele din regiune sa creeze structuri militare comune de lupta impotriva culturilor de substante narcotice cu un important sprijin logistic din partea SUA, care constituie o principala piata de desfacere alaturi de Canada, Mexic si Tarile de Jos.

CRIMA ORGANIZATA RUSA

Crima organizata rusa are o structura complexa: pe plan intern similara unei organizatii de tip mafiot, iar in strainatate are trasaturi specifice retelei de crima organizata transfrontaliera specializata pe diverse tipuri de infractiuni. S-a format dupa anii '90, in contextul destramarii sistemului socialist de organizare sociala, de proprietate si de economie, cu scopul obtinerii unor relatii speciale cu reprezentantii puterii si cu functionarii care gestionau intreprinderile si sistemul financiar. S-a ajuns ca, prin diverse "inginerii financiare" sa acumuleze proprietati importante, sa patroneze economia subterana, sa maximizeze profitul in detrimentul populatiei care a ajuns la o pauperizare continua si accentuata.

Se aprecieaza ca pe teritoriul fostei URSS functioneaza 5.800 angajati, circa 200 avand ramificatii internationale, cu activitati ilegale axate pe: trafic de droguri, trafic ilegal de arme, materiale radioactive si unele materiale cu dubla utilizare, migratia ilegala de bunuri si persoane, trafic de organe umane, trafic de femei exploatate pentru prostitutie in Europa, Israel si Orientul mijlociu, crima la comanda, spalarea banilor, implicarea in activitati legale prin cumpararea de imobile in toata Europa de Vest, investitii imobiliare pe piete aflate la inceput, asumarea rolului de investitori srategici pentru firme controlate etc.

Pe teritoriul Comunitatii Statelor Independente nu exista o structura mafiota de tip piramidal si centralizata sub o conducere unica (tip Mafia italiana), insa organizarea pe criterii etnice, care controleaza absolut un teritoriu, o apropie de aceasta. Astfel, armenii sunt specializati in taxe de protectie in domeniul comercial; daghestanii in trafic de arme, droguri, valuta; azerii - controlul comertului cu fructe la Moscova si trafic ilegal de droguri, mai ales droguri sintetice; cecenii - actiuni violente tip racket, prostitutie, trafic de droguri, acte de coruptie; ucrainienii dezvolta traficul cu droguri usoare, cu autoturisme de lux furate, iar rusii traficul de cocaina, prostitutia, traficul de materiale strategice si de arme.

Diverse clanuri invizibile, aflate intr-o concurenta feroce, domina sectoare importante ale economiei, ceea ce a creat in Rusia o anumita stare de anomie, in care legea serveste doar ca un camuflaj pentru reglari de conturi. Ucigasi cu simbrie executa la ordin personalitati ale vietii publice devenite incomode. Uciderea, cu cativa ani in urma, a Galinei Sarovoitova, cunoscuta militanta democrata, ulterior a lui Paul Klebnikov, seful biroului din Moscova al publicatiei americane "Forbes", reprezinta exemplele cele mai elocvente privind legaturile crimei organizate cu unele cercuri politice de varf.

CRIMA ORGANIZATA CHINEZA

Crima organizata chineza reprezinta un fenomen vechi si diversificat. Cele mai cunoscute organizatii criminale constituite pe principiul sindicatului crimei sunt: Triadele, Grupul 14 K, Uniunea Bamboo, Born to kill, Dai huen jai, Flying Dragons etc. Triadele (care confera si titulatura crimei organizate chineze) dateaza din secolul al XVII-lea si in prezent s-au raspandit si functioneaza in toata lumea, activitatea lor fiind inlesnita de masiva migratie chineza si actele de coruptie practicate pe scara larga. Au o structura tip plasa, speculand organizarea in comunitati, adevarate locatii in orasele care le-au adoptat, dominate de legi proprii, penetrarea lor de catre autoritati fiind practic nula. Sunt implicate in traficul ilegal de droguri, jocurile de noroc, prostitutie, trafic ilegal de persoane, evaziune fiscala, spalarea banilor.

Organizarea retelelor are o ierarhie cu mai multe nivele de conducere, fiecare rang definit de un titlu si un numar, conferite in baza unui ritual. Liderul, "seful Dragon are 489; "ofiterii sustinatori au numarul 438; "soldatii au numarul 49. Relatiile dintre ei au la baza legatura dintre "fratele mai mic si "fratele mai mare in cadrul careia, primii sunt datori sa ofere loialitate, ajutor si bani in schimbul protectiei si sfaturilor. Se aprecieaza la 80 000 numarul membrilor Triadelor, cele mai cunoscute fiind "Wo si "14K , implicate in traficul mondial de droguri, cu control total in Hong-Kong, Taiwan si Singapore.

CRIMA ORGANIZATA JAPONEZA

Yacuza japoneza, cel mai mare sindicat al crimei organizate,     isi are originile in secolul al XIV-lea, caracterul secret si activitatile desfasurate indepartand-o de la telul initial: protectia proscrisilor de pe proprietatile feudale. Cuvantul Yacuza inseamna cifrele 8-9-3. "Ya" este 8, "ku" este 9, iar "za" este 3. Aceasta asociere de cifre provine de la o varianta japoneza a jocului Black Jack, Oicho-Kabu. Diferenta dintre cele doua jocuri este ca la Oicho-Kabu numarul castigator este 19, in timp ce la Black Jack este 21. Astfel, suma dintre 8,9 si 3 este 20 - cifra care nu are nici o valoare la acest joc. De aici numele - Yacuza - care inseamna fara valoare pentru socuitate, ceea ce nu are aici sensul de fara utilitate, ci vrea sa ilustreze ca membrii Yacuza sunt oameni care - intr-un sens sau altul - nu se "potrivesc" cu societatea, inadaptabili, niste paria .Retele crimei organizate japoneze au o structura piramidala rigida: parintele (seful) - oyaban; cativa discipoli, succesori, copii (kobun); membrii familiei (gumi).

Cea mai importanta familie - Yamaguchi-gumi - are circa 40.000 de membri numai in Kobe. Din informatiile detinute rezulta ca Yacuza ora compusa la un moment dat din 150 de familii cu 220.000 membri si-si exercita influenta in multe domenii de activitate prin acte de violenta si/sau acte de coruptie. Este prezenta in jocuri de noroc, camata, taxe de protectie, trafic de droguri. In strainatate actioneaza pe coasta de vest a SUA, in Hawaii, Hong-Kong, Thailanda (Bangkok), Coreea de Sud (Seul), Africa de Sud-Est, Australia, fiind implicata in reciclarea fluxurilor de capital obtinut ilegal, utilizarea firmelor fantoma din diverse activitati pentru obtinerea creditelor care nu vor mai fi niciodata returnate. Acestea sunt posibile prin atragerea unor importanti oficiali prin acte de coruptie, prin lacunele legislative oferite.

In iulie 2005, Kenichi Shinoda a fost declarat a fi noul sef (oyaban) al Yamaguchi-gumi. De cand a ajuns la putere, acesta a impus un stil mai sobru celor din subordinea sa. El a cerut ca imaginea distinctiva a membrilor Yacuza sa dispara in favoarea discretiei. El nu era de acord cu frizura distinctiva, tatuajele elaborate si nici cu cel mai faimos semn distinctiv al acestor gangsteri : degetul mic taiat (in general simbol al nesupunerii sau lipsei de loialitate fata de autoritatile statului).

Shinoda are o reputatie de om violent. A fost condamnat in 1969, la 13 ani inchisoare, dupa ce a ucis un rival cu o sabie de samurai. Se pare ca in timp ce era eliberat pe cautiune, el a apucat sa formeze o alianta cu o banda din Tokyo, ca miscare preliminara in extinderea influentei si puterii sale. In decembrie 2005, Shinoda a inceput sa-si ispaseasca o noua condamnare, sase ani de inchisoare, pentru detinere de arme. Acum, Yamaguci-gumi este nevoita sa invete sa supravietuiasca atat sub presiunea politiei, cat si in lipsa liderului sau, mai ales ca se asteapta declansarea unui adevarat razboi. Informatorii din interiorul Yacuza au prevenit autoritatile ca aceste miscari ar putea insemna ca se va declansa un conflict periculos intre Yamaguci-gumi si alte bande din Tokyo. O data cu intrarea in inchisoare a lui Shimoda, rivalii ar putea capata curaj sa incerce sa preia fraiele puterii.

Legea anti-crima organizata introdusa in Japonia in 1992, cuplata cu o perioada lunga de recesiune, a provocat destramarea multor organizatii Yacuza mai mici. Insa aceste incidente nu au facut altceva decat sa duca la o concentrare a puterii organizatiei Yamaguci-gumi, care a adoptat si bandele mai mici .

In ultimii ani emisari ai crimei organizate japoneze si-au facut aparitia si pe teritoriul Romaniei. Structurile specializate din Romania au reusit, in martie 2007, sa-l neutralizeze pe seful unei grupari nipone, care desfasura activitati de camatarie si recuperari de bani. Acesta fusese dat in urmarire internationala prin Interpol, inca din 2004. Mafiotul a fost extradat si predat autoritatilor japoneje .Vezi pe larg in Riscuri in analiza decizionala de siguranta nationala, autor Ioan BIDU, Editura ANI, Bucuresti, 2004

Ed. Univers Enciclopedic, Bucuresti, 1998, passim

Legea nr. 51 / 1991

Ioan Bidu, Meridiane de securitate, Editura ANI, Bucuresti, 2003, passim.

Spre exemplu, cele doua atentate teroriste (declaratia FSB-ului, vezi cotidianul ZIUA din 30 august 2004) asupra avioanelor Tupolev aflate in zbor pe rutele interne rusesti.

Tendinta de a se conforma regulilor general acceptate, fara o percepere proprie, a faptelor, cf. Marele dictionar de neologisme, Ed. Litera International, Bucuresti, 2001

Vezi pe larg in Ioan Bidu, Crima organizata transfrontaliera - amenintare la adresa securitatii internationale, Editura ANI, Bucuresti, 2004.

Ibidem., p. 21.

Ibidem, p. 17.

Ibidem, p. 19.

Un studiu interesant asupra organizatiilor de tip mafiot este cel realizat de catre Paolo Pezzino in Mafiile, Editura Bic All, Bucuresti, 2003.

Vezi pe larg Giorgio Vergulini, Istoria Mafiei, Editura ENMAR, 1998, p.6.

Salvatore Lupo, Istoria Mafiei de la inceputuri pana in zilele noastre, Editura POLIROM, Iasi, 1999, p. 13-14.

Giorgio Vergulini, op.cit, p.6-7.

Gerald L. Posner, Mafia galbena. Triadele chinezesti. Dragonii crimei organizate, Editura Allfa, Bucuresti, 2004, p.67; vezi si Romeo, R., Il Risorgimento in Sicilia¸ Bari, 1950.

Vezi pe larg Giorgio Vergulini, Istoria Mafiei, Editura ENMAR, 1998, p.6.

Salvatore Lupo, Istoria Mafiei de la inceputuri pana in zilele noastre, Editura POLIROM, Iasi, 1999, p. 13-14.

Giorgio Vergulini, op.cit, p.6-7.

Gerald L. Posner, Mafia galbena. Triadele chinezesti. Dragonii crimei organizate, Editura Allfa, Bucuresti, 2004, p.67; vezi si Romeo, R., Il Risorgimento in Sicilia¸ Bari, 1950.

Bill Bonanno, Povestea unui mafiot. Onoare inainte de toate, Allfa, Bucuresti, 2005, p.36.

Ibidem, p.48.

Ibidem, p.53.

Gruparile care au supravietuit razboiului intern ce a condos la distrugerea organigatiei Camorra.

Vezi pe larg Christopher Aaron, Razboi si pace in mafia italiana, in " Jane's Intelligence Review ", din 1-30 septembrie 2005.

Despre structurile Mafiei italiene vezi: Sciarone Rocco, Mafia vecchie, mafia nuove, Donzelli, Roma, 1998; Nicola Tranfaglia, Mafia, politica e affari, Laterza, Roma-Bari, 1992.

Dr. Gheorghe Mocuta, Criminalitatea organizata si spalarea banilor, Noul Orfeu, Bucuresti, 2004, p.89.

O anecdota populara circula, in Sicilia, ca exemplu didactic familiar, ilustrand aplicarea legii tacerii: Profesorul le povesteste copiilor asasinarea lui Iulius Casar de catre o conspiratie condusa de Brutus. A doua zi intreaba elevii: "Cine l-a ucis pe Iulius Casar?" ca sa verifice daca au retinut lectia. Fiecare copil a raspuns cu promtitudine si seninatate: "Nu stiu, n-am vazut nicmic!"., vezi Giorgio Vergulini, op. cit., p. 13-14.

Vezi pe larg Pezzini, Paolo, Mafia. Industria della violenza, La Nuova Italia, Firenze, 1995.

Agentia de stiri ANSA (Italia), din 11 aprilie 2006, Redactia, titlu: Politia italiana l-a arestat pe boss-ul Bernardo Provenzano; similar a informat postul de televiziune "BBC World" si editia electronica a cotidianului "The Times" din aceeasi zi.

Vezi pe larg "Liberatea", 13 aprilie 2006.

Campeanu, Cristian, Operatiunea "Gotha"impotriva "nobilimii" mafiote, in "Adevarul", 20 iunie 2006.

Ibidem.

Ibidem

Nicola Tranfaglia, Mafia, politica e affari, Laterza, Roma-Bari, 1992.

Vezi Cehia extradeaza un mafiot in Italia, in "Pravo" (cotidian din Cehia) din 22 iunie 2006.

Agentia de stiri: "Ceske Noviny" (Cehia) format electronic din 13 august 2005, Redactia, titlu: Mafia italiana isi extinde interesele in noile state UE.

"La Repubblica" (Italia), din 31 ianuarie 2005.

Editia elecronica a cotidianului "Corriere della sera" (Italia) din 03 decembrie .2005, AGR titlu: Mafia: 37 de persoane au fost arestate in cadrul unei operatiuni la Messina.

Agentia de stiri "ANSA" (Italia) din 15 decembrie 2005, Redactia titlu: Mafia: au fost arestati 5 antreprenori.

Vezi Au fost arestate 32 de persoane acuzate de trafic cu droguri, in "Corriere della sera", din 26 septembrie 2006.

Editia electronica a cotidianului "Corriere della sera" (Italia) din 23 octombrie 2005, Redactia, titlu: In Italia a fost arestat un presupus boss al clanului mafiot Santapaola.

Vezi Operatiune antimafia in localitatea italiana Vibo Valentia, in "Corriere della sera", din 10 noiembrie 2006.

Vezi Capul mafiot Maurizio Di Gati a fost arestat, in "ANSA" (cotidian din Italia) din 27 noiembrie 2006.

Vezi Mafia: operatiune impotriva clanului Rinzivillo, in "La Repubblica", din 11 decembrie 2006.

Vezi pe larg Fostul vicepresedinte al regiunii siciliene a fost arestat pentru asociere de tip mafiot, in "Corriere della sera", din 4 aprilie 2007.

Rezultatele unui studiu pilot asupra 40 de grupuri criminale selectate din 16 tari, Programul global impotriva crimei organizate transnationale, Oficiul pentru Droguri si Infractiuni al ONU, New York, SUA, 2002.

Cartea Alba a Crimei Organizate si a Coruptiei, editata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), 1998, p. 53, apud Dr. Gheorghe Mocuta, op. cit., p.95-96.

Philip Willan, Fortele de politie vizeaza comertul cu bunuri contrafacute al Camorrei, in "Jane's Intelligence Review" din 10 martie 2005.

Preluare din editia electronica a cotidianul "La Repubblica" din 29 noiembrie 2005.

Preluare din editia electronica a cotidianul "El Mundo" (Spania) din 28 decembrie 2005.

Preluare de pe sait-ul Agentiei de stiri "ANSA" (Italia) din 29 decembrie 2005.

Preluare din editia electronica a cotidianul "Corriere della sera" (Italia) din 25 ianuarie 2006.

Vezi "Au fost retinuti sapte membri ai Camorrei italiene pentru trafic de cocaina", in "ABC" (cotidian din Spania) din 19 iulie 2006.

Vezi Camorra: in Napoli a fost ucis un recidivist, in "Corriere della sera ", din 30 iulie 2007.

Vezi: "Importanta actiune a politiei in Europa", in "Le Soir" (cotidian din Belgia) din 16 decembrie.2006, p.18.

Preluare din editia electronica a cotidianul "La Stampa" (Italia) din 27 februarie 2007.

David Southwell, Bani murdari, Editura Semne, Bucuresti 2004, p. 65.

"Ziua", 30 iulie 2007.

Ibidem.

Agentia de stiri "ANSA" (Italia) din 26 octombrie 2005, Redactia, titlu: N'drangheta: Garda Financiara a capturat sapte kilograme de explozibil si arme.

" La Repubblica" (Italia) din 28 octombrie 2005.

Agentia de stiri "ANSA" (Italia) din 13 decembrie 2005, titlu: Ndrangheta: clanuri si trafic de imigranti.

N'Drangheta: trafic de droguri si arme, in "Corrie della sera", din 10 februarie 2006.

Vezi Cinci persoane apropiate organizatiei N'drangheta au fost arestate, in "Corriere della sera ", din 8 februarie 2007.

Attilo Bolzoni, Alarma N'drangheta in Calabria - Cifra de afaceri a clanurilor depaseste PIB-ul regiunii, in "La Republica" (Costa Rica) din 12septembrie 2005.

Vezi pe larg Dr. Gheorghe Mocuta, op. cit.,p. 104-105.

Alexandrine Bouilhet, Europa, dezarmata in fata crimei organizate, in "Le Figaro", din 3 iunie 2006.

Vezi pe larg Irina Cristea, Mafia italiana vireaza spre estul Europei, in Jurnalul national", din 16 noiembrie 2006, p. 5.

Andreea Cascaval, Petru Zoltan , Infractorii romani, carausii mafiei, in " Jurnalul national", 11 mai 2007 p.11.

Gabi Golea, Carabinierii italieni zguduie imperiile gunoiului din Romania/ Atac la mafioti, in "Jurnalul national", p.6

"Jurnalul de Vrancea", din 22-28 iunie 2005, p. 4.

Agentia de stiri "Mediafax", joi 20 ianuarie 2005, Redactia, titlu: "Mafiot italian, capturat intr-un apartament din Constanta".

"Ziua", 30 iulie 2007.

Postul de televiziune "Antena 3" din 20 iulie 2007, ora: 15:00, crainic Mihaela Barzila, emisiunea: "Stiri".

Vezi Joao de Barros, Inchisorile din Brazilia, de la dezastrul social la Mafie, in "Le Monde" diplomadique, decembrie 2006, p. 14.

Vezi Maro Sava, La situation explosive des prisons du Brésil, Info Sud Genève, 17 iulie 2006; www.infosud.org. , Les prisons sont ocupée à 132% de leur capacité, El Pais, Madrid, 30 septembrie 2006, apud Joao de Barros, op. cit., p. 15.

Autoritate judiciara de control a disfunctiilor politienesti, un fel de ofiter de protectie departamentala si contrainformatii.

Vezi pe larg in "Ziua", 7 decembrie 2005, p.16.

Ibidem.

Postul de radio "Rominia actualitati", din 18 martie 2007, ora 16,00, Redactia, Emisiunea Stiri.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie


termeni
contact

adauga