Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
Dezvoltarea creativitatii prin exercitii lexicale


Dezvoltarea creativitatii prin exercitii lexicale


DEZVOLTAREA CREATIVITATII PRIN EXERCITII LEXICALE

Activitatile prin care se rezolva exercitii de vocabular stimuleaza independenta in gandire, libertatea de exprimare a elevilor si duc la marirea capacitatii de realizare a unui dialog pe diferite teme.

Din punct de vedere al continutului, exercitiile pot fi clasificate in: exercitii referitoare la sens si raporturile dintre sensuri; exercitii privind frecventa in circulatie si importanta in comunicare a cuvintelor.

Analiza lexicala creeaza premisa pentru intelegerea textului, imbogateste si nuanteaza vocabularul si este un prilej de dezvoltare a creativitatii elevilor.

Exercitiile de grupare cer recunoasterea si ordonarea dupa anumite criterii a unitarilor lexicale. Exercitiul obliga la comparatii si diferentieri, fixeaza, precizeaza si nuanteaza vocabularulExercitiul de motivare consta in: prezentarea unui text sau alcatuirea unui text in care se intalnesc cuvintele ce ne intereseaza; identificarea si motivarea prezentei lor in context; precizarea rolului, eventual a efectului realizat.

Exercitiul de diferentiere consta in recunoasterea, compararea trasaturilor distinctive a doua cuvinte ( expresii ) a caror asemanare poate provoca interferente reciproce. Exercitiul are in vedere mai ales omonimele, paronimele- referindu-ne la forma, apoi sinonomele si cuvintele sau expresiile cu sens figurat - referindu-ne la sens

In exercitiul de modificare elevul intervine in materialul dat, transformand faptele de limba, inlocuindu-le sau restaurandu-le sub forma lor corecta.

Se pot modifica: structura fonetica a unui cuvant prin adaugarea sau suprimarea unui segment ( prefix , sufix ), obtinandu-se astfel noi cuvinte, de exemplu:

scoala - scolar ; umbra - ?

gradina - ? ; iarba - ?

strugure - strugurel ; servet - ?

Structura unui enunt prin inlocuirea unui cuvant ( sau a unor cuvinte ) cu altele - sinonime , antonime - pentru a urmari fie efectul expresiv , fie precizarea sensului.

Pentru insusirea corecta a sensului cuvintelor se alcatuiesc enunturi cu cuvintele date. Prin astfel de exercitii se formeaza deprinderi de alcatuire corecta a propozitiilor, de imbinare a acestora in constructii inchegate, lucru care dezvolta la elevi exprimarea si gandirea creatoare .

Exercitiul de completare are ca obiect un material cu omisiuni marcate conventional . Pot fi omise:

►Secvente semnificative ( sufixe si prefixe ) ale cuvintelor: local . . . ,

festiv . . . , strain . . . , invit . . . , spumat , . . .rosit , . . . verzi, . . .galbenit , . . . namolit.

►Cuvintele dintr-un enunt.

Elevul completeaza enuntul cu termenul cerut de context :Vantul aduce cu el . . . de toamna ;Pe ogoare munca e . . . . . .

Exercitiul de exemplificare consta in concretizarea unei situatii lexicale date. Exemple:

►Sa se formeze perechi de cuvinte cu intelesuri opuse pentru seara, indemanatic, sus;

►Sa se formeze doua siruri de cuvinte formate cu segmentele in-,-iala.►Sa se afle expresii care sa cantina adjectivele : rosu , galben , verde, negru, alb, tanar , batlan si cuvantul ca ( model: rosu ca marul ).

►Sa se afle siruri de expresii in care sa intre cuvintele: cap, cui, cer.

►Sa se alcatuiasca propozitii din care sa reiasa cel putin doua intelesuri ale fiecaruia din cuvintele :

Prin realizarea acestor tipuri de exercitii este solicitata puterea de creatie a copilului si pe parcurs acesta si formeaza un stil propriu de exprimare . Elevii vor introduce in lucrarile personale , cuvinte si expresii al caror sens si l-au insusit prin diferite tipuri de exercitii.

Exercitiile de ortografie traditionale ( copierea si dictarea), de educare a auzului si pronuntiei, precum si cele de educare a perceptiei limbajului privesc cultivarea vocabularului sub aspectul corectitudinii (ortografie, ortoepie) si reprezinta o parte din contributia citit-scrisului la dezvoltarea creativitatii.

Exercitiul structural este un lant de operatii cu structuri. El se constituie dintr-o serie de operatii care se succed potrivit unui model dat. Operatia fundamentala poate fi o simpla repetitie, o substitutie sau o transformare. Repetitia are ca obiectiv consolidarea unei priceperi sau formarea unei deprinderi prin repetarea unei anumite operatii sau eliminarea din comportamentul lingvistic a unei priceperi sau deprinderi incorecte si contribuie la stimularea creativitatii.

Exemplu: Formati cuvinte cu interes contrar cuvintelor date, dupa model:

* incapator - neincapator (ascultator , atent , bun , citet , copt , sanatos);

* rabdare - nerabdare (atentie , cinste , dreptate , noroc , voie);

* comod - incomod (corect , egal , stabil , suficient).

Repetitia poate fi corectiva, de exemplu :

fereastra nu fereasta ;

. . . .. nu infioros,

. . . . nu multicolor.

Exercitiul de transformare urmareste modificarea structurii. Pornindu-se de la o structura data se ajunge la o structura noua potrivit unui model. Transformarea prin aditionare se realizeaza cu ajutorul unui element de transformare care provoaca intotdeauna acelasi tip de modificare in structura initiala.

Structura initiala e cuvantul-baza.Prin adaugarea unui prefix sau sufix ori prin aplicarea unui procedeu de compunere sau de formare analitica se pot obtine cuvinte noi.

Transformarea prin reducere consta in suprimarea unui element sau a mai multora. Structura initiala este un cuvant - baza caruia i se suprima sufixul si obtine un cuvant nou , de exemplu: Cuvinte - baza : a canta , a invita , a astampara , a tremura . Model : canta - cant ;

Transformarea prin generarea unei structuri noi . Structurile date dezvaluie unele mecanisme de imbogatire a vocabularului si de utilizare a lui in contexte figurate. Structurile initiale sunt cuvinte, in aparenta izolate, dar care pot fi combinate in cuvinte compuse sau in locutiuni, de exemplu: Cuvinte - baza : floare / soare , colt , coada / cal , cocos , rac , soricel , ochi / bou , sarpe , paun . Model : floare / soare = floarea - soarelui.

Exercitiile pentru dezvoltarea vocabularului elevilor apeleaza la imaginatia copiilor, mobilizeaza procesele intelectuale si duc la cresterea capacitatii de participare emotionala la propria actiune de creatie.

Exercitiile duc la dezvoltarea proceselor intelectuale superioare celor de tip reproductiv, in mod deosebit a proceselor memorial-logice, a imaginatiei si a gandirii creatoare

Bibliografie

Beldescu, G, Ortografia in scoal , Bucuresti, E. D. P., 1973 ;Cojocariu, Venera, Teoria si Metodologia Instruirii, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica, 2004

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie


termeni
contact

adauga