Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sociologie


Index » educatie » » psihologie » Sociologie
» Atentatele sinucigase de la metroul din Moscova


Atentatele sinucigase de la metroul din Moscova
Atentatele sinucigase de la metroul din Moscova

1 Introducere

Una dintre cele mai pregnante probleme ale politicii internationale din prezent este terorismul international. Acesta nu este insa un fenomen de data recenta. El exista de secole . Cu toate aceste, de-a lungul istoriei nu a avut un impact major, atacurile teroriste din trecut afectand un numar limitat de oameni. Acest aspect nu mai este valabil in prezent, atentatele din 11 septembrie 2001 ce au facut aproximativ 5000 de victime fiind un exemplu in acest sens. De asemenea, progresele realizate in tehnologie au facut ca pericolul reprezetat de terorism sa creasca. Teama ca o organizatie terorista sa achizitioneze arme de distrugere in masa este reala, iar pierderile de vieti omenesti si materiale ar fi inestimabile. Deja organizatii teroriste precum Al Quaeda si Aum Shinrikyo si-au manifestat dorinta de a achizitiona arme de distrugere in masa . Dintre acestea, numai prima mai reprezinta o amenintare, liderul celei din urma, responsabila pentru atacul cu gaz sarin de la metroul din Tokyo, fiind arestat dupa atac, punand capat astfel organizatiei.
La fel ca Statele Unite si Rusia a avut parte de atentate teroriste pe teritoriul sau. Aceste atentate au fost asociate cu insurgentii din Caucazul de Nord, in special cu insurgentii ceceni. In afara de atacuri cu bomba si uciderea de militari rusi, acestia au comis in mai multe randuri si atentate sinucigase. Un aspect ce trebuie luat in considerare cand trasam o paralela intre atentatele ce au loc pe teritoriul Rusiei si cele ce au loc pe teritoriul SUA este acela ca militantii din Caucazul de Nord, spre deosebire de organizatiile teroriste ce comit atentate in SUA nu au legaturi la fel de stranse cu promotorii jihadului global. In al doilea rand, atentatele sinucigase ce sunt comise pe teritoriul Rusiei sunt comise de obicei de catre femei.

1.2 Istoric

Tactica comiterii de atentate sinucigase a fost preluata tarziu de catre militantii ceceni in timpul primului razboi din Ceceinia (1994 – 1996), iar o data introdusa a fost rapid adoptata de femeile cecene . Primul astfel de atentat de pe teritoriul Rusiei, 7 iunie 2000, a fost comis de catre o femeie ce a detonat centura cu explozibili in timp ce conducea un camion prin portile unei baze militare. Urmatorul atentat semnificativ a fost comis la 9 aprilie 2001 de catre o femeie cecena si a ucis un comandant militar . In octombrie 2002 din cei 41 de teroristi ce au luat ostatici la teatrul din Moscova, 19 au fost femei imbracate complet in negru ce purtau centuri cu explozibili. In total, pana la 24 august 2009, au fost comise 12 atentate sinucigase de catre femeile cecene .

Militantele din Caucazul de nord ce comit atentate sinucigase, cunoscute sub numele de Vaduvele Negre nu au fost primele femei ce au ales sa comita atentate kamikaze, prima ce a ales aceasta cale a fost o tanara palestiniana de 16 ani ce a condus un camion intr-un convoi al armatei israeliene in 1985. Un alt exemplu de atentat sinucigas in care atentatorul a fost o femeie este uciderea primului ministru al Indiei, Rajiv Ghandi, in 1991 de catre o membra a grupului Pasarile Paradisului, grupare asociata cu Tigrii Tamil din Sri Lanka [6].

Motivele pentru care aceste femei recurg la asemenea metode sunt foarte variate, cele mai des invocate in explicarea comiterii lor sunt experientele traumatizante pe care aceste femei le sufera. Spre exemplu, uciderea unui barbat din familia lor, sotul, de catre militarii rusi o poate determina pe sotia acestuia sa comita un atentat sinucigas. In 2003 o cecena de 22 de ani al carei sot a fost ucis, a lasat o geanta cu explozibili intr-o cafenea din Mosova. Conform avocatei sale, femeia nu era un fanatic religios, ci era doar 'emotionally distressed' [7].

2 Atentatele din 29 martie 2010

Atentatele sinucigase de la metroul din Moscova din 29 martie 2010 nu au fost primele si nu vor fi nici ultimele atentate de acest fel comise pe teritoriul Rusiei. Autoritatile ruse au declarat ca atentatele au fost duse la indeplinire de catre doua femei si ca sunt in cautara a doua presupuse complice . Deflagratiile au avut loc in locuri publice cu scopul de a produce numarul maxim de victime in randul civililor. Aceste atacuri pot fi puse in legatura cu rezistenta armata din Caucazul de nord. In primul rand, prima deflagratie s-a produs in statia de metrou Lubyanka, statie ce se afla sub sediul Serviciului Federal de Securitate (FSB) . In al doilea rand, unii analisti banuiesc ca a doua explozie, ce s-a produs la statia de metrou Park Kultury, avea de fapt ca tinta reala statia Oktyabrskaya, statie ce se afla vizavi de sediul Ministerului de Interne rus . Astfel opinia pulica ar fi sesizat faptul ca au fost comise de catre militantii din Caucazul de Nord.

Atentatele au fost revendicate de catre liderul separatist cecen Doku Umarov . Acesta, conform New York Times 's-a reinventat ca un promotor al jihadului global' si incearca sa se aseze in fruntea insurgentei din Caucazul de Nord Pana acum, insurgentii din Caucazul de Nord nu au mai avut o figura centrala in jurul careia sa se ralieze. Doku Umarov pare dispus sa adopte aceasta pozitie lasata vacanta in urma uciderii lui Aslan Maskhadov si a lui Abul-Khalim Sadulaev in martie 2005, respectiv iunie 2006, ambii presedinti ai republicii separatiste cecene . Luptator de guerrila influent, aceta s-a bazat, pana la revendicarea atentatelor de la metroul din Moscova, pe protejati ai sai mai tineri si mai carismatici in transmiterea mesajelor sale catre public . Umarov a declarat ca atentatele au fost acte de razbunare pentru uciderea unor civili ceceni in cursul operatiunilor militare din apropierea granitei dintre Cecenia si Ingusetia. Acesta amenintase deja la 19 februarie 2010 cu atacuri pe teritoriul Rusiei, in afara zonei Caucazului. De asemenea, in declaratia prin care revendica atentatele de la metrou el ameninta ca inca un atentat similatr va avea loc in curand . Unii analisti sugereaza ca scopul acestor atentate a fost de a atrage atentia asupra lui Doku Umarov, acesta avand in realitate foarte putina influenta in randul insurgentilor din Caucaz, in ciuda faptului ca in 2007 s-a autoproclamat emir al Emiratului Caucazului .

3 Atentatoarele

Prima dintre cele doua atentatoare care a fost idetificata a fost Dzhanet Abdullayeva, o tanara de 17 ani din Daghestan . Dupa identificarea sa s-a stabilit ca a fost vaduva unui militant musulman din republicile din sudul Rusiei. Acesta a fost numit printre comandantii lui Doku Umarov in primavara lui 2009, iar la 31 decembrie 2009 acesta a fost ucis de catre fortele federale de securitate .

Aparent, Dzhanet Abdullayeva l-a cunoscut pe viitorul sau sot prin intermediul internetului. Acest lucru se intampla tot mai des, femei tinere incepand relatii cu barbati mai in varsta. Acestia le conving sa accepte fundamentalismul islamic si profitand de naivitatea, sau de impulsurile romantice ale acestora, le conving sa isi paraseasca familiile sau sa comita atentate sinucigase . Daca o femeie patrunde in randul militantilor, sansele ca aceasta sa ii paraseasca sunt foarte mici. Daca sotul ei moare si sotia lui nu comite un atentat sinucigas, atunci aceasta se va recasatori, o data, sau chiar si a doua oara daca si urmatorul sau sot moare, cu un alt militant .

Cea de-a doua atentatoare a fost identificata ulterior ca fiind Maryam Sharipova, o profesoara de 28 de ani ce profesa intr-un sat din Daghestan . La fel ca prima atentatoare, si aceasta era casatorita cu un lider extremist, Magomedali Vagabov. Dar, spre deosebire de prima, sotul acesteia este, aparent, inca in viata .

Militantilor islamisti nu le este greu sa recruteze femei in randurile lor deoarece in regiune, numarul femeilor il depaseste pe cel al barbatilor. De asemenea, trebuie notat ca ideile religioase pe care militantii islamisti din sudul Rusiei le propaga sunt foarte atragatoare deoarece ofera o alternativa lumii in care se traieste . In persoanele tinere, precum cele doua atentatoare, aceste idei gasesc teren fertil.

In comiterea atentatelor, Dzhanet Abdullayeva si Maryam Sharipova au avut ajutorul a cel putin doi complici . Cele doua, impreuna cu unul dintre acestia au plecat din Daghestan spre Moscova cu un autobuz. La Moscova, acestia s-au intalnit intr-un apartament identificat de autoritati ca fiind locul in care au asamblat centurile cu explozibili. In ziua atentatului, cele doua femei s-au intalnit cu doi complici in alta statie de metrou, unde au primit centurile cu explozibili, fiecare dintre ele plecand insotita de catre unul din cei doi. Conform autoritatilor, acestia sunt cei ce au detonat incarcatura exploziva . Faptul ca au avut parte de complici care sa detina un detonator la distanta este un lucru foarte des intalnit, atentatorii sinucigasi din Orientul Mijlociu avand aproape in fiecare caz un complice care sa le detoneze centura cu explozibil in cazul in care acesta da inapoi, sau nu mai poate sa o faca el insusi.

4 Posibile reactii ale populatiei – xenofobia

Desi sunt cetateni rusi, ceceni, precum si membrii celorlate populatii din Caucazul de Nord, sunt considerati straini de catre rusi . Adesea sunt considerati imigranti din republicile din Asia Centrala. Acestia au nu doar infatisarea diferita (ten inchis, par si ochi negri), traditiile, limba si religia din zona Caucazului sunt diferite fata de restul tarii.

Dupa atentatlele din 29 martie 2010 au existat mai multe atacuri asupra persoanelor din Caucaz. Acestea sunt acte de razbunare ale populatiei pentru atentatele de la metrou. Desi, ele nu sunt un fapt iesit din comun in Rusia .Trebuie notat ca femeile sunt cel mai des asociate cu teroristii, deoarece majoritatea atentatelor au fost comise de catre femei deci, cele mai multe reactii xenofobe vor fi si sunt indreptate impotriva lor.

Chiar si inaintea atentatelor, caucazienii, in special cecenii, aveau dificultati de acest gen. Ei erau stigmatizati si priviti cu suspiciune datorita infatisarii lor si asociati cu militantii. Chiar daca nu au un aspect ce ii scoate in evidenta ei poarta acest stigmat in actele de identitate ce specifica locul nasterii. Identificarea lor ca „ceceni” poate duce la refuzul acordarii unei locuinte, a unei slujbe, sau a asistentei medicale . Toate acestea, au loc din cauza fricii populatiei, frica de un nou atentat.

5 Concluzii

Atentatele de la metroul din Moscova, au fost cele mai recente dint-un lung sir de atentate comise impotriva Rusiei de catre militantii din statele din sudul Rusiei (Nordul Caucazului). Desi majoritatea atacurilor au loc in republicile din Caucaz, acesta, precum altele inaintea sa, a aratat ca orasele din centrul Rusiei nu sunt scutite de violentele regiunii. Acestea, cum am afirmat mai sus, nu vor fi ultimele, Doku Umarov, liderul militantilor separatisti din Caucaz care a revendicat atacul, amenintand cu comiterea unor noi atentate.

Faptul ca atentatorii in acest caz au fost femei confirma faptul ca femeile sunt cele mai dispuse sa comita astfel de atacuri. Una dintre cauzele pentru care ele comit atentate sinucigase este ca sunt manipulate de catre lideri islamisti, dar si seduse de mesajele islamului radical.

Urmeaza sa fie vazut daca politica liderilor rusi va urma aceeasi linie pe care a avut-o si in cazul altor ateacuri: inasprirea controlului asupra guvernului . De asemenea, atacurile pot stopa politica presedintelui rus Dimitri Medvedev de a liberaliza guvernul si de a se adresa radacinii problemei terorismului si a insurgentilor. Acesta nu a reusit insa sa realizeze schimbari majore datorita interventiilor premierului Vladimir Putin . Insa, este o constanta a istoriei ca atunci cand un regim incearca sa se liberalizeze pentru a opri miscarile de protest violente, acestea incearca sa puna capat incercari a conducerii de teama sa nu piarda aderenti, sau sa fie denigrate in ochii publicului lor tinta.Walter Laqueur, The New Terrorism, Oxford University Press, New York, 1999, pag. 3

Cristopher C Harmon, Terrorism Today, pag 111

Ibidem.

Mairbek Vatchagaev – Eurasia Daily Monitor anul VII, numarul 66, “Suicide Attacks in Moscoware Part of an Upsurge in Attacks by North Caucasus Militants”Ibidem

Andrew A. Kramer – The New York Times, 29.03.2010, “Russia’s Fear of Female Bombers is Revived”Andrew A. Kramer (accesat in data de 1 aprilie 2010)

Ibidem

Ibidem

Mairbek Vatchagaev, op. cit.

Ibidem.

Ellen Barry – The New York Times, 31.03.2010, „Chechen Rebel Says He Planned Attacks”Ellen Barry (accesat in data de 2 aprilie 2010)

Ibidem

Mairbek Vatchagaev, op. cit.

Ellen Barry – The New York Times, 31.03.2010, „Chechen Rebel Says He Planned Attacks” (accesat in data de 2 aprilie 2010)

Mairbek Vatchagaev, op. cit.

Ellen Barry – The New York Times, 31.03.2010, „Chechen Rebel Says He Planned Attacks” (accesat in data de 2 aprilie 2010)

Clifford J. Levy si Ellen Barry – The New York Times, 02.04.2010, Russia Says Suicide Bomber Was Militant’s Widow” (accesat in data de 2 aprilie 2010)

Ibidem

Ibidem, apud. Ragimat Adamova

Ibidem, apud. Ragimat Adamova

Clifford J. Levy – The New York Times, 06.04.2010, ,,Second Bomber in Moscow Attacks Is Identified” (accesat in data de 7 aprilie 2010)

Ibidem

Clifford J. Levy si Ellen Barry – The New York Times, 02.04.2010, Russia Says Suicide Bomber Was Militant’s Widow” (accesat in data de 2 aprilie 2010), apud. Zaur Gaziyev

Ibidem

Ibidem

Michael Schwirtz - The New York Times, 05.04.2010, ,,After Attacksin Russia, Fears of Xenophobia”, (accesat in data de 7 aprilie 2010)

Ibidem

Ibidem

Clifford J. Levy, The New York Times, 29.03.2010 ,,Moscow Attack a Test for Putin and His Record Against Terror”, (accesat in data de 2 aprilie)

Ibidem
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Sociologie


Sociologie