Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit



Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Psihologia varstelor – TESTE GRILA
Trimite pe WhatsApp


Psihologia varstelor – TESTE GRILA




Psihologia varstelor – TESTE GRILA


TRUE/FALSE


1. Stadiul operator marcheaza preponderenta aspectului operativ al gandirii asupra aspectului figurativ, decentrarea gandirii copilului permitand coordonarea reversibila a actiunii interiorizate si constituirea sistemelor operatorii de transformari cu invariant.


ANS:    T


2. In ultimele decenii se remarca aproape in toate tarile un fenomen al amplificarii vitezei de crestere si diferentiere somatica a copiilor, paralel cu o dezvoltare psihica precoce. Indicii cresterii somatice, ca si ai maturizarii sexuale, cunosc un devans semnificativ in raport cu perioade situate cu cateva decenii in urma.





ANS:    T


3. Comportamentul deviant si delincvent sunt comportamente pentru care minorul poate raspunde penal.


ANS:    F


4. Un moment esential al construirii identitatii este acela in care copilul vorbeste despre sine folosind pronumele personal “eu“.


ANS:    T


MULTIPLE CHOICE


1. J.Piaget descrie functionarea inteligentei prin urmatorii termeni preluati din biologie:

a) asimilare

b) acomodare

c) adaptare

d) crestere

e) dezvoltare


1.

a+b

2.

a+b+c

3.

a+b+c+d+e



ANS:    2


2. Piaget prezinta dezvoltarea din perspectiva stadialitatii genetice. Stadiul in aceasta perspectiva presupune :

a) ordinea diferitelor achizitii este neschimbata;

b) exista o structura proprie a stadiului si nu doar o juxtapunere de proprietati ;

c) aceasta structura reconverteste achizitiile anterioare care nu dispar ci se manifesta in alta forma (in situatii regresive pot reaparea ) ;

d) fiecare stadiu contine un moment de pregatire si unul de stabilitate ;

e) fiecare stadiu contine germenii trecerii la urmatorul ;

f) atat stadialitatea genetica cat si cea dinamica sunt subdivizate in substadii (abordarea pe varste).


1.

a+b

2.

a+b+c+d

3.

a+b+c+d+e



ANS:    3


3. Care sunt etapele dezvoltarii atasamentului conform teoriei lui J. Bowlby?


a) preatasamentul

b) atasamentul de actiune

c) atasamantul delimitat

d) formarea de relatii reciproce


1.

a+b

2.

a+c+d

3.

b+d

4.

a+b+c+d



ANS:    4


4. Imitatia amanata este:


A. o prefigurare a reprezentarii fara ca aceasta sa fie prezenta in gandire;

B. proces care incepe in abseta modelului si prefigureaza reprezentarea propriu-zisa:


1.

a+b

2.

b



ANS:    1


5. Conceptul folosit in teoria lui J. Piaget pentru a descrie o stare prin care prorpiile placeri si dorinte ale copilului sunt suverane si lipsa intelegerii faprului ca ceilalti traiesc sentimente diferite si gandesc diferit, dificultatea de a corela punctul sau de vedere cu al altora este cel de:

a) egocentrism

b) imagine mintala

c) evocare verbala


1.

a

2.

a+b

3.

a+b+c



ANS:    1


6. Egocentrismul gandirii copilului poate fi in perioada de pana la 6/7 ani:


a) logic

b) ontologic

c) patologic


1.

a+b

2.

b

3.

b+c



ANS:    1


7. Egocentrismul copilului se manifesta prin:


a) artificialismul gandirii

b) sincretismul gandirii

c) realism

d) animism


1.

a+c

2.

a+c+d

3.

a+b+c+d

4.

c+d



ANS:    3


8. Operatiile logico-matematice care devin posibile in urma achizitiei reversibilitatii sunt :


a) clasificarea

b) serierea

c) conceptualizarea numarului


1.

a+b

2.

b

3.

a+b+c



ANS:    3


9. Pentru insusirea limbii romane metoda de invatare a scris-cititului trebuie sa fie:


a) analitica

b) sintetica

c) fonetica


1.

a

2.

a+b

3.

a+b+c



ANS:    3


10. Dezvoltarea gandirii copilului de la 6 la 12 ani este caracterizata printre altele de:


a) decentrare socio-afectiva

b) decentrare intelectuala


1.

a+b

2.

b



ANS:    1


11. Tipurile de conduita caracteristice perioadei adolescentei descrise de J.Rousselet sunt:


a) conduita suportului

b) coduita revoltei

c) conduita inchiderii in sine

d) conduita exaltarii

e) conduita afirmarii


1.

a+b+d+e

2.

b+c

3.

b+c+d+e

4.

d+e

5.

e



ANS:    3


12. Etapele socializarii in perioada adolescentei dupa G.Lefrancois sunt:


a) etapa dependentei

b) etapa conflictului

c) etapa relativei independente

d) etapa maturizarii afectiv –emotionale


1.

a

2.

a+b+c

3.

b+c+d

4.

d



ANS:    2


13. Imaginea de sine este structurata de:


a) imaginea eului fizic

b) intarirea pozitiva a comportamentului

c) imaginea eului psihic si psihosocial


1.

a+b

2.

a+c

3.

b+c



ANS:    2


14. Perioada adulta dominata de tinerete dupa R. W. White este caracterizata de urmatoarele directii de dezvoltare:


a) stabilirea identitatii eului

b) independenta relatiilor personale

c) cresterea intereselor/preocuparilor

d) umanizarea valorilor


1.

a

2.

a+b+d

3.

a+b+c+d

4.

c+d



ANS:    3


15. Operatiile postformale includ urmatoarele tipuri de rationamente:


a) gandirea pozitiva

b) gandirea relativista

c) gandirea dualista

d) gandirea sistematica


1.

a

2.

a+b+d

3.

b+c+d

4.

d



ANS:    3


16. Criteriile de maturitate ale personalitatii dupa Allport sunt:


a) extensiunea simtului eului

b) raportarea calda a eului la ceilalti

c) securitatea emotionala

d) perceptia realista

e) obiectivarea eului

f) filosofia unificatoare a vietii


1.

a+b+c

2.

b+d+e

3.

a+d+e+f

4.

a+b+c+d+e+f



ANS:    4


17. Mecanismele de aparare sanatoase caracteristice adultului, propuse de G.E. Vaillant sunt:


a) altruismul

b) sublimarea

c) umorul

d) reprimarea

e) rationalizarea


1.

a

2.

a+c+d

3.

c+e

4.

a+b+c+d

5.

e



ANS:    4


18. Nevoile pentru dezvoltarea intelectuala corespunzatoare a copilului sunt:


a)   Crearea de  facilitati educationale, adaptate nevoilor copilului

b)   Stimularea dezvoltarii intelectuale se incepe in perioada de sugar si se face, de regula, de catre parinti, in special de catre mama


1.

a

2.

a+b

3.

b



ANS:    2


19. La sfarsitul primului an de viata dezvoltarea inteligentei conform teoriei lui Piaget parcurge substadiile 5 si 6 ale dezvolttarii senzorio-motorii iar acestea cuprind:

a)   Conduita sforii

b)         Conduita suportului

c)         Reactiile circulare tertiare

d)         Conduita bastonului


1.

a+b+c+d

2.

a+b+d

3.

a+b+c

4.

b+c+d



ANS:    1


20. Conform teoriei lui Piaget,  notiunea de obiect

a) este innascuta

b) se formeaza


1.

a+b

2.

b

3.

a



ANS:    2


21. H. Wallon arata ca perioada 1 - 3 ani este definitorie pentru dezvoltarea personalitatii . Cele doua stadii descrise de Wallon sunt :


a) centripeta

b) egocentrica

c) centriufuga



1.

a+b+c

2.

b+c

3.

a+c



ANS:    3


22. In teoria piagetiana a dezvoltarii egocentrismul ontologic se manifesta prin urmatoarele caracteristici ale gandirii:


a) animismul

b) artificialism

c) realismul


1.

a+b

2.

b+c

3.

a+b+c



ANS:    3


23. Care este perioada cand au loc urmatoarele transformari: se face trecerea de la emotii la sentimente ca stari afective stabile si generalizate ;se contureaza mai clar unele sentimente morale (rusinea, multumirea, prietenia si dragostea) iar conduita negativista intra intr-un proces de involutie si devine evidenta adancirea si nuantarea trairilor afective.


a) prescolaritate

b) anteprescolaritate

c) scolaritate mare


1.

a

2.

b

3.

a+b+c



ANS:    1


24. Cercetatorii subliniaza faptul ca dezvoltarea adultului se situeaza pe un nou nivel care a primit diferite denumiri:

a)   postformal

b)         multiliniar

c pragmatic

d)         metacognitiv

e)         stadiul dialectic

f)          empatic


1.

a+b+c+d+e+f

2.

b+c+d+e

3.

b+c+e

4.

a+b+c+d+e



ANS:    4


25. Invatarea transformativa prin reflectie critica implica:


a)   a fi mai reflexiv si mai critic

b)         a fi mai deschis la perspectiva celorlalti

c)         a fi mai putin defensiv

d)         a fi mai deschis la ideile noi


1.

b+c+d

2.

a+b+c

3.

a+b+c+d



ANS:    3


26. Invatarea are noi functii in perioada adulta, asa cum afirma

Bogdan Suchodolscki si anume:


a) necesitate sociala

b) mijloc de invingere a alienarii

c) mijloc de comunicare


1.

a+b+c

2.

b+c

3.

a+b



ANS:    3


27. Dezvoltarea miscarilor poate fi apreciata pe cateva mari directii:


a)   suplete,

b)         echilibru

c)         calitatea miscarilor


1.

a+b

2.

a+b+c

3.

a+c



ANS:    2


28. Adaptarea copilului la real si traducerea realului prin perceptii si reprezentari a fost urmarita in evolutia desenului copiilor de la 2 la 8/10 ani, clasic pentru acest tip de studiu fiind G.H. Luquet (1927). Care sunt stadiile pe care el le descrie:


a)   stadiul mazgalelii

b)         stadiul realismului fortuit,

c)         stadiului realismului nereusit

d)         stadiul realismului intelectual

e)         stadiul realismului vizual

f)          stadiul realismului izbutit


1.

a+b+c+f

2.

a+b+d+f

3.

b+c+d+e

4.

a+b+c+d+e



ANS:    4


29. De la 7/8 la 10 /11 ani gandirea copilului trece in :


a) stadiul operatiilor concrete

b) stadiul preoperator

c) stadiul operatiilor formale


1.

a+b+c

2.

b+c

3.

a



ANS:    3


30. Formarea abilitatilor de scris- citit sunt parcurse in scoala etape:


a) preabecedara

b) abecedara

c) postabecedara


1.

a+b

2.

a+c

3.

a+b+c



ANS:    3


31. Identitatea de sine in perioada adolescentei se poate contura in trei maniere: pozitiva, negativa si incerta respectiv  - criza de identitate, criteriul fiind autoperceptia, felul in care se percep tinerii in raport cu:


a) societatea

b) mediul familial

c) grupul de prieteni


1.

a

2.

a+b+c

3.

b+c



ANS:    2


32. Imaginea de sine comporta urmatoarele dimensiuni :


a)   perceptia si aprecierea subiectului asupra sa la un anumit moment

b)         felul in care subiectul ar dori sa fie sau sa para ca este

c)         felul in care subiectul considera ca este apreciat de ceilalti


1.

a+b

2.

b+c

3.

a+b+c

4.

b



ANS:    3


33. Analiza mediului scolar arata ca principalele dificultati intampinate de elevi in primul an de scoala pot fi clasificate astfel:


a)   dificultati afective

b)         dificultati cognitive

c)         dificultati de organizarea motivelor pentru atingerea unei actiuni

d)         dificultati de relationare cu adultii si grupul de copii de aceeasi varsta si de varste mai mari


1.

a+b+c

2.

a+c

3.

b+c+d

4.

a+b+c+d



ANS:    4


34. Dezvoltarea personalitatii copilului dupa H. Wallon in perioada 3 - 6 ani corespunde stadiului personalismului. In cursul acestei perioade se pot distinge mai multe subtadii :


a)   perioada de opozitie

b)         perioada de tranzitie

c)         perioada de gratie

d)         perioada de imitatie


1.

a+b+c+d

2.

a+b

3.

a+c+d



ANS:    3


35. Gandirea egocentrica este o gandire :

a) prelogica

b) intuitiva

c) preconceptuala

d) euristica


1.

a+b

2.

b+c

3.

a+b+c

4.

a



ANS:    3


36. Care este termenul prin care se exprima faptul ca dezvoltarea motricitatii este legata de celelalte progrese in dezvoltarea intelectuala si socioafectiva?

a) dezvoltare psihosociala

b) psihomotricitate


1.

a+b

2.

b






loading...




Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate