Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit



Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Psihologia muncii – TESTE GRILA
Trimite pe WhatsApp


Psihologia muncii – TESTE GRILA




Psihologia muncii – TESTE GRILA

TRUE/FALSE


1.

Continuumul motivational reprezinta acea intensitate a muncii care permite obtinerea unor performante inalte.


ANS:   F


2.

Optimul motivational se refera la faptul ca orice element al muncii (salariu, conditii de munca, relatii cu seful sau superiorii etc.) are capacitatea de a genera atat satisfactie, cat si insatisfactie in munca in functie de contextul organizational la care ne raportam.





ANS:   F


3.

Recrutarea interna reprezinta procesul de acomodare a noilor angajati cu conditiile specifice ale activitatii institutiei si locului de munca.


ANS:   F


4.

Selectia de personal este o activitate a managementului resurselor umane care are rolul de a cauta si de a identifica acei candidati care au caracteristicile psiho-fiziologice solicitate de posturile vacante ale institutiei, si de atragere a acestora in cadrul institutiei.


ANS:   F


5.

Recrutarea interna se refera la recrutarea candidatilor din interiorul institutiei fie prin afisarea postului liber urmat sustinerea concursului pe postul respectiv fie prin promovare sau transfer in cadrul institutiei.


ANS:   T


6.

Prin metodele informale de recrutare interna institutia angajeaza fosti salariati sau fosti studenti care au lucrat in regim de colaborare in institutia respectiva.


ANS:   F


7.

Surse de recrutare externa pot fi: agentiile de forta de munca (oficiile de forta de munca), centrele teritoriale de inregistrare a somerilor, targurile de locuri de munca, asociatiile profesionale, institutiile de invatamant.


ANS:   T


8.

Criteriile avute in vedere in procesul de recrutare externa sunt: competenta, vechimea in munca, si potentialul de dezvoltare al angajatilor.


ANS:   T


9.

Teoria ERG spre deosebire de teoria ierarhizarii trebuintelor a lui A. Maslow arata ca: 1)in acelasi timp asupra unui individ poate actiona mai mult de o necesitate; 2) nesatisfacerea unor trebuinte de la nivelurile superioare duce la cresterea dorintei de a satisface trebuintele de la un nivel inferior


ANS:   T


10.

Conform teoriei performantelor asteptate, atunci cand angajatii percep o anumita inechitate, ei pot alege una din urmatoarele posibilitati: modificarea efortului propriu; modificarea rezultatelor; distorsiunea perceptiei fata de sine; parasirea domeniului.


ANS:   F


MULTIPLE CHOICE


1.

Satisfactia muncii este influentata de:

a facilitatile economice si socio-profesionale

b caracterul rutinier/ variat al muncii

c relatiile la locul de munca muncii

d cadrul organizational in care se desfasoara munca

e caracteristicile fizice ale locului de munca

a.

a+b+c+d+e

b.

a+b+c

c.

b+c+d+e



ANS:   A


2.

Tipurile de trebuinte din teoria ierarhizarii trebuintelor a lui A.Maslow sunt:

a trebuintele de cooperare si afiliere

b trebuintele de stima si statut

c trebuintele de hrana, locuinta, imbracaminte

d trebuintele de autorealizare

e trebuintele de securitate


a.

a+b+c

b.

a+b+c+d+e

c.

d+e



ANS:   B


3.

Conform factorii de igiena (supravegherea, conditiile de munca, relatiile interpersonale, securitatea muncii, etc.) si factorii motivationali (realizarile personale, recunoasterea, munca insasi, posibilitatile de avansare, etc) determina atat satisfactie cat si insatisfactie in munca;

Alegeti dintre variantele de mai jos pe cea corecta:


1) Managementului stiintific

2) Teoriei X

3) Teoriei Y

4) Teoriei ierarhizarii nevoilor

5) Teoriei bifactoriale

6)Teoriei echitatii

7) Teoriei asteptarii

8) Teoriei reintaririi si consolidarii

a.

1+2

b.

3+4

c.

5

d.

6+7+8



ANS:   C


4.

Interviul de selectie este eficient in urmatoarele situatii:

a.

relevarea unor calitati ale candidatilor ca de exemplu: tinuta, limbaj, conduita nonverbala, motivatii, interese si aspiratii de viitor, pregatire si calificare profesionala, experienta

b.

relevarea cunostintele profesionale ale candidatului

c.

evidentierea profilului psihologic al candidatului (aptitudini, abilitati,  trasaturi de temperament si personalitate, etc.)



ANS:   A


5.

Recrutarea interna prezinta o serie de avantaje care se regasesc printre urmatoarele elemente:

a. permite identificarea si atragerea unui numar mai mare de candidati potentiali;

b poate constitui un bun factor de motivare a angajatilor in vederea viitoarei promovari;

c. incurajeaza un nou mod de gandire in cadrul organizatiilor;

d. punctele forte si punctele slabe ale candidatilor sunt cunoscute mult mai bine.

Precizati care din combinatiile de mai jos reflecta cel mai corect principalele avantaje ale recrutarii interne:

a.

a+b+c

b.

b+d

c.

a+b+c+d



ANS:   B


6. Care dintre elementele de mai jos reprezinta dezavantaje ale recrutarii interne:

a. costul recrutarii personalului este mult mai ridicat;

b. impiedica infuzia de “suflu proaspat” si nu favorizeaza promovarea unor

“ idei noi”;

c. la un ritm rapid de extindere a institutiei, posibilitatile de completare a posturilor din personalul existent, pot fi depasite;

d. nu este nevoie de o perioada de acomodare cu noul loc de munca;

e. se pot manifesta favoritisme, persoanele promovate mentinandu-si legaturile cu fostii colegii de munca;

Precizati care din combinatiile de mai jos reflecta cel mai corect principalele dezavantaje ale recrutarii interne:

a.

b+c+e

b.

a+b+c

c.

d+e



ANS:   A


7.

Conform munca este o parte importanta a vietii oamenilor, pot folosi autocontrolul in atingerea obiectivelor organizatiei, accepta bucurosi responsabilitati in functie de recompensele asociate acestora si pot da dovada de inventivitate si creativitate in munca.

1) Managementului stiintific

2) Teoriei X

3) Teoriei Y

4) Teoriei ierarhizarii nevoilor

5) Teoriei bifactoriale

6)Teoriei echitatii

7) Teoriei asteptarii

8) Teoriei reintaririi si consolidarii

a.

2

b.

3

c.

6

d.

8



ANS:   B


8.

…………………………se bazeaza pe urmatoarele postulate:

a. oamenii au o aversiune innascuta fata de munca si vor incerca sa o evite;

b. managerii trebuie sa-i dirijeze, sa-i controleze si sa-i constranga pe angajati pentru realizarea obiectivelor organizatiei;

c. angajatii trebuie condusi pentru ca evita responsabilitatile;

d. angajatii sunt preocupati in general de securitatea personala.

Alegeti dintre variantele urmatoare pe cea corecta:

1. teoria X

2.   managementul stiintific

3.         teoria ERG

4.         teoria Y

5.         teoria echitatii

6.         teoria consolidarii

a.

1

b.

3

c.

5



ANS:   A


9. Recrutarea externa prezinta o serie de avantaje care se regasesc printre elementele de mai jos:


a. recrutarea personalului este mult mai rapida si cu costuri mai mici;

b. permite identificarea si atragerea unui numar mai mare de candidati potentiali;

c. incurajeaza un nou mod de gandire in cadrul organizatiei;

d. creste motivarea personalului;

e. se realizeaza economii in costurile de pregatire pentru ca se angajeaza profesionisti competenti, bine pregatiti, din exterior

a.

a+b+c

b.

b+c+e

c.

a+b



ANS:   B


10. Care dintre elementele prezentate reprezinta dezavantaje ale recrutarii externe:


a. favorizeaza promovarea ideilor noi;

b. timpul necesar acomodarii, adaptarii si integrarii pe posturi a noilor angajati este mult mai mare, ceea ce atrage costuri suplimentare;

c. identificarea, atragerea si evaluarea candidatilor se realizeaza mult mai dificil;

d. nu implica elaborarea unor programe de pregatire profesionala intrucat se angajeaza profesionisti din exterior;

e. poate aparea respingerea noilor veniti de catre vechii angajati ceea ce creeaza dificultati de integrare, duce la scaderea motivatiei afectand  productivitatea muncii

a.

b+c+e

b.

a+b

c.

b+c+d



ANS:   A


11.

Care dintre urmatoarele metode sunt utilizate in recrutarea externa?

a. observatia

b. anunturile publicitare

c. analiza produselor activitatii

d. fisierul cu potentiali angajati

e. institutii specializate in recrutarea/selectia de personal/ consultanta in domeniul resurselor umane

f.metoda timpilor si a miscarilor

g.reteaua de cunostinte

h.internetul

i. studiul de caz

j.analiza postului

k. head-huntingul

a.

a+b+c+d+e

b.

b+d+e+g+h+k

c.

e+f+g+h+i+j



ANS:   B


12.

Etapele planului de recrutare sunt:

a. analiza prognozei cererii de resurse umane

b. organizarea posturilor si a oamenilor

c. testarea psihologica

d prognoza ofertei de resurse umane

e. organizarea interviului de selectie

f analiza evidentei posturilor devenite disponibile datorita demisiilor, concedierilor, pensionarilor, deceselor

g. acomodarea cu locul de munca

h. studiul posturilor

i. calculul nevoilor directe de recrutare

Alegeti din urmatoarele variante pe cea care corespunde cel mai bine enuntului de mai sus:

a.

a+b+d+f+h+i

b.

b+c+d+e+f

c.

g+h+i



ANS:   A


13.

Conform factorul care motiveaza oamenii in procesul muncii este salariul pe care acestia il primesc

1. Managementului stiintific

2. Teoriei X

3. Teoriei Y

4. Teoriei ierarhizarii nevoilor

5. Teoriei bifactoriale

6.Teoriei echitatii

7. Teoriei asteptarii

8. Teoriei reintaririi si consolidarii

a.

1+2+3

b.

2

c.

1



ANS:   C


14.

Conform indivizii sunt preocupati nu numai de nivelul recompenselor pe care le primesc in schimbul efortului propriu ci si de relatia dintre recompensele pe care le primesc ei si cele pe care le primesc ceilalti.


1. Managementului stiintific

2. Teoriei X

3. Teoriei Y

4. Teoriei ierarhizarii nevoilor

5. Teoriei bifactoriale

6.Teoriei echitatii

7. Teoriei asteptarii

8. Teoriei reintaririi si consolidarii

a.

1

b.

3

c.

5

d.

6



ANS:   D


15.

Etapele selectiei de personal sunt urmatoarele:

a. analiza scrisorii de intentie si a curriculumului vitae

b. adaptarea in munca

c. interviul de selectie

d. identificarea cu munca

e. testarea psihologica

f. recrutarea interna

g. probele de cunostinte profesionale

h. probele de lucru

i. integrarea la locul de munca

j. examinarile medicale

k asimilarea informatiilor si comportamentelor specifice muncii

l. verificarea referintelor

m. decizia finala

Alegeti din urmatoarele variante pe cea care corespunde cel mai bine enuntului de mai sus:

a.

a+b+c+d

b.

a+c+e+g+h+j+l+m

c.

h+i+j+k+l+m



ANS:   B


16.

Factorii care influenteaza procesul de integrare sunt:

a scopurile institutiei la care angajatul trebuie sa adere;

b coeziunea si coerenta grupului in care angajatul isi desfasoara activitatea;

c contractul dintre angajat si institutie si care stabileste un echilibru intre contributiile si realizarile cerute si recompensele financiare si nonfinanciare din partea institutiei;

d normele care definesc rolurile angajatului in institutie;

e raporturile de putere si de dependenta cu colegii si cu superiorii ierarhici

a.

a+d+e

b.

a+b+c+d+e

c.

b+c+d



ANS:   B


17.

Consolidarile in viziunea lui B.F Skinner sunt:

a. facilitatile

b. mutarile disciplinare

c. mentinerea unei echitati efort-compensatie

d. premieri pentru merite deosebite

e. concedierile

f. stingerile

g. consolidarile negative

h. cresterile salariale

i. sanctionarile

a.

a+b+d+e+f+g+h+i

b.

d+e+f+g+h

c.

f+g+h+i



ANS:   A


18. Tipurile de erori care pot aparea in timpul interviului de selectie sunt:

a. eroarea de similaritate

b. discriminarea in functie de varsta

c. eroarea de contrast

d. sublinierea elementelor negative

e. eroarea de tip halou

f. eroarea datorata primei impresii

g. discriminarea in functie de sex

a.

a+b+c+d+e+f+g

b.

b+c+d+e

c.

d+e+f+g



ANS:   A


19.

Stadiile procesului de integrare profesionala in viziunea lui O. Hoffman sunt:

a. adaptarea in munca

b. vizite in institutie, conduse de seful ierarhic, care ii va prezenta noului angajat activitatea acesteia, structura sa si mai ales departamentele cu care va colabora

c. asimilarea

d. identificarea cu institutia si colectivul

e. oferirea noului angajat a unei «mape de intampinare» care sa contina informatii referitoare la structura organizatorica a institutiei, facilitatile existente, programul de lucru, modalitatile de evaluare, regulamentele institutiei, date despre protectia muncii, prevenirea accidentelor, etc.

a.

a+c+d

b.

b+c+d

c.

c+d+e



ANS:   A


20.

Teoria celor trei necesitati a lui David McClelland are in vedere urmatoarele necesitati:

a. necesitatile de existenta

b. necesitatile de securitate

c. necesitatile de putere

d. necesitatile de afiliere

e. necesitatile de realizare

f. necesitatile de stima si statut

a.

c+d+e

b.

a+b+c

c.

d+e+f



ANS:   A


21.

.consta in compararea fiecarui candidat cu predecesorul sau/ predecesorii sai, neglijand comparatia cu standardul prestabilit al interviului.

Alegeti dintre variantele de mai jos pe cea corecta:

a.

eroarea de similaritate

b.

eroarea de contrast

c.

eroarea de tip halou

d.

eroarea datorata primei impresii



ANS:   B


22.

Conform oamenii fac o comparatie intre efortul pe care il depun (educatie, calificare, abilitati, experienta, timpul lucrat in organizatie, etc) si compensatia pe care o primesc (salariu, beneficii, recunoasteri, promovari).

Alegeti dintre variantele de mai jos pe cea corecta

a.

teoriei performantelor asteptate

b.

teoriei echitatii

c.

teoriei bifactoriale motivatie igiena

d.

teoriei consolidarii

e.

teoriei Y



ANS:   B


23.

..are la baza nevoia de a sti, de a cunoaste, curiozitatea si interesul intelectual fata de o anumita profesiune

a.

motivatia intrinseca

b.

motivatia cognitiva  

c.

motivatia pozitiva

d.

motivatia extrinseca

e.

motivatia afectiva



ANS:   B


24.

Sursa generatoare a ..se afla in trebuintele personale ale individului si este solidara cu activitatile lui, individul exercitand o munca in conformitate cu propriile aptitudini si abilitati.

a.

motivatiei intrinseci

b.

motivatiei cognitive  

c.

motivatiei negative

d.

motivatiei extrinseci

e.

motivatiei afective



ANS:   A


25.

In viziunea lui B.F.Skinnereste o forma de consolidare bazata pe ideea ca un anumit comportament va disparea daca va fi  ignorat.

a.

Sanctiunea

b.

Consolidarea pozitiva

c.

Extinctia

d.

Consolidarea negativa



ANS:   C


26.

..este determinata de interactiunea membrilor grupului de munca si se refera la faptul ca munca favorizeaza realizarea contactelor sociale precum si satisfacerea nevoilor de cooperare, afiliere, securitate, stima si statut social ale acestora

a.

Motivatia economica

b.

Motivatia profesionala

c.

Motivatia psihosociala



ANS:   C


27.

..sunt acele persoane care nu trec de procesul de selectie dar care in realitate demonstreaza ca sunt muncitori buni

a.

Indivizii falsi negativi

b.

Indivizii falsi pozitivi



ANS:   A


28.

In cadrul interviului de selectie………………………. se produce atunci cand o anumita caracteristica a interviului impresioneaza foarte puternic, punandu-si amprenta asupra evaluarii generale a candidatului.

a.

Eroarea de contrast

b.

Eroarea de tip halou

c.

Eroarea de similaritate



ANS:   B


29.

………………..este alegerea conform anumitor criterii a celui mai potrivit candidat pentru ocuparea unui post in cadrul unei institutii prin analiza obiectiva a concordantei dintre caracteristicile profesionale ale unui post si caracetristicile fizice, psihice si informationale pe care le prezinta solicitantii postului.

a.

selectia de personal

b.

recrutarea interna

c.

recrutarea externa



ANS:   A


30.

..explica motivarea in munca ca pe un proces complex in care indivizii analizeaza sansele pe care le au in obtinerea anumitor rezultate si masura in care aceste rezultate sunt atragatoare pentru ei.


a. Teoria Y

b. Teoria echitatii

c. Managementul stiintific

d. Teoria asteptarii

e. Teoria bifactoriala motivatie-igiena

f. Teoria ERG

a.

a

b.

b

c.

c

d.

d



ANS:   D


31.

In explicarea comportamentului uman ..utilizeaza un set redus de trebuinte si anume trebuinte legate de existenta, trebuinte legate de relatiile cu semenii si trebuinte de crestere.

a. Teoria X

b. Teoria echitatii

c. Teoria ERG

d. Teoria asteptarii

e. Teoria bifactoriala motivatie-igiena

f. Teoria celor trei necesitati

a.

f

b.

e

c.

c



ANS:   C


32.

..are la baza reactii de respingere si aversiune ale individului fata de consecinte neplacute care pot aparea la locul de munca (concediere, retrogradare, critica, teama de esec sau pierdere a prestigiului, etc.)

a.

motivatia extrinseca pozitiva

b.

motivatia extrinseca negativa



ANS:   B


33.

Una dintre teoriile de mai jos are in vedere trei aspecte importante:

1. grupul este structura de baza in institutie;

2. angajarea pe viata, polivalenta, cariera lenta, contureaza motivatia

individuala;

3. respectul oamenilor pentru munca si grup este masura propriului lor

respect.

Alegeti dintre variantele de mai jos pe cea corecta:


a.

teorie ERG

b.

teoria celor trei necesitati

c.

teoria Z

d.

teoria Y

e.

teoria performantelor asteptate



ANS:   C


34.

Una dintre teoriiile motivationale de mai jos porneste de la premisa ca motivatia pentru munca este determinata de patru tipuri de comparatii:

1.   comparatia cu o situatie anterioara in care s-a aflat individul in cadrul aceleiasi organizatii;

2.         comparatia cu o situatie anterioara in care s-a aflat individul in afara organizatiei;

3.         comparatia cu alta persoana sau grup de persoane din interiorul organizatiei;

4.         comparatia cu alta persoana sau grup de persoane din afara organizatiei.


Alegeti dintre variantele de mai jos pe cea corecta:

a.

teorie echitatii

b.

teoria celor trei necesitati

c.

teoria Z

d.

teoria bifactoriala motivatie-igiena

e.

teoria performantelor asteptate





loading...




Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate