Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
DISFAZIILE (AFAZIILE)


DISFAZIILE (AFAZIILE)


DISFAZIILE (AFAZIILE)

Afazia de tip expresiv (motorie, nonfluenta, Broca) consta in imposibilitatea de exprimare a cuvintelor. Abilitatea de a vorbi este in mod grav afectata. Vorbirea este laborioasa, incorecta, cu opinteli, initiata cu dificultate, dizartrica.

Ea se evidentiaza astfel :

- pacientul nu poate pronunta spontan nici un cuvint, sau numai citeva cuvinte, in propozitii scurte fara subiect, fara predicat (afazia sintactica).

- pacientul este parafazic, adica foloseste un cuvint in locul altuia, cu care se aseamana fonetic. Ex. Spune foc in loc de joc.

- pacientul pronunta cuvinte care nu exista, neologisme. Jargonafazia consta in cuvinte fara sens repetate cu variate intonatii.

- pacientul se intoxica prin cuvint (raspunde la o intrebare prin cuvintul potrivit, iar la intrebarile urmatoare raspunde cu acelasi cuvint).

- pacientul nu poate denumi un obiect aratat (afazia nominala sau anomia sau afazia amnestica sau foloseste perifraze pentru a denumi obiectul aratat).

- pacientul nu poate scrie cu stinga sau scrie litere izolate pe care nu le poate lega intr-un cuvintAfazia de tip receptiv (senzoriala, fluenta, Wernicke) consta in imposibilitatea de a intelege cuvintele spuse. Ea se caracterizeaza prin pierderea abilitatii de a intelege sensul cuvintelor; vorbirea este fluenta si spontana dar lipsita de coerenta si de sens.

Ea se evidentiaza astfel :

- cerem pacientului sa execute ordine simple : sa inchida ochii, sa deschida gura, sa scoata limba etc. si observam ca nu le poate executa sau se intoxica prin ordin.

- se pot da ordine mai complexe (duceti aratatorul drept la urechea stinga, etc.).

- se cere pacientului sa recunoasca un obiect dintr-o multime.

Afaziile se intilnesc in : leziuni neurologice ale emisferului major insotind hemiplegia dreapta (AVC, tumori, traumatisme cerebrale), demente.

Afazia mixta sau globala combina elemente ale afaziei de tip expresiv cu cele ale afaziei de tip receptiv.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate