Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
» Cauzele deficientelor fizice si psihomotorii


Cauzele deficientelor fizice si psihomotorii


Cauzele deficientelor fizice si psihomotorii

Cauzele deficientelor fizice si psihomotorii prezinta o mare varietate si pot sa afecteze in grade diferite organismul. Pot fi sistema­tizate dupa diferite criterii in mai multe categorii.

a. Astfel, dupa un prim criteriu, al originii cauzelor, acestea pot fi
impartite in interne si externe. Cauzele interne sunt determinate de
procesele de crestere si de dezvoltare, de natura functiilor somatice,
organice si psihice, iar cauzele externe sunt raportate la conditiile de
mediu, de viata si de educatie ale individului.b. In functie de caracterul direct/indirect exista cauze cu actiune
directa, care intereseaza elementele proprii ale deficientei, si cauze
indirecte, care produc o afectiune sau deficienta morfologica sau
functionala, putand afecta tot organismul (deficiente globale) sau

limitandu-se doar la anumite regiuni, segmente sau portiuni ale corpului (deficiente regionale sau locale).

c. Frecvent se utilizeaza si criteriul de impartire a cauzelor in predispozante, favorizante si determinante (declansatoare). Cauzele favorizante sau predispozante (care pot cauza deficiente fizice) sunt in legatura cu ereditatea. Descendentii prezinta, de regula, asemanari morfologice si functionale cu ascendentii si colateralii (fratii, surorile si rudele apropriate). Acest fenomen biologic este si mai evident atunci cand tipurile constitutionale ale inaintasilor sunt relativ identice si cand conditiile de mediu si de viata prezinta asemanari. Tot in aceasta grupa, a cauzelor predispozante, putem incadra si influentele nocive pe care le sufera organismul fatului in viata intrauterina. Debilitatea congenitala si imaturitatea, nasterea prematura si accidentele obstetricale pot constitui baza unor deficiente care se manifesta nu numai imediat dupa nastere, ci si mai tarziu, cu repercusiuni in viata ulterioara.

Favorizanti pentru producerea deficientelor fizice sunt socotiti si factorii care influenteaza in sens negativ starea de sanatate si functionarea normala a organelor, mai ales in perioadele de crestere si de dezvoltare activa a copilului. Astfel de cauze slabesc rezistenta organismului, scad capacitatea functionala a aparatului de sprijin si de miscare si diminueaza rolul reglator al sistemului central. Printre aceste cauze favorizante se numara: conditiile inadecvate de igiena si viata, lipsa de organizare a activitatii si lipsa repausului, regimul alimentar necorespunzator, nivelul scazut de aer si de lumina in locuinta, hrana insuficienta, imbracamintea incomoda, defectuos confectionata, dormitul in paturi prea moi (cu perne multe in care corpul se afunda si se curbeaza exagerat) sau tari si incomode (care nu faciliteaza odihna normala pentru copiii ce sunt in perioada de crestere), lipsa unei educatii rationale si un regim defectuos de viata, lipsa de supraveghere si de control din partea parintilor si a educatorilor, bolile cronice, convalescentele lungi, interven­tiile chirurgicale dificile, debilitatea fizica, tulburarile cronice (organice si psihice), anomaliile senzoriale (mai ales ale vazului si auzului).

Factorii determinanti (declansatori) sunt cei care prin aparitia si actiunea lor determina dezvoltarea deficientelor fizice si psihomotorii. Ei pot fi impartiti in:

a) factori care actioneaza in perioada intrauterina:

infectii ale mamei cu caracter cronic - sifilis, paludism, tubercu­loza, intoxicatii lente - cu alcool, medicamente, saruri radioactive, tulbu­rari endocrine si neuropsihice ale mamei, carente alimentare sau de vitamine, boli ale sangelui etc;

temperatura prea joasa sau prea ridicata a mediului, umiditatea excesiva, actiunea razelor X asupra mamei (implicit asupra farului), traumatismele fizice ale abdomenului gravidei, conditiile neadecvate, grele, stresante de viata si de munca ale mamei, varsta inaintata a parintilor (mai ales a mamei) etc.

b) factori care actioneaza in timpul travaliului:

eforturile excesive ale mamei;

durata crescuta a travaliului;

interventii traumatizante care sa determine congestii si hemoragii cu urmari grave pentru copil.

c) factori care actioneaza in perioada copilariei:

bolile si accidentele care produc anomalii morfologice si functionale (mai ales la nivelului aparatului locomotor);

atitudinea defectuoasa a corpului copilului (necorectata de parinte sau de educator) se poate permanentiza si determina deficiente ale coloanei vertebrale (cifoze, lordoze, scolioze);

tulburarile de metabolism, cele hormonale;

leziunile prin arsuri si prin degeraturi;

atrofiile musculare etc.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate