Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Psihologie


Index » educatie » Psihologie
Abordarile etologice cu privire la dezvoltare


Abordarile etologice cu privire la dezvoltare


Abordarile etologice cu privire la dezvoltare


Una din cele mai inversunate controverse ale psihologiei dezvoltarii se centreaza pe problema ereditate - mediu. Desi departe de a fi rezolvata, cele mai multe din teoriile psihologice tind sa accentueze importanta variabilelor de mediu. Acest lucru este adevarat chiar si in cazul lui Freud a carui teorie se bazeaza pe presupuneri fundamentale referitoare la tendintele mostenite (instincte).

Etologistii (oameni de stiinta care se ocupa de studiul comportamentului uman si non-uman in circumstante naturale) sugereaza ca pentru anumite comportamente, constante la animale, se gasesc paralelisme cu comportamentele umane. Mai recent, cateva cercetari chiar trateaza comportamentul animal-uman in paralel.Fenomenul de intiparire descrie tendinta bobocilor de gasca iesiti din gaoace (ca si cei de rata si gaina) de a se lua dupa primul obiect pe care il vad si care se misca pe durata unei "perioade critice" care apare imediat dupa ce ies din gaoace. Perioada se numeste critica deoarece reactia fata de acelasi obiect mobil (numit declansator) inainte sau dupa aceasta perioada nu mai are ca rezultat aparitia aceluiasi comportament suprimat.Asadar etologia are la origine studiul biologic al comportamentului animalelor iar parintele domeniului este considerat Lorenz K. (1903 - 1989) cu teoria sa asupra intiparirii ( imprinting) care corespunde unei invatari foarte rapide a unui comportament de catre un animal tanar in cursul unei perioade critice cand este predispus particular catre aceasta invatare care va orienta dezvoltarea sa ulterioara. La acestea s-au adaugat experimentele lui Harlow care au fundamentat elaborarea teoriei atasamentului social a puilor de animale sau a bebelusilor umani. Nevoia de contact social, de atasament fata de mama sa sau a unui semen apare aici desprinsa de satisfacerea nevoilor primare ( de exe. nevoia alimentara) si este considerata ca o caracteristica innascuta a speciei. Convergenta cercetarilor in etologie si in psihologia dezvoltarii catre 1960 a orientat metodele de studiu in psihologia copilului dand nastere la un curent care poate fi numit etologie umana in care Bowlby, psihiatru si psihanalist englez, este cel mai bun reprezentant ( Tourrette si Guidetti, 2002, pag. 10).


Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate