Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Statistica


Index » educatie » » matematica » Statistica
Introducere in statistica


Introducere in statistica
Introducere in statistica
Definitia statisticii

Una din definitiile care pot fi gasite in Dictionarul explicativ al limbii romane (DEX) pentru cuvantul statistica este evidenta numerica referitoare la diverse fenomene .

O alta definitie spune ca statistica este o ramura a matematicii al carui

obiect de studiu il reprezinta elaborarea unor metode de analiza a unor

fenomene de masa , indiferent de natura acestora.

Statistica se ocupa cu colectarea, prelucrarea si analiza datelor de observatie asupra unui proces sau fenomen, in vederea studierii acestuia. Statistica matematica stabileste fundamentele teoretice si stiintifice ale metodelor statistice, care, apoi sunt aplicate in diferite domenii.

In prezent, metodele statistice ocupa, practic, intregul spectru al stiintelor

contemporane.

Statistica opereaza cu reprezentari ale diferitelor aspecte ale realitatii si anume cu acelea care pot fi numarate, masurate sau cuantificate.

Statistica ofera mijloace si modele de cunoastere a realitatii, cai prin care se exploreaza necunoscutul si se fac previziuni.

Statistica se ocupa cu colectarea, prelucrarea si analizarea datelor de observatie asupra unui proces sau fenomen.

Statistica ofera mijloace si modele de cunoastere a realitatii, cai prin care

se exploreaza necunoscutul si se fac previziuni.

La prima vedere pare cel putin ciudata legatura intre statistica si sociologie. De a lungul timpului oamanii de stiinta au gasit aceasta legatura.

De ce este utilizata statistica in ecologie ?

Adeseori, in activitatea lor, ecologistii au nevoie de evaluarea diferitelor caracteristici privind diferite componente ale mediului, ceea ce se poate realiza cu ajutorul testelor statistice.

In orice studiu ecologic este importanta selectia. Cu ajutorul statisticii se fixeaza pragul de respingere si se constituie scorurile individuale pe baza carora se ia decizia de selectie.

In orice studiu ecologic, care devine subiect de cercetare, nu se pot trage concluzii fara utilizarea statisticii. De exemplu: exista o diferenta intre zonele defrisate si cele impadurite , exista o legatura intre gradul de poluare a unui rau si vietatile care traiesc in apa respectiva etc.

In orice studiu ecologic, specialistii utilizeaza statistica pentru a evalua eficienta unei noi metode, comparativ cu alta metoda sau pentru identificarea unor conditii care pot influenta flora, fauna, precipitatiile, ploile acide, fenomene meteo etc.

Cunoasterea metodelor statistice il ajuta pe ecologisti sa inteleaga studii existente si sa si argumenteze stiintific studiile efectuate.

Aplicarea statisticii in diferite domenii a condus la o varietate de forme aplicative: statistica economica, statistica ecologica, statistica sociologica, statistica medicala, statistica psihologica etc.

In natura si societate foarte multe cercetari se bazeaza pe concluzii

pornind de la unele colectii de date ce necesita o analiza de tip statistic.

In domeniul ecologiei, obiectivul fundamental al metodei stiintifice este intelegerea si explicarea fenomenelor si proceselor din mediul inconjurator.

Statistica are rolul de a descrie, de a face predictii si de a conferi

credibilitate datelor de observatie.

In multe situatii, intuitia poate deveni ipoteza, care trebuie verificata. Exemplu. Un specialist intueste ca modificarile genetice suferite de anumite specii se datoreaza poluarii. Daca doreste sa se probeze faptul ca

modificarile se datoreaza poluarii, va trebui sa initieze o cercetare. In

cazul in care rezultatele cercetarii vor confirma intuitia care a devenit ipoteza, atunci demersul specialistilor va fi orientat spre indepartarea cauzelor.

Utilizarea statisticii matematice este foarte importanta in dezvoltarea unor metode stiintifice adecvate de analiza si decizie asupra unor situatii despre care avem date obtinute fie prin observare, fie prin masurare.

Ideea de baza a statisticii este aceea a prelungirii extrapolarii) concluziilor trase din materialul investigat de obicei limitat) asupra colectivitatii generale din care a provenit materialul.

Analiza si decizia se bazeaza pe datele experimentale obtinute fie prin

observare, fie prin masurare.

Un fenomen de masa nu poate fi cunoscut, in ansamblul sau, cercetand fiecare element al acestuia. De obicei, se extrag un anumit numar de elemente pentru a fi cercetate, utilizand apoi metode adecvate de obtinere

a informatiilor necesare.

Partea extrasa dintr un intreg trebuie sa fie o copie micsorata a intregului, in sensul conservarii la un anumit nivel al proprietatilor de baza ale acestuia, cu anumite tolerante. Aceasta este inferenta statistica. Statistica desi este privita ca metoda de investigare a unor mari multimi de date este esentiala tocmai in acele situatii in care din multimea respectiva nu se pot obtine decat putine elemente observate.

Statistica opereaza cu esantioane extrase aleator din populatiile supuse investigarii, cu scopul de a modela comportarea unei anumite caracteristici a populatiei respective.

Orice studiu statistic are doua componente: obiectul si scopul.

Obiectul poate fi orice colectivitate, proces, fenomen etc. care poate

furniza informatii ce prezinta interes.

Scopul este determinat de interesul cunoasterii anumitor caracteristici ale colectivitatii, procesului, fenomenului studiat, a diferitelor sale componente, dezvoltari sau evolutii.

Exemple

. Pentru un rau, un studiu statistic are ca obiect prezenta unor substante poluante intr un interval de timp, iar scopul este acela de a pune in evidenta unele caracteristici ale acestora: numele substantei, concentratia, provenienta etc.

Frecvent se face sondarea opiniei publice privind diferite evenimente. Colectivitatea fiind foarte mare, se face poate afla opinia fiecarei persoane, motiv pentru care se alege o colectivitate mica, reprezentativa, care devine obiect de studiu in locul colectivitatii din care provine. Concluziile obtinute sunt apoi extrapolate asupra intregii colectivitati.Studiul comportamentului efectuat pe diferite grupe de vietuitoare evidentiaza faptul ca intre comportamentul lor si apartenenta la diferite specii sau mediului in care traiesc exista o anumita dependenta.

In raport de obiectul studiului statistic, se disting patru tipuri de statistici:

Statistici descriptive, al caror principal scop este descrierea caracteristicilor unei multimi de date.

In urma observarii unui fenomen, proces etc. care face obiectul unui

studiu, se obtine o multime de date. Rolul statisticii descriptive este de a colecta, grupa si sistematiza datele de observatie.

Exemplu Recensamantul presupune colectarea, gruparea si sistematizarea

unui volum foarte mare de date.

Statistici inferentiale, care pe baza studiului realizat pe o parte a unei colectivitati, prin extrapolare, conduce la concluzii pentru intreaga colectivitate.

Definitie Procedeul prin care se obtin date privind populatia totala pornind de la informatii incomplete se numeste inferenta.

Exemplu Frecvent se face sondarea opiniei publice privind diferite

evenimente. Colectivitatea fiind foarte mare, nu se poate afla opinia fiecarei persoane, motiv pentru care se alege o colectivitate mica, reprezentativa, care devine obiect de studiu in locul colectivitatii din care provine. Concluziile obtinute sunt apoi extrapolate asupra intregii colectivitati.

Sratistici corelationale, care stabilesc daca exista relatii intre doua multimi de observatii.

Exemplu Studiul comportamentului efectuat pe diferite specii evidentiaza faptul ca intre comportamentul lor si apartenenta la o anumita specie exista o anumita dependenta.

Statistici predictive, care pe baza unor metode si procedee specifice, utilizand informatiile disponibile privind o populatie, un proces, un fenomen etc. se fac previziuni asupra evolutiei viitoare.

Exemplu Se fac observatii asupra unui fenomen: determinare, manifestare, perspective. Pe baza rezultatelor obtinute se poate face predictii privind evolutia lui viitoare.

Intr-o cercetare statistica distingem trei etape:

culegerea si inregistrarea datelor cu privire la fenomenul respectiv;

prelucrarea datelor obtinute;

analiza si interpretarea rezultatelor obtinute in urma prelucrarii. Exemlu. Se face un referendum. Acesta presupune culegerea si inregistrarea datelor, prelucrarea lor, analiza si interpretarea rezultatelor.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Statistica


Statistica