Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Gramatica


Index » educatie » » literatura » Gramatica
Partile de propozitie


Partile de propozitie


Partile de propozitie

Intr-o zi, partile de propozitie s-au intalnit si au inceput sa se laude:

- Eu, zicea SUBIECTUL, sunt cea mai importanta parte a unei propozitii. Daca nu as fi eu, nu s-ar sti despre cine se vorbeste in propozitie sau cine face actiunea. Desi uneori pot sa lipsesc, eu sunt bine ascuns in persoana verbului sau in propozitia anterioara.

Cauta-ma cu atentie si ma vei gasi fie in haina unui substantiv, pronume, numeral sau chiar verb. Nu ma cauta la intamplare, ci foloseste-te de intrebarile cine sau despre cine se vorbeste?

Cea mai importanta sunt eu, a spus PREDICATUL, uitandu-se cu intelegere la subiect. Fara mine propozitia n-ar putea exista. De aceea, cauta-ma si ma vei gasi imbracat in haina verbului (aflat la moduri personale). Atunci ma numesc PREDICAT VERBAL, sau ma poti intalni in mantaua verbului "a fi" ( cand nu are sensul de "a exista", "a se afla") care impreuna cu alte parti de vorbire cum ar fi: substantivul, adjectivul, pronumele sau numeralul formeaza PREDICATUL NOMINAL.

E destul sa te folosesti de una din intrebarile ce face?; ce se spune despre?;ce este?; sau cum este? pe care le vei adresa subiectului.Noi suntem mereu legate pentru ca ne numim parti principale de propozitie.

Vazand atata ingamfare, ATRIBUTUL si-a facut curaj si a spus:

Este adevarat ca voi sunteti parti principale de propozitie, dar nici noi nu suntem de neglijat. De exemplu, daca eu insotesc substantivul prin care esti exprimat tu, subiectule, propozitia are un inteles mai clar, mai precis. De aceea, este bine de stiut ca pot fi gasit cu intrebarile:care?; ce fel de?; a,al, ai, ale cui?; cati? cate? puse substantivului pe care-l determin indiferent ce parte de vorbire sunt.

- Nici eu nu sunt de neglijat, spunea COMPLEMENTUL. Fara mine, actiunea verbului prin care esti exprimat tu, predicatule, nu ar fi precisa, clara. Eu sunt cel care te ajut sa afli cand?; cum?; unde? se petrece actiunea verbului. Cu cine cu ce?; pe cine; pe ce?; la cine?; la ce? etc. sunt alte intrebari cu ajutorul carora ma poti gasi . Nu ma trece cu vederea! Cauta-ma intr-un substantiv, pronume, numeral, verb, adverb si propozitia va avea de castigat in frumusete si in claritate.

Auzind toata aceasta discutie, mi-am dat seama ca toate aveau dreptate si ca trebuie sa le cunosc mai bine.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Gramatica


Carti
Gramatica


termeni
contact

adauga