Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Carti


Index » educatie » » literatura » Carti
Viata condusa de scopuri de Rick Warren - prezentare


Viata condusa de scopuri de Rick Warren - prezentare


Viata condusa de scopuri

de Rick Warren

prezentare-

Am observat de cativa ani, pe piata romaneasca, o proliferare a cartilor despre cum sa-ti traiesti viata mai frumos si mai eficient. Unele sunt carti despre sanatatea si armonia trupului, propunand un mod sanatos de a trai si de a te hrani. Altele propun solutii pentru rezolvarea conflictelor cu cei din jur, pentru armonizarea relatiilor, metode de a convinge oamenii sau de a profita din plin din relatiile cu ei. O a treia categorie propune rezolvarea conflictelor interioare, a frustrarilor personale, a neimplinirilor, prin "cultivare eului" sau a unei gandiri pozitive, promitand o viata implinita si fericita. Carti populare, cred eu, unele chiar carti best-seller, raspunzand, dupa cum se pare, unei nevoi reale dupa "retete de viata" pe care orice om care traieste cat de cat deasupra nevoilor lui imediate, biologice, o resimte.Daca privim insa cu atentie la continutul acestor carti si la oferta lor (e suficient sa citesti cuprinsul unei astfel de carti), nu se poate sa nu resimti, mai mult sau mai putin explicit, o absenta majora: care este scopul vietii? Aceste carti ofera modalitati de a ne trai viata, dardin perspectiva carui scop? Sigur, viata insasi are un scop intrinsec: traim pentru a trai, avem o viata care, daca tot ne este data, macar s-o traim cum trebuie. Dar se pare ca nu este suficient, omul vrea mai mult, are nevoie de o justificare mai inalta. Pana la urma, acesta este unul din lucrurile care ne deosebeste de animale, nu?

Vreau sa va vorbesc despre o carte, care inainte de a se referi la o modalitate de a ne trai viata, inainte de a oferi solutii pentru a rezolva diferite probleme cu care orice om se confrunta, de natura interioara sau exterioara, vorbeste despre scopul existentei omului. Autorul este pastor la o biserica foarte mare din SUA, se numeste Rick Warren, iar cartea scrisa de el poarta titlul semnificativ "Viata condusa de scopuri", carte care se bazeaza pe doctrina crestina biblica. In prefata cartii, autorul ne promite un itinerariu spiritual de 40 de zile care poate schimba viata cititorului intr-un mod radical, descoperind scopurile care sunt indreptatite sa ne conduca viata. Totul pleaca de la scop. Daca ai un scop corect, in functie de scop poti gasi modalitatea de a-ti trai viata.. Acest scop nu poate fi gasit decat in Dumnezeu, care este Creatorul si Stapanul oricarei fiinte umane.

Majoritatea cartilor au in centrul lor omul. Ele de fapt promit: citeste aceasta carte si vei fi mai fericit, in aceasta carte este vorba despre tine cu toate problemele, intrebarile si framantarile tale, complexele sau frustrarile tale. Dar acest autor isi incepe cartea cu o propozitie putin dezamagitoare pentru omul centrat pe sine si individualist, care se trateaza pe sine ca pe un caz special caruia trebuie sa i se acorde o atentie speciala. Autorul spune: Nu este vorba despre tine. Iar mai departe explica: "tu nu poti ajunge sa afli scopul vietii tale plecand de la tine insuti. Tu trebuie sa incepi cu Dumnezeu, Creatorul tau. Tu existi numai pentru ca Dumnezeu a vrut sa existi. Ai fost facut de Dumnezeu si pentru Dumnezeu - si pana vei intelege asta, viata ta nu va avea un sens. Numai in Dumnezeu putem gasi originea noastra, identitatea noastra, importanta noastra, scopul nostru, ratiunea existentei noastre si destinul nostru."

Nu poti avea o viata frumoasa, implinita, eficienta daca nu incepi din afara ta, din exterior, de la Dumnezeu si cunoasterea Lui. Nu de la visurile si idealurile tale, nu de valorificarea potentialului pe care il ai, nu de la gasirea unei cariere pe care s-o urmezi, nu de la exercitii mentale sau spirituale care te pot transforma peste noapte in omul care vrei sa fii. "Cea mai simpla cale de a descoperi scopul unei inventii este sa-l intrebi pe inventator. Acelasi adevar este valabil si in descoperirea scopului vietii tale: sa-L intrebi pe Dumnezeu." Acesta este indemnul simplu si rezonabil al autorului catre cititor: incepe cu Dumnezeu, nu cu tine insuti. Poate veti spune ca aceasta carte este adresata celor care cred in Dumnezeu, ca trebuie sa pleci de la premisa credintei in existenta lui Dumnezeu ca sa poti accepta aceasta provocare. Insa este surprinzator ca pe masura ce citesti cartea iti sunt dezvaluite adevaruri elementare despre om, despre interiorul lui, despre relatiile cu ceilalti, despre modul de a-si trai viata care, pe tine, un cititor care pui la indoiala existenta lui Dumnezeu, te vor face sa te intorci la premisa cartii si sa accepti faptul ca viata condusa de scopul dat de Dumnezeu este cea mai viabila si rezonabila dintre cate ai intilnit pana acum.    

Din punctul de vedere al autorului, urmarind indeaproape textul biblic si aducand drept argumente citate din Biblie, viata omului are cinci scopuri: 1. Ai fost planificat pentru placerea lui Dumnezeu, 2. Ai fost facut pentru familia lui Dumnezeu, 3. Ai fost creat ca sa ajungi ca si Hristos, 4. Ai fost creat ca sa-L slujesti pe Dumnezeu, 5. Ai fost creat pentru misiune. Fiecare scop in parte raspunde unei nevoi fundamentale a omului. Primul raspunde nevoii de a avea un scop in viata, o semnificatie (suntem creati pentru ca Dumnezeu sa se bucure de noi). Al doilea nevoii de a apartine unei comunitati de oameni ce-ti impartasesc conceptiile de viata, cu care sa ai relatii armonioase, cu care sa cultivi relatii de prietenie, in mijlocul carora sa te formezi ca om, in care sa ai incredere si fata de care sa te dedici cu devotament si iubire. Al treilea scop raspunde nevoii de a avea un model, un standard de desavarsire la care sa ne raportam in trecerea noastra prin viata, din dorinta de a fi mai buni, mai maturi, mai puternici, mai iubitori. Al patrulea scop ii ofera omului un mod de a-si trai viata punandu-se la dispozitia celorlalti prin slujire. Al cincilea scop ofera omului perspectiva implinirii misiunii pe care Dumnezeu o da oricarui crestin, aceea de a spune si altora despre Dumnezeu, de a le impartasi si lor fericirea si binecuvantarea de a trai o viata condusa de scopurile lui Dumnezeu. Simpla trecere in revista a acestor scopuri priveaza prezentarea mea de frumusetea argumentarii autorului si de savoarea descoperirii unor adevaruri care par arhicunoscute si totusi ignorate de majoritatea dintre noi.

Deoarece spatiul nu-mi permite o prezentare mai detaliata, am ales un capitol, semnificativ pentru intreaga carte, pentru o descriere mai completa. "De felul cum iti definesti viata, iti determini destinul tau. Perspectivele tale vor influenta modul de investire al timpului, cheltuirea banilor, folosirea talentelor tale, si valoarea relatiilor tale.", spune autorul in introducerea capitolului 5, "Privind viata din perspectiva lui Dumnezeu". Rick Warren pleaca de la ideea ca fiecare om isi priveste viata intr-un anumit mod, si acest mod poate fi reprezentat mai sugestiv de o metafora: viata poate fi pentru unii o competitie, pentru altii o cursa, pentru altii o distractie, o calatorie sau un dans. In functie de viziunea pe care fiecare o are asupra vietii, este determinat modul in care este traita si valorile dupa care este condusa. Ne sunt propuse in opozitie cu perceptiile comune asupra vietii, trei metafore despre viata desprinse din Biblie, dintre care voi trata doar doua: viata este un examen si o responsabilitate.

"Dumnezeu in mod continuu testeaza caracterul oamenilor, credinta, supunerea, dragostea, integritatea si loialitatea. Dumnezeu testeaza credinta mea prin probleme, testeaza nadejdea mea prin felul cum imi administrez bunurile, si testeaza dragostea mea prin oameni." Autorul nu sugereaza imaginea lui Dumnezeu ca fiind aceea a unui profesor ce abia asteapta sa-i prinda pe elevi cu lectia neinvatata. Prin diferite teste de fapt omul este pus la incercare si in acelasi timp invatat sa procedeze intr-un mod corect, dupa voia lui Dumnezeu. Cum la examen folosesti tot ceea ce stii, din dorinta de a trece cu bine, omul care traieste cu constiinta faptului ca viata este un examen din partea lui Dumnezeu va incerca sa treaca onorabil orice incercare.

"Timpul nostru pe pamant, energia, inteligenta, oportunitatile, relatiile si resursele sunt daruri de la Dumnezeu care ni le-a incredintat sa le folosim cu atentie. Noi suntem ispravnici a ceea ce Dumnezeu ne-a dat fiecaruia". Omul care nu crede in Dumnezeu isi percepe viata ca apartinandu-i exclusiv, folosind-o asa cum crede de cuviinta, fara sa dea socoteala nimanui. Autorul opune principiului "Daca nu stapanesti ceva, nu vei avea grija de nimic" cu: "Pentru ca Dumnezeu stapaneste, eu trebuie sa am foarte mare grija".    Datoria omului este de a valorifica tot ce a primit de la Dumnezeu, deoarece pricipiul biblic este: cui i s-a dat mult, i se cere mult. Asta il motiveaza pe om sa traiasca la inaltimea potentialului sau.

Dorinta mea prezentand aceasta carte a fost sa va trezesc interesul asupra unei perspective noi poate pentru majoritatea dintre voi, aceea de a trai dupa principiile biblice. Fara un scop, viata nu poate fi traita intr-un mod deplin si eficient. Si fara Dumnezeu, nu exista un scop viabil care sa satisfaca inima omului insetata dupa semnificatie.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Carti


Carti
Gramatica


termeni
contact

adauga