Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Vasile Voiculescu, Cartea


Vasile Voiculescu, Cartea
Vasile Voiculescu, Cartea

1. Am trecut cu bine peste sesiune. (am depasit)
Calauzele au trecut imigrantii peste granita. (au transportat)
2. In sintagma „duhurile-nchise” cratima marcheaza elidarea vocalei „i”. De asemenea, prin micsorarea numarului de silabe este realizata incadrarea in masura versurilor de 10 silabe.
3. buchi – arhaism; cosmos – neologism
4. Prezenta eului liric poate fi evidentiata prin aparitia marcilor sale specifice cum ar fi pronumele personal de persoana a II-a „Tu” ce marcheaza adresarea directa sau a verbului la persoana I plural „avem”.
5. Metafora „plumbul inchisorii” se refera la imaginea mintii neinstruite asemanata cu o temnita de plumb. Mintea neluminata de puterea eliberatoare a cartilor este inchisa de propriile-i limite, neputand trece peste anumite bariere ridicate de ignoranta personala. Aceasta lipsa de cunostinte atarna greutati de plumb de aripile gandirii libere.
6. In Antichitate, cunostintele generale ale omenirii erau limitate, bazandu-se majoritatea pe pura observatie a mediului inconjurator. Fenomenele mai complexe ce nu puteau fi explicate cu ajutorul mijloacelor contemporane erau asadar plasate in sfera unui anumit plan supranatural al carui stapani erau zeii. Pe masura ce cunostintele au avansat si au inceput sa dea un sens rational acestor evenimente, nevoia credintei in zei a disparut, ducand asadar la „moartea” lor. O alta interpretare s-ar putea referi la disparitia zeilor datorita inexistentei cartilor, care ar fi putut perpetua mitul, pornind de la rolul cartii de a transmite informatii in timp si spatiu, fara a fi nevoie de contactul direct cu sursa acestor informatii.
7. Penultima strofa prezinta imaginea cartii, vazuta ca un „stup”, ca modalitate de transmitere a experientei acumulate de omenire catre generatiile urmatoare si de transcendere in nemurire sub forma neuitarii, apeland la metaforele „polenul lumii” si „sucul nemuririi”. In carti sunt cuprinse notiuni general valabile, „seminte-ale ideii”, ce sunt dezvoltate si aprofundate de fiecare generatie in parte, imbunatatite in functie de conditiile existente pentru a extinde limitele cunoasterii umane. Ultima idee prezentata este aceea conform careia cunoasterea prezenta prin intermediul cartilor a luat locul supranaturalului in explicarea majoritatii elementelor vietii, explicandu-se in felul acesta si disparitia zeilor care nu au cunoscut „Magic-ul cosmos strans in scoarte”.
8. Una dintre trasaturile traditionalismului interbelic, care poate fi identificata la nivelul textului este tema timpului; in vreme, cartea a reusit sa invinga efemerul prin anduranta.
9. Sonetul „Cartea” este o opera literara in versuri in care autorul isi exprima crezul liric, propriile convingeri despre arta literara si despre aspectele esentiale ale acesteia. Scrierile poetului cuprinse in carti au darul de a transmite cititorului peste generatii „semintele ideii” si de a „spinteca bezna suferintii”. In viziunea autorului, rolul poetului este acela de a trece „sucul nemuririi”, posteritatii prin opera sa.loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate