Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
ILIE MOROMETE - conflictul / conflictele unui roman


ILIE MOROMETE - conflictul / conflictele unui roman


Evidnetiaza modul prin care conflictul/ conflictele unui roman(de tip obiectiv sau subiectiv) studiat se reflecta in evolutia personajului principal/ a personajelor. ( Morometii- Marin Preda).

ILIE MOROMETE

"se pare ca timpul avea cu oamenii nesfarsita rabdare; viata se scurgra aici fara conflicte mari". Se stabileste astfel o relatie intre timp si om. Se adaoga insa precizarea se pare - e doar o aparenta, subliniandu-se astfel caracterul inselator al timpului.

Imaginea de sat si familie traditionala e doar aparenta; semnele dezintegrarii acestui univers apar inca de la inceputul romanului : "fara conflicte mari".Scena cinei dezvaluie vizibil ierarhia familiala, gruparea copiilor dupa relatiile dintre frati (buni sau vitregi) semnaland de la inceput aminozitatile existente

Conflictele ce vor zgudui puternic familia lui Moromete se adunau mocnind ascuns in sufletele membrilor sai.

a)      Catrina si fiii lui Moromete

Catrina ii crescuse de mici pe cei trei fii a lui Moromete dintr-o alta casatorie, fiind vorba aici de Paraschiv, Nila si Achim. Catrina vinde in timpul secetei un pogon de pamant ca sa nu-i moara de foame copii. De aici conflictul dintre ea si baieti. Acest conflict este alimentat permanent de Guica, sora lui Ilie Moromete. Aceasta ar fi vrut ca dupa moartea sotiei lui Moromete sa ingrijeasca ea gospodaria si pe fii fratelui ei.

b)      Conflictul dintre baieti si fete

Cauza conflictului dintre cei trei baieti si fete se datora din nou averii: ei erau indarjiti pentru ca fetele isi puneau la punct averea "isi faceau toale", iar ei erau cei care munceau.

c)      Ilie Moromete - Catrina

Catrina isi revendica pogonul de pamant vandut din lotul ei in schimbul caruia Ilie Moromete trebuia sa treaca si pe numele ei casa (lucru pe care Moromete il amana permanent).

d)     Ilie Moromete - fiii sai

Cel mai important conflict care se va derula pe parcursul volumului intai.
Ilie Moromete dorea ca fiii lui sa ramana tarani, in timp ce acestea doreau sa plece la Bucuresti. Plecatul la munte cu porumb de vanzare este pentru Moromete o aventura

Conflictul esential este cel al lui Ilie Moromete cu ISTORIA.

E vorba de fapt de timpul istoric, timp ce nu mai poate fi intors ( sfarsitul romanului punand in evidenta acest fapt : "timpul nu mai avea rabdare"). Rabdarea timpului este de fapt rabdarea pe care Ilie Moromete si ceilalti tarani au avut-o cu problemele existentiale    (impozitul la banca, fonciirea).

Destramarea acestei societati traditionale in care tatal era capul familiei se accentueaza pe parcurs ca si conflictele dintre oameni.

Marin Preda urmareste in vol.II disparitia unei unei civilizatii de tip agrar si trecerea la una de tip industial - economia de piata (nu mai produci pentru a consuma ci pentru a vinde). Este o schimbare ce afecteaza viata oamenilor; se traieste altfel dupa alte ritmuri. Tinerii sunt atrasi spre oras. Agricultura se industrializeaza si incepe sa dispara taranimea.

Lumea se revolta impotriva noului mod de viata pentru ca le strica traditiile.

Aceasta disparitie a taranimii nu este numai un proces economic ci si unul politic dirijat de stat, de PCR.

Acesta este mersul istoriei si taranul nu se poate opune (aspectul la care se refera Marin Preda in vol. II).Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate