Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
Horia Furtuna, Balada lunii


Horia Furtuna, Balada lunii


Horia Furtuna, Balada lunii

1. tainuit = ascuns, secret; fugara = scurta, de moment;

2. Linia de pauza din versul "Din fiecare-ndragostit - poet" are rolul de a sublinia prin izolare substantivul "poet", de a evidentia astfel efectul farmecului "bland si linistit" al lunii si totodata de a pastra, prin cezura, sonoritatea poeziei.

3. a iesi in lume, cat lumea si pamantul, gura lumii etc.

4. motivul lunii, al iubirii, al visului

5. monologul liric adresat, descrierea

6. Sinestezia "Intaiul vis sub raza ta lunara/ Isi falfaie din suflete pornirea" are rolul de a imbina imaginea vizuala cu cea auditiva pentru a personifica "intaiul vis". Metafora-oximoron "izvorul de dureri", explicata prin apozitie (iubirea), constituie un cliseu poetic eminescian, care trimite la ambiguitatea sentimentului, reunind bucuria si tristetea.

7. Desi Horia Furtuna este un poet simbolist minor, discursul liric din Balada lunii este mai curand romantic, deoarece poetul se foloseste de recuzita romantica atat la nivelul continutului (luna, noaptea, visul, iubirea) cat si la nivelul expresiei: invocatia retorica adresata lunii, descrisa eminescian ("farmecul tau bland si linistit") ca obiect divin, pentru ca are puterea de a transforma omul in indragostit, iar indragostitul in poet. Indicatia de gen - balada - pe care o contine titlul poeziei constituie o alta trasatura specifica a romantismului.

8. Cea de-a treia strofa a poeziei contureaza rolul farmecului lunii, acela de a metamorfoza fiinta umana intru frumos si armonie, de a face "Din fiecare om - indragostit / Din fiecare-ndragostit - poet". Epitetele "bland" si "linistit" si personificarea "alunecandu-si raza-ncet" atribuite farmecului selenar au rolul de a melancoliza omul, de a ilustra calea discreta prin care il transforma pe om in indragostit si pe indragostit in poet.

9. Titlul unui text literar reprezinta o cheie de interpretare a continutului textual, definind pentru cititor un anumit orizont de asteptare. Titlul poeziei date este alcatuit din substantivul "balada", care reprezinta specia literara: cantecul inchinat lunii, iar doilea substantiv din titlu, "luna", este laitmotivul poeziei. Acesta este semnificativ, astfel incat poetul descrie admirativ prin intermediul versurilor insusirile lunii si puterea acesteia de a schimba omul.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate