Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Literatura


Index » educatie » Literatura
» Alexandru Macedonski, Stuful de liliac


Alexandru Macedonski, Stuful de liliac
Alexandru Macedonski, Stuful de liliac

1. „gemea” ; „ vaitandu-se”

2. In al doilea vers, cratima care leaga prepozitia de articolul posesiv este utilizata pentru pastrarea masurii, a ritmului si a rimei (prin inversiune

3. Adverbul ce este menit sa accentueze trecerea timpului, precum si caracterul sau ireversibil: clipele frumoase pe care indragostitii le-au petrecut in cadrul protector al naturii fiind acum doar o amintire.

4. Tema naturii ca spatiu protector (martor al iubirii), motivul iubirii, motivul trecerii timpului.

5. Prezenta eului liric este evidentiata prin pronume si verbe la persoana I, dar si prin exclamatii si interjectii afective: „peste noi „nu mai suntem doi”, „O! Doamne”

6.
Epitetul din sintagma „ramuri plapande” sugereaza fragilitatea naturii, condamnata la efemeritate si mediocritate de catre „soarta ce-acolo le-a sadit”. Situatia are insa sa se schimbe, in momentul aparitiei iubitei. Devenind martor al iubirii dintre cei doi, stuful de liliac infloreste magic, creand un spatiu protector pentru indragostiti.

7. In strofa a treia este prezentat momentul in care „destinul” stufului de lilac incepe sa se schimbe. Moartea iminenta, timpurie, starneste „groaza” ramurilor plapande, constiente de propriul sfarsit. Dintr-un element ce apartinea strict regnului vegetal, plangandu-si soarta potrivnica, odata cu aparitia iubitei, liliacul se transforma, inflorind. Astfel, „stuful de liliac” descopera un alt regn si un alt rol al existentei sale, acela de a proteja iubirea celor doi indragostiti.

8. Titlul prezinta cititorului ideea centrala a poeziei: stuful de liliac, initial condamnat la moarte inca inainte de a inflori, isi atinge totusi scopul fiintei sale prin intermediul iubirii, insa in final, se usuca odata cu aceasta.

9. Conceptul de poezie lirica include atat lirismul subiectiv, cat si pe cel obiectiv, ambele prezente in discursul poetic.
Lirismul subiectiv se realizeaza prin atitudinea poetica transmisa in mod direct si, la nivelul expresiei, prin marcile subiectivitatii (marci lexico-gramaticale prin care se evidenteaza eul liric): pronumele personal la persoana I plural noi, verbul „nu mai suntem” la timpul prezent, expresia interjectionala „O! Doamne”, topica afectiva.
Prin lirismul obiectiv se produce o sublimare, o estompare a prezentei eului liric in spatiul poetic. Eul liric ramane un observator discret al desfasurarii tabloului de natura (pastelul din primele trei strofe) in fata cititorului si doar imaginarul poetic sugereaza personalizarea discursului liric.Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate