Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
Organizarea voievodatului Tasilvanean intre sec 11 adica in 1541


Organizarea voievodatului Tasilvanean intre sec 11 adica in 1541


Organizarea voievodatului Tasilvanean intre sec 11 adica in 1541

La venirea lor in Trasilvania, ungurii au gasit formate tarile, cnezatele si voievodatele romane; ca dovada a acestui fapt fiind insasi preluarea formei de organizarea a voievodatului si extinderea ei la scara intregului Ardeal.

Organele centrale1. Voievodul in Trasilvania, el nu avea pozitia libera a domnitorilor din celelalte 2 tari romane, pentru ca el era dependent de regele Ungariei. Cu toate acestea, voievozii Trasilvaniei au incercat pe cat posibil sa-si mareasca autonomia si intr-o oarecare masura au si reusit.

Atributii:

- in calitate de sef de stat al adminitratiei: ii numea si revoca pe dregatori, convoca Congregatia si o prezida;

puterea lui era insa ingradita pe de-o parte de autoritatea Regelui Ungariei si pe de alta parte de autonomia de care se bucurau comitetele, scaunele si biserica Catolica;

in domeniul judiciar: era judecaor suprem si primea ingradiri provenite din privilegiile de judecata acordate de regele Ungariei: maghiarilor, sasilor si secuilor, Bisericii;

in domeniul militar- voievodul Transilvaniei a fost intodeauna in fruntea armatei Transilvaniei. Aceasta armata era foarte importanta pentru apararea regatului ungar de atacurile tatarilor si turcilor.

2. Dregatorii

Pentru ca in Transilvania procesul de dezvoltare a fost incetinit de aparitia ungurilor, nici sistemul dregatorilor nu s-a putut organiza asa ca in tarile romane, decat mai tarziu, in forma de organizare a principatului. La curtea voievodului Trasilvaniei erau putin dregatori. El era ajutat de un vice-voievod, notar voievodal - avea atributi ca logofatul; jude -atributii ca vornicul.

3. Congregatia nobililor cuprindea pe marii feudali maghiari, sasi, secui si la inceput si romani, precum si pe prelatii Bisericii Catolice. Romanii sunt mentionati ca si din adunare pentru la sfarsitul sec 13. Dupa aceasta data nu mai avem notiuni si stim ca din 1437, de la formarea lui UNIO TRIUM NATIORUM, romanii nu au mai avut dreptul sa participe la congregatia nobililor. Aceasta adunare era convocata de voievod periodic, de obicei la Turda.

Organele locale

Romanii vor fi organizati in districte conduse mai departe de cnezi, juzi, voievozi.

2. Maghiarii vor fi organizati in comitete conduse mai departe de un comite numit de Regele Ungariei ajutat de un vicecomite. Comitetele erau impartite in plasi conduse de pretori.

3. Secuii au fost colonizati in scop militar, pentru apararea granitei. Cei care au fost organizati in 7 scaune conduse de capitani scaunali cu atributii administrative si judecatoresti, ajutati in privinta atributiilor de un jude scaunal. Obstea secuilor era condusa de un comite numit la inceput de Regele Ungariei, incepand din secolul 15 voievodul Transilvaniei va prelua si functia de comite al secuilor. Obstea secuilor isi avea centrul in Odorei.

4. Sasii vor fii organizati In 7 si apoi 9 scaune, cu centru la Sibiu. Obstea sasilor va fi condusa de un comite, intai numit de rege, apoi ales de localnici. Fiecare scaun va fi condus de un jude scaunel, la care se adauga mai tarziu un jude regal.

Orasele se bucurau de o autonimie mai mare decat in celelalte tari romane,drepturile lor erau fixate prin privilegiile acordate orasului ,la intemeiere, sau ulterior. Erau conduse de un jude ajutat de 12 jurati numiti burgari.

Satele cele romanesti continua sa fie conduse de juzi si cnezi, care mai pastreaza o parte din vechile atributii. Majoritatea satelor sunt aservite. Satele libere existau numai in zonele de granita

Organizarea financiara

Veniturile in Transilvania erau colectate de voievod din care ½ retineau pentru sine si ½ trimitea regelui Ungariei. Impozitele erau diferite, in functie de categoria sociala si etnica impozitata.

Taranii erau obligati sa plateasca venitul camarii (LUCRUM CAMERE), platibil la inceput in produse, apoi in bani, care a crescut necontenit. Mai erau obligati la plata unei dari funciare (TERAGIUM), extinsa apoi si la oraseni, care a devenit o dare generala. Taranii romani erau obligati sa dea o oaie cu miel din 50 (CVINCVAGESIMA OVIUM).

Sasii si secuii aveau un regim fiscal aparte. Sasii erau obligati la dareaa SF. MARTIN, ocazie cu care dadeau 500 marci de argint, iar secuii, scutiti de dari datorita obligatiilor militare, erau tinuti numai la darea boilor, adica un bou de fiecare familie, cu ocazia incoronarii regelui Ungariei, a primei casatorii si a nasterii primului copil.

Orasenii plateau CENSUL sau COLECTA.

Organizarea militara

Armata in Trasilvania avea un regim deosebit datorita dominatiei maghiare, astfel incat exista o armata a feudalilor locali care nu participa decat la razboiele de aparare si o armata a regelui, carea participa si la razboiul din afara granitelor, ori de cate ori regele o solicita. Armata regala era alcatuita din inalti dregatori, comitii si slujitorii lor, din trupele intretinute de orase si cele ale categoriilor privilegiate. Armata feudalilor locali ara alcatuita din marii nobili si prelati si slujitorii lor. Din secolul 15 armata a fost organizata dupa sistemul BANDERIILOR -al cetelor militare cu insemne deosebite.

Organizarea bisericeasca

Biserica oficiala in Transilvania a fost cea catolica, sprijinita in mod special de regele Ungariei, prin subsidii si privilegii. Aceasta a dus o politica de prozelitism fortat si agresiv impotriva ortodocsilor, considerati schismatici, asa incat biserica Ortodoxa nu s-a putut organiza ierarhic in aceasta perioada a voievodatului, ci doar mai tarziu, in principat.

Prelatii Bisericii Catolice strangeau dijmele nu numai de la credinciosii lor, ci si de la ortodocsi, generand in acest fel dese revolte sociale.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate