Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Istorie


Index » educatie » Istorie
» Miscarea legionara scoasa din nou in afara legii, 1938-1940


Miscarea legionara scoasa din nou in afara legii, 1938-1940


MISCAREA LEGIONARA SCOASA DIN NOU IN AFARA LEGII, 1938-1940


Atentatul impotriva lui Stefanescu-Goanga


Liviu Valenas.: - Fiindca facem acum o paranteza mai larga in trecutul Miscarii Legionare, cine a stat in spatele atentatului comis la 27 Noiembrie 1938, la Cluj, impotriva rectorului Universitatii 'Regele Ferdinand' Stefanescu-Goanga ? Intrebarea este justificata, mai ales ca unii legionari au afirmat ulterior, ca acest atentat (in care a fost ranit grav rectorul Universitatii) a constituit picatura care a umplut paharul lui Carol al II-lea, care s-a decis atunci sa-l suprime pe Corneliu Codreanu, impreuna cu alti 13 camaraziMircea Dimitriu.: - Comandantul legionar din Cluj, Vasile Andrei, a lasat posteritatii niste randuri foarte importante, care lamuresc culisele acestei actiuni. Astfel, comandantul Vasile Andrei neaga categoric afirmatiile mincinoase ale preotului Stefan Palaghita, in a sa 'Istorie (tendentioasa) a Miscarii Legionare', si anume ca ar fi dat personal ordinul de executare al rectorului Stefanescu-Goanga. Vasile Andrei spune ca nu a primit un astfel de ordin si nici nu l- a dat ! De fapt Vasile Andrei era arestat inca din data de 17 Noiembrie 1938 si detinut la inchisoarea militara din Cluj. In privinta a ceea ce urma sa se intample, pe data de 27 Noiembrie 1938, Vasile Andrei a fost instiintat abia cu o zi inainte, la vorbitor, de catre camaradul Aurel Sarcaianu, unul din cei doi studenti care urmau, a doua zi, sa-l pedepseasca pe rectorul Stefanescu-Goanga. Vasile Andrei, care impartea celula cu inca 75 de camarazi legionari, i-a istorisit, ce urma sa se intample a doua zi afara, doar doctorului Victor Apostole- scu. Au urmat cele cunoscute. La o saptamana insa, a fost adus in celula profesorul Gheorghe Veres (care si-a schimbat ulterior numele in Gheorghe Voicu) si care i-a spus ca doctorul Vucu, trimis special din Bucuresti, cu ordinul expres ca executarea lui Stefanescu-Goanga sa nu aiba loc, a ajuns prea tarziu la Cluj


L.V.: - Banuiesc ca ordinul si contraordinul de lichidare a lui Stefanescu-Goanga fusese dat de Horia Sima. In fond de ce trebuia 'pedepsit' Stefanescu-Goanga ?

M.D.: - Este fals. Horia Sima a aflat de aceasta intentie si a cautat s'o impiedice, trimitand pe doctorul Vucu cu acel ordin, care insa din pacate a ajuns prea tarziu ! Studentul in filozofie Ioan Pop, principalul autor al actiunii de pedepsire a lui Stefanescu-Goanga, i-a marturisit lui Vasile Andrei, in lunile petrecute impreuna in celula sa, de condamnat la moarte, 'ca pe Stefanescu-Goanga era hotarit sa-l pedepseasca cu mult timp inainte, ca pedepsirea lui Stefanescu-Goanga doar coincidea cu dorinta superiorilor sai locali, ca nu a primit un ordin expres in aceasta privinta si oricum ar fi facut aceasta in orice conditii, pentru ca pedepsirea lui Stefanescu-Goanga era o datorie catre sufletul curat al tineretului ardelean'. Era notorie 'preocuparea' rectorului Stefanescu-Goanga pentru studente, de care abuza ori de cate ori putea. Aceste apucaturi i-au adus pedepsirea. Ioan Pop, inainte de a fi executat, a mai spus : 'Noi am rezistat 1000 de ani maghiarilor pentru ca sufletul ne era curat, iar tolerarea celei mai triviale imoralitati, concretizate in Stefanescu-Goanga, ar fi intinat cei 1000 de ani de curatenie sufleteasca' Cert este ca eliminarea lui Stefanescu-Goanga de la conducerea universitatii clujene era un imperativ, pentru toata studentimea clujeana, in toata perioada 1930-1938.


L.V.: - Atentatul contra rectorului Stefanescu-Goanga apare, in lumina acestor dezvaluiri, mai degraba ca o initiativa personala, desi este cert ca s'a bucurat de aprobarea Legiunii. Acest atentat, comis la Cluj, pe 27 Noiembrie 1938, nu l-a determinat totusi pe Carol al II-lea sa hotarasca lichidarea intregii conduceri a Miscarii Legionare, doua zile mai tarziu ?

M.D.: - Legiunea n'a aprobat acest atentat, cum am aratat deja, iar Carol a luat decizia inca din timpul vizitei sale la Londra din Noiembrie 1938, cel putin asa sustine diplomatul Vardala, dela Legatia Romaniei din Londra, martor fiind la o convorbire intre Carol al II-lea si ministrul Romaniei la Londra, Viorel I.Tilea. In plus, dupa intalnirea ulterioara cu Hitler, Carol s'a asigurat ca actiunea sa de suprimare a conducerii Miscarii Legionare, in frunte cu Capitanul, nu va avea consecinte externe serioase.


Incep disensiunile in Legiune


L.V.: - Inca din anii '30 au inceput divergente puternice in Miscarea Legionara, cum s'au nascut ele, care a fost cauza lor ?

M.D.: - Daca dizidenta s'a manifestat pe fata ceva mai tarziu, divergentele dintre noi au aparut in schimb mult mai devreme. Diferentele de vederi s'au manifestat, imediat dupa moartea Capitanului, mai ales intre Horia Sima si Constantin Papanace. Aceste diferente de vederi erau legate de strategia pe care trebuia sa o urmeze pe viitor Legiunea, dupa arestarea lui Corneliu Codreanu. In grupul refugiat la Berlin, intre anii 1938-1940, Horia Sima si Constantin Papanace, au colaborat totusi foarte strans. Se uitasera divergentele, Horia Sima avea ca misiune legaturile cu Romania si reorganizarea Miscarii Legionare in tara, in timp ce Constantin Papanace avea conducerea grupului din Berlin. In acest scop Horia Sima s'a dus de 4-5 ori in tara, inainte de caderea lui Carol al II-lea. Horia Sima reusise sa creeze o filiera de trecere clandestina in Romania, prin Banatul iugoslav. Aceasta filiera era utilizata si de Horia Sima personal, dar si de alti legionari, printre care si multi intelectuali. Trebuie sa fac acum o paranteza mai lunga. Sub presiunea succeselor germane pe toate fronturile, Carol a crezut, gresit de altfel, ca Miscarea Legionara este sprijinita de nemti si din cauza asta a cautat sa se impace cu Miscarea. La sugestia Elenei (Magda) Lupescu, Carol l-a ales, pentru o viitoare colaborare, pe Vasile Noveanu. Tatal lui Noveanu fusese evreu botezat, trecut la religia crestina. Noveanu era un tip foarte maleabil, nu era tipul de luptator. Carol s'a gandit sa-l faca pe el seful Miscarii. L-a scos din lagar si l-a chemat la Palat, avand mai multe intalniri cu el. Noveanu pe de alta parte, in urma acestor intalniri la Palat cu Carol, a obtinut eliberarea din lagar a lui Radu Mironovici si a altor fruntasi ai Miscarii. In urma acestei 'autoritati' de a-i scoate pe legionari din lagare, Carol, cat si Noveanu, credeau ca in acest fel Noveanu se va impune ca sef al Legiunii Noveanu era asistat de un alt fruntas legionar, Augustin Bidianu (care fusese sef legionar de judet).
L.V.: - Cu toate acestea, nici Noveanu si nici Bidianu nu au reusit in final sa se impuna in fruntea Miscarii Legionare, de ce ?

M.D.: - Acesti oameni nu aveau simpatii in randul Miscarii. In primul rand pentru ca nu facusera nimic deosebit (in afara de administrarea unui judet) ! Pe de alta parte, celulele legionare reorganizate in Romania de Horia Sima dela Berlin, erau loiale lui Horia Sima. Starnea si admiratie faptul ca Horia Sima trecea clandestin granita romano-iugoslava, de cate ori vroia, fara sa aiba frica, ca va fi prins de autoritatile carliste In urma unei astfel de treceri, probabil, Horia Sima a organizat si pedepsirea lui Armand Calinescu ! Spun probabil, pentru ca nu cunosc detalii.


Asasinarea lui Armand Calinescu


L.V.: - In privinta asasinarii lui Armand Calinescu, la 21 Septembrie 1939, lucrurile nu sunt clare nici pana in ziua de astazi. Cert este ca Horia Sima nu a explicat niciodata, in mod clar, cine a dat ordinul de lichidare a lui Armand Calinescu, cine a stat in spatele actiunii. Daca a vorbit, a vorbit oarecum ambiguu, totusi, nu a negat faptul ca s'ar fi declarat de acord cu eliminarea fizica a lui Armand Calinescu. Care este adevarul ?

M.D.: - Daca Miscarea Legionara nu reactiona in niciun fel impotriva lui Armand Calinescu, ERA POLITIC DESFINTATA ! Sa nu uitam ca Armand Calinescu era ASASINUL Miscarii Legionare, din ordinul sau fusesera asasinati Codreanu, nicadorii si decemvirii, cu alte cuvinte asasinase conducerea Miscarii. Iar acei legionari care erau in lagare si inchisori, erau pentru Miscare pierduti si asa Pentru motivul, ca ori trebuiau sa batjocoreasca memoria Capitanului, prin declaratii colaborationiste (ca sa poata iesi afara), ori aveau soarta de a fi omoriti, asasinati Un caz tipic este cel al lui Ilie Garneata si Mile Lefter, care au iesit din lagarul dela Vaslui, numai dupa ce s'au dezis de Corneliu Codreanu Drept rasplata, Carol l-a numit pe Garneata avocat la Frontul Renasterii Nationale (FRN), formatiunea politica a lui Carol al II-lea, l-a obligat sa imbrace uniforma FRN. Restul legionarilor din lagar au ramas permanent cu aceste exemple de lasitate ale celor doi, Garneata si Lefter Strans cu usa, Carol incerca sa capteze bunavointa Germaniei, cedand in toate domeniile, cu exceptia aliantelor pe care le avea cu Franta si Anglia, la care nu vroia sa renunte nici in ceasul al 12-lea. In speranta, ca daca colaboreaza cu Miscarea, nemtii nu se vor atinge de tronul sau, el i-a gasit initial, asa cum am mai spus, pe Noveanu si Bidianu, ca 'purtatori' ai acestei 'desprinderi' de trecut Carol a esuat in aceasta manevra, pentru ca legionarii din clandestinatate, cei din lagare si din grupul de la Berlin nu au fost de acord. In aceasta situatie, Carol a jucat ultima sa carte fata de Miscarea Legionara, a cerut grupului de la Berlin sa vina in tara si sa colaboreze cu el. Insa nici Horia Sima, nici Constantin Papanace, nu erau de acord sa vina in tara si sa colaboreze cu Carol. La prima delegatie trimisa de Carol la Berlin, Horia Sima si Papanace au raspuns, 'Daca, Carol renunta la alianta cu Franta si Anglia si trece de partea Axei, atunci ei se reintorc in Romania' Carol nu a fost multumit de acest raspuns si dupa o luna a trimis din nou o delegatie. La aceste parlamentari, a reusit sa se introduca in discutii Constantin Stoicanescu, care era impotriva unei colaborari cu Regele si in orice caz, Stoicanescu urmarea ca Horia Sima si Papanace sa nu faca concesii prea mari. Delegatia s'a reintors la Bucuresti, cu o luare de pozitie scrisa din partea lui Horia Sima si Papanace. Papanace cerea si el alipirea Romaniei la politica Germaniei, dar pozitia lui marca o diferenta fata de Horia Sima, Papanace oferea, unilateral, renuntarea la violenta din partea Miscarii Legionare. Acest lucru era o contradictie a ceea ce, impreuna cu Horia Sima, se planuise : rasturnarea lui Carol ! Toata munca lui Horia Sima de pana atunci vizase tocmai acest obiectiv, organizarea unei revolutii in Romania, pentru rasturnarea lui Carol.
L.V.: - Din ce spuneti dv. rezulta implicit, ca Horia Sima a trimis personal in tara echipa de 'prahoveni' condusa de avocatul Miti Dumitrescu, ca sa-l asasineze pe Armand Calinescu, pe 21 Septembrie 1939

M.D.: - Horia Sima, cat si Papanace, au stat de vorba, personal, la Berlin, cu Miti Dumitrescu, restul echipei lui Miti Dumitrescu se afla in tara. Este evident ca atat Papanace, cat si Horia Sima, au aprobat actiunea pe care o proiecta Miti Dumitrescu ! Cert este, ca ulterior, in lagarul de la Berkenbrück, Papanace i-a facut un elogiu impresionant lui Miti Dumitrescu. Papanace a spus atunci; 'Prin pedepsirea lui Armand Calinescu, Miti Dumitrescu si prahovenii sai au salvat Miscarea Legionara dela disparitie' Capitanul insusi ceruse sa fie razbunat, daca ar fi fost lichidat de autoritatile carliste si toti legionarii au apreciat in 1939 ca pedepsirea lui Armand Calinescu era si o datorie politica si morala a Legiunii


Comandamentul de Prigoana


L.V.: - Adversarii lui Horia Sima au afirmat tot timpul, 'ca Horia Sima era un epigon jalnic al Capitanului' Cu alte cuvinte Codreanu era contrapus lui Horia Sima si Horia Sima lui Codreanu, ce s'a urmarit prin aceasta ?

M.D.: - Nicolae Iorga a spus foarte bine odata, 'Daca vrei sa distrugi o haita de caini, impusca cainele care este fruntas' Cand Codreanu a condus Miscarea, a fost tinta tuturor atacurilor, de toate felurile (ca este un venetic, ca fabrica bani falsi la Rasinari etc.). Pe urma atacurile s'au revarsat asupra lui Horia Sima, mai ales ca el era lipsit de experienta conducerii. El s'a pomenit impins de evenimente in fruntea Miscarii, datorita curajului, perseverentei si a abnegatiei totale, care i-au surprins pe toti fruntasii legionari, mai mult sau mai putin descurajati.


L.V.: - Tocmai asta i s'a reprosat lui Horia Sima, ca a ajuns in fruntea Miscarii Legionare fara a fi omul cel mai potrivit pentru aceasta

M.D.: - Nu a fost nimeni altul ! Pot sa va spun pe scurt, cum a ajuns Horia Sima in aceasta functie. Cand Codreanu a fost arestat, s'a format aproape imediat un Comandament de Prigoana. Acest comandament a fost mereu schimbat, pentru ca tot timpul politia aresta pe cineva din el. Horia Sima nu avea fisier la Siguranta si din aceasta cauza se putea misca mai liber prin tara. Horia Sima primise sarcina sa reorganizeze infrastructura in tara, din legionarii ramasi nearestati. Acestia doreau sa se faca ceva, mai ales ca Codreanu se afla dupa gratii. Sa se faca ceva era si opinia lui Horia Sima si a lui Alexandru Cantacuzino, care era si el in acest Comandament de Prigoana. In opozitie cu opinia lor, era Constantin Papanace, care era de parere 'Ca nu trebuie facut nimic, legionarii trebuie sa stea linistiti, pentru ca altfel viata Capitanului este in pericol' Dintr'o scriere a lui Papanace (cartea se cheama 'Fara Capitan') reiese clar ca aceasta pozitie de 'liniste' a fost, ulterior, lansata chiar de Siguranta, pentru ca sa nu se produca 'o reactie' la asasinarea planuita a CapitanuluiL.V.: - Sa fi lucrat, constient, sau inconstient, Constantin Papanace pentru Siguranta ?

M.D.: - Nu, deloc ! Papanace a explicat convingator, ca pozitia sa se baza pe grija legata de soarta Capitanului.


L.V.: - Cum vedea Horia Sima aceasta 'revolutie' ?

M.D.: - Cum a vazut-o si dupa aceea. A vazut-o exact cum s'au si intimplat lucrurile la 3 Septembrie 1940


L.V.: - Gheorghe Barbul, secretarul generalului Antonescu, a afirmat, intr'o discutie mai lunga purtata cu subsemnatul, la 24 Octombrie 1994, 'Ca legionarii erau destul de slabi in Septembrie 1940 pentru a-l rasturna singuri pe Carol, dar Antonescu si anturajul sau au exagerat deliberat pericolul legionar, forta legionarilor, pentru a-l speria pe Carol si in felul acesta sa-l oblige in final sa plece'. 'Nu avea importanta cum pleca, de ce pleca, important era sa plece', a afirmat Gheorghe Barbul in 1994

M.D.: - Realitatea este putin alta. Este posibil, ca fortele legionare, care fusesera decimate de Carol in 1938-1939 (sa ne aducem aminte de macelul din 21-22 septembrie 1939, cand au fost executati sumar in intreaga tara 252* de legionari nevinovati, aproape toata elita Miscarii), sa nu fi fost atat de puternice, ca ele singure sa-l poate rasturna pe Carol. Insa, nu trebuie uitat, toata tara dorea plecarea lui Carol Vreau acum sa revin la momentul discutiilor de la Berlin, cu a doua delegatie sosita acolo. Horia Sima si Papanace avusesera in vedere crearea unor echipe legionare in tara, care sa ia legatura cu cadre din armata, in vederea rasturnarii lui Carol. Acest plan era o creatie comuna a lui Horia Sima si Papanace. Delegatia a plecat inapoi in tara, dar intre timp, Horia Sima trimisese 47 de legionari, clandestin, in tara, ca sa organizeze revolutia anticarlista. Conducerea acestei actiuni trebuia sa o preia, personal, Horia Sima. Dar cand sa plece, tot clandestin, Horia Sima in tara, Papanace s'a opus, 'Nu, nu trebuie sa pleci, am promis lui Carol ca incetam orice actiune contra lui' Horia Sima nu a vrut sa renunte in niciun fel la planul sau si i-a spus lui Papanace, 'Ca el a crezut ca promisiunea de liniste data de Papanace emisarilor lui Carol, era o diversiune, pentru a acoperi actiunea lui in tara'.


----- ----- -------------- * Repartitia celor 252 de legionari executati fara judecata in zilele de 21-22 Septembrie 1939 este urmatoarea : Bucuresti : 10, Spitalul Militar Brasov : 7, Lagarul dela Miercurea Ciuc : 44, Penitenciarul Ramnicu Sarat : 13, Lagarul dela Vaslui : 31, jud. Durostor : 3, jud. Timis- Torontal : 3, jud. Caliacra : 3, jud. Gorj : 3, jud. Constanta : 4, jud. Putna : 3, jud. Valcea : 3, jud. Lapusna : 3, jud. Bacau : 3, jud. Mehedinti : 3, jud. Arges : 3, jud. Cluj : 2, jud. Bihor : 2, jud. Roman : 1, jud. Vaslui : 1, jud. Braila : 2, jud. Caras : 3, jud. Neamt : 3, jud. Olt : 3, jud. Falciu : 3, jud. Teleorman : 2, jud. Ialomita : 3, jud. Dambovita : 3, jud. Dorohoi : 3, jud. Turda : 3, jud. Balti : 3, jud. Brasov : 4, jud. Mures : 3, jud. Hotin : 3, jud. Cernauti : 3, jud. Severin : 3, jud. Salaj : 1, jud. Ciuc : 3, jud. Tighina : 3, jud. Nasaud : 3, jud. Cetatea Alba : 3, jud. Tecuci : 3, jud. Muscel 2, jud. Covurlui : 3, jud. Soroca : 3, jud. Arad : 3, jud. Maramures : 3, jud. Iasi : 3, jud. Hunedoara : 3, jud. Orhei : 3, jud. Romanati : 2, jud. Suceava : 1, jud. Buzau : 1, jud. Trei Scaune : 2, jud. Botosani : 3, jud. Satu-Mare : 2, jud. Campulung : 3 si jud. Tarnava Mica : 3. Din aceasta lista, 6 legionari au fost asasinati ulterior datei de 22 Septembrie 1939, insa ordinul pentru executarea lor a fost dat de autoritatile carliste in data de 21 Septembrie 1939. In general, cadavrele legionarilor executati, au fost lasate 2-3 zile in aer liber, pentru a servi ca exemplu - nota L.V.


Aceasta a fost inceputul unor mari disensiuni si dezacorduri intre cei doi ! Cert este ca Horia Sima nu a putut fi oprit, caci il asteptau in tara oamenii trimisi deja de el dela Berlin. Daca renunta, vesnic ar fi purtat anatema de las si fricos, iar 'Revolutia' nu ar fi avut loc, cu toate consecintele nefaste ce ar fi avut loc.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate