Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Windows


Index » educatie » » informatica » Windows
» Configuratia minima a calculatorului - Sistemul de operare Windows XP


Configuratia minima a calculatorului - Sistemul de operare Windows XP
Configuratia minima a calculatorului:

-Monitor

-Mause-ul

-Tastatura

-Unitatea centrala

Monitorul este un periferic de iesire care ne ajuta sa vedem informatiile de care avem nevoie. In partea frontala a monitorului putem avea unul sau mai multe butoane. Butonul de pornire se gaseste in partea dreapta jos. Pe linga acest buton pot exista unul sau mai multe care au rolul de- a oferi optiuni pentru modificarea imaginii.
Mause-ul: este un periferic de intratre, permite selectarea, introducerea de informatii. Avem doua butoane: butonul din stanga, clic stanga este folosit astfel: un clic, selectia obiectelor, doua clicuri, dublu clic deschiderea obiectelor, trei clicuri stanga insemnand doi plus unu fara pauza. Clic dreapata este folosit pentru meniurile rapide, aceste meniuri sunt diferite in functie de obictul selectat.

Scroll: este rotita care se gaseste intre butonul din dreapta si butonul din stanga, se foloseste deobicei pentru a vizualiza informatiile din mai multe pagini.

Tastatura: este un periferic de intrare, este alcatuit din cinci grupe de taste:

a)          taste functionale

b)          taste alfanumerice

c)          taste directionale

d)         taste numerice

e)          alte taste

a)          Taste functionale: se gasesc in partea de sus a tastaturii si cuprinde tastele de la F1 . F12. Pot fi folosite diferit, in functie de program.

b)          Taste alfanumerice: este cea mai mare grupa de taste, se gasesc sub tastele functionale si cuprinde toate tastele de la A la W, precum si cifrele de la 0 la 9 si semnele de punctuatie.

c)          Tastele directionale se gasesc in partea dreapta a tastelor alfanumerice si contine tastele pentru directie sus, jos, dreata, stanga. Pe langa acestea mai avem tastele Home, End, Page, Page Up, Page Down care permite deplasarea la inceputul sau la sfarsitul unui rand sau a unui director. Tastele Page Up si Page Down deplaseaza pagina in fata sau in spate.

d)         Grupa tastelor numerice: se gasesc in partea dreapta a tastaturii si contin tastele de la 0 la 9. Atunci cind vrem sa folosim grupa tastelor numerice trebuie sa ne uitam daca primul led este aprins. In cazul in care nu este aprins vom apasa tasta Num Lock.

e)          Alte taste:- tasta Esc- Scape. Rolul ei este de a curate ecranul de ferestre sau meniuri nedorite.

f)           -tasta TAB permite saltul de la un obiect la altul, sau permite mutarea unui rind mai interior.

-tasta Caps Lock: permite trecerea de la scrierea cu minuscule la scrierea cu majuscule atunci cind apasam tasta Caps Lock se va aprinde cel de-al doilea led din partea dreapta a tastaturii. Atita timp cit va fi ledul aprins vom scrie doar cu majuscule. Pentru a reveni la scrierea cu minuscule vom apasa din nou tasta Caps Lock.

-tasta Shift este folosita in combinatie cu inca o tasta.

-Space Bar: este bara cea mai lunga, tasta de spatiu este folosita pentru a pune pauza intre cuvinte.

-Enter (sint doua si au acelas rol). In cazul in care avem un obiect selectat, se deschide acel obiect, iar in Word inseamna linie noua.

-Back Space: este folosit pentru a sterge caracterul in fata pronterului.

-Delete: permite stergerea obiectelor selectate, sau in Word va sterge caracterele din fata pronterului.

-Insert: care permite scrierea unui caracter peste altul.

-Pauze: opreste pornirea sistemului.

Unitatea centrala: tine toate componentele intr-un loc si contine:

- procesorul

- placa de baza

- placa video

- placa de sunet

- memorie

- harddisk

- CD-rom, DVD

- unitatea de discheta

Procesorul: are rolul de a dirija dispozitivele care se gasesc in unitatea centrala si de a le impartii sarcini fiecaruia. Un calculator poate avea minim un procesor.

Placa de baza: este un dispozitiv pe care se insereaza celelalte componente: procesorul, memoria, placa de sunet, placa video. Mai include si controlerele si conectorii pentru harddisk, unitatea de discheta, tastatura, port serial si USB.

Placa video: este un dispozitiv ce face legatura intre procesor si monitor. Are rolul de a afisa pe monitor datele procesate de procesor.

Placa de sunet: are rolul de a reda informatia binara de sunet.

Memoria: este de doua feluri: Ram si Rom. Poate fi atit interna cit si externa.

Harddisk: este un dispozitiv de stocare a informatiei.

Sistemul de operare Windows xp

Ansamblul structurat de programe care contribuie la utilizarea optima a unui sistem de calcul, se numeste sistem de operare sau software de baza.

Limbajul de programare: sint programe care iti permit sa creezi alte programe, care sint de nivel, inalt, obiect, tehnici, Wel.

Utilitarele: sint tot niste programe care sint create tot in limbaj de programare.

Sistemul de operare imi permite sa instalez limbajul de programare, programe, aplicatii, utilitare. In sistemul de programare avem: MS-dos, Windows, Unix si Linux.

Desktop: este ecranul de deschidere( suprafata de lucru).

Calea: este locul in care se gaseste acel fisier. Este reprezentata in harddisk, dupa care urmeaza un director si apoi fisierul. Cele patru butoane de la calculator sint:

–Start

Tools Bar

Tuls Bar

Tray Sistem

In Tray Sistem se gasesc acele programe care ruleaza odata cu sistemul de programare.

Task bar: in aceasta parte se gasesc programele care le-am gasit noi, permitind trecerea de la unul la altul in timpul lucrului.

Tuls Bar: permite deschiderea programelor care se gasesc instalate fara a mai folosi butonul start. Butonul Start deschide un meniu:

- Shut Down: deschide o fereastra care ne permite sa alegem intre a restarta calculatorul, a inchide calculatorul sau a schimba utilizatorul.

- Run: deschide o fereastra unde se poate introduce o linie de comanda.

- Help: deschide o fereastra in care putem sa cautam raspunsul sau sa punem intrebari pentru utilizarea calculatorului.

- Search: permite cautarea in fisiere sau directoare, pe disc.

- Setting: ofera optiuni pentru modificarea sau setarea calculatorului.

- Document: ofera posibilitatea accesarii directorului My Computer precum si afiseaza ultimele fisiere accesate.

-Programs: deschide un submeniu in care putem vedea toate programele instalate pe calculator.

Tipuri de ferestre:

-ferestre de dialog: sint acele ferestre in care ni se da posibilitatea de a alege.

-ferestre de selectie: sint acele ferestre in care putem selecta o anumita optiune.

-ferestre de mesaje: e un singur buton OK, se primeste un mesaj si avem o singura optiune: OK

-ferestre Tab: sint ferestre cu multiple optiuni.

-ferestre de lucru: in cadrul acestor ferestre in afara de mesaj si comanda, putem intilni butoane radio, care sint de forma rotunda, fiecare buton reprezinta o optiune, iar optiunea care va fi selectata, butonul va avea ● in centru. In acest caz putem selecta decit o singura optiune.

Butoanele de validare: aceste butoane permit alegerea mai multor optiuni, iar optiunile active au in interior o biva(v). Se mai intilnesc si liste: lista ascunsa, lista deschisa, lista de editare.

Lista ascunsa: se numeste asa pentru ca este goala.

Lista deschisa: se selecteaza una din optiuni, apoi se parcurge lista cu ajutorul tastei de directie sus-jos pina cind ajungem la optiunea dorita.

Listele de editare: sint de obicei liste ascunse.

Butoanele: -OK: confirma intotdeauna o executie.

-Cancel: anuleaza o modificare sau o executie.

-Help: deschide fereastra de ajutor permitind cautarea unui raspuns, sau interogarea unui raspuns.

-Apply: executa modificari fara a inchide fereastra in care se lucreaza. In cazul in care dam clic pe butonul OK, acesta va inchide imediat fereastra.

-Browse: deschide o fereastra care ne permite sa cautam informatii pe disc.

-Yes: confirma o actiune.

-No: infirma o actiune.

-ADD: deschide o fereastra in care avem posibilitatea de a adduce mai multe optiuni.

-ADVANTES . : deschide o fereastra in care permite modificari la nivel avansat. In momentul in care intilnim acele trei puncte, inseamna ca acea optiune sau buton permite deschiderea unei ferestre.

Optiuni:din lista ascunsa in fereastra Shut down putem alege una din urmatoarele optiuni:

-Log off- User 18: permite schimbarea userului.

-Shut down: inchide calculatorul

-Restart: inchide si porneste calculatorul.

-Stand by;Hibernate: opreste utilizarea harddisk-ului.

-Run: permite introducerea unei linii de comanda.

Search: deschide o fereastra in care in partea stinga putem selecta cum dorim sa facem cautarea. Prima optiune:Pictures muzick, en video: permite cautarea a trei tipuri de fisiere diferite: imagine, sunet, imagine si sunet. Datorita celor trei butoane de validare putem face alegerea pentru cautare, una, doua sau chiar toate trei optiuni le putem selecta. Cind am stabilit tipul fisierului, dupa care vom face cautarea, vom da clic pe butonul Serch. Pe bara de stare se va afisa numarul de fisiere gasite. Daca dorim sa facem o noua cautare vom da clic pe Start in Start a new search, deasupra butonului Bach. Daca dorim sa ne intoarcem inapoi vom da clic pe butonul Bach.

Selectam:Documents: avem deaface cu butoane radio.

Don”t remember(nu imi amintesc), cauta toate fisierele indiferent de data la care au fost create, modificate, sau accesate.

Within the last welk:(pe parcursul ultimei saptamini), in acest caz cautarea se face dupa data si au in vedere acele fisiere care au fost create, modificate, accesate in ultima saptamina.

Past nonth (in ultima luna), la fel ca cea dinainte se face cautarea dupa data si nu e vorba de o saptamina ci de o luna.

Within the past yeart:(pe parcursul anului trecut) cauta dupa data doar ca acum este pe parcursul unui an.

Directorul: este o colectie de fisiere, si/sau subdirectoare.

Fisierul: este o colectie de informatii, poate contine cite fisiere dorim.

Folderul: este echivalent cu directorul. Atit directoarele cit si fisierele pot sa indeplineasca anumite conditii: sa fie unic pe nivel; cind creem un fisier sau un director nu se folosesc semnele de punctuatie, pe cit posibil. Daca vrem sa creem fisiere nu trebuie sa lasam spatiu. Fisierele mai au o extensie fata de directoare. Extensia arata apartenenta unui fisier la un anumit program. Intre numele fisierului si extensie va fi intotdeauna un •.

Cind avem extensiile: Exe; Bat; Com: acestea sint fisiere executabile. Fisierele care au extensiile: Txt; Doc; Rtf: sint fisiere text. Avi este o extensie pentru video (imagine si sunet).

Start-Seting: deschide un submeniu: Taskbar and Start Menu: deschide o fereastra in care putem modifica atit Taskbarul cit si meniul Start.

Printers and Faxes: permite vizualizarea sau instalarea de imprimante.

Network Connection: permite vizualizarea retelei sau a legaturii pe internet.

Control Panel: permite vizualizarea sau modificarea care tine de setarile calculatorului.

Addor Rrmove Programs: deschide o fereastra in care putem vizualiza si porni dezinstalarea programelor care se gasesc instalate pe disc.

Setap: este un fisier pentru instalarea unui program.

Date and time: permite modificarea datei si a orei.

Key band: permite modificarea vitezei cu care apare sau dispare pronterul.

Mouse-ul: permite modificarea clicurilor intre ele precum si viteza unui dublu clic.

Regional and Language option: permite modificarea setarilor privind modificarea optiunilor specifice pentru Romania.

Linguage: permite instalarea pentru tastatura si folosirea de diactrice a unei alte limbi.

Sistem: permite vizualizarea configuratiei calculatorului.Cind selectam Device Manager putem observa daca exista conflicte sau probleme la sistemul nostru. Cind intilnim semnul? acele draivere nu au fost instalate, iar cind apare semnul! inseamna ca au fost instalate gresit, ori intra in conflict cu altele.

Display: permite schimbarea desktopului precum si interfata cu utilizatorul. Pentru a modifica imaginea de pe desktop vom parcurge urmatorii pasi:

selectam desktopul

dam un clic in lista deschisa si apoi ne deplasam in sus sau in jos pentru a vizualiza imaginile, cind am ales imaginea, ne oprim.

dam clic pe lista ascunsa, pozitionam si alegem una din optiunile: center; File,

dam clic pe butonul Play sau OK.

Screen Saver: avem lista ascunsa din care selectam Screen Saver- ul dorit.

Apperance: permite schimbarea interfetei cu utilizatorul:

in prima lista ascunsa permite alegerea stilului sistemului de operare.

a doua lista ascunsa permite alegerea culorilor.

A treia lista ascunsa permite marimea fontului

Setting: in partea stinga jos putem modifica rezolutia imaginii.O alta metoda de a schimba si a modifica desktopul: clic dreapta pe desktop si alegem optiunea Properties.

My Computer: pe desktop dau dublu clic:

Bara de titlu: se numeste My Computer

Bara de meniu: contine meniurile programului si se gaseste sub bara de titlu.

Bara de unelte: prezinta optiuni care se pot folosi mai rapid decit deplasarea prin meniuri.

Zona de lucru: este zona in care pot sa lucrez.

Bara de stare: avem numarul de obiecte.

Avem trei butoane sus:

Butonul minimalizat trimite fereastra pe care am trimi-o in Taskbar. Pentru a readuce fereastra din Taskbar vom da clic pe numele acesteia.Restaurare aduce fereastra la ultima dimensiune la care a fost setata.

Butonul Maximizare: mareste imaginea la dimensiunile maxime.

Inchidere: inchide fereastra. Orice fereastra poate fi mutata, marita sau micsorata. Pentru a muta o fereasta dintr-o parte in alta vom parcurge urmatorii pasi:

Pozitionam cursorul mausului pe bara de titlu.

Apasam butonul mausului si il tinem apasat.

Deplasam mausul in stinga, dreapta, sus, jos pina ajungem in pozitia dorita.

Cind am ajuns in locul in care dorim sa mutam fereasta eliberam butonul mouseului.

Pentru a marii sau micsora o fereastra, v-om parecurge urmatorii pasi:

Pozitionam cursorul mausului pe marginea pe care dorim sa o marim sau sa o micsoram.

In momentul in care cursorul ia forma unei sageti( stinga- dreapta) apasam butonul mausului si il tinem apasat.

Miscam mausul stinga- dreapta sau sus jos.

Cind am ajuns la dimensiunea dorita eliberam butonul mausului.

In cazul in care dorim sa marim sau sa micsoram o fereastra atit pe orizontal cit si pe vertical pozitionam cursorul in coltul dreapta-jos. Meniurile pot fi: active cit si inactive.

Meniurile active sint intotdeauna de culoare neagra si pot fi folosite oricind. Meniurile inactive sint gri si se pot folosi doar in urma unor alte actiuni. Directoarele au forma unor dosare deschise de culoare galbena. Subdirectoarele sint subordinate unui director. Intot-deauna cind creati o structura directoare(subdirectoare), v-om putea vizualiza doar acelea care apartin directorului si sint de nivelul cel mai apropiat. Orice director sau subdirector poate fi redenumit( sa primeasca alt nume). Pentru a schimba numele unui director sau subdirector avem mai multe posibilitati:

Selectam directorul sau fisierul la care dorim sa-i schimbam numele.

Ne deplasam in meniul File si alegem optiunea Rename.

Dupa ce am dat clic pe Rename putem sa tastam noul nume.

Dup ace am scris noul nume apasam tasta Enter sau dam un clic stinga in zona de lucru.

Pentru a sterge un director sau un fisier avem mai multe posibilitati:

selectam directorul sau fisierul

mergem in meniul File si alegem optiunea Delete.

va aparea o fereasatra de mesaj in care sintem intrebati daca sintem siguri ca vrem sa stergem obiectul selectat.In cazul in care vrem sa stergem fisierul sau directorul apasam butonul Yes,iar daca ne-am razgindit apasam tasta No.

Cum se creaza un short-cut? Pentru a crea un Short-cut v-om parcurge urmatorii pasi:

selectam directorul sau fisierul

ne deplasam in optiunea File si alegem optiunea Create Short-cut.Indiferent de metoda folosita scurtatura se va crea in directorul curent(acolo unde ne aflam). Daca dorim sa avem aceasta scurtatura pe Desktop avem urmatoarele posibilitati:

ori sa mutam icon-ul nou creat pe desktop, ori sa folosim folosim optiunea Sent-To. In cazul in care nu folosim optiunea Sent-To trebuie sa mutam icon-ul din directorul curent pe desktop. Pentru a face acest lucru trebuie sa apasam butonul Restore, in cazul in care fereastra este la marime maxima, daca nu, nu apasam pe butonul sting, selectam Short-Cut,dupa care apasam butonul sting al mousului tinind butonul apasat, miscind mausul spre desktop.Cind am ajuns in afara marginii ferestrei,vom elibera mousul.

Copierea unui director sau fisier se poate realize in mai multe feluri:

selectam directorul sau fisierul dorit, ne deplasam in meniul Edit si dam clic pe optiunea Copy. Dupa aceea vom merge in acel director in care dorim sa mai avem fisierul sau directorul, iar dupa ce am stability locul de destinatie, ne deplasam din nou in meniul Edit si vom da clic pe optiunea Paste. Pentru a muta un director sau un fisier vom folosi optiunea Cut. Se selecteaza directorul sau fisierul, dupa care ne deplasam in meniul Edit si alegem optiunea Cut, dupa care cautam locul de destinatie, unde vrem sa ducem fisierul.Cind am ajuns in locul dorit, ne deplasam in meniul Edit si selectam optiunea Paste.

Observatii: atunci cind folosim optiunea Copy vom multiplica fisierul sau directorul selectat,acesta se va gasi atit in directorul de origine cit si in unul sau mai multe locuri de destinatie.Cind folosim Cut nu vom mai avea directorul sau fisierul selectat in locul de origine, ci numai in locul de destinatie.Atunci cind folosim Copy sau Cut urmatoarea actiune va fi: Paste.Atunci cind dorim sa copiem un fisier sau director pe o discheta sau pe un stick putem sa realizam aceasta operatiune si cu ajutorul lui Sent-To, unde vom gasi in submeniu,ca loc discheta. Si in cazul lui Copy si in cazul lui Cut putem folosi clic dreapta.

Selectia fisierelor sau a directoarelor se face astfel:

daca dorim sa selectam mai multe directoare: cu ajutorul mausului, pozitionam mausul in fata primului director, apasam butonul sting, tinind butonul apasat.

O alta metoda este combinatia de taste CTRL+ A, in meniul Edti selectia Alt.

In cazul in care dorim sa selectam in mod aliator atunci vom da clic pe primul director sau fisier dorit, apasam tasta Ctrl si o tinem apasata pina terminam selectia. In cazul in care numarul directoarelor pe care le dorim selectate este mai mare decit acelora care nu le dorim, vom face urmatorul lucru: selectam acele directoare de care nu avem nevoie, care sint mai putine, dupa care ne deplasam in meniul Edit si dam clic pe optiunea Invert-Selection.

Meniul View: in acest meniu vom gasi meniul pentru ascunderea sau afisarea barei de unelte, sau modul de vizualizare al directoarelor si al fisierelor.

Tools bar: afiseaza un submeniu in care putem sa actionam sau sa dezactivam bara de unelte. O bara de unelte este active atunci cind va avea intotdeauna o biva.

Status bar: bara de stare este active.

Explorer bar: permite afisarea mai rapida a unor optiuni precum: cautare, fisiere favorite, istoric, etc.

Thumnails: afiseaza directoarele si subdirectoarele cu un chenar in jur.

Tiles: permite vizualizarea in format mare fara chenar.

Icons: este de o dimensiune mai mica.

List: afiseaza directoarele si fisierele una sub alta.

Details: afiseaza directoarele si fisierele in detalii.

My documents: este un director in care se salveaza in mod automat toate fisierele create.

My Pictures: se salveaza imaginile. In momentul in care se salveaza un fisier si nu specificam locul unde vom face salvarea, acesta va fi My Documents.

Metoda de creare a directoarelor in My Documents este identica cu cea din My Computers.

RecydeBin: cosul de gunoi, se gasesc toate fisierele sau directoarele pe care le-am sters. Pentru a recupera un director sau un fisier din cosul de gunoi trebuie sa parcurgem urmatorii pasi: deschidem Recy Bin, selectam fisierul sau directorul dorit, dupa care ori dam clic dreapta si alegem Restore, ori ne deplasam in meniul File si alegem optiunea Restore. Daca dorim sa stergem doar anumite fisiere sau directoare, vom selecta directoarele sau fisierele dorite, dupa care vom da clic pe File si alegem optiunea Delete, ori dam clic dreapta si din meniul rapid vom alege optiunea Delete.In cazul in care dorim sa golim cosul de gunoi, putem sa dam clic dreapta pe icon-ul RecynBin sis a alegem optiunea Empty RecynBin.

My Networ Places: permite vizualizarea calculatoarelor care se gasesc in retea.

Windows Explorer: pentru a deshide aceasta fereastra putem sa dam clic dreapta pe My Computers, apoi alegem optiunea Explorer sau dam clic pe butonul Start Programs Accesoris si apoi Windows Explorer. O alta modalitate: deschidem My Computers, dupa care dam clic pe butonul Folder de pe bara de unelte. Atunci cind lucram cu Windows Explorer lucram defapt cu doua ferestre. Semnul + semnifica faptul ca fiecare director contine unul sau mai multe subdirectoare. Atunci cind dam clic pe semnul +, acesta se transforma in semnul- si va afisa directoarele pe care le contine.

Observatii: fereastra din parea stinga va afisa intotdeauna numai directoarele. In fereasta dreapta se vor afisa atit directoarele, subdirectoarele cit si fisierele. Pentru a vedea continutul unui director(directoare, subdirectoare,fisiere), vom da clic pe numele directorului al carui continut dorim sa-l vedem. Metoda de creare a directoarelor este acceasi.

Word

Este un program pe care il putem folosi pentru redactarea de texte, aranjarea de texte in pagina. Fereastra Word este formata din:

- bara de titlu

- bara de meniu

- zona de lucru

- bara de stare

Bara de titlu: contine butonul sistem W care se gaseste in partea stanga, apoi avem numele documentului sau in cazul unui fisier nou acesta va avea numele: Document

Microsoft Word. In partea dreapta avem butonul de minimalizare, trimite fereastra in Task Bar, daca facem clic pe ea revine la pozitia initiala. Butonul de maximalizare care permite marirea ferestrei sau aducerea acesteia la marimea initiala.Butonul de inchidere: inchide fereastra, inchide programul.

Bara de meniu: contine meniurile speciale aplicatiilor Microsoft Word. Butonul de inchidere de pe bara de meniuri inchide fereastra, lasand deschis programul.

Bara cu butoane standard: (bara de unelte), fiecare bara de unelte are un nume. Bara cu butoane standard contine optiuni care se gasesc in meniul fisier Editare si in meniul Format. Bara de unelte pentru formatare contine butoane care apartin meniului Format (in special Font si Paragraf ).

Zona de lucru: este partea cea mai mare a ferestrei si partea in care putem sa scriem un document.

Bara de stare: se gaseste in partea inferioara a ferestrei si contine informatii cum ar fi: nr.paginii, in care ne aflam, sectiunea: cate pagini are intreg documentul, distanta fata de inceputul paginii, linia si coloana unde se afla cursorul, starea tastelor de blocare de pe tastatura, limba in care se face corectarea textului, aplicatiile pentru corectarea greselilor precum si salvarea automata.

Regulile de scriere: intre cuvinte exista doar un singur spatiu( forma grafica a spatiului este un punct). In cazul in care vrem sa scriem o unitate de masura sau moneda nu vom lasa spatiu intre valoare si unitate de masura sau moneda. In cazul in care dorim sa punem un semn de punctuatie, acesta va urma ultimului caracter si abia apoi vom pune spatiu.

Meniul fisier: in acest meniu avem optiunea Nou: deschide o fereastra in partea dreapta de unde avem posibilitatea de a alege tipul de document. Din aceasta fereastra alegem optiunea document necomplectat. O alta modalitate de a deschide un document nou este cu ajutorul butonului Nou de pe bara de unelte standard. O alta modalitate de a deschide un document este cu ajutorul combinatiei de taste Ctrl+N.

Optiunea Deschidere: permite cautarea si deschiderea unui document deja creat. Atunci cind dam clic pe optiunea Deschidere va aparea o fereastra de unde avem posibilitatea de a alege locul de unde deschidem fisierul. In partea de sus a ferestrei de deschidere avem o lista ascunsa de unde putem stabili locul in care dorim sa cautam fisierul. Acelas lucru il putem face si din partea dreapta a ferestrei. O alta modalitate de a ajunge la fereastra de deschidere este clic pe cel de-al doilea buton de pe bara de unelte standard sau combinatia de taste Ctrl+O.

Optiunea Inchidere: permite inchiderea documentului fara a inchide programul.

Optiunea Salvare: permite salvarea modificarilor facute intr-un document. O alta metoda este Ctrl+S sau clic pe cel de-al treilea buton de pe bara de unelte standard.

Optiunea Salvare ca . : deschide o fereastra in care avem posibilitatea de a alege locul in care dorim sa se faca salvarea, numele fisierului sau extensia. O alta posibilitate de a ajunge la fereastra Salvare ca . este cu ajutorul tastei F12. Intre salvare si salvare ca nu exista nici o diferenta atunci cind documentul este nou. In cazul in care documentul este deja salvat, salvarea va salva modificarile iar salvare ca . permite salvarea acelui document cu alt nume sau cu o alta extensie, sau intr-un alt loc.

Optiunea Initializare: permite modificarea marginilor paginii, alegerea orientarii acesteia, precum si tipul paginii. In fereastra Margini putem modifica marginile paginii, sus, jos, stinga, dreapta, putem stabili distanta pentru indoitura, precum si locul unde va fi. La orientare avem posibilitatea de a alege intre tip portet sau tip vedere. In partea de jos a ferestrei, la examinare putem stabili carei parti a documentului se aplica modificarea, document intreg, de la acest punct inainte sau document selectat.Tabul: Hirtie permite selectarea dimensiunii hirtiei( A ; A ;A ) le putem alege din lista ascunsa.

Optiunea Aspect: anteturi si subsoluri: avem butonul de validare pagina para, diferita de cea impara, permite scrierea de antet si subsol diferit in functie de pagina.

Optiunea: Aliniere verticala permite alinierea textului pe verticala.

Vizualizarea inaintea imprimarii: permite vizualizarea documentului inainte de listare.

Bara de butoane Vizualizare: primul buton tipareste documentul imprimare. Al doilea buton lupa activeaza sau dezactiveaza modul de vizualizare permitind modificarea pe text. Urmatorul buton: O pagina afiseaza o singura pagina pe ecran. Pagini multiple: permite selectarea si afisarea mai multor pagini odata.

Panoramare: permite vizualizarea documentului doar selectind o scala de afisare.

Vizualizare rigla: ascunde sau afiseaza rigla.

Potrivire prin reducere: reduce dimensiunile documentului prin modificarea dimensiunii fontului.

Ecran complect: afiseaza documentul in intregime fara a avea bara de unelte sau bara de meniu.

Esire din ecran complet: se face dind clic pe butonul inchidere ecran complet.

Optiunea Imprimare: Ctrl + p sau butonul 6 de pe bara de unelte standard. Deschide o fereastra de unde putem sa alegem tipul de imprimanta, in cazul in care avem instalate mai multe, paginile care vrem sa le listam, precum si modul in care se va face listarea. Avem butonul radio: Toate care ne permite imprimarea intregului document.

Optiunea: Pagina curenta: atunci cind este active permite imprimarea paginii pe care se gaseste cursorul, nu pagina la care ne uitam.

Optiunea Selectie: butonul devine activ in momentul in care am selectat un text si va imprima din intregul document numai textul selectat.

Butonul Pagini: permite imprimarea doar acelor pagini pe care le dorim. Scrierea paginilor se poate face dupa modelul: 1-5 plinteaza paginile de la 1 la 5, sau1,5 plinteaza paginile 1 si 5.

Butonul de Validare- Ansamblare: ne permite sa stabilim cum se va face listarea. In cazul in care este active, va lista tot documentul, iar dupa ultima pagina va incepe cea de-a doua copie. In partea de jos a ferestrei avem o lista ascunsa: Imprimare care ne permite alegerea paginilor pe care dorim sa le listam.

Prima optiune: Toate paginile din interval, va lista intreg documentul in ordinea paginilor.

A doua optiune: Pagini impare: va lista doar paginile fara sot.

A treia optiune: Pagini pare: va lista paginile cu sot.

Optiunea Iesire: inchide fereastra cit si programul.

Meniul Editare: imposibil de anulat, permite anularea unei actiuni.

Optiunea Repetare: permite repetarea ultimei actiuni.

Optiunea Taiere: se foloseste pentru a muta un text dintr-un document in altul.

Optiunea Copiere: permite copierea textului, textul sa fie selectat.

Optiunea Lipire: este folosit in mod obligatoriu dupa una din optiunile: Cut sau Copy.

Optiunea Golire: deschide un submeniu in care putem sa alegem ori stergerea formatarii, ori a continutului.

Optiunea Selectare totala: va selecta intreg documentul, indiferent de numarul de pagini sau obiecte care se gasesc in document.

Optiunea Gasire: permite cautarea unui cuvint in document.

Optiunea Inlocuire: deschide o fereastra in care putem sa scriem cuvintul pe care il cautam si la inlocuire scriem cuvintul cu care il inlocuim. La gasire si la inlocuire trebuie sa lasam spatiu atit sus cit si jos. Pentru siguranta este bine sa lasam spatiu in fata si in spate.

Optiunea Salt la..: deschide o fereastra in care avem posibilitatea de a trece in mod automat de la o pagina la alta, sau de la o sectiune la alta.

Meniul Vizualizare: avem optiunea Normal: care permite vizualizarea documentului fara antet si subsol, fara comentarii sau note de subsol. Trecerea de la o pagina la alta este sub forma unei linii punctuate.

Optiunea Aspect pagina Web: permite redactarea si vizualizarea textului asemenea unei pagini Web( internet).

Optiunea Aspect pagina imprimata: permite vizualizarea fiecarei pagini in parte, a antetului, a subsolului, comentarii, note de subsol.

Optiunea Aspect citire: permite vizualizarea documentului, al intregului document, a unei pagini.

Subcapitol: panou de activitate: deschide o fereastra in dreapta documentului de unde putem alege diferite optiuni. Bara de instrumente afiseaza sau ascunde barele de instrumente, orice bara o putem afisa sau ascunde. Bara de unelte care e active va avea in fata o biva. Activarea sau dezactivarea unei bare de unelte se face dind clic pe numele acesteia.

Rigla: afiseaza sau ascunde rigla.

Plan document: este util in cazul in care s-a lucrat pe nivel, acesta afisind cuprinsul documentului. Imagini micsorate: afiseaza in partea stanga a ferestrei paginile documentului in format mic. Trecerea de la o pagina la alta se poate face dand clic pe imagine.

Antent si subsol: permite redactareea atentului si subsolului: tot ce vom scrie va aparea pe fiecare pagina a documentului. Atunci cand intram in modul de redactare Antet si subsol nu vom putea putea redacta in pagina normala.

Butoanele de pe Inserare: - auto text permite inserarea de text in document;

- inserare numar pagini: insereaza nr. pagina;

- format nr. de pagini: deschide o fereastra in care putem alege modul

in care care dorim numerotarea ( cifre romane, caractere) sau de la ce

nr.dorim sa pornim numerotarea . Un cazul in care dorim sa pornim

numerotarea sa pornim numerotarea de la o la o alta valoare decat

1( 2, 3,4,5..) vom da clic prima data pe format, nr. de pagina si dupa

ce am tabilit de la ce valoare incepe prima numerotare, vom da clic

pe butonul 2.

- inserare data: insereaza data

- inserare ora : insereaza ora

Meniul Inserare: optiunea Intrerupere: deschide o fereastra in care putem sa alegem tipul de intrerupere: - Sfirsit de pagina: permite trecerea fortata de la o pagina la alta.

- Sfirsit de coloana: permite trecerea fortata de la o coloana la alta.

O alta metoda de a insera sfirsitul de pagina fara a folosi meniul este Ctrl+ Enter, insereaza cite pagini dorim.

- Numere de pagina: deschide o fereastra care ne permite inserarea automata a numarului de pagina fara a intra in modul de lucru: Antet si subsol.Prima lista ascunsa ne permite alegerea pozitiei unde va fi inserata numar de pagina( sus, jos, centru).Cea de-a doua lista ascunsa: Alinierea ne permite sa selectam unde dorim sa fie pozitionat( stinga, dreapta).Butonul format din acesta ferestra ne permite selectia unui format de numar sau sa pornim de la un anumit numar.

Data si ora: deschide o fereasta in care putem alege un format de data.

Simbol: deschide o fereastra de unde putem alege un simbol, iar dupa ce l-am ales v-om da clic pe butonul Inserare.

Comentariu: permite inserarea unui comentariu in text, acesta nu se va observes in timpul printarii.

Imagine: permite inserarea in document, de imagine, forme automate,diagrame.Deschidem in partea dreapta a ferestrei o fereastra in care putem sa cautam miniature dupa nume. Dupa ce am scris numele miniaturii vom da clic pe butonul Salt. In cazul in care dorim ca un din miniaturile afisate sa o inseram din document vom da clic pe acea miniature.

Inserarea unei miniature: din acest mod se face in felul urmator: se selecteaza miniatura, se da clic dreapta pe sageata din partea dreapta, alegem optiunea Copy, dupa care revenim in document si dam clic pe optiunea Paste. Aceste miniature sunt considerate ca fiind caractere. Orice miniature poate fi marita, micsorata sau mutata. Stergerea unei miniature se realizeaza in felul urmator: se selecteaza miniatura, dupa care putem folosi ori Delete sau Back Space.

Forme automate:afiseaza o bara de unelte de unde putem alege diferite forme. Pentru a desena o forma automata in document alegem forma pe care o dorim si dam clic pe ea, va aparea un chenar in care scrie Creare de semn aici, dupa care vom desena forma in afara lui. Acesta forme pot primi o coloare, pot fi marite sau micsorate, mutate si nu sint legate de o anumita zona a documentului( le putem muta si in acele zone in care nu putem scrie). Daca dorim sa modificam o forma,vom da clic dreapta pe forma si alegem optiunea: Formatare-Forma Automata.

Culori si linii: permite alegerea unei culori atit pentru linii cit si pentru umplerea imaginii, a formei.Permite alegerea a una doua sau mai multe culori. In cazul in care alegem o culoare, in partea dreapta va aparea o lista ascunsa de unde putem selecta culoarea dorita. In cazul in care selectam doua culori vom avea doua liste pentru alegerea culorilor. In partea de jos a ferestrei avem stiluri de umbrire. In cazul in care dorim mai multe culori vom da clic pe butonul radio Prestabilire. Dupa ce am stabilit culoarea pentru umplere putem da clic pe butonul Ok pentru a reveni in fereastra anterioara si inca odata Ok ca sa inchidem si ultima fereastra si a reveni in modul de lucru.

Word Art: deschide o fereastra in care putem alege unul dintre modelele de scriere artistica. Dupa ce am ales, selectam tipul Word Art, apoi Ok, se deschide o fereasta in care vom introduce textul dorit, dupa ce am introdus textul, vom da clic pe butonul Ok. Word Art este legat de un Enter si nu poate fi mutat fara un Enter.In meniul Inserare avem caseta Text: permite desenarea unei casete in care putem introduce text, fara a fi legate de un Enter.

Meniul Tabel: contine optiuni pentru creare, aranjare, modificare de tabele. Prima optiune:

Desenare tabel: afiseaza bara de unelte,tabele si borduri. Primul buton Desenare tabel: permite desenarea unui chenar si al liniilor interioare, il folosim deobicei cind lucram cu tabele neregulate.

Radiera: se foloseste pentru stergerea liniilor din tabel.

Stil linie: permite alegerea unui tip de linie pentru chenar (pentru liniile tabelului).

Grosime linie: permite alegerea grosimii.

Bordura exterioara: permite alegerea locului de borduri.

Culoare umbrire: permite alegerea unei culori de fundal.

Inserare tabel: permite inserarea de rinduri sau coloane sau chiar a unui tabel cu numar fix de linii.

Imbinare cellule: devine active in momentul in care am selectat doua sau mai multe celule intre ele.

Scindare celule: permite inserarea a mai multor celule in interiorul unei singure celule.

Aliniere: permite alinierea obiectului selectat (tabel, informatia din celula atat orizontal cat si vertical).

Distribuire rinduri: in mod egal aranjeaza rindurile la aceeasi inaltime.

Ditribuire coloane: in mod egal aranjeaza coloanele sa aibe aceesi latime.

Autoformatare in tabel: permite selectarea si alegera unui model de tabel.

Modificare – orientare text: permite schimbarea orientarii textului.

Sortare ascedenta, sortare descedenta: aranjeaza informatia din text in ordine alfabetica: ascedent si descedent.

Insumarea automata: permite calcularea totalului unui rind.

Format: - Fond: deschide o fereastra in care avem posibilitatea de a modifica fontul, stilul,

dimensiunea sau culoarea. Stilul fontului poate fi obisnuit, ingrosat sau aldin,

cursive sau italic.

Dimensiune: permite modificarea marimii caracterului.In cazul in care dorim alta marime decat cea care se gaseste inlista vom da clic in casuta text de la tastatura.

Culoare: in aceasta fereastra putem stabili atat culoarea fontului, stilul de subliniere sau culoare a liniei de subliniere.

Butonul efecte ne permite modificarea textului.

Tab Spatire caractere: permite micsorarea sau marirea atat a spatiului dintre litere cat si dintre litere.

Efecte text: permite alegerea dintr-o lista de efecte. Efectele nu se pot lista. Atunci cand dorim sa folosim optiuni din fereastra Font este necesar sa selectam mai intai textul, iar in cazul cand nu avem text vom selecta Enter.

Paragraf: deschide o fereastra in care avem posibilitatea sa facem modificari la nivel de paragraf. In partea stanga putem selecta tipul de aliniere: la stanga, la dreapta, la centru, sau la stanga si la dreapta. Identarea la stanga si la dreapta ne permit sa modificam locul de pornire a fondului.In partea de jos a ferestrei putem modifica spatial dintre paragrafe cat si cele dintre randuri.

Spatiere intre randuri: se realizeaza selectand optiunile listei ascunse Spatiere.

Marcatori si numerotare: permite inserarea de semne (marcatori) sau numerotare alfabetica sau cifre. Selectia semnelor sau numerelor se face dind clic pe casuta dorita, dupa care apasam butonul Ok. Dupa ce am selectat un tip de marcatori sau numerotare, va aparea in fata numelui marcatorul sau semnul selectat. Daca nu mai dorim marcatori si dorim sa incepem numarul in mod normal putem sa apasam de doua ori tasta Enter sau sa dam clic pe butonul 13 sau 14 de pe bara deformatare. Aceste butoane le putem folosi si atunci cind dorim sa incepem. Dezavantajul este ca atunci cind dam clic pe buton, nu putem alege marcatorul.In cazul in care am folosit numerotare si dupa ce am numerotat, dorim sa pornim de la inceput, in fata primului numar va aparea cu un buton cu lista pe care daca vom da clic putem selecta optiunea repornire- numerotare.

Borduri si umbrire: permite inserarea unui chenar in jurul unui text sau a unei pagini. Orice modificare pe care o vom face se va vedea pe cea de-a treia parte la examinare.

Borduri de pagina: permite inserarea unui chenar in jurul paginii, avem pagina impartita in trei. Din prima pagina putem alege arta care ne permite alegerea unui model.

Tabulatori: (daca creem tabele false) permit inserarea de tabulatori, daca este forma unui L intors inseamna ca e centrat.

Majuscula incorporate: pemite scrierea primei litere dintr-un cuvint la o dimensiune mai mare decit a intregului text.

Modifica dupa caz: permite schimbarea textului in functie de ce avem nevoie. Se selecteaza textul, se alege optiunea dorita si apoi se da Ok.

Orientare text: permite modificarea orientarii textului in tabel.MICROSOFT EXCEL

Excel se ocupa cu tabel, calcul tabel, diagrame. O fereastra Excel este alcatuita din:

bara de titlu

bara de meniuri

bara de unelte

bara de formule

zona de lucru

bara de stare

Fiecare celula are o adresa.Adresa este data de litera coloanei si numarul de rinduri.Atunci cind lucram in Excel nu vom face referire la valorile din celule, ci doar la adresele din celule. Adresele in Excel pot fi: absolute, relative sau mixte.

Adresele absolute: sint acele adrese care nu isi modifica prin mutare sau copiere numarul rindului si al coloanei. O adresa absoluta va avea intotdeauna semnul $. Pentru a declara o astfel de adresa avem doua posibilitati: fie apasam tasta Shift- 4, fie selectam celula dupa care apasam tasta 4.

Adresele relative: sint acele adrese care isi schimba litera coloanei sau rindurile prin copiere, mutare sau numarul rindului.

Adresele mixte: sint acele adrese care au o parte absoluta si una reletiva (B5-$B5). Atunci cind dorim sa facem suma a doua sau mai multor valori sau sa folosim o formula vom pune intotdeauna semnul egal. Atit rindurile cit si coloanele pot fi marita sau micsorate. Pentru a mari sau micsora un rind sau o coloana pozitionam cursorul pe linia dintre coloane sau dintre rinduri, apasam butonul sting si il tinem apasat, tragem stinga-dreapta, sus-jos. In cazul in care dorim sa marim sau sa micsoram in mod automat, dam dublu clic pe linie, in partea de sus a coloanei. In cazul in care am scris un text intr-o celula si este prea mare, daca dorim sa-l aranjam pe mai multe linii, putem face acest lucru folosind combinatia de taste Alt + Enter. In cazul in care am scris si am gresit, putem sa intram in celula folosind tasta F2, deplasarea celulei se face cu ajutorul tastelor directionale.

Fisier: Initializare pagina: diferit de Word aici putem selecta dimensiunea hirtiei, orientarea, marginea precum si antetul si subsolul. In plus mai avem scalare (modul de a apropia sau departa un text).

Tab. Margini: in aceasta fereastra putem selecta atat centrarea pe orizontala cit sic ea pe verticala in pagina.

Antet si subsol: diferit de Word aici putem selecta diferit antetul si subsolul dind clic pe unul dintre butoane. Se deschide o fereasta in care putem sa pozitionam din start locul unde dorim sa apara informatia de la antet sau subsol. Primul buton deschide o fereastra in care putem alege tipul fontului, stilul, dimensiunea.

Inserare numar de pagina: insereaza numarul paginii.

Al treilea buton insereaza numarul de pagini.

Al patrulea buton insereaza data.

Al cincilea buton insereaza ora.

Al saselea buton insereaza adresa catre fisier.

Al saptelea buton insereaza numele fisierului.

Al optulea buton insereaza numele paginii.

Al noualea buton insereaza imaginea.

Ultimul buton permite formarea imaginii.

Butonul Foaie- zona de imprimat: permite scrierea zonei pe care dorim sa o listam.

Rindul de repetat: la inceput permite selectarea unui rind care se v-a repeta pe fiecare pagina existenta a documentului.

Coloana de repetat: la stinga permite selectarea unei coloane care se v-a repeta pe fiecare pagina.

Meniul Editare: optiunea Umplere: aici avem butoane radio, putem selecta cum vrem sa fie scrierea pe rinduri sau coloane, apoi putem alege: liniar, exponential, data precum si valoarea fiecarui pas cu care se v-a face umplerea. Inainte de a folosi umplerea vom da un numar de pornire si vom selecta o anumita zona. O alta metoda de a realiza umplerea automata este urmatoarea: scriem cifra de la care dorim sa inceapa numaratoarea dupa care pozitionam cursorul in partea dreapta jos, iar in momentul in care acesta va lua forma unui plus, apasam butonul sting al mausului si tragem in jos. In timp ce tragem mausul in jos apasam si tasta Ctrl. In momentul in care am ajuns la valoarea pe care o dorim dam drumul mausului si abia apoi tastei Ctrl.In cazul in care eliberam mai repede tasta Ctrl celulele nu se vor umple in ordine crescatoare ci se vor umple cu aceesa valoare.

Golire: permite stergerea informatiilor sau a formatarilor din zona selectata.

Stergere: deschide o fereastra in care putem selecta ce dorim sa stergem (celula, rind sau coloana).

Stergere foaie: v-a sterge intotdeauna foaia activa.

Mutare sau copiere foaie: deschide o fereastra in care putem alege in prima lista ascunsa fisierul in care dorim sa mutam sau sa copiem o foaie. In lista deschisa putem pozitiona locul unde se va face copierea sau mutarea.Daca nu selectam crearea unei copii, se realizeaza mutarea acesteia. Atit mutarea cit si copierea se realizeaza cu pastrarea tuturor formatarilor.

Meniul Inserare:

Inserare celule: permite inserarea unei celule, rind sau coloana.

Rinduri: insereaza in mod automat un rind.

Coloana: insereaza in mod automat o coloana.

Foaie de lucru: insereaza o foaie de lucru in mod automat.

Diagrama: deschide o fereastra: expert diagrama, permita inserarea unei diagrame in functie de datele selectate.

Simbol: permite inserarea simbolurilor, sfirsit de pagina, insereaza sfirsit de pagina.

Functie: permite cautarea si selectarea unei functii, a unei formule.

Comentariu: permite inserarea unui comentariu.

Meniul Format: Celule: deschide o fereasta in care putem selecta categoria din care vrem sa faca parte informatia noasta.

General: permite inserarea de orice tip de data.

Numar: permite stabilirea numarului de zecimale, precum si daca dorim separator intre mii si sute.

Simbol monetar: permite stabilirea numarului de zecimale, precum si alegerea unui symbol monetar.

Contabil: permite alegerea numarului de zecimale, al simbolului monetar, dar aliniaza in coloana simbolurile monetare si virgulele zecimale.

Data: permite alegerea unui tip de data precum si setarea unei locatii.

Ora: permite alegerea unui tip, unui model, precum si alegerea unei setari locale.

Procentaj: permite alegerea numarului de zecimale.

Fractie: permite alegerea unui tip.

Stiintific: permite alegerea numarului de zecimale.

Text: permite formatarea cimpurilor numerice ca si text. Trebuie selectat text, daca nu se vor aduna doar pagina selectata. Se pune apostrof in fata si este selectat ca text.

Special: sint formate pentru cod postal, numere de telefon, cod numeric personal.

Particularizat: pemite modificarea informatiilor in functie de necesitati.

Fomatare- celule:

Aliniere: permite aranjarea textului intr-o celula atit orizontal cit si vertical. In cazul in care dorim sa schimbam textul, vom face acest lucru din partea dreapta a ferestrei, ori dam cite un clic pe punctual unde vrem sa avem orientarea, ori modificam gradele. In partea de jos a ferestrei avem trei butoane de validare:

Incadrare text: v-a aranja textul introdus in asa fel incit sa se potriveasca dimensiunii celulei.

Potrivire prin reducere: micsoreaza textul in asa fel incit sa se potriveasca.

Imbinare celule: permite unirea a doua sau mai multe celule selectate.

Tabul Font: permite alegerea fontului, a stilului, dimensiuni. Mai gasim stilul de subliniere, culoare fontului sau efecte.

Tab: Bordura: ne permite trasarea unui chenar pentru celulele selectate. In cazul in care dorim sa avem o bordure colorata vom alege intai culoarea, dupa care stilul liniei si apoi locul in care dorim sa fie trasat.

In cazul in care dorim o bordure simpla vom apasa pe butonul contur si abia apoi interior.

Tab:Modele: permite alegerea unei culori sau a unui model pentru tabel.

Tab. Rind: deschide un submeniu in care putem sa alegem una din optiunile inaltime, potrivire automata sau reafisare. Tabul deschide o fereastra in care putem sa scriem cat sa fie inaltimea randului.

Potrivire automata: revine la forma initiala.

Ascundere: ascunde randul pe care se gaseste cursorul (randul selectat).

Reafisare: permite afisarea unui rand ascuns (selectand randul de deasupra si dedesuptul randului ascuns).

Coloana: deschide un submeniu unde gasim latime, potrivire, ascundere, reafisare, latime standard.

TabFoaie: deschide un submeniu unde avem redenumire, putem schimba numele foii, ascundere, reafisare (devine active atunci cand avem o foaie ascunsa), apoi fundal care deschide o fereastra unde putem cauta o imagine si o inserare ca si fundal.

Culoare fila: permite alegerea unei culori care va fi pe fundalul numelui foii (culoarea apare atunci cand fila nu neste active).

Tab-Autoformatare: permite alegerea unui model de tabel. Atunci cand dorim sa folosim autoformatarea trebuie sa selectam mai intai tabelul sau zona in care dorim sa realizam tabelul.

Meniul Date – Sortare: deschide o fereastra in care putem alege intre unul si trei argumente dupa ncare dorim sa-se faca sortarea.

Sortarea poate fi : - ascedenta

- descedenta

In partea de jos a ferestrei avem doua butoane radio. In cazul in care butonul radio, rand antet este selectat in listele ascunse va aparea capul de tabel.

In cazul in care este selectat butonul radio fara antet vor aparea in listele ascunse coloanele.

Filtrare: deschide un submeniu unde avem filtrare automata atunci cand: dam filtrare automata, trebuie sa pozitionam cursorul pe o celula din capul de tabel. Atunci cand dam clic pe filtrare automata capul de tabel se va transforma intr-o lista ascunsa.

Atunci cand selectam o optiune el va ascunde informatiile din tabel lasandu-le vizibile, doar pe cele care indeplinesc conditia ceruta.

Cum putem sa aflam cel mai mic numar dintr-un sir ?

Pentru a afla cel mai mic numar dintr-un sir, vom folosi:

=Min (prima adresa: ultima adresa)

Pentru a afla maximuldintr-un sir vom folosi:

=Max ( prima adresa: ultima adresa)

Pentru a afla suma unui sir de valori vom folosi:

=SUM (prima adresa: ultima adresa)   

Pentru a calcula media aritmetica a unui sir de valori vom folosi:

=AVERAGE (prima adresa: ultima adresa)

Pentru formula conditionala: in cazul in care dorim sa stabilim o conditie vom folosi:

=IF(conditie, adevar, fals) –Formula conditionala

Diagrama

Pentru a insera o diagrama vom selecta mai intai acele randuri sau coloane din tabel pe care dorim sa-le avem.

Se alege tipul si subtipul de diagrama.

Dupa ce am ales si am dat clic pe urmatorul, putem vedea cum arata graficul, in plus putem vedea cum dorim sa fie reprezentata, dupa care dam clic pe butonul urmatorul.

Pasul 3: permite modificarea optiunii diagramei. Numarul de optiuni este diferit in functie de felul diagramei folosite, dupa care dam clic pe butonul urmatorul.

Pasul 4: permite alegerea locului in care se va face inserarea diagramei (in foaia care santem sau in alta foaie), iar apoi dam clic pe butonul Terminare.

Microsoft Power Point

Se foloseste pentru prezentari, vom lucra cu dispozitive.

Pe prima pagina vom trece titlul lucrarii si bin partea de subtitle vom trece cine face prezentarea .

In meniul Vizualizare avem:

Normal este modul de lucru.

Sortare diapozitive: permite vizualizarea tuturor diapozitivelor.

Expunere diapozitive: permite vizualizarea diapozitivelor unul dupa altul, sub forma de filmulet.

Pagina de note: permite adaugarea de text pentru un diapozitiv.

Meniul Inserare: dipozitiv vom: deschide o fereastra in partea dreapta de unde putem alege aspectul diapozitivului. Acesta poate fi: - numai text

- numai continut (continut inseamna inserare imagine,

inserare diagrama, diagrama sau tabel, precum si text

continut).

Alegerea unui aspect se face dand clic pe forma dorita. In cazul in care dorim sa inseram un diapozitiv nou din aceasta fereastra putem da clic pe sageata care apare in partea dreapta a dispozitivului si alegem optiunea Inserare – diapozitiv nou.

Format: forma diapozitiv permite alegerea unui model de prezentare. Alegerea modelului se face dand clic pe Format.

Fundal: permite alegerea unei culori de fundal. Daca am ales culoarea de fundal putem alege intre: butonul se aplica pentru toate sau butonul se aplica. Daca alegem ,,se aplica pt. toate” atunci toate diapozitivele vor avea acelas fundal, iar daca am ales ,, se aplica” doar diapozitivului active.

Meniul Expunere diapozitive: avem butoane actiune care permite alegerea de butoane pentru diapozitive. Dupa ce am ales butonul, cursorul va lua forma unui plus si-l vom pozitiona in locul in care dorim sa pozitionam butonul. Apasam clic stanga si tinem butonul apasat si trasam un patratel. Se deschide o fereastra unde la optiunea Hiperling catre . , putem alege din lista diapozitivul la care dorim sa se faca trecerea, dupa care dam OK.

Efecte de animatie: permite alegerea din lista a unor efecte. Aceste efecte pot fi folosite doar pentru un singur diapozitiv sau pentru toate. In cazul in care dorim pentru toate vom da clic pe butonul se aplica la toate diapozitivele, daca dorim doar pentru o singura fereastra este deajuns sa selectam optiunea dorita.

Animatie particularizata: trebuie sa selectam cuvantul pentru care dorim tipul de animatie. In partea de sus avem butonul ,,Adaugare Efect” care deschide o lista de unde putem alege optiunea dorita.

Tranzitie diapozitiva: permite alegerea unor efecte pentru prezentare.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate