Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Windows


Index » educatie » » informatica » Windows
» Administratrea discurilor - Windows 2000 Server


Administratrea discurilor - Windows 2000 Server
Administratrea discurilor

Cand instalat Windows 2000 Server, alegeti configuratia initiala a discurilor. Prin intermediul utilitarelor si facilitatilor Windows 2000 Server, puteti modifica oricand aceasta configuratie si puteti executa o serie de sarcini legate de administrare.
Pentru configurarea sistemului de fisiere puteti alege FAT, FAT32 sau NTFS. Puteti converti, de asemenea, partitiile FAT16 si FAT32 la NTFS.

Un alt factor in administrarea discurilor este alegerea configuratiei discurilor fizice. Window 2000 Server suporta stocare primara si stocare dinamica. Cand instalati Windows 2000 sau faceti upgrade de la Windows NT, discurile sunt configurate utilizand stocare primara. Stocarea dinamica este noua incepand cu Windows 2000 Server si va permite sa creati volume simple, spanned (distribuite), striped (distribuite pe sectiuni), mirrored (oglindite) si RAID-5. O data ce v-ati decis cum vor fi configurate discurile, veti implementa aceste configuratii prin intermediul utilitarului Disk Management. Acest utilitar va permite sa vizualizati si sa administrati discurile fizice si volumele.

Procedurile pentru multe sarcini de administrare sunt identice in Windows 2000 Server si in Windows 2000 Professional. Principala diferenta este ca Windows 2000 Professional nu permite folosirea volumelor mirrored sau a volumelor RAID-5.

Configurarea sistemelor de fisiere

Sistemele de fisiere sunt folosite pentru stocarea si localizarea fisierelor pe care le salvati pe unitatea de hard disk.Trebuie sa alegeti FAT16 sau FAT32, daca doriti sa utilizati boot-area duala, deoarece aceste sisteme de fisiere sunt compatibile cu sistemele de operare anterioare. Daca doriti sa profitati de avantajele facilitatilor cum sunt securitatea locala si comprimarea sau criptarea fisierelor trebui sa alegeti NTFS. Tabelul de mai jos rezuma capacitatile fiecarui sistem de fisiere.

Capacitatile sistemelor de fisiere

Facilitate

FAT16

FAT32

NTFS

Sisteme de operare permise

Majoritatea

Windows 95 OSR2, Windows 98 si Windows 2000

Windows NT Windows 2000

Permite nume lungi de fisiere?

Da

Da

Da

Utilizeaza eficient spatiul pe disc?

Nu

Da

Da

Permite comprimarea?

Nu

Nu

Da

Permite fixarea cotelor de utilizare a discului?

Nu

Nu

Da

Permite criptarea?

Nu

Nu

Da

Permite securitate locala?

Nu

Nu

Da

Permite securitate de retea?

Da

Da

Da

Dimensiunea maxima a volumelor

2GB

32 GB

2TB

Windows 2000 furnizeaza utilitarul linie de comanda CONVERT pentru convertirea unei partitii FAT16 sau FAT32 la NTFS. Sintaxa pentru comanda CONVERTeste: CONVERT [drive:]/fs:ntfs

EXERCITIU - Convertirea unei partitii FAT la NTFS

 1. Copiati cateva foldere pe unitatea de disc D:.
 2. Selectati Start > Programs > Accessories > Command Prompt.
 3. In caseta de dialog Command Prompt, introduceti de la tastatura CONVERT D: /fs:ntfs si apasati Enter.
 4. Dupa ce procesul de conversie este complet, inchideti caseta de dialog Command Prompt. In cazul in care conversia nu are loc imediat, precizati ca ea ar trebui sa aiba loc la urmatoarea pornire a calculatorului.
 5. Verificati daca folderele pe care le-ati copiat la pasul 1 mai exista inca pe partitie.

Configurarea stocarii pe disc

Windows 2000 Server permite doua tipuri de stocare pe disc: stocare primara si stocare dinamica. Stocarea primara ofera compatibilitatea cu sistemele de operare anterioare si poate fi configurata sa permita pana la patru partitii. Stocarea dinamica este un sistem de fisiere nou care este configurat utilizand volume.

Puteti converti un disc primar intr-unul dinamic in Windows 2000 Server dar un disc dinamic nu poate fi convertit intr-unul primar.

Stocarea primara

Stocarea primara consta in partitii primare si extinse. Prima partitie care este creata pe un hard disk se numeste partitie primara Partitia primara utilizeaza tot spatiul care ii este alocat. Fiecare disc fizic poate avea pana la patru partitii. Puteti avea patru partitii primare sau trei partitii primare si una extinsa. In partitiile extinse puteti aloca spatiul oricum doriti. De exemplu, o partitie extinsa de 500 MB ar putea avea o partitie D: de 250 MB si o partitie E: de 250 MB.

Calculatoarele laptop permit numai stocare primara

Stocarea dinamica

Stocarea dinamica este o facilitate noua a Windows 2000, care consta intr-un disc dinamic divizat in volume dinamice. Volumele dinamice nu pot contine partitii sau discuri logice si sunt accesibile numai prin sisteme Windows 2000

Stocarea dinamica Windows 2000 Server permite cinci tipuri de volume dinamice: volume simple, volume spanned, volume striped, volume mirrored si volume RAID-5. Acestea sunt similare cu configuratiile de disc care erau utilizate cu Windows NT. Cand instalati sau faceti upgrade la Windows 2000, folositi stocarea primara si nu puteti adauga set-uri de volume. Din fericire, puteti face upgrade de la stocarea primara la cea dinamica.

Volume simple

Un volum simplu contine spatiu pe un singur disc dinamic. Spatiul de pe acest disc poate fi continuu sau incontinuu. Volumele simple sunt folosite cand aveti destul spatiu pe un disc pentru a incapea intregul volum

Volume spanned

Volumele spanned (distribuite) constau intr-un volum distribuit pe doua sau mai multe discuri dinamice; intr-o configuratie de volume spanned pot fi folosite pana la 32 de discuri dinamice. Set-urile de volume spanned se folosesc pentru marirea dinamica a dimensiunii unui volum dinamic. Cand creati volume spanned, datele sunt scrise secvential, umpland spatiul de pe un disc fizic inainte de a scrie pe spatiul urmatorului disc fizic din set-ul de volume spanned, in mod uzual, administratorii folosesc volume spanned cand raman fara spatiu pe un volum si doresc sa extinda dinamic volumul cu spatiu de pe alta unitate de disc.

Nu trebuie sa alocati aceeasi cantitate de spatiu set-ului de volume de pe fiecare disc fizic.

Un set de volume spanned

Deoarece datele sunt scrise secvential, nu se observa nici o imbunatatire a performantelor in cazul volumelor spanned, asa cum se observa in cazul volumelor striped (care vor fi prezentate ulterior). Principalul dezavantaj al volumelor spanned este ca, daca oricare dintre unitatile din set-ul de volume spanned are probleme, nu mai puteti accesa nici o data din intregul set spanned.

Volume striped

Volumele striped (distribuite pe sectiuni) stocheaza date in sectiuni (stripes) egale pe doua sau mai multe (pana la 32) discuri dinamice, asa cum se observa in figura de mai jos. Deoarece datele sunt scrise secvential in sectiuni (stripes), puteti beneficia de avantajele performantelor I/O multiple si de marirea vitezei de citire si scriere a datelor, in mod uzual, administratorii folosesc volume striped atunci cand doresc sa combine spatiul catorva discuri fizice intr-un singur volum logic pentru marirea performantelor discului.

Discul fizic l Discul fizic 2 Discul fizic 3

Un set de volume striped

Principalul dezavantaj al volumelor striped este faptul ca daca oricare disc din setul de volume striped esueaza, nu mai puteti accesa datele din intregul volum striped.

Volume mirrored

Volumele mirrored (oglindite) sunt copii a doua volume simple stocate pe doua partitii fizice separate, asa cum se observa in figura de mai jos. Intr-un set de volume mirrored, exista o unitate primara si una secundara. Datele scrise pe unitatea prmara sunt oglindite pe unitatea secundara. Volumele mirrored furnizeaza toleranta la erori - daca o unitate din volumul mirrored esueaza, cealallta unitate functioneaza normal, fara nici o intrerupere sau pierdere de date.

Partitia de sistem si boot poate exista pe un set de volume mirrored

Principalul dezavantaj al volumelor mirrored este consumul mare de spatiu de stocare. Toate datele sunt scrise de doua ori. De exemplu, daca oglinditi o unitate de 4 GB, veti avea nevoie de doua discuri de 4 GB (in total de 8 GB spatiu de memorie), dar nu puteti stoca in sistem o cantitate de date mai mare de 4 GB.

Un set de volume mirrored

Volume RAID-5

Volumele RAID-5 sunt similare volumelor striped prin aceea ca datele sunt stocate pe mai multe canale. In plus, volumele RAID-5 adauga o sectiune de paritate. (Paritatea este un calcul matematic executat asupra datelor, care furnizeaza informatii ce pot fi utilizate pentru refacerea datelor de pe discurile care esueaza.) Daca un singur disc din volum esueaza, informatiile de paritate stocate pe celelalte discuri pot fi utilizate pentru refacerea datelor de pe discul care a esuat. Volumele RAID-5 necesita cel putin trei discuri fizice (pana la maximum 32 de discuri), care utilizeaza un spatiu liber de aceeasi marime pe toate discurile.

Un set de volume RAID-5

Spre deosebire de volumele mirrored, partitia de sistem si de boot nu poate exista pe un volum RAID-5

Principalele avantaje ale volumelor RAID-5 sunt toleranta la erori si bunele performante datorita faptului ca aceasta configuratie utilizeaza canale multiple I/O. Alt avantaj al volumelor RAID-5 este faptul ca, desi ofera toleranta buna la erori, necesita mai putin spatiu de stocare decat volumele mirrored. Un set de volume mirrored utilizeaza jumatate din spatiu pentru stocarea dublurii datelor. Un set de volume RAID-5 necesita doar spatiul de stocare de pe un disc al setului de volume pentru stocarea informatiilor de paritate. De exemplu, daca aveti trei unitati de 5 GB intr-un set de volume RAID-5, 5 GB din setul de volume sunt utilizati pentru stocarea informatiilor de paritate, iar ceilalti 10 GB sunt utilizati pentru stocarea datelor. Daca setul de volume ar fi continut cinci unitati de 5 GB, ati fi putut utiliza 20 GB pentru date si 5 GB pentru stocarea informatiilor de paritate.

Principalul dezavantaj al unui volum RAID-5 este ca o data ce un disc a esuat, performantele sistemului au de suferit pana in momentul in care este refacut volumul respectiv. Acest lucru se datoreaza faptului ca informatiile de paritate trebuie recalculate pentru a reface unitatea respectiva. Daca esueaza mai mult de o unitate, volumul RAID-5 devine inaccesibil. In acest moment, trebuie sa restaurati datele utilizand copiile de siguranta.

RAID-5 oferit prin intermediul Windows 2000 Server este RAID software. Majoritatea celor care comercializeaza servere ofera RAID hardware. Facilitatile oferite de RAID hardware sunt de departe superioare celor oferite de RAID software. Singurul avantaj al RAID software fata de RAID hardware este faptul ca nu necesita un hardware special.

Utilizarea utilitarului Disk Management

Utilitarul Disk Management este o unealta grafica pentru administrarea discurilor si volumelor mediului Windows 2000 Server.

Pentru a avea permisiuni complete de folosire a utilitarului Disk Management, ar trebui sa fiti log-at cu privilegii administrative. Pentru a accesa utilitarul, deschideti Control Panel, selectati Administrative Tools si apoi Computer Management. Expandati folderul Storage pentru a putea vedea utilitarul Disk Management.

Fereastra principala afiseaza urmatoarele informatii:

 • Volumele recunoscute de calculator
 • Tipul partitiei: primara sau dinamica
 • Tipul sistemului de fisiere utilizat de fiecare partitie
 • Starea partitiei si daca partitia contine sau nu partitia de sistem sau de boot
 • Capacitatea sau marimea spatiului alocat partitiei
 • Marimea spatiului ramas liber pe partitie
 • Marimea overhead-ului asociat partitiei

Administrarea sarcinilor de baza

Cu ajutorul utilitarului Disk Management puteti executa o gama larga de sarcini de baza:

 • Examinarea proprietatilor discurilor si volumelor.
 • Adaugarea unui nou disc.
 • Crearea partitiilor si volumelor.
 • Upgrade al unui disc primar la disc dinamic.
 • Schimbarea unei litere de unitate sau a caii.
 • Stergerea partitiilor si volumelor.

Examinarea proprietatilor unui disc

Pentru a examina proprietatile unui disc, clic dreapta pe unitate in jumatatea inferioara a ferestrei principale Disk Management si alegeti Properties din meniul pop-up. Va aparea caseta de dialog Disk Properties

Aceasta caseta de dialog afiseaza urmatoarele proprietati ale discului:

 • Capacitatea discului
 • Marimea spatiului nealocat de pe disc
 • Tipul dispozitivului hardware
 • Producatorul unitatii de disc
 • Numele adaptorului
 • Volumele logice care au fost definite pe discul fizic

Examinarea proprietatilor volumului si discului local

Pe un disc dinamic puteti administra proprietatile volumelor. Pe un disc primar, administrati proprietatile discului local. Volumele si discurile locale indeplinesc aceleasi functii, asa ca cele ce se vor prezenta in sectiunile urmatoare sunt valabile pentru ambele.

Daca utilizati stocarea primara, va intereseaza proprietatile discului local si nu cele ale volumului.

Pentru a examina proprietatile unui volum, clic dreapta pe volum in jumatatea superioara a ferestrei principale Disk Management si alegeti Properties. Va aparea caseta de dialog Properties a volumului.

Configurarea proprietatilor generale

Accesarea uneltelor

Examiniarea informatiilor hardware

Partajarea volumelor

Tab-ul Sharing al casetei de dialog Properties a volumului, va permite sa precizati daca volumul este partajat sau nu. Implicit, toate volumele sunt partajate. Numele de partajare este litera unitatii urmata de caracterul $ (caracterul dollar). Caracterul $ indica faptul ca partajarea este ascunsa, in aceasta caseta de dialog, puteti seta numarul maxim de utilizatori, permisiunile si optiunile de caching ale partajarii.

Configurarea optiunilor de securitate

Tab-ul Security al casetei de dialog Properties a volumului, va aparea doar daca volumul este NTFS. Tab-ul Security este utilizat pentru a seta permisiunile NTFS pentru volum. Observati ca permisiunile implicite pentru grupul Everyone sunt Full Control la radacina volumului. Acest lucru poate cauza probleme serioase de securitate daca orice utilizator se decide sa manipuleze sau sa stearga date de pe volum.

Setarea cotelor de utilizare a spatiului pe disc

Ca si tab-ul Security, tab-ul Quota al casetei de dialog Properties a volumului va aparea numai daca volumul este NTFS. Prin intermediul acestu tab puteti limita marimea spatiului de pe volum pe care il poate folosi fiecare utilizator.

Configurarea partajarii Web

Internet Information Services (IIS) este instalat si pornit implicit pe un calculator Windows 2000 Server. Daca acest serviciu ruleaza, veti vedea tab-ul Web Sharing. Acest tab     este utilizat pentru configurarea partajarii folderelor pentru IIS.

Adaugarea unui nou disc

Pentru a mari capacitatea de stocare pe disc puteti adauga un nou disc. Aceasta Problema este destul de frecventa si apare pe masura ce stocati tot mai multe programe sau fisiere. Modul de adaugare al unui disc depinde de suportul pentru mecanismul hot swapping.    Hot swapping este abilitatea de a adauga noi unitati de hard disk in timp ce calculatorul functioneaza. Majoritatea calculatoarelor nu suporta acest lucru.

Calculatorul nu suporta hot swap

In cazul in care calculatorul nu suporta hot swapping, trebuie sa opriti calculatorul inainte de a adauga un nou disc. Apoi adaugati discul urmand indicatiile fabricantului. Dupa ce ati terminat, porniti calculatorul. Noua unitate de disc ar trebui sa fie afisata acum in utilitarul Disk Management. Cand porniti utilitarul Disk Management, veti fi atentionat ca discul trebuie semnat pentru a putea fi recunoscut de catre Windows 2000 Server. Implicit, noua unitate de disc va fi configurata ca disc dinamic.

Calculatorul suporta hot swap

In cazul in care calculatorul suporta hot swapping, nu trebuie sa opriti calculatorul inainte de a adauga un nou disc. Adaugati pur si simplu unitatea de disc respectand indicatiile fabricantului. Apoi deschideti utilitarul Disk Management si selectati Action > Rescan Disks. Noua unitate de disc ar trebui sa apara in fereastra utilitarului Disk Management.

Crearea partitiilor si volumelor

Daca aveti spatiu nealocat (liber) pe un disc primar si doriti sa creati un disc logic, veti crea o partitie. Daca aveti spatiu nealocat pe un disc dinamic si doriti sa creati un disc logic, veti crea un volum.

EX - Crearea unei partitii noi

 1. Clic dreapta pe My Computer si selectati Manage. Expandati Computer Management, apoi Storage si apoi Disk Management.
 2. Clic dreapta pe o zona de stocare goala si selectati Create Logical Drive.
 3. Dupa ce a pornit Create Partition Wizard, clic pe butonul Next pentru a continua.
 4. In caseta de dialog Select Partition, alegeti Logical Drive si clic pe butonul Next.
 5. In rubrica Select Partition Size, precizati o dimensiune a partitiei de xx MB si clic pe butonul Next.
 6. In caseta de dialog Assign Drive Letter or Path, acceptati litera implicita pentru unitatea de disc si clic pe butonul Next. Daca utilizati configuratia recomandata, C: si D: sunt atribuite pentru unitati de hard disk, E: ar trebui sa fie CD-ROM-ul, iar urmatoarea litera disponibila ar fi F:.
 7. In caseta de dialog Format Partition, acceptati valorile implicite pentru a formata unitatea de disc ca NTFS si lasati celelalte setari la valorile lor implicite. Clic pe butonul Next.
 8. Dupa ce apare caseta de dialog Completing the Create Partition Wizard, clic pe butonul Finish.

Upgrade-ul unui disc primar la disc dinamic

Pentru a profita de avantajele facilitatilor oferite de discurile dinamice ale Windows 2000, trebuie sa faceti upgrade discurilor primare la discuri dinamice.

Procesul de upgrade al discurilor primare la discuri dinamice este ireversibil. Daca va razganditi si doriti sa va reintoarceti la discul primar, trebuie sa stergeti mai intai toate volumele asociate cu unitatea de disc.

EX - Editarea unei litere de unitate

 1. Clic dreapta pe My Computer si selectati Manage. Expandati Computer Management, apoi Storage si apoi Disk Management.
 2. Clic dreapta pe o unitatea si selectati Change Drive Letter and Path.
 3. In caseta de dialog Change Drive Letter and Paths, clic pe butonul Edit.
 4. In caseta de dialog Change Drive Letter and Paths, selectati o noua litera de unitate si clic pe butonul OK.
 5. In caseta de dialog de confirmare, clic pe butonul Yes pentru a confirma ca doriti sa schimbati litera unitatii.

Stergerea partitiilor si volumelor

Veti sterge o partitie sau un volum, daca doriti sa reorganizati discul sau daca vreti sa va asigurati ca datele nu vor putea fi accesate. O data stearsa partitia sau volumul, acestea nu mai pot fi restaurate.

Administrarea stocarii primare

Utilitarul Disk Management ofera suport limitat pentru administrarea stocarii primare. Puteti crea, sterge si formata partitii pe discuri primare. De asemenea, puteti sterge seturi de volume sau seturi stripe create sub Windows NT. Majoritatea celorlalte sarcini de administrare a discurilor necesita efectuarea unui upgrade la discuri dinamice.

Crearea volumelor extinse

Cand creati un volum extins, luati un singur volum simplu si ii mai adaugati spatiu din spatiul liber existent pe aceeasi unitate de disc fizic. Cand volumul este extins, acesta se poate vedea ca o singura litera de unitate. Pentru a extinde un volum, volumul simplu trebuie sa fie formatat ca NTFS. Nu puteti extinde o partitie de sistem sau de boot De asemenea, nu puteti extinde volume care au fost create ca partitii primare si apoi convertite la discuri dinamice.

Un volum extins presupune utilizarea doar a unei singure unitati de disc fizic. Un volum spanned presupune utilizarea a doua sau mai multe unitati de disc fizic.

Pentru crearea unui volum extins trebuie urmati pasii:

 1. In utilitarul Disk Management, clic dreapta pe volumul pe care doriti sa-l extindeti si alegeti optiunea Extend Volume.
 2. Va porni Extend Volume Wizard. Clic pe butonul Next.
 3. Va aparea caseta de dialog Select Disks. Selectati discul pe care doriti sa-l utilizati pentru volumul extins si clic pe butonul Next.
 4. Va aparea caseta de dialog Completing the Extended Volume Wizard. Clic pe butonul Finish.

O data extins un volum, nici o portiune a volumului nu poate fi stearsa fara a pierde datele de pe intregul set.

Crearea volumelor spanned

Cand creati un volum spanned, formati un nou volum care cuprinde spatiul a doua sau mai multe unitati de disc fizic, pana la maximum 32 de unitati. Puteti crea volume spanned formatate ca FAT, FAT32 sau NTFS. Pentru a crea un volum spanned, trebuie sa aveti instalate cel putin doua unitati de disc fizic pe calculator si fiecare unitate trebuie sa contina spatiu nealocat.

Pentru a crea un volum spanned trebuie urmati pasii:

 1. In utilitarul Disk Management, clic dreapta pe o zona cu spatiu nealocat de pe una din unitatile de disc care vor face parte din volumul spanned si selectati Create Volume din meniul pop-up.
 2. Va porni Create Volume Wizard. Clic pe butonul Next.
 3. Va aparea caseta de dialog Select Volume Type. Selectati butonul radio Spanned Volume si clic pe butonul Next.In caseta de dialog Select Volume Type vor fi disponibile doar optiunile suportate de hardware-ul calculatorului dumneavoastra.
 4. Va aparea caseta de dialog Select Disks. Implicit, este selectat discul pe care l-ati selectat initial pentru crearea volumului spanned. Va trebui sa selectati cel putin inca un alt disc dinamic prin marcarea discului si executarea unui clic pe butonul add. Discurile pe care le-ati selectat vor aparea in lista Selected Dynamic Disks. Dupa ce ati adaugat toate discurile care vor constitui volumul spanned, clic pe butonul Next.
 5. Va aparea caseta de dialog Assign Drive Letter or Path. Precizati o litera pentru unitatea de disc, directionati volumul catre un folder gol sau alegeti varianta de a nu atribui o litera sau o cale pentru unitatea de disc. Apoi clic pe butonul Next.
 6. Va aparea caseta de dialog Format Partition. Puteri alege sa formatati sau nu partitia, iar daca doriti sa o formatati precizati tipul sistemului de fisiere care va fi utilizat. Dupa ce ati ales, clic pe butonul Next.
 7. Va aparea caseta de dialog Completing the Create Volume Wizard, care va ofera posibilitatea sa verificati selectiile facute. Daca trebuie sa faceti modificari, clic pe butonul Back. In cazul in care configuratia aleasa este corecta, clic pe butonul Finish. In fereastra Disk Management, veti observa ca volumul spanned consta din doua sau mai multe unitati de disc care partajeaza o singura litera de unitate.

O data creat un volum spanned, nici o portiune a acestui volum nu poate fi stearsa fara a pierde datele din intregul set.

Crearea volumelor striped

Cand creati un volum striped, formati un nou volum care combina spatiul liber de pe 2 pana la 32 de unitati de disc intr-o singura partitie logica. Datele sunt scrise in volumul striped pe toate unitatile de disc in fasii de 64 KB. (In volumele spanned si extinse datele sunt scrise secvential.) Pentru a crea un volum striped, trebuie sa aveti instalate cel putin doua unitati de disc pe calculator si fiecare unitate trebuie sa contina spatiu nealocat. Spatiile libere de pe fiecare unitate de disc trebuie sa fie egale.

Pentru a crea un volum striped trebuie sa urmati pasii:

In utilitarul Disk Management, clic dreapta pe o zona de spatiu nealocat a uneia din unitatile de disc care vor face parte din setul de volume striped si selectati Create Volume din meniul pop-up.Va porni Create Volume Wizard. Clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Select Volume Type. Selectati butonul radio Striped Volume si apoi clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Select Disks. Implicit, este selectat discul pe care l-ati selectat initial. Trebuie sa selectati cel putin inca un disc dinamic, marcandu-l si facand clic pe butonul Add. Discurile selectate vor aparea in lista Selected Dynamic Disks. Dupa ce ati selectat toate discurile care vor forma volumul striped, clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Assign Drive Letter or Path. Precizati o litera pentru unitatea de disc, directionati volumul catre un folder gol sau alegeti sa nu atribuiti o litera sau o cale. Apoi clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Format Partition. Puteti alege sa formatati sau nu partitia, iar daca alegeti sa o formatati, trebuie sa optati si pentru sistemul de fisiere care va fi utilizat. Dupa ce ati ales, clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Completing the Create Volume Wizard, care va ofera posibilitatea sa verificati selectiile anterioare. Daca trebuie sa faceti modificari, clic pe butonul Back. In cazul in care configuratia este corecta, clic pe butonul Finish. In fereastra Disk Management, veti observa ca volumul striped consta din doua sau mai multe unitati de disc care partajeaza o singura litera de unitate. Observati ca discurile care formeaza volumul striped au dimensiuni egale.

O data creat un volum striped, nici o parte a volumului nu poate fi stearsa fara a pierde datele din intregul set.

Crearea volumelor mirrored

Cand creati un volum mirrored, setati doua unitati de disc fizice care contin volume ce se oglindesc unul pe celalalt. Creati volume mirrored in zone de spatiu liber de pe cele doua unitati de disc. Pentru a crea un volum mirrored, trebuie sa aveti cel putin doua Unitati de disc instalate pe calculator si fiecare unitate trebuie sa contina spatiu nealocat. Volumele mirrored necesita ca spatiile alocate pe fiecare unitate sa fie egale in dimensiune

Pentru a crea un volum mirrored trebuie sa urmati pasii:

In utilitarul Disk Management, clic dreapta pe o zona de spatiu nealocat a uneia din unitatile de disc care va face parte din setul de volume mirrored si selectati Create Volume din meniul pop-up.

Va porni Create Volume Wizard. Clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Select Volume Type. Selectati butonul radio Mirrored Volume si clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Select Disks. Implicit, este selectat discul pe care l-ati selectat initial pentru crearea volumului mirrored. Selectati inca un disc dinamic, marcandu-l si apoi executand clic pe butonul Add. Apoi clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Assign Drive Letter or Path. Precizati o litera pentru unitatea de disc, mutati volumul intr-un folder gol care permite cai pentru unitati de disc sau alegeti sa nu atribuiti o litera sau o cale. Apoi clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Format Partition. Puteti alege sa formatati sau nu partitia, iar daca alegeti sa o formatati, trebuie sa optati si pentru sistemul de fisiere care va fi utilizat. Dupa ce ati ales, clic pe butonul Next.

Va aparea caseta de dialog Completing the Create Volume Wizard, care va ofera posibilitatea sa verificati selectiile anterioare. Daca trebuie sa faceti modificari, clic pe butonul Back, in cazul in care configuratia este corecta, clic pe butonul Finish, in fereastra Disk Management, veti observa ca volumul mirrored consta din doua unitati de disc care partajeaza o singura litera de unitate. Observati ca discurile care formeaza volumul mirrored au dimensiuni egale.

Crearea volumelor RAID-5

Cand alegeti RAID-5 Volume, creati un nou volum care combina spatiul liber de pe 3 pana la 32 de unitati de discuri fizice. Volumul va contine fasii de date si informatii de paritate pentru performante crescute si toleranta la erori. Trebuie sa alegeti cel putin trei discuri care vor face parte din volumul RAID-5. Spatiile libere de pe discuri trebuie sa fie egale.

Pentru a crea un volum RAID-5 trebuie sa urmati pasii:

 1. In utilitarul Disk Management, clic dreapta pe o zona de spatiu nealocat de pe una din unitatile de disc care vor face parte din setul de volume RAID-5 si selectati Create Volume din meniul pop-up.
 2. Va porni Create Volume Wizard. Clic pe butonul Next.
 3. Va aparea caseta de dialog Select Volume Type. Selectati butonul radio RAID-5 si clic pe butonul Next.
 4. Va aparea caseta de dialog Select Disks. Implicit, este selectat discul pe care l-ati selectat initial pentru crearea volumului RAID-5. Selectati cel putin inca doua discuri dinamice, marcandu-le si apoi executand clic pe butonul Add. Discurile pe care le-ati selectat vor aparea in lista Selected Dynamic Disks. Cand ati terminat de adaugat discurile care vor constitui volumul RAID-5, clic pe butonul Next.
 5. Va aparea caseta de dialog Assign Drive Letter or Path. Precizati o litera pentru unitatea de disc, directionati volumul catre un folder gol sau alegeti sa nu atribuiti o litera sau o cale. Apoi clic pe butonul Next.
 6. Va aparea caseta de dialog Format Partition. Puteti alege sa formatati sau nu partitia, iar daca alegeti sa o formatati, trebuie sa optati si pentru sistemul de fisiere care va fi utilizat. Dupa ce ati ales, clic pe butonul Next.
 7. Va aparea caseta de dialog Completing the Create Volume Wizard. Daca trebuie sa faceti modificari, clic pe butonul Back. In cazul in care configuratia este corecta, clic pe butonul Finish, in fereastra Disk Management, veti observa ca volumul RAID-5 consta din trei sau mai multe unitati de disc care partajeaza o singura litera de unitate.

Recuperarea datelor in urma unei esuari a discului

Daca discul esueaza, va trebui sa implementati un proces de recuperare. Daca esecul a avut loc pe un volum simplu, extins, spanned sau striped, va trebui sa restaurati datele dupa ultimul backup. Folositi utilitarul Windows 2000 Backup pentru a face copii de siguranta si a restaura datele.

Recuperarea datelor de pe un volum mirrored esuat

Pentru a recupera datele de pe un volum mirrored esuat, trebuie sa indepartati acest volum si sa-l recreati. Puteti indeplini aceste doua sarcini prin intermediul utilitarului Disk Management.

Recuperarea datelor de pe o unitate-oglinda a unui volum de date

Daca o unitate de disc dintr-un set de volume mirrored care contine numai date (nu contine partitia de sistem sau de boot) esueaza, urmati pasii:

 1. In utilitarul Disk Management, clic dreapta pe volumul mirrored esuat (marcat ca Failed Redundancy) si alegeti Remove Mirror din meniul pop-up
 2. Va aparea caseta de dialog Remove Mirror. Selectati discul care va fi indepartat din volumul mirrored si clic pe butonul Remove Mirror.
 3. Va aparea o caseta de dialog care va va cere sa confirmati ca doriti sa indepartati discul oglinda. Clic pe butonul Yes. Discul care ramane va deveni un volum simplu.
 4. Indepartati unitatea de disc esuata de pe calculator si inlocuiti-o.
 5. Folositi utilitarul Disk Management pentru a recrea volumul mirrored

Recuperarea datelor de pe o unitate-oglinda a partitiei de boot

Daca o unitate de disc dintr-un set de volume mirrored care contine partitia de boot esueaza, trebuie sa determinati in primul rand daca unitatea de disc esuata este unitatea primara (cea cu datele originale) sau cea secundara (cea cu oglinda datelor) din set. Daca a esuat unitatea secundara, indepartati-o, inlocuiti-o si apoi recreati volumul mirrored la fel cum ati proceda pentru recuperarea de pe un set de volume mirrored care contine numai date (procedeu prezentat in sectiunea anterioara).

EX - Recuperarea datelor de pe un volum mirrored esuat

 1. Inchideti calculatorul si detasati cablul de date al celei de-a doua unitati de disc pe care ati configurat-o in setul de volume mirrored.
 2. In utilitarul Disk Management, clic dreapta pe volumul mirrored esuat (marcat cu Failed Redundancy) si alegeti Remove Mirror.
 3. In caseta de dialog Remove Mirror, selectati discul care va fi indepartat din volumul mirrored si clic pe butonul Remove Mirror.
 4. In urmatoarea caseta de dialog clic pentru a confirma ca doriti sa indepartati unitatea-oglinda.
 5. Inchideti calculatorul si inlocuiti cablul de date al celei de-a doua unitati de disc.
 6. Repetati pasii pentru a recrea volumul mirrored.

Recuperarea datelor de pe un volum RAID-5 esuat

Daca o unitate dintr-un set de volume RAID-5 esueaza, veti putea totusi accesa setul de volume; oricum, performantele sistemului vor scadea considerabil si va trebui sa recreati datele care lipsesc prin intermediul informatiilor de paritate.

Pentru a recupera datele dintr-un volum RAID-5 esuat, ar trebui urmati pasii:

 1. Inlocuiti hardware-ul defect.
 2. Deschideti utilitarul Disk Management, clic dreapta pe setul de volume RAID-5 esuat (marcat cu Failed Redundancy) si alegeti Repair Volume din meniul pop-up.
 3. Va aparea caseta de dialog Repair RAID-5 Volume. Selectati unitatea de disc pe care ati inlocuit-o si clic pe butonul OK pentru a regenera setul de volume RAID-5.

Administrarea comprimarii datelor

Comprimarea datelor este procesul de stocare a datelor intr-o forma care ocupa mai putin loc decat ocupa datele necomprimate. Daca ati „zip-at' sau „impachetat' vreodata un fisier, ati utilizat comprimarea datelor, in Windows 2000, comprimarea datelor este posibila doar pentru partitiile NTFS.

Atat fisierele cat si folderele din sistemul de fisiere NTFS pot fi comprimate sau decomprimate. Fisierele si folderele sunt

administrate independent, acest lucru insemnand ca un folder comprimat poate contine fisiere necomprimate, iar un folder necomprimat poate contine fisiere comprimate.

Comprimarea datelor este posibila numai pe partitiile NTFS. Daca veti copia sau muta un folder sau un fisier comprimat pe o partitie FAT (sau o discheta), Windows 2000 va decomprima automat folderul sau fisierul.

Nu puteti comprima si cripta un folder sau un fisier in acelasi timp.

Comprimarea se poate face prin intermediul utilitarului Windows Explorer. Comprimarea este un atribut special din cadrul proprietatilor unui folder sau fisier. Utilizati urmatoarea procedura pentru a comprima un folder sau un fisier:

 1. Deschideti Windows Explorer selectand Start > Programs > Accessories > Windows Explorer.
 2. In Windows Explorer, cautati folderul sau fisierul pe care doriti sa-l comprimati si selectati-l.
 3. Clic dreapta pe folderul sau fisierul pe care doriti sa-l comprimati si selectati Properties din meniul pop-up.
 4. In caseta de dialog Properties, clic pe butonul Advanced din tab-ul General.
 5. Va aparea caseta de dialog Advanced Attributes. Validati rubrica Compress Contents to Save Disk Space. Apoi clic pe butonul OK.
 6. Daca folderul pe care il comprimati contine fisiere, va aparea caseta de dialog Confirm Attribute Changes. Precizati daca doriti sa comprimati doar acest folder (Apply Changes to This Folder Only) sau daca doriti sa comprimati si folderele si fisierele continute (Apply Changes to This Folder, Sufolder, and Files). Apoi clic pe butonul OK.

Pentru a decomprima folderele si fisiere, repetati aceiasi pasi, dar invalidati optiunea Compress Contents to Save Disk Space din caseta de dialog Advanced Attributes.

EX - Comprimarea folderelor si fisierelor

 1. Selectati Start > Programs > Accessories > Windows Explorer.
 2. In Windows Explorer, gasiti si selectati un folder pe unitatea de disc D:. Acest folder ar trebui sa contina fisiere.
 3. Clic dreapta pe folder si selectati Properties, in tab-ul General al casetei de dialog Properties a folderului, observati valoarea afisata pentru Size on Disk. Apoi clic pe butonul Advanced.
 4. In caseta de dialog advanced Attributes, validati optiunea Compress Contents to Save Disk Space. Apoi clic pe butonul OK. In caseta de dialog Properties a folderului, clic pe butonul OK.
 5. In caseta de dialog Confirm Attribute Changes, selectati Apply Changes to This Folder, Sufolder, and Files (daca aceasta caseta de dialog nu apare, clic pe butonul Apply din caseta de dialog Properties pentru a o afisa). Apoi clic pe butonul OK.
 6. In tab-ul General al casetei de dialog Properties a folderului, observati valoarea care apare acum pentru Size on Disk. Aceasta marime ar trebui sa fie acum mai mica, deoarece ati comprimat folderul.
 7. Puteti preciza ca fisierele comprimate sa fie afisate cu o culoare diferita fata de culoarea fisierelor necomprimate. Pentru acest lucru, in Windows Explorer, selectati Tools > Folder Options > Views. Sub Files and Folders, validati optiunea Display Compressed Files and Folders with an Alternate Color.

Setarea cotelor de utilizare a spatiului pe disc pentru utilizatori

Cotele de utilizare a discului se folosesc pe volume NTFS pentru a preciza cat spatiu pe disc poate folosi un utilizator. Puteti preciza cote parti pe disc pentru toti utilizatorii sau puteti limita spatiul pentru fiecare utilizator in parte.

Inainte de a administra cotele parti ale discului ar trebui sa fiti la curent cu urmatoarele aspecte ale problemei:

 • Cotele de utilizare a discului pot fi precizate numai pentru volume NTFS.
 • Cotele de utilizare a discului se aplica numai la nivel de volum, chiar daca partitiile NTFS se afla pe aceeasi unitate de disc fizic.
 • Utilizarea este calculata pe baza proprietatii asupra fisierelor si folderelor. Cand un utilizator creeaza, copiaza sau ia in proprietate un fisier, acel utilizator este proprietarul fisierului.
 • Cand un utilizator instaleaza o aplicatie, spatiul liber pe care il vede aplicatia este cel dat de cota parte si nu de spatiul efectiv liber pe volum.
 • Spatiul ocupat pe cota parte a discului este dat de marimea reala a fisierelor. Nu exista nici un mecanism pentru recunosterea fisierelor comprimate.


Cotele de utilizare a discului nu se aplica contului Administrator sau membrilor grupului Administrators.

Optiunile care pot fi configurate prin intermediul tab-ului Quota sunt prezentate in tabelul urmator:

Optiune

Descriere

Enable Quota Management

Precizeaza daca este activata administrarea cotelor de utilizare a discului pentru acest volum.

Deny Disk Space to Users Exceeding the Quota Limit

Precizeaza ca utilizatorii care isi depasesc cota parte nu vor mai putea sa scrie pe disc. Acesti utilizatori vor primi un mesaj de eroare „out of disk space'.

Select the Default Quota Limit for New Users on This Volume

Va permite sa sa definiti limitele cotelor de utilizare a discului pentru utilizatorii noi. Printre optiuni sunt spatiu nelimitat, spatiu limitat si precizarea unor niveluri de avertizare.

Select the Quota Logging Options for This Volume

Precizeaza daca evenimentele log referitoare la cotele de utilizare a discului vor fi inregistrate. Puteti activa monitorizarea utilizatorilor care isi depasesc limita cotei parte sau care depasesc limitele de avertizare.

Pictograma semaforului din coltul stanga sus al tab-ului Quota indica starea cotelor de utilizare a discului, dupa cum urmeaza:

 • O lumina rosie precizeaza ca aceste cote de utilizare a discului sunt dezactivate.
 • O lumina galbena precizeaza ca Windows 2000 Server reconstruieste informatiile cotelor de utilizare a discului.
 • O lumina verde precizeaza ca sistemul de cote de utilizare a discului este activat

Setarea cotelor implicite de utilizare a discului

Cand setati limitele cotelor implicite de utilizare a discului pentru utilizatorii noi de pe un volum, aceste cote se aplica doar utilizatorilor care inca nu au creat nici un fisier pe acel volum. Aceasta inseamna ca utilizatorilor care au deja in proprietate fisiere sau foldere pe volum nu li se va aplica strategia de cote parti de disc. Utilizatorilor care nu au creat inca nici un fisier pe volum li se va aplica strategia cotelor parti de disc.

EX Aplicarea limitelor implicite ale cotelor de utilizare a discului

 1. Folositi utilitarul Local Users and Groups pentru a crea doi utilizatori noi. Deselectari optiunea User Must Change Password at Logon pentru fiecare utilizator.
 2. Faceti log off ca Administrator si log on ca UserX. Trageti cu mouse-ul cateva foldere pe unitatea de disc D:.
 3. Faceti logon ca Administrator. Selectati Start > Programs > Accessories > Windows Explorer.
 4. In Windows Explorer, expandati My Computer. Clic dreapta pe Local Disk (D:) si selectati Properties.
 5. In caseta de dialog Local Disk Properties, selectati tab-ul Quota.
 6. Validati rubricile Enable Quota Management si Deny Disk Space to Users Exceeding Quota Limit.
 7. Clic pe butonul radio Limit Disk Space. Precizati ca limita 5 MB. Precizati valoarea rubricii Set Warning Level la 4 MB.
 8. Clic pe butonul Apply si apoi pe butonul OK.
 9. Daca aveti date stocate pe acest volum, va aparea caseta de dialog Disk Quota care precizeaza ca volumul trebuie rescanat. Clic pe butonul OK.
 10. Faceti log off ca Administrator si log on ca User3. Trageti cu mouse-ul cateva foldere pe unitatea de disc D:.

Setarea unei cote individuale de utilizare a discului

Puteti seta cote parti si pentru utilizatori individuali. Exista cateva motive pentru a seta cote parti de disc in acest mod:

 • Puteti permite unui utilizator care actualizeaza in mod curent aplicatiile sa aiba spatiu nelimitat pe disc, in timp ce restrictionati alti utilizatori.
 • Puteti seta avertizari la niveluri joase pentru un utilizator care depaseste in mod curent spatiul alocat.
 • Puteti aplica cote de utilizare a discului utilizatorilor care aveau deja fisiere pe volum inainte ca aceasta strategie sa fie implementata, ceea ce le permitea accesul la un spatiu nelimitat pe disc.

Pentru a seta o cota parte de disc individuala, clic pe butonul Quota Entries din coltul din dreapta jos al tab-ului Quota

EX - Aplicarea limitelor individuale ale cotelor de utilizare a discului

 1. Selectati Start > Programs > Accessories > Windows Explorer.
 2. In Windows Explorer, expandati My Computer. Clic dreapta pe Local Disk (D:) si selectati Properties.
 3. In caseta de dialog Local Disk Properties, selectati tab-ul Quota. Apoi clic pe butonul Quota Entries.
 4. Dublu clic pe utilizatorul User3 pentru a afisa caseta sa de dialog Quota Settings. Observati faptul ca User3 are spatiul pe disc limitat (deoarece nu avea deja create fisiere pe disc in momentul in care s-a aplicat strategia cotelor parti de disc). Clic pe butonul radio Do Not Limit Disk Usage. Clic pe butonul Apply si apoi clic pe butonul OK.
 5. Dublu clic pe utilizatorul User4 pentru a afisa caseta sa de dialog Quota Settings. Observati faptul ca User4 nu are spatiul pe disc limitat (deoarece avea deja create fisiere pe disc in momentul in care s-a aplicat strategia cotelor de utilizare a discului). Clic pe butonul radio Limit Disk Space To si precizati limita la 100 MB. Setati limita de avertizare la 95 MB. Clic pe butonul Apply si apoi clic pe butonul OK.

Monitorizarea cotelor de utilizare a discului

Daca implementati cotele, veti dori sa le monitorizati. Monitorizarea va va permite sa verificati gradul de utilizare a discului pentru fiecare utilizator care detine fisiere pe volum si are stabilita o cota parte de disc.

Monitorizati cotele de utilizare a discului prin intermediul casetei de dialog Quota Entries, care va aparea cand faceti clic pe butonul Quota Entries din tab-ul Quota al casetei de dialog Properties a volumului.

Caseta de dialog afiseaza urmatoarele informatii:

 • Starea cotei parti de disc a utilizatorului. Pictograma de stare include:

o O sageata verde intr-o bula de dialog indica faptul ca starea este OK.

o Un semn de exclamare intr-un triunghi galben indica faptul ca nivelul de avertizare a fost depasit.

o Un semn de exclamare intr-un cerc rosu indica faptul ca a fost depasita cota parte de disc a utilizatorului.

 • Numele si numele de logon ale utilizatorului care are fisiere stocate pe volum
 • Marimea spatiului de pe disc pe care l-a ocupat utilizatorul
 • Limita cotei parti a utilizatorului   
 • Nivelul de avertizare a utilizatorului
 • Procentul din spatiul de pe disc ocupat de utilizator relativ la dimensiunea cotei sale parti de disc

Intrebuintarea utilitarului Disk Defragmenter

Defragmentarea discului inseamna rearanjarea fisierelor existente astfel incat acestea sa fie stocate in mod continuu, fapt ce optimizeaza accesul la fisiere. In Windows 2000 folositi utilitarul Disk Defragmenter pentru a defragmenta discul.

Analizarea discurilor

Pentru a analiza un disc, deschideti utilitarul Disk Defragmenter, selectati unitatea de disc pe care doriti s-o analizati si clic pe butonul Analyze din partea din stanga jos a ferestrei. Cand analizati un disc, utilitarul Disk Defragmenter cauta fisierele fragmentate, fisierele continue, fisierele de sistem si spatiul liber. Rezultatele analizei sunt afisate in bara Analysis Display printr-un cod al culorilor, prezentat in continuare:

In urma analizei discului vi se va prezenta si un raport, care va fi afisat cand faceti clic pe butonul Report View. Acest raport contine urmatoarele informatii:

 • Daca volumul necesita sau nu o defragmentare
 • Informatii despre volum care cuprind informatii statistice generale despre volum, fragmentarea volumului, fragmentarea fisierelor swap, fragmentarea directoarelor si fragmentarea tabelei master de fisiere (MTF - Master File Table)
 • O lista cu cele mai fragmentate fisiere

Defragmentarea discurilor

Pentru a defragmenta un disc, deschideti utilitarul Disk Defragmenter, selectati unitatea de disc pe care doriti sa o defragmentati si clic pe butonul Defragment (din partea de jos a ferestrei, in dreapta butonului Analyze). Cand defragmentarea este completa, puteti vedea un raport al procesului de defragmentare.

EXERCITIUL - Analizarea si defragmentarea discurilor

Selectati Start > Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter.

Marcati unitatea de disc C: si clic pe butonul Analyze.

Dupa ce s-a incheiat analiza, clic pe butonul View Report pentru a vedea raportul,

Inregistrati urmatoarele informatii:

Dimensiunea volumului:_________

Dimensiunea clusterului:_________

Spatiul utilizat:_________

Spatiul liber:_________

Fragmentarea volumului - Fragmentarea totala:_________

Cel mai fragmentat fisier:_________

Clic pe butonul Defragment.

Dupa ce s-a terminat defragmentarea, clic pe butonul Close

Intrebuintarea utilitarului Disk Cleanup

Utilitarul Disk Cleanup identifica zone de spatiu de pe disc care pot fi sterse pentru a elibera spatiu pe disc. Disk Cleanup lucreaza prin identificarea fisierelor temporare, a fisierelor cache pentru Internet si a fisierelor de program care nu mai sunt necesare.

EX - Intrebuintarea utilitarului Disk Cleanup

 1. Selectati Start > Programs > Accessories > System Tools > Disk Cleanup.
 2. Marcati unitatea de disc C: si clic pe butonul OK.
 3. In caseta de dialog Disk Cleanup, lasati toate rubricile activate si clic pe butonul OK.
 4. Cand vi se cere confirmarea stergerii fisierelor, clic pe butonul Yes.

Depanarea discurilor si volumelor

Daca aveti problem cu hard disk-urile sau volumele, puteti folosi utilitarul CheckDisk din Windows 2000. Acest utilitar detecteaza sectoarele defecte, incearca rezolve erorile sistemului de fisiere si scaneaza sectoarele defecte incercand sa le repare.

Daca sistemul nu are acces exclusiv asupra partitiei, verificarea va fi facuta la urmatoarea repornire a sistemului. Nu puteti avea acces exclusiv la partitii sau volume care contin partitia de sistem sau de boot

EX - Intrebuintarea utilitarului Check Disk

 1. Selectati Start > Settings > Control Panel > Administrative Tools. Expandati Computer Management, apoi Storage si apoi Disk Management.
 2. Clic dreapta pe unitatea de disc D: si alegeti Properties.
 3. Clic pe tab-ul Tools si apoi pe butonul Check Now.
 4. In caseta de dialog Check Disk, validati ambele rubrici. Apoi clic pe butonul Start.
 5. Dupa ce apare caseta de dialog Disk Check Complete, clic pe butonul OK si inchide-ti toate casetele de dialog.loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate