Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sql


Index » educatie » » informatica » Sql
Utilizarea operatorilor aritmetici (+, -, *, /, % )


Utilizarea operatorilor aritmetici (+, -, *, /, % )


Utilizarea operatorilor aritmetici (+, -, *, /, % )

Transact-SQL permite specificarea de expresii cu ajutorul operatorilor aritmetici. Expresiile sunt evaluate in cadrul instructiunilor in care apar. Operatorii aritmetici pot fi utilizati in instructiunea SELECT pentru a aduna, scadea, inmulti si imparti valorile din coloanele ce contin date numerice. Operatorii aritmetici din Transact-SQL sunt : + (adunare), - (scadere), * (inmultire), / (impartire), % (modulo).

Expresiile construite cu ajutorul operatorilor aritmetici pot contine coloane de tip Tinyint, Smallint, Int, Float, Real, Money, Smallmoney. Operatorul % nu poate fi aplicat coloanelor de tip Money, Smallmoney, Float, Real. Expresiile pot avea ca operanzi atat constante cat si coloane numerice.

Atunci cand in instructiunea SELECT apare o expresie, de obicei la aplicarea valorilor expresiei lipseste antetul de coloana. Acest antet de coloana poate fi specificat precedand expresia de un sir urmat de semnul "=".

Exemplu:

SELECT Salariu, "Spor" = Salariu * 0.15 FROM Angajat;

Daca se efectueaza o operatie aritmetica asupra unei coloane ce contine o valoare NULL, rezultatul este NULL. Atunci cand se combina in expresii mai multe tipuri de date, tipul rezultatului este dat de codul asociat celui mai mare. O exceptie de la aceasta regula o constituie valorile de tip Float si Money. La evaluarea unei expresii ce contine valori de tip Float si Money, se obtine un rezultat de tip Money, desi codul numeric asociat acestuia este mai mic decit cel asociat lui Float.

Exemple:

Se considera relatia PRETURI de mai jos:

Element

Pret

Tomate

CartofiBanane

Struguri

Mere

Se foloseste urmatoarea secventa:

SELECT Element, Pret, Pret + 15

FROM PRETURI;

Si se obtine:

Element

Pret

Tomate

Cartofi

Banane

Struguri

Mere

Ultima coloana este coloana derivata din coloana Pret, datele originale nu au fost modificate.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate