Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Sql


Index » educatie » » informatica » Sql
SQL - Elemente de baza


SQL - Elemente de baza


SQL - Elemente de baza

SQL este un limbaj standard deschis. Acceptarea la nivel comercial a limbajului s-a datorat ANSI (American National Standards Institute) si ISO (International Standards Organization) care au publicat in 1989 o specificatie cunoscuta sub numele SQL-89. A urmat apoi SQL-92 care a presupus o imbunatatire si o expansiune fata de versiunea anterioara. Exista acum cea de a treia generatie standard SQL 99. Existenta acestor standarde este importanta pentru portabilitatea generala a comenzilor SQL. Cele mai multe sisteme de gestiune a bazelor de date sunt proiectate astfel incat sa suporte standardul SQL 92.

Standardul SQL care provine de la ANSI se numeste ANSI-SQL si este considerat limbajul SQL pur. Trebuie mentionat faptul ca fiecare producator de sisteme de gestiune a bazelor de date a adaugat la produsul sau caracteristici suplimentare, imbunatatiri sau extensii la acest limbaj SQL standard. De exemplu, marea majoritate a producatorilor ofera un tip de camp cu auto-incrementare, lucru care nu apare in standardele SQL. Multe dintre aceste caracteristici sunt puternice si robuste.

Dialectul SQL folosit in SQL Server este numit Transact- SQL si este implementat de Microsoft ca si componenta de baza a SQL Server.

Transact - SQL este caracterizat ca fiind suplu si puternic. Cuprinde instructiuni pentru crearea unitatilor logice de stocare, a fisierelor care contin bazele de date, a tabelelor care se memoreaza in cadrul bazelor de date. Instructiunile Transact - SQL se pot utiliza in scopul adaugarii si manipularii datelor si a altor obiecte din bazele de date. Exista patru cuvinte cheie care se folosesc pentru compunerea instructiunilor ce efectueaza stocarea, modificarea si regasirea datelor: INSERT (adauga noi linii intr-o tabela), DELETE (sterge linii dintr-o tabela), UPDATE (modifica liniile dintr-o tabela), SELECT permite regasirea datelor din una sau mai multe tabele.Extensiile aduse de Transact-SQL privesc in principal controlul fluxului, urmarind determinarea ordinii de executie a instructiunilor.

Secventele de instructiuni Transact - SQL stocate in cadrul unei baze de date SQL Server se numesc proceduri stocate, fiind compilate in scopul unei executii rapide a instructiunilor SQL.

Un declansator este un tip special de procedura stocata care se foloseste pentru asigurarea integritatii referentiale in cadrul bazei de date SQL Server. Se pot crea declansatori de inserare, stergere si actualizare care sa controleze adaugarea, stergerea sau actualizarea liniilor corespunzatoare din tabele inrudite pentru care acestia se definesc.

In cele ce urmeaza ne vom referi la limbajul Transact-SQL versiunea 7.0.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate