Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Topologii de retea


Topologii de retea


Topologii de retea

In functie de modul de vehiculare a datelor intre hosturi se definesc arbitrari specifice numite topologii. Topologie = dispunerea fizica a echipamentelor, gazdelor, canalelor etc. Topologie poate fi si maniera de vehiculare a informatiilor intre hosturi, (topologia logica) facand abstractie de topologia fizica.

Principalele topologii intalnite sunt :

topologia tip magistrala (bus) sau topografie liniara
Se bazeaza pe un singur canal de comunicatie, partajat pe hosturi. In cazul acestor retele, la un moment dat o singura statie poate initia o comunicatie => trebuie implementate reguli cu privire la dirijarea traficului. Specifica retelei cu cablu coaxial (conect in T) este o topologie pasiva. Conexiunea e de tip multipunct, iar vitezele uzuale : 10 Mbps la dist de 180 m.

Topologia stea (star)


Toate statiile sunt sonectate la un nod comun, a.i. orice legatura va parcurge nodul central. La nivelul nodului central putem vb de o comutare a legaturii. Echipamentul care asigura interconectarea - concentrator sau HUB (Host Unit Broadcast). Deoarece vehicularea datelor presupune trecerea acestora prin HUB, la nivelul nodului central se pot implementa si anumite reguli de gestiune a traficului. Prezenta unui HUB nu rezolva problema regulilor de transmisie, deoarece HUB-ul nu face decat sa permita unui host sa vada celelalte hosturi.

Pt a rezolva aceasta probl -> hub evoluat = comutator sau switch - are capacitatea de a face o procesare primara a datelor transmise, in sensul ca identifica sursa si destinatia fiecarui pachet de date pe baza adresei MAC (Medium Acces Control). El va fi capabil sa directioneze datele doar catre portul destinatie, realocand astfel domeniul de coliziune.

Un switch e cu atat mai eficient cu cat a procesat mult mai multe pakete de date, adica cu cat a invatat mai multe adrese destinatie pe baza experientei de functionare.

Topologia in inel (ring)


Ofera redundanta: fiecare nod poate fi accesat pe 2 cai.Topologia activa - nodurile citesc datele receptionate, recupereaza informatia si o transfera din nou in retea. Mesajul transmis dintr-un nod va ajunge din nou in retea. Nodul initiator va retrage paketul din inel. Topologiile de tip inel sunt specifice retelelor de tip national si continental. Putem observa la aceasta topologie ca principiul transmisiei de informatie succesiva de la un nod la altul poate fi aplicata si in cazul topologiei star.

Topologia completa(Mesh)


Fiecare nod e conectat cu toate nodurile. Canalul de comunicatie nu e obligatoriu cablat, ci poate sa fie un mediu wireless.

Distrugerea unui nod sau a unor legaturi permite refacerea legaturilor pe alte cai. Utilizarea in aplicatii militare, spatiale si in telefonia mobila (intr-un anume fel).

Topologia arborescenta (Tree)

Transferul informatiilor intre 2 noduri terminale presupune cel putin un nod intermediar.

Topologia in inele intersectate

Interconectarea inelelor nationale sau continentale care funct pe standarde diferite.

In practica putem avea topologii combinate dintre care - magistrale stea (mai multe topologii stea conectate prin trunchiuri liniare). Si inel - steaPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate