Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Surse discrete cu memorie (modele Markov)


Surse discrete cu memorie (modele Markov)


Surse discrete cu memorie (modele Markov)

In cazul modelului matematic de sursa discreta cu memorie, probabilitatea de furnizare a unui mesaj oarecare depinde de probabilitatea mesajelor furnizate anterior. O sursa cu memorie se spune ca este de ordin m, daca probabilitatea de furnizare a unui mesaj, depinde de probabilitatile de furnizare a m mesaje anterioare.

Se numeste stare la un moment dat a unei surse cu memorie de ordin m, succesiunea ultimilor m mesaje furnizate anterior momentului considerat. Conform acestei definitii, daca o sursa cu memorie de ordin m are n mesaje numarul de stari va fi nm, deoarece fiecare stare este caracterizata de m mesaje fiecare mesaj putand fi oricare din cele n posibile.

Studiul surselor cu memorie se poate realiza relativ simplu, fie folosind grafurile, fie calculul matriceal. In cazul folosirii grafurilor, pentru descrierea surselor cu memorie sau matriceal, se considera sursa cu memorie de ordin doi (m=2) a sursei cu distributia , adica pentru n=2.

Inseamna ca sursa cu memorie respectiva va crea nm=22=4 stari, notate: S1 s1 s1; S2 s1s2; S3 s2s1; S4 s2s2;Daca, de exemplu, din starea S1 s-ar furniza mesajul s1, cu probabilitatea p(s1|S1) sursa ar tece : s1s1:s1 = s1s1 = S1 (tot in S1). Daca din aceeasi stare S1 s-ar furniza s2 cu p(s1|S1) sursa va trece in starea S2 [s1s1:s2 s1s2 S2]. Conform conventiei de scriere simplificata, inseamna ca putem scrie ca p(s1|S1) = p11 respectiv p(s2|S1) = p12.

Graful atasat unei astfel de surse are topologia (structura):


Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate