Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Spatiul de nume DNS


Spatiul de nume DNS


Spatiul de nume DNS

Administrarea unui volum mare de nume in permanenta schimbare nu este o problema prea usoara. In sistemul postal, administrarea numelor este realizata impunand ca pe o scrisoare sa se specifice (implicit sau explicit) tara, statul sau provincia, orasul, strada si restul adresei destinatarului. Utilizand o astfel de adresare ierarhica, nu exista nici o confuzie intre Marvin Anderson de pe Main St. din White Plains, N.Y. si Marvin Anderson de pe Main St.din Austin, Texas. DNS lucreaza in acelasi mod.

Conceptual, Internetul este divizat in cateva sute de domenii de nivel superior, fiecare domeniu cuprinzand mai multe sisteme gazda. Fiecare domeniu este partitionat in subdomenii si acestea sunt, la randul lor, partitionate s.a.m.d. Toate aceste domenii pot fi reprezentate ca un arbore, asa cum se arata in Fig. 3-1: Frunzele arborelui reprezinta domenii care nu subdomenii (dar, bineinteles, contin sisteme). Un domeniu frunza poate contine un singur sistem gazda sau poate reprezenta o firma, deci sa contina mii de sisteme gazda.Domeniile de pe primul nivel se impart in doua categorii: generice si de tari. Domeniile generice sunt com (comercial), edu (institutii educationale), gov (guvernul federal al SUA), int (organizatii internationale), mil (fortele armate ale SUA) si org (organizatii nonprofit). Domeniile de tari includ o intrare pentru fiecare tara, cum se defineste in ISO 3166.

Fiecare domeniu este denumit de calea in arbore pana la radacina. Componentele sunt separate prin punct. Astfel, departamentul de inginerie de la SUN poate fi engsw.sun.com in loc de numele in stil UNIX /com/sun/eng. De notat ca aceasta atribuire ierarhica de nume inseamna ca eng.sun.com nu intra in conflict cu posibila utilizare a lui eng in eng.yale.edu, care poate fi folosit de departamentul de Engleza de la Yale.

Generice Tari


int com edu gov mil org net jp us nl .
sun yale acm ieee ac co oce vu
eng cs eng jack jill keio nec cs
ai linda cs csl flits fluit
robot pc24Fig. 3-1. O portiune a spatiului numelor de domenii din Internet.

Numele de domenii pot fi absolute sau relative. Un nume absolut de domeniu se temina cu un punct (de exemplu, eng.sun.com.), in timp ce unul relativ nu. Numele relative trebuie interpretate in context pentru a determina intelesul adevarat. In ambele cazuri, un nume de domeniu se refera la un anumit nod din arbore si la toate nodurile de sub el.

Numele de domenii nu fac distinctie intre litere mici si litere mari, astfel edu sau EDU inseamna acelasi lucru. Componentele numelor pot avea o lungime de cel mult 64 caractere, iar intreaga cale de nume nu trebuie sa depaseasca 255 de caractere.

In principiu, domeniile pot fi inserate in arbore in doua moduri diferite. De exemplu, cs.yale.edu ar putea la fel de bine sa fie inclus in domeniul tarii us ca cs.yale.ct.us. In practica, totusi, aproape toate organizatiile din Statele Unite sunt repartizate dupa criteriul generic, iar aproape toate din afara Statelor Unite fac parte din domeniul tarii lor. Nu exista nici o regula impotriva inregistrarii sub doua domenii de nivel superior, dar aceasta poate conduce la confuzii si de aceea putine organizatii o fac.

Fiecare domeniu controleaza cum sunt alocate domeniile de sub el. De exemplu, Japonia are domeniile ac.jp si co,jp echivalente cu edu si com. Olanda nu face nici o distinctie si pune toate organizatiile direct sub nl. Astfel cele trei nume urmatoare sunt toate departamente de calculatoare (computer science) din universitati:

cs.yalt.edu (Universitatea Yale din Statele Unite).

cs.vn.nl (Vrije Universiteit in Olanda).

3. cs.keio.ac.jp (Universitatea Keio din Japonia).

Pentru a crea un nou domeniu, se cere permisiunea domeniului in care va fi inclus. De exemplu, daca un grup VLSI de la Yale doreste sa fie cunoscut ca vlsi.cs.yale, acesta are nevoie de permisiunea celui care administreaza cs.yale.edu. Similar, daca este acreditata o noua universitate, sa zicem Universitatea din Northern South Dakota, ea trebuie sa ceara administratorului domeniului edu sa-i atribuie unsd.edu. In acest mod sunt evitate conflictele de nume si ficare domeniu poate tine evidenta tuturor subdomeniilor sale. Odata ce un nou domeniu a fost creat si inregistrat, el poate crea subdomenii, cum ar fi cs.unsd.edu, fara a cere permisiunea de la cineva din partea superioara a arborelui.

Atribuirea de nume respecta granitele organizationale, nu pe cele ale retelelor fizice. De exemplu, daca departamentele de stiinta calculatoarelor si de inginerie electrica sunt localizate in aceeasi cladire si folosesc aceeasi retea locala, ele pot avea totusi domenii distincte. Similar, daca derpartamentul de stiinta calculatoarelor este impartita in doua cladiri (Babbage Hall si Turing Hall), toate sistemele gazda din ambele cladiri apartin aceluiasi domeniu.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate