Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Semnaturi Digitale


Semnaturi Digitale


Semnaturi Digitale

Autenticitatea multor documente legale, financiare si de alt gen este determinata de prezenta sau de absenta unor semnaturi autorizate scrise de mana. Iar fotocopiile nu sunt va1abi1e. Pentru sistemele de mesaje computerizate, care urmaresc inlocuirea transportului fizic al documentelor scrise cu cerneala pe hartie, trebuie gasita o solutie la problema autentificarii.

Problema de a concepe un inlocuitor pentru semnaturile scrise de mana este destul de dificila. De fapt, ceea ce este necesar este un sistem prin care una din parti poate trimite mesaje "semnate" celelalte parti astfel incat:

1. Receptorul poate verifica identitatea pe care pretinde a o avea transmitatorul;

2. Transmitatorul nu poate sa renege mai tarziu continutul mesajului;

3. Receptorul nu poate sa fi pregatit el insusi mesajul.

Prima cerinta este necesara, de exemplu, in sistemele financiare. Atunci cand calculatorul unui client ordona calculatorului unei banci sa cumpere o tona de aur, calculatorul bancii trebuie sa poata sa se asigure ca acel calculator care da ordinul apartine intr-adevar companiei al carei cont va fi debitat.A doua cerinta este necesara pentru a proteja banca impotriva fraudei. Sa presupunem ca banca cumpara o tona de aur si imediat dupa aceea pretul aurului scade vizibil. Un client necinstit poate sa acuze banca, pretinzand ca el nu a emis niciodata vreun ordin de cumparare de aur. Cand banca prezinta mesajul in fata curtii, clientul neaga faptul ca l-ar fi trimis.

Cea de-a treia cerinta este necesara pentru a proteja clientul in eventualitatea ca pretul aurului explodeaza si banca incearca sa construiasca un mesaj in care clientul cere cumpararea unui lingou de aur in locul unei tone.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate