Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
╗ Norme si standarde internationale ce stau la baza proiectarii retelelor de calculatoare


Norme si standarde internationale ce stau la baza proiectarii retelelor de calculatoare


Norme si standarde internationale ce stau la baza proiectarii retelelor de calculatoare

Interoperabilitatea intre producatori presupune ca platformele diferite sa se recunoasca una pe cealalta si sa stie cum sa comunice si cum sa partajeze date. Aceasta a necesitat dezvoltarea de standarde neutre, in intreaga industrie, pentru fiecare aspect al lucrului in retea.

Nevoia de standardizare a generat un efort considerabil. Astazi, exista numeroase organizatii de standardizare, care raspund de definirea standardelor nationale si/sau internationale pentru diferite aspecte ale tehnologiilor de calcul, inclusiv pentru comunicatii de date si lucru in retea. Desi, frecvent, aceste organizatii colaboreaza sau coopereaza pentru a asigura un set de standarde cat mai universal, pot exista totusi anumite confuzii, dar efectul covarsitor este pozitiv. Cele mai importante organizatii de standardizare sunt prezentate in randurile de mai jos.ANSI - American National Standards Institute (ANSI) este o organizatie privata, nonprofit. Scopul sau este sa faciliteze dezvoltarea, coordonarea si publicarea de standarde nationale voluntare.

IEEE - Institute of Electric and Electronic Engineers (IEEE) raspunde de definirea si publicarea standardelor pentru telecomunicatii si comunicatii de date.

ISO - International Organization for Standardization (ISO) a fost fondata in 1964 si are sediul la Geneva. Este o organizatie bazata pe activitate voluntara, fara contracte, si este autorizata de Natiunile Unite pentru definirea de standarde internationale.

IEC - International Electrotechnical Commission (IEC), de asemenea cu sediul la Geneva, a fost fondata in 1909. IEC stabileste standarde internationale pentru tot ce este legat de electronica si electricitate.

IAB - Internet Architecture Board, cunoscuta anterior ca Internet Activities Board, guverneaza dezvoltarea tehnica a Internetului. Contine doua comitete de lucru: Internet Engineering Task Force (IETF) si Internet Research Task Force (IRTF).

La executia lucrarilor de telecomunicatii, constructorul trebuie sa respecte reglementarile generale privind lucrarile de telecomunicatii cuprinse in:

Instructiuni departamentale pentru proiectarea retelelor de telecomunicatii, cu fir, editia 1969

Detalii tip pentru retelele telefonice, constructii si instalatii de telecomunicatii, editia 1983

La executia lucrarilor de montaj a instalatiei de climatizare necesare ventilarii centrului de date si comunicatii ("camera rack-urilor"), constructorul trebuie sa respecte prevederile aferente din " Normativul privind proiectarea si executia instalatiilor de ventilatie si climatizare (indicative I5 - 1998), Ordinul de aprobare MLPAT 55/N/15.07.1998''.

La executia lucrarilor de montaj a UPS si de racordare la reteaua electrica a echipamentelor, constructorul trebuie sa respecte ''Normele specifice de protectia muncii in distributia energiei electrice NS-65-2000''.

Pentru cablarea structurata se vor respecta urmatoarele standarde:

EIA/TIA - 568 : Standard privind reguli de cablare structurataEIA/TIA - 569 : Standard pentru traseele de cabluri si spatii in cladirile comerciale

EIA/TIA - 606: Standard pentru administrarea infrastructurii de telecomunicatii din cladirile comerciale;

EIA/TIA - 607 : Standard privind realizarea sistemului de impamantare si legarea la pamant a instalatiilor de telecomunicatii din cladirile comerciale.

NORMATIV I18 - 82: Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor interioare de telecomunicatii in cladirile civile si industriale (contine recomandarile folosite pana in prezent in Romania la intocmirea proiectelor de cablaj curenti slabi).

Performantele impuse cablurilor si conecticii folosite in aplicatii de categorie 6 (conform clasificarii EIA/TIA), se regasesc in standardul ISO/IEC-11801, la capitolul referitor la performantele legaturilor de comunicatii de clasa D.

Se vor respecta toate normele de securitate si sanatate in munca precum si cele de aparare impotriva incendiilor, in special cele cuprinse in N.T. - D.P.E. - 01/2004, Legea protectiei muncii nr. 317/2006, Legea apararii impotriva incendiilor 307/2006, Normativ P118/1999, Normativul de prevenire si stingerea incendiilor pe durata executarii lucrarilor de constructii si instalatii aferente C 300/1994.

La executia instalatiilor se vor respecta normativele romanesti pentru proiectarea si executia sistemelor de curenti slabi - Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor electrice interioare de curenti slabi aferente cladirilor civile si de productie - Indicativ I18/1-01 si I18/2-02, Normativ pentru proiectarea si executarea instalatiilor electrice cu tensiuni pana la 1000 V c.a. si 1500 V c.c. - I7-2002, Ordinul MTTC 1650/98 privind masurile PSI in domeniul instalatiilor de telecomunicatii. Se vor respecta si normativele internationale pentru proiectarea si executia sistemelor de cablare structurata: Commercial Building Telecommunications Cabling Standard - Part 2: Balanced Twisted Pair Components - Addendum 1 - Transmission Performance Specifications for 4-Pair 100 Ohm Category 6 Cabling (ANSI/EIA/TIA-568-B.2-1-2002); Commercial Building Telecommunications Cabling Standard - Part 1: General Requirements - Addendum 4 - Recongnition of Category 6 and 850 nm Lasser-Optimized 50/125 Ám Multimode Optical Fiber Cabling (ANSI/TIA/EIA-568-B.1-4-2003); International Organization for Standardization ISO/IEC 11801:2002 FDAM 2 - Amendment 2 to ISO/IEC 11801 entitled "Information Technology - Generic Cabling for Customer Premisses Amendment 2".Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate