Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Medii neghidate de transmitere a informatiilor


Medii neghidate de transmitere a informatiilor


Medii neghidate de transmitere a informatiilor

unde radio

radiatii laser

radiatii infrarosii

a) Undele radio peste anumite frecvente undele electromagnetice se deplaseaza neghidat. Acest fenomen permite realizarea unor canale de comunicatie care sa permita depasirea obstacolelor actuale. Undele radio se propaga in vid si in aer in mod asemanator, pot transporta date pot transporta obstacole. Existenta undelor electromagnetice din domeniul radio a fost dedusa teoretic de Maxwell in 1865 si au fost studiate ulterior de fizicianul roman Herz. Sunt caracterizate de frecvente si lungimi de unda mari.

C=*f - relatie ce permite determinarea lungimii de unda stiind frecventa deoarece lungimea de propagare este constanta.

Vom putea evalua performantele unui canal radio printr-un parametru definit ca un raport dintr-un numar de biti transportati si latimea de banda disponibila.

- aceasta relatie permite determinarea bentii de frecventa a unui canal de comunicatie, banda care va determina la randul ei debitul binar posibil. In genere transmiterea radio foloseste o banda ingusta, adica <<1, pentru a mari eficienta transmisiei. Exista situatii cand transmitatorul foloseste mai multe frecvente purtatoare "sarind" de la una la alta dupa anumite reguli, aceasta tehnica numindu-se tehnica transmisiei cu spectru imprastiat. Alocarea spectrului de frecvente pentru transmisiuni de date este realizat prin standarde nationale si internationale. Frecventele joase sunt destinate transmisiunilor locale. Domeniul frecventelor inalte desi prezinta proprietati de propagare variabile au avantajul unor puteri necesare la emisii mici.Transmisiunile radio se pot efectua si prin reflexia troposferica. Aceasta este mult mai stabila putandu-se acoperi distante de pana la 1000Km. Dezavantajul utilizarii acestui fenomen necesita antene de dimensiuni mari. Domeniul frecventelor inalte si foarte inalte sunt destinate pentru radio si televiziuni. Caracteristica principala este necesitatea vizibilitatii directe in emitator si receptor.

La frecvente mai mari de 1GHz undele electromagnetice capata proprietati de propagare directiva fiind exploatata astfel propagarea neghidata.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate