Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Implementarea de tehonlogii wireless in retelele de calculatoare


Implementarea de tehonlogii wireless in retelele de calculatoare


Universitatea Titu Maiorescu

Implementarea de tehonlogii wireless in retelele de calculatoareO retea wireless se refera la orice tip de retea de calculatoare fara fire, ce este implementata folosind unde electromagnetice, precum unde radio.

Tipuri de retele wireless:

Wireless PAN (personal area network)

Wireless LAN (local area network)

Wireless MAN (metropolitan area network)

Mobile devices network

Wireless PAN

Retelele WPAN interconecteaza dispozitive aflate intr-o arie relativ mica.

Bluetooth este printre cele mai cunoscute protocoale de acest gen.

Bluetooth

Bluetooth este un protocol wireless folosit pentru schimb de date pe distante scurte (folosind unde radio de lungimi scurte) .

Poate conecta mai multe dispozitive, rezolvand problema sincronizarii.

Bluetooth permite conectarea si schimbul de informatii intre telefoane mobile, laptopuri, pc-uri, imprimante, camere foto digitale, etc.

Bluetooth functioneaza pe o frecventa de 2,4 Ghz, cu o rata de transfer de pana la 1Mb/s pe o distanta scurta.

Wireless LAN

Retelele WLAN ofera o retea locala folosint unde radio in loc de cabluri pe o zona mica, precum o casa, un birou, o scoala. Majoritatea WLAN-urilor sunt bazate pe standardele IEEE 802.11.

IEEE 802.11 este un set de standarde pentru comunicarea intr-o retea WLAN pe benzile de frecventa 2.4, 3.6 si 5 Ghz.

IEEE 802.11a

Deoarece banda de 2.4 ghz e folosita foarte mult, IEEE 802.11a foloseste banda de 5 ghz care este relativ nefolosita aducandu-i un avantaj semnificativ, totodata frecventa foarte mare a undelor are si un dezavantaj, raza de actiune a undelor este mai scurta, in terorie aceste unde sunt absorbite mai usor de pereti si obiectele din calea lor din cauza lungimii de unda mai scurta.

frecventa

Rata de transfer

Raza de actiune(interior)

Raza de actiune(exterior)

5 GHz

54 Mbit/s

15 metri

30 metri

IEEE 802.11b

Dispozitivele 802.11b sufera de interferete de la alte produse ce functioneaza la frecventa de 2.4ghz precum cuptoarele cu microunde, dispozitivele Bluetooth, etc.

frecventaRata de transfer

Raza de actiune(interior)

Raza de actiune(exterior)

2.4 GHz

11 Mbit/s

45 metri

90 metri

IEEE 802.11g

802.11g este o combinatie intre 802.11a si 802.11b, aceasta foloseste banda de 2.4 GHz si precum 802.11b este predispusa la interferente de la alte dispozitive ce functioneaza pe aceasta banda. 802.11g este complet compatibil cu 802.11b.

frecventa

Rata de transfer

Raza de actiune(interior)

Raza de actiune(exterior)

2.4 GHz

54 Mbit/s

45 metri

90 metri

IEEE 802.11n

Standardul IEEE 802.11n este cel mai nou dintre standarde, acesta a aparaut in septembrie 2009 si imbunatateste foarte mult rata de transfer si raza de actiune al undelor radio.

frecventa

Rata de transfer

Raza de actiune(interior)

Raza de actiune(exterior)

5 / 2.4 GHz

Pana la 600 Mbit/s

70 metri

250 metri

Wireless MAN

Este tipul de retea wireless care interconecteaza mai multe retele WLAN. WiMAX este termenul folosit pentru a referi la retele Wireless MAN.

WiMAX (insemand Worldwide Interoperability for Microwave Access) este o tehnologie ce ofera transmisii ,de date, fara fir intr-o varietate de moduri. Tehnologia ofera viteza de transfer pana la 10 Mbit/s fiind bazata pe standardul IEEE 802.16.

Mobile devices network

Cu dezvolatrea telefoanelor mobile retelele mobile pot transmite si date pe langa conversatiile telefonice, cea mai raspandita retea fiind cea GSM(Global System for Mobile Communications)

GSM este o retea celulara ce functioneaza la diferite frecvente si anume 900 MHz, 850MHz, 1800 MHz , 1900 MHz, 2100 MHz, etc.

Fiind o retea celulara inseamna ca dispozitivele mobile se conecteaza la aceasta cautand celulele din imediata apropriere.

Exista 5 tipuri de celule, fiecare avand dimensiuni diferite:macro, micro, pico, femto si celule umbrela.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate