Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Configurarea unei retele wireless


Configurarea unei retele wireless


Configurarea unei retele wireless

Generalitati

Pentru a realiza o retea wireless avem nevoie de un router wireless sau un Access Point si de echipamente cu capabilitati de conectare wireless (notebook, desktop, PDA, Play Station sau telefon mobil cu wireless).


In prima faza folosind un calculator conectat la router prin cablu se realizeaza setarile pentru conectarea la Internet si abia apoi setarile privind conexiunea wireless.

Setarile de baza wireless

Pentru inceput se realizeaza setarile de baza (parametrii conexiunii radio) in routerul wireless sau Access Point. Setarile sunt aceleasi indiferent de producator, dar denumirile lor pot fi diferite.Modul Wireless

Partea de wireless poate functiona in mai multe moduri si poate diferi

in functie de producator sau de versiunea de firmware.

Modurile pot fi:
- AP (Access Point), este modul cel mai des utilizat, fiind specific

modului Infrastructure, in care doua device-uri wireless nu sunt conectate direct, ci prin intermediul router-ului sau Access Point-ului.

- Client, in acest mod partea radio conecteaza wireless portul WAN din router la un punct distant. Se foloseste, de exemplu, in cazul unei conexiuni wireless cu providerul.

- Ad-Hoc, in acest mod clientii se pot conecta direct intre ei ,

conexiunea dintre ei nu mai trece prin router.
- Client Bridged, in acest mod partea radio conecteaza wireless partea

LAN a routerului cu un punct distant. Astfel partea LAN va fi in aceeasi retea cu partea LAN a punctului distant.

Standardul conexiunii wireless (B, G sau A) ales trebuie sa fie suportat atat de router cat si de device-urile wireless din retea. In banda de 2,4 Ghz pot fi folosite standardele B si G, iar in banda de 5 GHz standardul A. Viteza maxima pentru standardul B este de 11 Mbps, iar pentru G si A este 54 Mbps. Daca in retea aveti device-uri care folosesc standarde diferite se poate seta Mixed.

SSID (Security Set Identifier) sau Wireless Network Name este numele asociat retelei wireless. Acest parametru este setat cu numele producatorului sau modelul de router sau Access Point.

Wireless Channel
Puteti seta unul din cele 13 canale disponibile pentru Europa.

Wireless Broadcast SSID
Aceasta optiune poate fi activata sau nu. Daca    este activa se va afisa numele (SSID) in retea iar daca nu este activa, cand se va scana spectrul, reteaua nu va fi afisata.

Dupa ce sunt setati toti acesti parametrii, se realizeaza o conexiune wireless de proba cu un echipament (laptop) fara nici o masura de securitate (criptare). Pentru aceasta Wireless Security trebuie setat: Disabled.

Conectarea la o retea wireless nesecurizata

Pe laptop se deschide View Available Wireless Networks, apoi se apasa Refresh network list. Din lista de retele detectate se selecteaza reteaua creata anterior (care apare Unsecure wireless network), apoi se apasa Connect.Va apare un mesaj ca va conectati la o retea nesigura nefiind criptata, si se apasa Connect Anyway.

Daca totul a decurs OK ar trebui sa aveti pe laptop conexiune wireless la Internet.

Securitatea retelei wireless

Wireless MAC Filtering este cea mai simpla metoda pentru limitarea accesului intr-o retea wireless. Doar echipamentele wireless, carora in prealabil le-a fost inregistrata adresa MAC in router sau Access Point, se vor putea conecta in reteaua wireless.

Ascunderea SSID (Wireless Broadcast SSID Disabled) este o metoda pentru limitarea accesului neautorizat intr-o retea wireless.

Securizarea retelei se poate face cu WEP sau WPA.

WEP (Wired Equivalent Protection) este o metoda de criptare:
- folosind 64 biti (10 caractere hexa) sau 128 biti (26 caractere hexa).
- autentificare Open sau Shared Key
Acum aceasta criptare WEP cu 64 biti poate fi sparta in cateva minute, iar cea cu 128 biti in cateva ore, folosind aplicatii publice.

WPA-PSK (WPA Preshared Key sau WPA-Personal) este o metoda mult mai sigura decat WEP. WPA2 este metoda cea mai sigura de criptare, fiind o varianta imbunatatita a metodei WPA. Si aceste criptari (WPA si WPA2) pot fi sparte daca parola contine putine caractere sau este un cuvant aflat in dictionar. Pentru a face imposibila spargerea acestei criptari folositi parole lungi, generate aleator.

Conectarea la o retea wireless securizata

Dupa ce s-a realizat, de proba, o conexiune wireless nesecurizata este recomandata securizarea conexiunii folosind WEP sau WPA.
In exemplul urmator este setat in router, in sectiunea Wireless Security, urmatoarele: WEP, key 1, 64 bits, passphrase parola

Pe laptop se deschide View Available Wireless Networks,    Refresh network list. Din lista de retele detectate se selecteaza reteaua creata anterior (care apare Security-enabled wireless network) si se apasa Connect.

Pentru autentificare trebuie sa se introduca parola setata anterior pe router, si sa se apese Connect.

Daca totul a decurs corect in View Available Wireless Networks ar trebui sa apara conexiunea wireless.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate