Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Clasificarea retelelor de date


Clasificarea retelelor de date


Clasificarea retelelor de date

Dupa scara la care opereaza reteaua (distanta dintre elementele de procesare a informatiei) :

0,1 m - modul (placa de retea, placa de baza)

1 m - sistem (PC)

10 m - retea la nivel de incapere |

100 m - retea la niv de cladire | LAN (Local Area Network)1000 m retea la nivel de campus |

10 Km - retea la nivel de localitate | MAN (metropolitan area net)

100 Km - retele nationale | WAN

1000 Km - retele continentale |

10000 Km - Internet

Retelele LAN sunt in general retele private de dimensiuni reduse. Ca si tehnologie de comunicatie se foloseste un singur canal partajat, informatiile fiind difuzate de - a lungul canalului. Vitezele tipice de comunicare : 10 - 100 Mbps.

Retelele MAN, private sau publice - si utilizarea unui mediu de difuzare comun care are o caracteristica particulara comparativ cu retelele LAN.

Se bazeaza pe un standard de comunicatie DQDB (Districted Que Dual Bus). Particularitate : utilizarea a 2 -a magistrale unidirectionale la care sunt conectate toate nodurile retelei :

WAN -se definesc utilizatorii cu nume de gazde (hosturi). Gazdele sunt conectate intre ele prin ceea ce s. n subreteaua de comunicatii.

O subretea de comunicatii e formata din :

linii de comunicatii (circuite, canale sau trunchiuri)

elemente de comutare (noduri de comutare sau rutere). Ruterele comuta pachete de date si nu circuite.

Fiecare host existent unui LAN contine cel putin un ruter prin intermediul caruia se asigura transferul catre alte LAN-uri. La nivelul WAN exista suporturi de comunicatie sau de interconectare a ruterelor.

O retea in care datele provenite de la o sursa multidirectionala catre o singura destinatie (retea p la p) va fi def ca subretea de tip  memoreaza si retransmite sau subretea cu comutare de pachete. Comunicarea intre 2 rutere poate sa se faca prin rutere intermediare. O subretea va contine prin urmare un ansamblu sau o colectie de rutere si linii de comunicatie aflate in proprietatea operatorului de retea.

Comunicarea dintre subretele si hosturi formeaza reteaua propriu-zisa. In cazul LAN exista doar canale de comunic. nu si subretele. Cand se interconecteaza retele diferite, vorbim de interretele (ex : LAN cu WAN sau LAN cu LAN)

Daca retelele interconectate folosesc tehnologii sau standarde diferite de interconectare, atunci interconectarea se face prin intermediul unor elemente translatoare.

Dupa modul de functionare al S.O. pe retea, retelele de date pot fi clasif in 3 :

a.     Retele de tip egal la egal (peer - to - peer ) p2pSunt acele retele in care fiecare host are drepturi si responsabilitati echivalente, partajarea resurselor facandu-se prin punerea acestora in comun . Caracteristici :

limitarea nr max de hosturi

costuri reduse de implementare

securitate redusa a transferurilor

nu necesita administrare centralizata

b.     Client - server

Aceste retele au in componenta un server specializat (de posta, de tiparire, de aplicatii etc). Server = echipament, aplicatie sau proces care ofera servicii de date clientilor.Client = statia de lucru care utilizeaza servicii puse la disp de server

Caracteristici :

facilitatea de partajare a resurselor

securitate sporita a transferurilor

facilitati de backup

redundanta

nr mare de utilizatori

c.        Retele combinate - sistemele de operare care ofera atat functii de tip p2p cat si de tip client - server. Retelele Windows sunt combinate.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate