Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Capacitatea de transport a unui canal de comunicare


Capacitatea de transport a unui canal de comunicare


Capacitatea de transport a unui canal de comunicare

A fost teoretizata din 1924 de Nyquist care a pus problema influentei latimii de banda a unui canal in absenta zgomotelor si conditiilor necesare pentru reconstruirea completa a unui semnal din esantioane.

Teorema : Un semnal poate fi complet reconstutuit dintr-un numar de esantioane/sec egal cu dublul latimii de banda a canalului.

Esantionarea cu o frecventa > decat valoarea e inutila si nu contribuie la reconstituirea semnalului. Pornind de la aceasta ratiune consideram un semnal alcatuit din V nivele discrete.Nyquist a enuntat o noua teorema: Vireza maxima de transfer a datelor (D) printr-un mediu de banda limitata de frecvente este:

D = 2*W*log2V [bps]

Cu aceasta relatie putem calcula ce viteza putem avea pe un canal telephonic.

W=3 KHz; V=2; => D = 6 Kbs

Dezvoltand teoria propusa de Nyquist, Schannon a elaborat o alta teorema care ia in considerare atat latimea de banda dar si raportul semnal-zgomot. Astfel teorema lui Schannon spune ca pe un canal de comunicare viteza maxima de transfer(C) e determinabila din reactia: putere de semnal/putere de zgomot (dB)

C =W*log2(1+ Ps/PN) [b/s]

S/N = 10*log10 (Ps/PN)

EX: cand se numara transm de date binare pe un canal telephonic => W = 3100 Hz

Ps = 0 W (10 dBm) => S/N=24 dB

PN = 0 W (34 dBm)

Aplicand formula lui Schannon => C=3000 log2(1+250)=24000 b/s = 24 Kb/s

In practica de multe ori secventele de biti sunt insotite si de biti care nu transporta informatie fiind numiti biti de control. - de start, de stop, de paritate, sume de control etc.

Metoda cea mai simpla de a transmite informatii binare este de a transmite 2 nivele de semnal alocate bitilor 0 respectiv 1. Acest tip de transmisie se numeste transmisie in banda de baza. Intervalul de timp alocat pentru transmiterea unui bit se numeste intervat de bit. -> Tb

=> se det. D = 1/Tb [bps]

Aceasta valoare de debit binar se mai numeste rata de bit, rata binara sau debit binar. Exista situatii in care transmiterea datelor se face pe grupuri de biti sin u pe biti.

EX: . + perechi de forma:

00

01 0

10 1 0 1

11 00 01 10 11

Debitul binar e inlocuit de notiunea de rata de semnalizare si rata a simbolurilor sau viteza de modulatie. Notam cu T durata unui simbol (grup de biti

R=1/T (T se mai numeste si interval semnificativ)

Semnificatia fizica a ratei de semnalizare e aceea de numarul de schimbari de nivel ale semnalului in limita de timp. Daca se foloseste pentru transmitere un sistem care permite un nr V de nivele de semnalizare atunci se poate determina numarul de biti transmisi pe durata unui symbol n ca fiind: n=T/Tb sau n=log2VPe baza acestei valori se poate determina debitul binar asociat unei transmisiuni pe simboluri cu V nivele astfel:

D = R*n = R*(T/Tb) = R*log2V -exprima leg intre debitul binar si rata simbolului

Transmiterea pe grupe de 2 biti se numeste dibit, pe 3 biti tribit. Daca un semnal e transmis in banda de baza el va fi limitat si deformat in functie de parametrii canalului.

FTB

 


Interferenta inter:


1 0 1 0 1 0 0 1 1 0


Aceasta interferenta determina erori de interpretare a datelor transmise. Din acest motiv transmisia de semnal in banda de baza nu e practica.Politica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate

Retele-calculatoare


Access
Adobe photoshop
Autocad
Baze de date
C
Calculatoare
Corel draw
Excel
Foxpro
Html
Internet
Java
Linux
Mathcad
Matlab
Outlook
Pascal
Php
Powerpoint
Retele calculatoare
Sql
Windows
Word


termeni
contact

adauga