Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Retele calculatoare


Index » educatie » » informatica » Retele calculatoare
Cabluri de conectare la dispozitive de interretea


Cabluri de conectare la dispozitive de interretea


Cabluri de conectare la dispozitive de interretea

(cablul coaxial, cablul UTP, cablul STP, cablul din fibra optica)

In general, sistemele de calcul folosesc 3 tipuri distincte de cabluri. Acestea sunt:

cu perechi torsadate (in versiune ecranata si neecranata, cunoscute ca STP si UTP, 10BaseT sau 100BaseT)

coaxial, in varianta subtire si gros (cunoscute ca 10Base2 si respectiv 10Base5)fibra optica

Cablul cu perechi torsadate : este alcatuit din conductoare izolate, intr-un tub protector, cu un anumit numar de rasuciri pe unitatea de lungime. Rasucirea conductoarelor reduce efectul interferentei electromagnetice (care poate fi generata de cabluri din vecinatate, de motoare electrice sau de lampi fluorescente) asupra semnalelor transmise.

cablul ecranat cu perechi torsadate (Shielded twisted pair - STP) are o imunitate crescuta la zgomot, deoarece perechile de fire sunt izolate.

Cablul neecranat cu perechi torsadate (Unshielded twisted pair - UTP) folosit in mod frecvent pentru cablarea liniilor telefonice prezinta cablul neecranat cu perechi torsadate.

Cablul coaxial este mediul standard utilizat de retelele de televiziune prin cablu si pentru conectarea antenelor. Poate fi subtire sau gros, in functie de diametrul cablului coaxial.

Cablul Ethernet standard (Ethernet gros) - utilizat arareori in retelele actuale, este la fel de gros ca degetul mare. Are un grad mai mare de imunitate la zgomot, este mai greu deteriorabil si necesita un conector de tip vampire tap (un conector cu dinte care trece prin izolatia cablului) si un cablu de conectare la statia de lucru.

Cablul Ethernet subtire(Thinnet sau CheaperNet)- este mult mai subtire decat degetul mic. Transporta semnalul pe distante mai scurte decat cablul gros, este mai ieftin si foloseste pentru atasarea la statia de lucru un conector simplu, de tip baioneta, denumit BNC (Bayonet-Neill-Concelman). Cablul Ethernet subtire a fost intr-un timp standardul pentru retelele Ethernet dar a fost inlocuit de cablul neecranat cu perechi torsadate 10BaseT. Cablul subtire se conecteaza direct la fiecare calculator din retea si, in general, se instaleaza mai usor decat cablul gros, dar este mult mai sensibil la interferente de semnal si la probleme de conexiune fizica.

Conector Ethernet tip BNC T coaxial    Cablu coaxial

Cablul de fibra optica - Pentru transportul informatiilor acest tip de cablu foloseste impulsuri de lumina in locul semnalelor electrice. De aceea, este complet imun la interferentele electromagnetice care limiteaza lungimile cablurilor de cupru. Atenuarea (slabirea unui semnal pe masura ce acesta parcurge cablul) nu mai reprezinta o problema, fibra optica putand transmite date la distante uriase si cu viteze foarte mari. Este insa si foarte scumpa si dificil de instalat si intretinut. Cablul de fibra optica consta dintr-un fir de sticla, cu un diametru masurabil in microni (milionimi de m), inconjurat de un invelis de sticla solida. La randul lui, acest invelis este acoperit de o teaca protectoare. Primele cabluri de fibra optica au fost realizate din sticla, dar au fost dezvoltate si fibre din plastic. Sursa de lumina necesara cablului de fibra optica este o dioda emitatoare de lumina (LED); informatiile sunt de obicei codificate prin variatia intensitatii luminii. La celalalt capat al cablului exista un detector care converteste din nou semnalul sosit in impulsuri electrice. Exista 2 tipuri de cabluri de fibra optica: monomod si multimod.

Cablul monomod are un diametru mai mic, este mai scump si poate transporta semnale la distanta mai mare.

Cablul multimod are un diametru de 5 pana la 10 ori mai mare decat cablul monomod, ceea ce il face mai usor conectabil. De aceea, este cablul cel mai frecvent utilizat. El este insa afectat de distorsiuni mai mari si de o banda mai ingusta.

Cablul de fibra optica si conectoarele lor (conectoare ST)

Instalarea cablului de retea

Topologii de retea (descriere a modului in care statiile si serverele sunt interconectate fizic)

topologia magistrala - un singur cablu trece de la o statie la alta, legand toate calculatoarele din retea.

o        Dezavantaj - in cazul functionarii defectuoase a unui calculator sau a unei conexiuni, toate statiile de pe acea magistrala vor avea de suferit.

o        Cablare - se folosesc in general cabluri coaxiale Ethernet subtiri si groase, se pot conecta maximum 30 de calculatoare pe un segment Ethernet cu cablu subtire, 100 de statii pe un segment Ethernet cu cablu gros.

topologia stea - foloseste cabluri separate care conecteaza fiecare calculator la un nod central, denumit de cele mai multe ori hub sau concentrator.o        Avantaj - deoarece fiecare calculator foloseste un cablu separat, intreruperea unei conexiuni afecteaza numai masina implicata in ea.

o        Cablare - in general, se foloseste cablu neecranat cu perechi torsadate UTP

topologia inel(Token Ring) - fiecare statie de lucru este conectata la urmatoarea, iar ultima statie este conectata la prima. Folosesc un concentrator numit unitate pentru accesul multiplu sau MSAU. Inelul nu este evident in cablarea retelei. Semnalele generate de un calculator calatoresc spre concentrator si sunt retransmise catre urmatorul calculator, apoi inapoi la concentrator. Datele sunt transmise pe rand la fiecare sistem, pana cand se intorc la calculatorul care le-a generat, unde sunt eliminate din retea. Desi topologia de cablare fizica este de tip stea , calea de date este teoretic un inel. Acesta se numeste inel logic.

o        Avantaj -grad mare de eliminare a erorilor, unitatea MSAU poate elimina din inelul logic un calculator care functioneaza defectuos, permitand restului retelei sa functioneze normal.

o        Cablare - cablu UTP - max.72 calculatoare, cablu STP- max.260 statii.

CABLU COAXIAL

CABLU UTP

FIBRA OPTICA si conectoriPolitica de confidentialitate

Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate