Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sistemeBiologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
» TEHNICI DE MARKETING PE INTERNET


TEHNICI DE MARKETING PE INTERNET
TEHNICI DE MARKETING PE INTERNET

A.    Beneficiile pe care le-ar putea obtine o firma prin crearea unei pagini web

B.    Atragerea clientilor catre propria pagina web

C.    Factori care determina buna comercializare a produselor si serviciilor pe Internet
D.    Serviciile care se vand bine pe Internet

A.    Beneficiile pe care le-ar putea obtine o firma prin crearea unei pagini web

Multe firme deschid site-uri Web pentru:

Sporirea credibilitatii prin proiectarea unei imagini profesionale solide, actualizate;

Promovarea produselor si serviciilor;

Reclama pe mai multe piete cu mai putine cheltuieli;

Informatii privind produsele si serviciile;

Asigurarea de cotatii online;

Imbunatatirea timpului de raspuns la intrebarile clientilor;

Obtinerea unui feed-back de la consumatori;

Imbunatatirea serviciului pentru clienti;

Asigurarea de servicii in aceeasi zi sau in afara orelor normale de lucru;

Utilizarea e-mail-ului ca un instrument de marketing;

Utilizarea e-mail-ului ca un instrument de comunicare cu clientul;

Oferta de documentatie fara suport de hartie;

Coordonarea aprovizionarii si a relatiilor cu clientii din diferite puncte de operare;

Cercetarea pietei internationale.

B.    Atragerea clientilor catre propria pagina web

Promovarea produselor sau serviciilor pe Internet poate fi considerata o forma de marketing. Aceasta va avea tendinta sa dirijeze cumparatorii prospectivi catre produsele promovate pe propriul site. Reclama pe web poate fi mai eficienta decat reclama la televiziune, reclama tiparita sau prin posta obisnuita.

In cele ce urmeaza vom prezenta cateva moduri care va vor asigura ca traficul web este dirijat spre propriul site:

Actualizati mereu pagina de Internet. Un site care ramane neschimbat nu va atrage niciodata clientii.

Faceti totul pentru ca propriul site sa arate profesionist si sa functioneze perfect. Nu uitati ca site-ul trebuie nu numai sa vanda produsele, ci sa inspire si incredere potentialilor cumparatori.

Mentineti simplitatea site-ului. Daca este prea complicat, comparatorii vor renunta si vor migra spre altul.

Facilitati cautarea produselor specifice. Inserati un buton de cautare pe fiecare pagina astfel incat clientii sa gaseasca cu usurinta ceea ce cauta.

Asigurati descarcarea rapida a documentelor. Asa cum nu le place sa astepte la coada, oamenilor nu le place nici sa astepte pentru a descarca documente.

Oferta online trebuie sa fie comparabila cu cea disponibila in magazine. Clientul va opta pentru acele magazine care-i ofera o gama mai variata de marfuri.

Preturile online trebuie sa fie cel putin la nivelul celor accesibile prin intermediul altor canale sau chiar mai mici.

Oferiti spre vanzare produsele cautate pe Internet. Ca regula generala, daca un produs se vinde bine prin sistemul de comanda prin posta, acesta este adecvat si vanzarilor prin Internet.

Luati toate masurile posibile pentru asigurarea securitatii tranzactiilor si aduceti la cunostinta clientilor potentiali aceasta preocupare.

Inregistrati site-ul la cat mai multe motoare de cautare.

Trimiteti clientilor prin e-mail adresa noului site web, permitandu-le sa acceseze imediat site-ul.

Trimiteti comunicate de presa anuntand aparitia site-ului web si adresa sa.

Introduceti adresele de e-mail si site-ul web ale firmei in antetul firmei si pe cartea de vizita.

Adoptati o strategie de publicitate in presa locala.

Instiintati agentii economici cu privire la aparitia site-ului web.

Oferiti reduceri pentru cei care comanda online.

Trimiteti carti postale vesele despre site-ul vostru.

Asa cum sugereaza lista de mai sus, se realizeaza o promovare incrucisata: offline – in mass-media si online – utilizand legaturi reciproce. Daca utilizatorii gasesc utila informatia din site, vor retine adresa site-ului si vor reveni.

C.       Factori care determina buna comercializare a produselor si serviciilor pe Internet

Pagina Web a unei firme ar trebui sa ofere tot felul de servicii speciale clientilor. Internetul ofera posibilitati multiple de a crea servicii de calitate pentru clienti. In primul rand, serviciile destinate clientilor depind de sprijinul acordat de conducerea firmei, care trebuie sa dubleze efortul depus de firma pentru a le satisface cerintele. Daca se vor urmari intrebarile adresate de clienti, se va constata ca un mare numar de apeluri se refera la aceeasi problema. Se va intocmi o lista a acestor intrebari adresate frecvent si se va insera lista pe site-ul firmei.

Internetul este un instrument de comunicare. Deci, trebuie utilizat sistemul e-mail ca principal element de comunicare. Cand clientii utilizeaza sistemul e-mail in locul telefonului, trebuie sa fiti pregatiti sa raspundeti imediat. In caz contrar, clientii se vor simti pierduti fara un raspuns din partea firmei si vor prefera, ulterior, sa contacteze firma telefonic.

O alta posibilitate de a imbunatati serviciile oferite clientilor este utilizarea grupurilor de discutii interactive pentru a oferi clientilor un spatiu de dialog online. Aceasta poate fi o idee stralucita deoarece impartasirea experientei clientilor in utilizarea produselor firmei poate releva aspecte inedite, iar ei se pot ajuta reciproc pentru o mai buna utilizare a produselor firmei. Aceasta poate fi de asemenea si o cale de a afla impactul produselor asupra clientilor si ce imbunatatiri se pot aduce produselor.

Clientii trebuie urmariti atunci cand viziteaza site-ul: cum navigheaza si ce anume cauta. Se obtin astfel informatii despre ceea ce este important pentru ei pe site-ul firmei, dar si despre cat de usor se poate utiliza site-ul.

Un bun site de firma contine cantitatea de informatie necesara pentru ca toti cei care il viziteaza sa poata gasi ceva util. La fiecare revenire a clientilor pe site-ul firmei, acesta trebuie sa ofere noi informatii, mai multe sugestii, noutati si stiri. Trebuie ca site-ul sa fir o 'platforma de cunostinte' si clientii se vor obisnui sa acceseze in primul rand acest site.

O pagina de Internet trebuie sa fie completa si usor de utilizat. Trebuie avut in vedere faptul ca multi dintre vizitatorii site-ului vor fi intr-o masura mai mare sau mai mica incepatori. De aceea navigarea pe site trebuie sa fie cat mai putin sofisticata si fara capcane. Limbajul utilizat pe site-ul firmei trebuie sa fie usor de inteles. Nu uitati ca distanta de la un magazin electronic la altul este doar un click si clientii nu vor pierde prea mult timp ca sa afle cum functioneaza site-ul - vor cauta un altul. Daca produsele sau serviciile pot fi caracterizate sau descrise folosind termeni unici, aceasta va avea succes mai mare pe Internet, deoarece este mai usor de localizat, utilizand motoarele de cautare. Nu trebuie inserate descrieri prea lungi ale produselor si serviciilor pe care firma le ofera, dar trebuie evidentiate cu claritate masurile de protectie de care beneficiaza clientii pe site. Cumparatorii online considera magazinele electronice ca fiind o zona periculoasa unde datele personale isi pot pierde usor confidentialitatea. Trebuie sa ii convingeti ca protectia datelor este unul dintre obiectivele majore. Acesta este unul dintre serviciile oferite prin pagina de Internet si se refera la gradul de securitate al site-ului firmei.Acolo unde Internet-ul vine in sprijinul clientilor pentru a compara preturile bunurilor identice, produsele cele mai ieftine vor fi cele mai solicitate. De asemenea, pentru toate produsele, preturile online trebuie sa fie mai reduse decat preturile afisate in magazine pentru a stimula increderea clientului in detailistii online, datorita, partial, absentei prezentei fizice in tranzactie, si pentru a compensa imposibilitatea clientilor de a intra efectiv in posesia produsului/serviciului achizitionat.

Produsele manufacturare sau fabricate in serie sunt mai usor de comercializat online decat cele realizate manual sau la comanda. Produsele manufacturate sunt mai consistente in caracteristici, au costuri de productie previzibile si sunt, in general, mai bine cunoscute de consumatori.

Consumatorii vor comanda, cu prioritate, bunuri consumabile care nu sunt urgente. Producatorii care sunt capabili sa lucreze cu termene de productie, expediere si livrare prestabilite, vor utiliza, de asemenea, mai mult Internet-ul in scopul achizitiilor.

Produsele standardizate, cumparate regulat (alimentele, imbracamintea pentru copii, consumabile pentru birou, carti, etc.) sunt familiare cumparatorilor si de aceea sunt mai usor de achizitionat de catre consumator prin Internet. Astfel de cumparaturi le economisesc timpul si ii scapa de plictiseala cumparaturilor repetitive.

Suportul tehnic al site-ului trebuie sa fie competitiv, nimic nu este mai plictisitor decat sa astepti mult timp pentru a obtine informatii. Va trebui sa gasiti un furnizor de servicii Internet, de obicei pe plan local, si sa obtineti fie gazduirea site-ului sau a serverului, fie stabilirea de conexiuni corespunzatoare.

Mai trebuie avut in vedere un aspect: clientii trebuie tratati individualizat. In cazul in care site-ul poate asigura individualizarea clientilor, firma poate profita de aceasta posibilitate. O intampinare in nume personal incluzand numele vizitatorului poate crea o atmosfera de simpatie. Si un comportament prietenos este una dintre principalele surse de succes in vanzari!

D.    Serviciile care se vand bine pe Internet

Serviciile care se vand bine pe Internet include urmatoarele:

  • Contabilitate;
  • Publicitate;
  • Educatie si instruire in domeniul comercial;
  • Servicii pentru calculatoare si software;
  • Brokeri vamali;
  • Serviciu financiare;
  • Asistenta medicala (telemedicina);
  • Asigurari;
  • Studii de piata;
  • Angajari de personal;
  • Stiri si emisiuni radio;
  • Turism si calatorii;
  • Traduceri;
  • Proiectarea si intretinerea site-urilor web;
  • Consultanta in management;
  • Educatie;
  • Servicii de tiparire si design;
  • Servicii de licitatii;
  • Servicii pentru elaborare documente de ordine de orice tip (jurnalism liber profesionist, publicatii tehnice, editare, etc.).

Succesul unei afaceri cu servicii pe Internet depinde de unele din aceleasi elemente care asigura succesul oricarei afaceri: de exemplu, gradul in care produsele comercializate satisfac o cerinta a pietei. Totusi, comercializarea serviciilor este deosebit de adecvata pentru Internet, deoarece produsele tind sa fie livrate folosind procese de informatii digitale. Majoritatea tranzactiilor cu servicii implica culegerea, stocarea, manipularea si diseminarea informatiilor.

Informatia digitala poate fi colectata si diseminata la costuri mai scazute, folosind procesele Internet. Serviciile de telecomunicatii pot fi printre utilizatorii cu cel mai mare succes pe Internet. Serviciile „voce prin IP” (voIP) – care folosesc Protocolul Internet pentru a transmite telefonia vocala prin canalele de transmitere a datelor – reprezinta un domeniu de dezvoltare rapida a serviciilor, acoperind zone indepartate ale globului.

Costul redus al comunicatiilor Internet este inca unul din motivele pentru care utilizarea metodelor de cautare a unui serviciu pe Internet a avut un mare succes: ele ofera costuri mult mai scazute celui care face publicitate cu o larga distributie, comparativ cu o campanie publicitara echivalenta, prin tiparituri. De asemenea, ele ofera preturi mult mai scazute unei persoane aflate in cautarea unui serviciu: aceasta poate sa gaseasca mai rapid o selectie mai larga de angajatori potentiali, decat cea care poate fi gasita, in mod normal, in presa locala tiparita. Aceste economii – care se acumuleaza de ambele parti ale interschimbului cautare de informatii si diseminare de informatii – tind sa creasca foarte rapid pe masura dezvoltarii retelei de interschimb de informatii.

Metodele Internet pot adauga, de asemenea, o dimensiune a serviciului pentru clienti, pe care nici un alt mediu de informare nu il ofera, cum ar fi accesul direct la informatii cu valoare adaugata, furnizate de catre serviciu (adica fara a mai apela la un intermediar). Aceasta explica partial succesul serviciilor online de rezervari pentru calatorii. Prin eliminarea intermediarilor, agentul de turism poate reduce pretul final pentru consumator.

Furnizorii de servicii trebuie sa retina, totusi, ca acolo unde un serviciu (incluzand serviciile listate mai sus) are componente de serviciu personal, cum ar fi cerinta de a adapta produsul la preferintele personale sau o recomandare de consultanta detaliata, este putin probabil ca aceste componente sa fie livrate exclusiv prin Internet.

Practica unor comercianti prin Internet de a asigura o persoana reala disponibila in acordarea de asistenta consumatorului sau formularea raspunsurilor la intrebarile consumatorului, in momentul vanzarii prin Internet, este doar o reiterare a faptului ca multe servicii comerciale (servicii cu amanuntul, in acest caz) au o componenta puternica de consultanta si interpersonala. Internet-ul, ca mediu, poate, in mod sigur, sa faciliteze livrarea acestei componente, dar corespunde acestui scop numai intr-o mai mica masura decat, sa spunem, telefonul.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate