Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Internet


Index » educatie » » informatica » Internet
Principiile retelei web


Principiile retelei web


Principiile retelei web

Bib cam putina. Acronimele se explica inainte de folosire.

1. Pagina Web[1]

Notiunea de hipertext

O pagina Web este o resursa de informatii aflata pe Internet care poate fi accesata cu ajutorul browsere-lor de web. Informatia se gaseste de obicei in format HTML (HyperText Markup Language) or XHTML ( eXtended HTML) si pot face referinte catre alte pagini web prin intermediul conexiunilor hypertexte.

Paginile Web pot fi accesate de pe un calculator local sau de la distanta cu ajutorul unui server web. Acest server de web poate restrictiona accesul doar pentru o retea privata, o corporatie intranet sau pot fi publicate prin intermediul WWW. Pentru acest lucru se foloseste protocolul de transfer hypertext (HTTP).Aceste fisiere au extensiile .htm, .html. , .php sau .jsp. Fiecare fisier are asociata o adresa URL cu care poate fi gasita in reteaua Internet prin intermediul browsere-lor de web.

2. Structura paginilor Web[1]

Cam mult spus concepte de pagini

Paginile Web includ instructiuni legate de culoarea textelor si a fundalelor si de asemenea contine conexiuni catre imagini sau media. Toate acestea pot fi incluse in final in pagina ce urmeaza a fi vizualizata.

Imaginile sunt salvate separat (nu neaparat) pe serverele web si au o conexiune la pagina web (pag web au conexiune la ele). In momentul accesarii paginii web, automat se incarca si imaginea de pe serverul care detine imaginea. Acelasi lucru se poate intampla si cu anumite articole sau media ??.

3. Pagini Dinamice[2]

Acestea reprezinta un nivel intermediar intre o pagina normala si browser. Un constructor de pagini care primeste de la browser solicitari , cauta in baza de date raspunsul la solicitari si construieste mai multe pagini ca raspuns, potrivit cererii. De fapt se folosesc cateava tipuri de pagina. Astfel ca HTML a fost completat cu instructiuni pentru dinamica devenind DHTML.

O alta forma prin care se poate adapta raspunsul la solicitari este CGI(Common Gateway Interface). Aceasta tehnologie ofera cateva pagini si prelucrari de informatii cerute de utilizator (transforma informatia intr-o alta forma dupa care o transmite browser-ului). CGI este format din programe de legatura intre paginile Web cautate si aplicatiile de pe server-ul Web sau alte servere de aplicatie cine are?.

Codurile programelor CGI sunt scrise de obicei intr-un limbaj de nivel inalt (C,C++) pentru ca avem? operatiuni de management de aplicatie.

Limbajele de scriptare     folosesc asertiuni intuitive apropiate de pseudocod (asemanatoare fisierelor .bat din dos), o lista extinsǎ de comenzi. Exp: Pearl, Java Script.

Avantaje CGI( sau scripturi?): mijloace reduse, deci flexibilitate mare; scripturi usor de scris si inteles

Dezavantaje CGI: fiecare apel de browser construieste o noua instanta a unui CGI,

daca sunt multi utilizatori se ajunge la aglomerarea server-ului.

In consecinta trebuie organizata activitatea de CGI: nivel de ierarhizare intre CGI si Server ISAPI(microsoft) si NSAPI(netscape). Aceste programe organizeaza activitatea

bateriei de CGI -uri si reuneste actiunile diverse asemanatoare. ISAPI beneficiaza de facilitati de programare MFC.

Avem doua directii de dezvoltare:

pe Browser : Plugin si Appleturi

pe Server de Web : Plugin si Servleturi

1) Avem? doua variante:

Plugin de interfata= interfete atasate browserelor care fac accesibile datele din pagini pentru aplicatiile locale pe care ruleaza si browserul: convertoare de formate(.pdf, .gif,).

Plugin Standalone= prin intermediul caruia se incarca aplicatia mult simplificata (exp: .doc, Word e mult mai comlex si se foloseste un viewer de word pentru ca nu trebuie sa modificam nimic in document.)

Prin intermediul pluginurilor structurile de date devin accesibile local.

Appleti= aplicatie mica , programe scrise in java(initial) care se lanseaza local. Fata de pluginuri, au urmatoarea solicitare : trebuie intelese de catre browser.

Java - clase java + JVM.

C# permite astfel de structuri.

Viteza: JVM este un cross-compiler, adica executia unei clase Java implica conversia in limbaj masina.

Se foloseste fisier obiect pentru a nu se mai compila. Rezulta un timp mare de executie.

C# necesita timp mai mare pe sisteme care nu sunt native X86.Codul nativ este cel mai rapid.

Actual se folosesc C# si ASP pentru Appleturi.

2) Pluginurile= interfete pentru aplicatii de date in Server ;fata de Serverul de Web acesta este interfatat de alte aplicatii de pe masina.

Servleturile= versiunea Server a appleturilor, programe scrise in Java care ruleaza pe orice Server cu suport Java. Sunt legate de un proces de prelucrare a BD. Pun la dispozitie niste servicii suplimentare.

4. Java Beans si DCOM[1]

Java Beans

Clase Java specializate pentru a deveni componenta reutilizabila standard. O colectie de componente cu care se pot construi aplicatii umblandu-se doar la interfata beanurilor.

DCOM (Distributed COM) pe componente; are o semnificatie mai clara pentru utilizator. Reprezinta extinderea componentelor la o varitanta distribuita in retea. Se folosesc pentru crearea de aplicatii distribuite.

6. Multimedia[1]

Fisiere de sunet sau video pot fi asamblate in paginile web fie ca parte activa a paginilor respective fie prin intermediul hyperlink-urilor. Jocurile, animatiile si alte materiale pentru computere pot fi incorporate folosind tehnologia Adobe Flash si Java. Toate acestea depind si de browser-ul clientului daca poate sa foloseasca aceste materiale sau chiar de client daca doreste sa foloseasca aceste materiale sau nu.

7. Browsere

Un browser de web poate avea interfata grafica, asa cum sunt Internet Explorer, Mozilla FireFox sau Opera sau pot fi doar text asa cum este Lynx.

Interfetele grafice fac mult mai placuta culegerea de informatii, modul de navigare si mai interactiva si nu in ultimul rand mai usoara.

8. Elementele paginilor Web

O pagina de internet contine o gama variata de informatii care poate fi vizualizata de catre oricine din reteaua internet.

Informatia perceputa

Informatii text

Informatii non-textuale

o        Imagini statice cu extensia .gif, .jpeg, .png sau in formate vectoriale cu extensia .svg sau flash

o        Imagini animate realizate cu GIF ANIMATOR si FLASH

o        Audio, Midi sau wav.

Informatii interactive: mai complexe.

9. Vizualizarea

Paginile Web au nevoie de multe ori de un spatiu mai mare de redare decat cel oferit de rezolutia ecranului. De aceea cele mai multe browsere folosesc bare de scrol pentru a permite utilizatorilor sa vada continutul informatiilor de pe acea pagina. Exista doua tipuri de bare de scrol: pe orizontala si pe verticala. Cele mai folosite insa sunt cele pe verticala. Acest lucru ajuta si la simplificarea tiparirii acestor pagini.

Cand o pagina web este stocata intr-un director sau pe un server web acea pagina devine website. Un website contine un grup de pagini web care sunt interconectate. Cea mai importanta pagina web va avea un index. In functie de setarile serverului acest index poate avea diferite denumiri, dar in principiu denumirea lui este index.htm sau index.html. Cand un web browser viziteaza pagina de start a unui site sau un URL, serverul web va cauta in pagina de index. In cazul in care nu gaseste acolo adresa paginii sau fisierul dorit browserul va afisa un mesaj de eroare.

Bibliografie

1. www.wikipedia.org

2. https://hoohoo.ncsa.uiuc.edu/cgi/env.html

3. https://www.w3.org/TR/WD-xml-961114.html

4. https://www.htmlquick.com/tutorials.html

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate